Wanneer je verhuist naar een andere gemeente, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wil je zeker weten dat je alles op tijd geregeld hebt? Gebruik dan onze handige checklist voor verhuizen naar een andere gemeente. Ook vind je hier de mogelijkheid om gratis verhuisoffertes te vergelijken en zo een verhuisbedrijf te vinden!
Bij een verhuizing naar een andere gemeente zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. En niet al deze zaken zijn even vanzelfsprekend. Daarom hebben we een korte checklist voor je gemaakt. Afvinken maar!
Verhuizen naar een nieuwe gemeente is veel meer dan alleen het verhuizen van je spullen. Maar, dat neemt niet weg dat ook de fysieke verhuizing een belangrijk onderdeel is van het proces. Heb je al nagedacht of je de inboedel zelf wil verhuizen of de verhuizing wil uitbesteden aan een verhuisbedrijf?
Of je nu de keuze al hebt gemaakt of niet, het is verstandig om te beginnen met het aanvragen van verhuisoffertes. Zo weet je of de verhuizing uitbesteden binnen je budget valt. Met het onderstaande formulier ontvang je tot vijf gratis offertes van verhuisbedrijven bij jou in de buurt.
💬 Sirelo’s TIP: Door te vergelijken weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Het laten verhuizen van je inboedel is immers niet niets! Daarnaast kun je door het vergelijken al snel honderden euro’s besparen, omdat de kosten van ieder verhuisbedrijf anders zijn.
Het is bij een verhuizing noodzakelijk om je adreswijziging door te geven bij je nieuwe gemeente. Doe dit maximaal 5 dagen na de verhuizing, zo voorkom je een boete. Dit kan tegenwoordig digitaal, hiervoor heb je een DigID nodig. Je moet 16 jaar of ouder zijn, en al in Nederland wonen. Voldoe je hieraan? Dan kun je je online inschrijven bij de nieuwe gemeente.
Inschrijven is dus zo gepiept. Je ontvangt een bevestiging van de gemeente wanneer je inschrijving verwerkt is.
💡 Handig om te weten is dat je automatisch wordt uitgeschreven op je oude adres. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Handig! Verder zorgt je nieuwe gemeente er ook voor dat instanties als de Belastingdienst, de SVB, het RDW en je zorgverzekeraar je adreswijziging doorkrijgen. Ook dit hoef je dus niet zelf te doen.
Een nieuwe gemeente betekent ook een nieuwe huisarts. Over het algemeen laat een huisarts alleen patiënten toe vanuit een beperkt postcodegebied in het gebied van de praktijk. Bij je huidige huisarts blijven is dus, na het verhuizen naar een andere gemeente, geen optie.
Het vinden van een nieuwe huisarts kan best even duren, omdat niet alle praktijken nieuwe patiënten aannemen. Begin je zoektocht dus tijdig.
Lees hier meer over het vinden van een huisarts na je verhuizing >>
Verhuis je naar een gemeente waar betaald parkeren geldt? Vergeet dan niet je parkeervergunning aan te vragen.
Hou er rekening mee dat dit over het algemeen pas kan na de verhuizing. Wanneer je direct je nieuwe woning intrekt, heb je de eerste dagen dus nog geen parkeervergunning.
Woon je op dit moment ook op een plek waar je een parkeervergunning nodig had? Vergeet deze niet stop te zetten.
De gemeentelijke belastingen verschillen per gemeente. Het kan dus heel goed zo zijn dat deze belastingen na je verhuizing hoger gaan zijn, of juist lager. Check dit vooraf zodat je weet waar je aan toe bent.
Bij een verhuizing naar een andere gemeente wordt het bedrag dat je te veel hebt betaald in je oude gemeente automatisch verrekend. Hierover krijg je post. Het te veel
betaalde bedrag krijg je dus terug. Vanaf de verhuisdatum ben je verplicht om de gemeentelijke belasting in je nieuwe gemeente te betalen. Hierbij worden dan de maanden die je nog in je oude gemeente woonde, in mindering gebracht.
Ook de hoogte van de waterschapsbelasting kan anders uitvallen. Na je verhuizing is er kans dat de nieuwe gemeente onder een ander waterschap valt – Nederland kent in totaal namelijk 21 waterschappen. Het kan dus zijn dat je waterschapsbelasting moet bij betalen of terugkrijgt.
Net zoals bij de gemeentelijke belastingen geldt ook hier dat je alles terugkrijgt wat je te veel betaald hebt.
Wanneer je met kinderen verhuist, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het vinden van een nieuwe school en/of de opvang. Je wil zeker weten dat je kinderen goed op hun plek zullen zitten na de verhuizing.
💬 Sirelo’s TIP: Veel kinderdagverblijven kampen met lange wachttijden. Hou hier rekening mee om te voorkomen dat je straks zonder kinderopvang zit.
Een verhuizing betekent hét moment om je providers en leveranciers eens onder de loep te nemen. Denk aan je energiecontract en je internet- en telefoniecontract. Maar ook voor je gas, water en licht is dit het juiste moment om goed te bekijken bij welke leveranciers je dit kunt afnemen en waar je het voordeligst uit bent. Vergelijken = besparen!
We hopen dat deze korte checklist je heeft geholpen. Om je nog beter te helpen, hebben we een algemene checklist voor ieder soort verhuizing. Deze kun je ook downloaden en bijvoorbeeld printen, om ‘m tijdens het verhuisproces altijd bij de hand te hebben. Je vindt ‘m door hieronder te klikken.
💬 Sirelo’s TIP: Naast dit artikel en de checklist hebben we nog veel meer handige info voor je verzameld. Onze beste verhuistips vind je hier en andere relevante artikelen vind je hieronder!