Verhuizen? Vergelijk verhuisbedrijven
Ontvang tot 5 gratis verhuisoffertes
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen

Handige tips en tools bij verhuizen

Featured image

Verhuizen? Dat kan een spannende, maar ook stressvolle periode worden. Of je nu verhuist naar een woning 500 meter verderop of naar de andere kant van Nederland: er komt altijd veel kijken bij een verhuizing. Maar geen zorgen: Sirelo is hier om jou te helpen. Met deze pagina helpen we je op weg tijdens het verhuisproces. We vertellen je wat je moet regelen bij een verhuizing, hoeveel een verhuizing kost, hoe je een verhuisbedrijf kiest en hoe je administratieve zaken regelt zoals het doorgeven van je nieuwe adres.

Wat kost een verhuizing?

De kosten van een verhuizing zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ga je de verhuizing zelf uitvoeren door een verhuisbus te huren en hulp van vrienden in te schakelen? Dan kost de verhuizing logischerwijs minder dan wanneer je deze uitbesteed aan een professioneel verhuisbedrijf.

De gemiddelde kosten van een verhuizing

Bij een verhuisbedrijf betaal je gemiddeld tussen de 850 en 1700 euro voor een verhuizing. Deze kosten worden grotendeels bepaald door de omvang van de inboedel en de afstand tussen je nieuwe en oude woning. Verhuis je de inboedel van een villa? Dan zijn er meer verhuizers en een grotere verhuiswagen nodig dan wanneer je slechts enkele meubelstukken verhuist. Dit verklaart het verschil in kosten. Ben je benieuwd naar de kosten van jouw verhuizing? Deze bereken je zelf met onze verhuiskosten calculator.

Lees meer over de kosten van verhuizen >

Hoe vind ik een verhuisbedrijf?

Eén van de grootste uitdagingen bij verhuizen is het vinden van een verhuisbedrijf. Ondanks dat er meer dan 700 verhuisbedrijven actief zijn in Nederland, is het voor veel mensen lastig om een geschikt verhuisbedrijf te kiezen. Het verhuisbedrijf moet immers passen bij jouw verhuizing. Verhuis je alleen een bank? Dan kies je waarschijnlijk eerder voor een koerier dan voor een full-service verhuisbedrijf dat is aangesloten bij Erkende Verhuizers.

Sirelo heeft hiervoor een handig hulpmiddel. Wij tonen alle verhuisbedrijven per regio, waar je vervolgens kunt klikken op de naam van een verhuisbedrijf om naar hun bedrijfsprofiel te gaan. Hier vind je reviews van mensen die je voorgingen. Zij beoordelen het verhuisbedrijf en delen hun ervaring. Daarnaast vind je hier welke diensten het bedrijf aanbiedt, waar ze gevestigd zitten en hun contactgegevens. Zo weet jij precies of het verhuisbedrijf bij jouw verhuizing past. Door een offerte aan te vragen, heb je ook direct inzicht in de prijs. Dit stelt je in staat om een verhuisbedrijf te vinden dat op zowel prijs als kwaliteit matcht met jouw wensen!

Vind een verhuisbedrijf >

Beste verhuisbedrijven van Nederland

Waar en wanneer verhuizing doorgeven?

Er zijn verschillende mensen, bedrijven en instanties waar je je verhuizing moet doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringsmaatschappijen. Je autoverzekering, inboedelverzekering en andere verzekeringen moeten worden bijgewerkt met je nieuwe adresgegevens, zodat je dekking op de juiste plek blijft gelden. Ook de bank moet op de hoogte worden gebracht van je verhuizing, zodat zij bankafschriften naar het juiste adres kunnen sturen. Dan heb je nog abonnementen, contracten en providers waar je je adres dient te wijzigen.

De PostNL Verhuisservice is een handige manier om zeker te weten dat je niet onverhoopt post misloopt. PostNL stuurt dan alle post op jouw naam door naar je nieuwe adres. Tevens kun je met deze service PostNL ook verzoeken om vrijblijvend je verhuizing door te geven bij verschillende bedrijven. Super handig!

En niet onbelangrijk: je adreswijziging bij de gemeente. Tegenwoordig kun je je adreswijziging bij de gemeente digitaal doorgeven. Je hebt hiervoor een DigID, een geldig legimitatiebewijs en een bewijs van bewoning nodig. Dit kan een koopakte of een huurcontract zijn. Inschrijven op je nieuwe adres is vervolgens zo gepiept. Doe dit maximaal 5 dagen na de verhuizing om een boete te voorkomen.

Wanneer je naar een andere gemeente verhuist, dan is het in sommige gevallen nodig om je adreswijziging te regelen op een locatie van de gemeente. Informeer hierover tijdig bij je nieuwe gemeente.

Welke instanties krijgen automatisch bericht bij verhuizing?

Een aantal instanties ontvangen automatisch bericht van jouw verhuizing. Hieronder vallen de Belastingdienst, het UWV, de SVB, het RDW en je zorgverzekeraar. Ook pensioenfondsen, onderwijsinstellingen en het DUO krijgen jouw adreswijziging door via de Basisregistratie Personen (BRP). Bij deze instanties hoef je dus niet zelf je adreswijziging door te geven. Zeker weten dat je op alle overige plekken wel tijdig je verhuizing doorgeeft? Klik dan hieronder.

Bekijk hier waar, bij wie en hoe je je adreswijziging kunt doorgeven >

 

Verhuizen met Sirelo

Wat te regelen bij een verhuizing?

Een verhuizing bestaat uit meer stappen dan slechts het verhuizen van je meubels van A naar B. Was het maar zo simpel! Het verhuisproces start eigenlijk al op het moment dat je besluit te verhuizen. Je zoektocht naar een nieuwe woning begint en vaak ga je tegelijkertijd aan de slag met het verkopen van je huidige woning, of laat je de verhuurder weten dat je je woning binnenkort verwacht te verlaten.

Op dat moment start het verhuisproces: een periode waarin veel geregeld moet worden. Je internetabonnement zal beëindigd of overgezet moeten worden. Je energiecontract zul je moeten oversluiten of stopzetten. Je adreswijziging dien je door te geven bij talloze bedrijven en instanties. En wat betekent de verhuizing voor je parkeervergunning en de gemeentelijke belastingen en heffingen die je voor dit jaar al betaald hebt?

De boodschap is waarschijnlijk duidelijk: een verhuizing heb je niet in een handomdraai geregeld. Daarom hebben wij een verhuischecklist voor je samengesteld.

Checklist verhuizen

Wil je zeker weten dat je tijdens het verhuisproces niets vergeet? Gebruiks dan Sirelo’s checklist voor verhuizen. In deze checklist komen verschillende stappen aan bod: van het vinden van een nieuwe huisarts tot het kopen van verhuisdozen. Van het overzetten van je inboedelverzekering tot het vinden van een verhuisbedrijf. Print de checklist uit en hang ‘m in het zicht. Gegarandeerd dat je verhuizing soepeler zal verlopen!

Ga naar de verhuischecklist >