Verhuizen

Op deze pagina vind je alles over verhuizen. Informatie voor je verhuizing, alle verhuisbedrijven in Nederland, verhuiskosten, een volume calculator, een handige checklist, verhuistips en offertes van verhuizers.

Verhuizen

Soorten verhuizingen

Er zijn verschillende soorten verhuizingen waar je mee te maken kunt krijgen. Hieronder bespreken we kort de 4 meest voorkomende soorten.

Particulier verhuizen met een verhuisbedrijf

Anno 2017 kiezen steeds meer mensen voor de hulp van een verhuisbedrijf. Je hoeft dan niet zelf met je spullen te sjouwen en een busje te regelen, maar dit wordt voor je gedaan. Een verhuisbedrijf kan zelfs al je meubelen (de)monteren, inpakken en vervoeren naar een tijdelijke opslag. Uiteraard betaal je voor een verhuisbedrijf wel redelijk wat geld.

Particulier verhuizen zonder hulp van een verhuisbedrijf

Als je minder te besteden hebt, kun je er ook voor kiezen om zelf te verhuizen. Veel jongere mensen doen dit, maar ook mensen die een compleet nieuwe inboedel aanschaffen kiezen hier vaak voor. Je hoeft dan minder mee te nemen en dus past alles gemakkelijk in een auto of busje. Anderen kennen iemand met een busje en kiezen er voor om een paar keer op en neer te rijden in plaats van het inschakelen van een professioneel verhuisbedrijf. Zo bespaar je uiteraard geld, maar dit is wel stressvol en zwaar.

In de onderstaande tabel zie je hoeveel mensen er in Nederland in 2016 zijn verhuist per grote stad en in totaal.

StadInwonersVerhuizingen vanuit Nederland *
Amsterdam849.79938.049
Den Haag524.47420.758
Rotterdam638.71425.546
Utrecht343.02821.468
Nederland (totaal)17.100.648766.990

* Gebaseerd op het jaartal 2016. Bron: CBS

Verhuizen voor je werk/Zakelijk verhuizen

Een ander type verhuizing is verhuizen voor je werk. Dit is vaak naar het buitenland, maar gebeurt dus ook binnen Nederland. In veel van deze gevallen betaald je werkgever je verhuizing (in ieder geval een deel van de kosten). Voordeel is dus dat je niet te zuinig hoeft te zijn en op zoek kan gaan naar een kwalitatief goed verhuisbedrijf.

Bedrijfsverhuizingen

Naast particuliere verhuizingen bestaan er ook bedrijfsverhuizingen. Dit zijn dus hele bedrijven of kantoren die worden verhuist naar een nieuw adres. Dit kan zowel nationaal als internationaal zijn. Niet alle verhuisbedrijven voeren bedrijfsverhuizingen uit. Wanneer jij dus je bedrijf wilt verhuizen is het aan te raden om te kijken of een verhuisbedrijf er in gespecialiseerd is.

Informatie van 500+ verhuisbedrijven in Nederland

Op Sirelo hebben we een informatie van alle verhuisbedrijven in Nederland. Op deze pagina kun je per plaats kijken welke verhuisbedrijven er actief zijn. Ook kun je er beoordelingen vinden van mensen die gebruik hebben gemaakt van het betreffende bedrijf. Sirelo is een volledig onafhankelijk platform: Dat betekent dat we alle verhuisbedrijven hier laten zien en dat bedrijven hun pagina niet kunnen verwijderen. De steden met de meeste verhuisbedrijven in Nederland zijn:

 1. Amsterdam (43 verhuisbedrijven)
 2. Den Haag (34 verhuisbedrijven)
 3. Rotterdam (32 verhuisbedrijven)
 4. Eindhoven (17 verhuisbedrijven)
 5. Breda (16 verhuisbedrijven)

De gemiddelde kosten van een verhuizing door een verhuisbedrijf

Iedere verhuizing is anders. Daarom kunnen verhuiskosten enorm uiteenlopen. Prijzen tussen de 400 en 1.200 euro zijn niet vreemd.Wij hebben een aparte pagina geschreven waar je gemiddelde kosten van een verhuisbedrijf kunt vinden. Nogmaals: Dit is een schatting en het is onmogelijk om je een specifieke prijs te geven. Wil je toch een meer accurate prijs? Dan raden we je aan om ons offerteformulier in te vullen en vrijblijvend vijf offertes aan te vragen.

Hoe kies ik een verhuisbedrijf?

Bij Sirelo weten we hoe lastig het is om een juiste keuze te maken. De verhuisbranche was voorheen een erg gesloten markt. Er is relatief weinig informatie te vinden over verhuisbedrijven. Op onze website vind je, zoals eerder gezegd, onafhankelijke beoordelingen en informatie over alle verhuizers in Nederland. Wij raden je dan ook aan om bij een keuze voor een verhuizer de beoordelingen op Sirelo, maar ook op andere websites, mee te nemen. Naast de beoordelingen moet je uiteraard ook letten op de prijs en het gevoel wat je er bij hebt. Tot slot kan ook een brancheorganisatie belangrijk zijn. Wij hebben een speciale pagina verhuisoffertes aanvragen: waar let ik op? gemaakt met meer informatie over dit onderwerp.

Gratis offertes van 5 verhuizers

Ben jij benieuwd wat je verhuizing exact gaat kosten? Klik dan op de onderstaande button om gratis en vrijblijvend 5 offertes aan te vragen. Maximaal 5 verhuizers nemen dan binnen 48 uur contact met je op om een offerte uit te brengen. Door te vergelijken bespaar je al gauw 40% op verhuizen.

Bespaar tot wel 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Verhuizing: De voorbereiding

Verhuizen is helaas niet iets wat in een dag geregeld kan worden. De voorbereiding is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat alles goed verloopt. Bedenk goed wat je allemaal moet regelen en zorg er voor dat je er op tijd mee begint. Als je een week voor je gaat verhuizen gaat nadenken over wat je allemaal moet regelen, ben je waarschijnlijk al veel te laat. Verderop in de tekst vind je een handige checklist die je hierbij kunt gebruiken.

Bereken het volume van jouw inboedel in m3

Misschien wel het allerbelangrijkste aspect van een goede voorbereiding is een berekening van het volume van jouw inboedel. Zodra je weet hoeveel je wilt verhuizen, kun je een goed idee krijgen van onder andere de kosten. Dit maakt het ook mogelijk om te kijken of offertes van verhuisbedrijven wel kloppen. Maar ook kun je dan kijken of je wellicht zelf de verhuizing kan doen omdat je toch niet zo heel veel meeneemt. Wil jij je inboedel in kubieke meters berekenen?

Checklist verhuizen

Een checklist kan een handig middel zijn om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. Ga naar onze pagina checklist verhuizen voor een grote en complete checklist . Hier vind je alle dingen die je moet afvinken.

Hoe geef ik mijn verhuizing door aan de gemeente?

Belangrijk om te weten als je binnen Nederland verhuist, is hoe je de verhuizing doorgeeft. Omdat je van een Nederlandse gemeente naar een andere gaat, is het niet noodzakelijk om dit te melden bij de Belastingdienst. Vanaf 4 weken voor de verhuizing (precies 28 dagen) tot zelfs 5 dagen na de verhuizing kun je je verhuizing doorgeven aan de gemeente. Zodra dit gelukt is, zorgt de gemeente dat je adres in het BRP (Basisregistratie Personen) is aangepast zodat je post en dergelijke op het juiste adres terechtkomen. Doe je dit niet op tijd? De gemeente mag je in totaal tot 325 euro in rekening brengen!

Volgens de Rijksoverheid mag iedereen die 16 jaar of ouder is de verhuizing zelf doorgeven aan de nieuwe gemeente. Aan de gemeente die je verlaat, hoef je niets door te geven. Dit moet dus ook wanneer je binnen de gemeente verhuist. Partners of mensen met een geregistreerd partnerschap kunnen dit ook voor elkaar doen. Andere mensen die dit mogen doen, zijn:

 • Ouders of voogd voor kinderen die minderjarig zijn
 • Curator, indien een persoon onder curatele gesteld is
 • Schriftelijk gemachtigden

Welke documenten moet ik meenemen bij mijn inschrijving?

Het is bij de inschrijving belangrijk om de bijbehorende documenten bij je te hebben als je naar het gemeentehuis gaat. Zorg eerst dat je een geldig legitimatiebewijs op zak hebt. Dit kan een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn. Zorg tevens voor een bewijs van de woning waarin je woont/woonde. Denk aan een huurcontract of koopakte van je huis. Bij een binnenlandse verhuizing is dit dus niet ontwikkeld, al komen er bij een verhuizing vanuit het buitenland ook meer zaken bij kijken zoals een geboorteakte of huwelijksakte.

Wanneer je je vanuit het buitenland in Nederland vestigt, dan gelden er iets andere regels. Kijk hiervoor op onze pagina over verhuizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Instellingen, inschrijvingen en diensten regelen

Nog voor je aankomt in je nieuwe huis is het belangrijk om al je inschrijvingen, uitschrijvingen en diensten te regelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de financiële diensten die je hebt lopen, zoals je bank, verzekeringsmaatschappij en je hypotheek. Verder heb je waarschijnlijk op je huidige adres ook nog veel abonnementen en diensten lopen. Het is slim om even af te lopen welke zaken mogelijk nog afgehandeld dienen te worden.

Wat andere voorbeelden zijn:

 • Gas/water/licht
 • Kabel
 • Binnen 4 weken na verhuizing contact opnemen met de Belastingdienst
  • indien je recht hebt op huurtoeslag
  • indien je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist
 • Huur
 • School en kinderopvang

Besparen op je verhuizing

Het overgrote deel van de Nederlanders wilt het liefst zo goedkoop mogelijk verhuizen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen niet voor een verhuisbedrijf kiezen. Toch kun je ook mét een verhuizer goedkoop verhuizen. Wil je weten hoe? Neem dan eens een kijkje op onze pagina ’11 tips om goedkoop te verhuizen’.

Handige algemene tips bij je verhuizing

Verhuizen en verhuisdozen

Naast tips om geld te besparen, hebben we op onze pagina Verhuistips 15 handige tips voor je verhuizing verzameld. Hier lees je onder andere hoe je een verhuizing plant, hoe je dozen nummert, hoe je dozen vult, et cetera. Deze pagina is dus ideaal wanneer je veel zelf wilt gaan doen.

Heb je naar aanleiding van deze pagina nog vragen of heb je ergens anders hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!