Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

9 tips voor het inpakken van verhuisdozen

Featured image

Kijk je op tegen verhuisdozen inpakken? Begrijpelijk. Het is een grote klus. En als je het niet handig aanpakt kan de verhuizing heel chaotisch verlopen. Wij hebben daarom gemakkelijk uitvoerbare inpaktips voor je opgesteld.

Houd het overzichtelijk

Pak kamer voor kamer in. Als je alle ruimtes stuk voor stuk afwerkt, blijft er niets liggen. Schrijf op iedere verhuisdoos uit welke kamer deze komt, zodat je deze in je nieuwe huis meteen op de goede plek zet. Noteer ook op iedere doos welke spullen erin zitten. Vink deze spullen vervolgens af op je checklist voor verhuizen. Zo houd je precies bij hoever je bent met verhuisdozen inpakken.

verhuisdozen bestellen

Pak belangrijke spullen apart in

Sommige spullen zijn waardevol of extra belangrijk: je identiteitsbewijs, creditcard, sleutels of trouwring. En bepaalde dingen heb je meteen de eerste dag of nacht na de verhuizing nodig. Bijvoorbeeld je toiletspullen en medicijnen. Pak deze apart in en zet ze in je nieuwe huis op een handige plek, zodat je er meteen bij kunt. Zo raak je ze niet kwijt en dat voorkomt een hoop stress.

Bundel onderdelen die bij elkaar horen

Bepaalde spullen moet je uit elkaar halen als je ze in verhuisdozen wilt stoppen. Maak bundels. Stop kabels, draden, bouten, moeren, schroeven van apparaten bij elkaar, zodat je niet onnodig lang hoeft te zoeken als je ze wilt uitpakken en installeren. Je kunt ze bijvoorbeeld in zakjes stoppen en met tape op het betreffende apparaat plakken.

Extra tip: maak foto’s van kabels die bij je computer-, stereo-, of videoapparatuur horen. Zo hoef je niet al je kabels uit te proberen als je de apparaten in je nieuwe huis wilt installeren.

Vul de verhuisdozen zo optimaal mogelijk

Je voorkomt schade als je verhuisdozen helemaal vult. Half gevulde dozen deuken in tijdens het stapelen en dan kunnen spullen beschadigen. Maar pak de dozen ook niet te vol in, anders gaan ze snel kapot. Probeer daarbij voor ieder voorwerp een doos te vinden. Los slingerende spullen zijn niet handig.

Pak glazen en borden in met handdoeken of vulmateriaal

Breekbare spullen, zoals servies en wijnglazen, moet je extra beschermen. Als je glazen en vazen plaatst in speciale verdeeldozen en borden verticaal inpakt (op hun kant zet), kom je al een heel eind. Je kunt borden extra veilig inpakken met handdoeken. Een mooie combinatie, want die moeten immers ook mee. Bovendien bespaar op verpakkingsmateriaal, zoals noppenfolie en inpakpapier. Dat scheelt weer afval. En doe sokken om je glazen en vazen; deze fungeren prima als inpakmateriaal. Gebruik oude kranten als opvulling tussen je servies.

Extra tip: label dozen met breekbare spullen. Dan zullen de verhuizers daar nog voorzichter mee omgaan.

Zo kan het ook!

Voorkom lekkage: sluit flesjes af met folie

Niets is zo vervelend als nattigheid in je verhuisdozen. Dit risico loop je wel als je vloeibare spullen meeneemt, zoals: shampoo, bodylotion, vloeibare handzeep, schoonmaakmiddel of zonnebrandolie. Oplossing: knip stukjes huishoudfolie af en plaats deze over de opening van de flesjes. De dop kun je er nog steeds op doen. Zo kan de vloeistof er niet langs de zijkant uitlopen.

Stop kleding in vuilniszakken

Verhuisdozen inpakken met kleding gaat een stuk sneller als je vuilniszakken gebruikt. Schuif een stapel kleding in een keer vanuit de kledingkast in een vuilniszak en vervolgens in de verhuisdoos. Dit scheelt een hoop werk. Bovendien zit de kleding netjes bij elkaar en kun je het weer snel opbergen in je nieuwe huis.

Let op: sommige kleding is zo kostbaar dat je die niet wilt kreuken. Schaf hiervoor een speciale garderobedoos aan. Dit is een lange doos met een stang waaraan je kleding ophangt.

Verhuisdozen inpakken op ergonomische wijze

Stop dozen niet te vol. Een doos van 30 kilogram is erg zwaar. Verdeel het gewicht over dozen goed en combineer zware spullen met lichte spullen. Zo spaar je je rug, waar je sowieso al veel van vraagt tijdens de verhuisdag en de dagen erna. Bovendien kunnen de meeste verhuisdozen gemiddeld 15 kilogram aan. De bodem zakt door als je er te veel in doet. Dozen die 30 kilogram aankunnen zijn geen standaard verhuisdozen en een stuk duurder.

Extra tip: plaats lichte spullen bovenop zware spullen. Anders gaan ze mogelijk kapot.

Laat je verhuisdozen inpakken door iemand anders

Kost verhuisdozen inpakken je te veel tijd of kun je het fysiek niet aan? Besteed dit dan uit aan een partij die hierin is gespecialiseerd. De meeste verhuisbedrijven bieden inpakservice aan. Dit is voor hen een routineklus. Ze doen het handig, snel en je hebt minder kans dat spullen beschadigen. Sommige verhuisbedrijven bieden de mogelijkheid om een gedeelte van je inboedel in te pakken. Denk aan glaswerk, servies en andere breekbare spullen. Zo kun je zelf kiezen wat jij wilt doen en wat je aan het verhuisbedrijf overlaat.