Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen – Wat te doen met energieleverancier en energiecontract?

Je moet een verhuizing altijd doorgeven aan je energieleverancier. Maar verhuizen is ook een goed moment om energieleveranciers te vergelijken. Op deze pagina vind je alles wat te maken heeft met energie bij verhuizen.

Je huidige energiecontract controleren

Als je gaat verhuizen is het belangrijk om te weten of je een vast of variabel energiecontract hebt. Bij een vast contract is overstappen namelijk misschien niet de juiste keuze. De meeste energieleveranciers brengen dan namelijk een opzegvergoeding in rekening. Deze opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende lengte van het contract, maar kan dus oplopen tot in de honderden euro’s.

Heb je echter een variabel energiecontract? Dan kan het heel interessant zijn om voor een nieuwe energieleverancier te kiezen. Bij een variabel contract ben je vrij om over te stappen en kun je vaak maandelijks opzeggen.

Weet je niet of je een vast of variabel contract hebt? Wij raden dan aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huidige energieleverancier. Zij kunnen dit eenvoudig en snel voor je opzoeken.

Wanneer moet ik een verhuizing doorgeven bij mijn energieleverancier?

Veel mensen kiezen er voor om hun huidige energiecontract mee te nemen naar een nieuwe woning. In dit geval moet je dit op tijd aangeven bij de betreffende energieleverancier. We raden je aan om dit (ruim) 2 weken voor de verhuizing door te geven. Je loopt dan geen risico op een vertraagde energielevering en hebt zodra je intrekt direct gas en elektriciteit. Je kunt je verhuizing op de volgende manier melden bij je leverancier:

  1. Geef het nieuwe adres door aan je energieleverancier. Dit kan zowel telefonisch als online (online werkt tegenwoordig ook heel gemakkelijk);
  2. Geef de meterstanden binnen 5 dagen na de verhuisdatum door;
  3. Controleer je nieuwe termijnbedrag. Je energieleverancier berekent dit op basis van jouw eigen gebruik en het historische gebruik in de nieuwe woning. Het is belangrijk om het geschatte bedrag in de maanden na de verhuizing in de gaten te houden. Je wilt uiteraard dat dit overeenkomt met wat je daadwerkelijk verbruikt;
  4. Je ontvangt tot slot nog een eindafrekening (binnen 8 weken) van je huidige leverancier.

Verhuizen en een nieuwe energieleverancier kiezen

We hebben het hierboven al benoemd, maar een verhuizing kan een goed moment zijn om voor een nieuwe energieleverancier te kiezen. Veel energiemaatschappijen geven hoge kortingen bij overstappen, zeker bij een verhuizing. Uit onderzoek is gebleken dat je in enkele gevallen zelfs bijna €300 op jaarbasis bespaart bij een overstap.

Er zijn tegenwoordig veel websites en bedrijven waar je gemakkelijk en vrijblijvend energieleveranciers kunt vergelijken. Independer is er hier één van. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode en huisnummer invullen en de rest spreekt voor zich.

Ga je voor een nieuwe energieleverancier? Dan moet je de volgende zaken regelen:

  • Nieuw energiecontract aanvragen (kan zowel online als telefonisch);
  • Je nieuwe energieleverancier stelt een nieuw termijnbedrag op. Dit wordt, nogmaals, berekend aan de hand van het historische gebruik van de woning;
  • Geef de meterstanden van de nieuwe woning door aan je nieuwe leverancier;
  • Geef de meterstanden van de oude woning door aan je oude leverancier;
  • Je ontvangt je eindrekening wederom binnen 8 weken.

Veelgestelde vragen over verhuizen en je energieleverancier

Ik heb een contract bij een energieleverancier, kan ik deze verbreken als ik ga verhuizen?

Nee, een energiecontract kan niet verbroken worden omdat je gaat verhuizen. Een energiecontract is persoonsgebonden en dus niet adresgebonden. Als je toch wilt overstappen, kun je wel je huidige contract opzeggen.

Worden elektriciteit en gas in de oude woning afgesloten als ik ga verhuizen?

In de meeste gevallen is er al een nieuwe bewoner bekend op je oude adres. Er vindt dus vaak geen afsluiting van elektriciteit en gas plaats. Op basis van je doorgegeven meterstanden loopt de energielevering gewoon door.

Zijn er kosten verbonden aan het indienen van een verhuizing?

Dit is volledig afhankelijk van je energieleverancier. Vroeger werden vaak wel administratieve kosten in rekening gebracht, tegenwoordig brengen de meeste energieleveranciers geen kosten meer in rekening.

Waar moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Als je een verhuizing hebt gemeld bij je energieleverancier, krijg je een meterstandenformulier opgestuurd. Maar tegenwoordig kun je de meterstanden ook vaak via internet doorgeven. Het is belangrijk de meterstanden door te geven die de tellers aangeven op de dag van de sleuteloverdracht (maximaal 5 dagen erna).

Heb je verder nog vragen m.b.t. energie die onbeantwoord blijven, ook na het lezen van deze pagina? Dan raden we je aan om contact op te nemen met je huidige of nieuwe energieleverancier. Zij zouden al je vragen moeten kunnen beantwoorden.