Verhuizen naar Kaapstad

Kaapstad is de op één na grootste stad in Zuid-Afrika. Kaapstad, ook wel de Moederstad genoemd, is één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. De stad ligt in het zuidwesten van het land en haar geschiedenis is erg interessant voor ons als Nederlanders. De stad is namelijk ontstaan als verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar bijvoorbeeld het Verre Oosten. Wat ooit als kleine havenstad begon, is nu uitgegroeid tot een bruisende metropool. Vandaag de dag is Kaapstad een aantrekkelijke bestemming geworden voor toeristen, maar ook voor expats die verhuizen naar Kaapstad.

Verhuizen naar Kaapstad

Het inwonersaantal van Kaapstad ligt rond de 3,8 miljoen. Dat betekent dat de bevolking van de stad de afgelopen 15 jaar met meer dan 30 procent is toegenomen. In totaal bedekt Kaapstad een landoppervlak van 2.461 km². Dat is ruim 10 keer zo groot als Amsterdam. De mensen wonen er dus minder dicht op elkaar. Dat geld ook voor de rest van het land. In totaal wonen bijna 54 miljoen mensen in Zuid-Afrika. Eén van de attracties van de stad is de wereldberoemde Tafelberg, waardoor ook veel toeristen naar het land trekken.

Verhuizen naar Kaapstad

Zuid-Afrika ligt buiten Europa en dat maakt een verhuizing in het algemeen wat minder eenvoudig. Een definitieve verblijfsvergunning krijg je doorgaans als gehuwd bent met een Zuid-Afrikaans persoon. Dit geldt echter niet voor mensen die naar het land willen emigreren vanwege haar omgeving en natuur. De Zuid-Afrikaanse overheid kan verschillende verblijfsvergunningen verstrekken. Zij heeft de immigratiewetten in juni 2014 echter flink aangescherpt. Je kunt dus niet zomaar verhuizen naar Zuid-Afrika.

Ook al kost verhuizen naar Kaapstad wat moeite: het schrikt de meeste mensen niet af. Voor velen is het een droom om te wonen en werken in Zuid-Afrika. Er heerst het hele jaar door een heerlijk klimaat in Zuid-Afrika, het heerlijke Zuid-Afrikaanse leven is er goed en ook goedkoop. Kaapstad heeft velen wat te bieden: zo is het een echt hipster paradijs, maar daarnaast ook een internationale business hub. Gelukkig zijn de criminaliteitscijfers ook steeds verder aan het dalen, wat het verhuizen naar Kaapstad alleen maar aanlokkelijker maakt.

Het immigratiebureau in Kaapstad

De Zuid-Afrikaanse regering heeft een immigratiebureau genaamd Intergate opgericht. Dit kantoor zit gevestigd in Kaapstad. Tientallen adviseurs werken iedere dag hard om immigranten te voorzien van informatie. In het centrum van Kaapstad vind je een kantoor waar sommige medewerkers ook Nederlands spreken. En wat is er nu fijner dan belangrijke procedures in je eigen taal te kunnen afhandelen? Juist om die reden kiezen veel Nederlanders voor een vast verblijf in Kaapstad of elders in Zuid-Afrika.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Betalen in Kaapstad

Het betaalmiddel in Zuid-Afrika is geen euro, maar de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Je moet hier op letten bij het verhuizen naar Kaapstad. Eén euro staat gelijk aan ongeveer 16,50 Rand. Maar hoe zet je je geld om? Zuid-Afrikaanse banken gaan rond 9 uur ‘s ochtends open en je kunt meestal tot half 4 ‘s middags langsgaan. Het is het makkelijkst om geld om te laten zetten via banken. Dit kan ook in Nederland. Op de luchthaven van Kaapstad kan dit ook 24 uur per dag; dit is echter niet goedkoop.

Wonen in Kaapstad

Wie aan Zuid-Afrika denkt, denkt soms nog aan Apartheid. De Apartheid is echter in de jaren ’90 afgeschaft. De vrijlating van Nelson Mandela in 1990 zorgde voor een mondiale revolutie. Zuid-Afrika is nu dan ook een republiek die een transformatie ondergaat. In grote steden kun je het verschillen tussen de rijken en armen goed herkennen. Tot op de dag van vandaag kent Zuid-Afrika nog veel problemen met bijvoorbeeld criminaliteit.

Verhuizen naar Kaapstad

Wie wil verhuizen naar Kaapstad, merkt dat de stad rijk is aan mooie bezienswaardigheden. De stad is absoluut in bloei en dat is dan ook te zien aan de razendsnelle toename van de Kaapse bevolking. In vier jaar tijd naam nam het inwoneraantal van de stad toe met ongeveer 100.000. De lengte van de kustlijn van Kaapstad bedraagt ongeveer 294 kilometer. Ter vergelijking: die van heel Nederland is 523 kilometer, dus in Kaapstad kun je ‘s zomers heel goed aan de kust vertoeven.

Talen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met een echte mix van talen. In totaal spreekt men in Zuid-Afrika zo’n 11 verschillende talen.  Engels is een taal die door de meeste Zuid-Afrikanen wel wordt gesproken. Dat maakt het voor Nederlanders erg makkelijk om in het land te wonen, want het Engelse onderwijs op Nederlandse scholen is prima. Zeker voor Nederlandse zakenlui is dit erg nuttig.

Werken in Kaapstadverhuizen naar Kaapstad

Het werkloosheidspercentage in Kaapstad is helaas vrij hoog: momenteel bedraagt het percentage 27.1 procent. Echter, is dit wel afgenomen op de lange termijn. In 2003 was dit nog zo’n 31.2 procent. Toch zijn er genoeg banen te vinden binnen de toeristische sector, zeker door het jaarlijks stijgende toeristenaantal. Je kunt dan denken aan baantjes in een restaurant, hotels en transport. Natuurlijk zorgt de wijnindustrie ook voor veel banen.

Banen binnen de business sector zijn er genoeg en dit is interessant voor de hoogopgeleide en internationaal georiënteerde expat. Er zijn veel multinationale ondernemingen in Kaapstad gevestigd, binnen sectoren als finance, retail en logistiek en fabricage. Deze sectoren kennen, in tegenstelling tot het vrij hoge werkloosheidspercentage, een structurele groei in werkgelegenheid. Naast de business sector is ook zeker de IT-sector een booming business in Kaapstad en de provincie Westkaap. Kaapstad wordt ook wel de Sillicon Valley van Zuid-Afrika genoemd.

Werk vinden in Kaapstad

Waar moet je bij een verhuizing naar Kaapstad rekening mee houden als je vast werk wilt vinden? In Zuid-Afrika is het belangrijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Soms moet je dan niet te veel denken, maar gewoon doen. Praat met mensen die je via via kent en leer nieuwe connecties kennen. LinkedIn is een populair netwerk in Zuid-Afrika. Het sociale medium verbindt je met vacaturepagina’s. Wanneer je eenmaal begonnen bent aan e-mailverkeer, is het in het land bovendien niet ongebruikelijk om een verder gesprek aan de telefoon te voeren. Dit is veel effectiever.

Weet jij al zeker of je gaat verhuizen naar Kaapstad? Klik dan hier voor 5 gratis verhuisoffertes en plan je verhuizing!