Ga je verhuizen naar het buitenland?
Vergelijk vrijblijvend 5 verhuisbedrijven!
Ontvang tot 5 verhuisoffertes

Checklist verhuizen naar het buitenland

Featured image

Wanneer je hebt besloten te verhuizen naar het buitenland, dan komt hier veel bij kijken. Als geen ander weten we dat er bij een internationale verhuizing al snel belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Met deze checklist voorkom je dit en weet je zeker dat je goed voorbereid aan het avontuur begint!

Verhuizen naar het buitenland: checklist

Heb je besloten wat de bestemming van jouw verhuizing naar het buitenland gaat worden? Dan kan het organiseren van het avontuur officieel beginnen. Wij helpen je graag stap voor stap op weg om de internationale verhuizing goed voor te bereiden. Laten we beginnen bij het begin.

💭 Sirelo’s TIP: Alle blauwe tekst is klikbaar en verwijst je door naar relevante info – handig!

✔️ Visum, AOW en zorgverzekering

  • Zoek uit of je een visum nodig hebt. Verhuis je binnen de Europese Unie of het Schengengebied, dan heb je geen visum nodig. Ook voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten heb je geen visum nodig. Verhuis jij ergens anders heen? Dan kun je bij de ambassade checken of je een visum nodig hebt. Heb je een visum nodig? Hou er rekening mee dat dit proces lang kan duren, dus begin op tijd.
  • Ontvang je AOW? Check of je deze mee kunt nemen. Bij verhuizen naar het buitenland hangt het af van het land waar je gaat wonen of je na je verhuizing nog AOW kunt ontvangen. In sommige landen kun je je AOW nog volledig ontvangen, maar er zijn ook landen waar je slechts een deel van het AOW-bedrag ontvangt. Ontvang je op het moment van verhuizen nog geen AOW maar werk je nog? Dan ben je na de verhuizing niet meer verplicht verzekerd voor AOW. Je bouwt dan dus geen AOW meer op. In plaats van AOW bouw je mogelijk pensioen op in het land waar je woont en werkt. Hierover lees je op Nederland Wereldwijd meer.
  • Ga na of je je Nederlandse zorgverzekering kunt behouden. In de meeste gevallen geldt dat dit niet kan. Wanneer je naar het buitenland verhuist en dus langer dan 3 maanden in dit land verblijft, dan betekent dit doorgaans dat er een zorgverzekering in het betreffende land afgesloten moet worden. Informeer hier tijdig naar, want je wil voorkomen dat je niet goed verzekerd blijkt te zijn na je verhuizing.

In de spotlights

*Gesponsord

ZORGVERZEKERING
Pacific Prime
ZORGVERZEKERING
International Medical Group, Inc.
ZORGVERZEKERING
Allianz Care

✔️ Studieschuld en uitkeringen

  • Heb je een studieschuld bij DUO? Check hoe je deze vanuit het buitenland aflost. Dit hangt af van het land waar je heen verhuist. Voor EU/EER-landen en Engeland verandert er eigenlijk niets: je kunt via een automatische incasso betalen of het geld zelf over maken. Eigenlijk precies wat je gewend bent dus. Via Mijn DUO kun je achterhalen waar je aan toe bent.
  • Ontvang je een uitkering? Check of je deze mee kunt nemen. Dit hangt onder andere af van het land van bestemming en het type uitkering dat je ontvangt. In sommige gevallen kun je een ziektewetuitkering, een WIA-, WAO- of WAZ- uitkering of een Wajong-uitkering meenemen naar het buitenland. Ontvang je op dit moment een WW-uitkering van het UWV? Deze kun je (afhankelijk van het land) maximaal 3 maanden meenemen.

💭 Sirelo’s TIP: Wacht niet te lang met je te verdiepen in de bovenstaande zaken wanneer je hebt besloten te verhuizen naar het buitenland. Je kunt dit beter in een vroeg stadium geregeld hebben.

✔️ Verhuizen naar het buitenland met kinderen

  • Ontvang je kinderbijslag? Dan is het verstandig om na te gaan of je hier na je verhuizing naar het buitenland nog recht op hebt. Je moet dan in ieder geval verzekerd zijn voor de kinderbijslag en het woonland van je kind(eren) moet een EU-land of een verdragsland zijn. Je kunt via deze website bekijken of het betreffende land hieronder valt. Verder kijkt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of je verzekerd bent voor de kinderbijslag.
  • Heb je in Nederland recht gehad op kinderopvangtoeslag? Dan heb je daar straks mogelijk nog steeds recht op! 🙂 De kinderopvang moet geregistreerd zijn bij DUO en er gelden enkele voorwaarden – hierover lees je hier meer.

Verhuizen buitenland: de praktische zaken

Naast veel uitzoekwerk brengt een verhuizing naar het buitenland ook praktischere zaken met zich mee.

✔️ DigID, rijbewijs en paspoort

  • Vraag een DigID aan als je deze nog niet hebt. Deze heb je, ook straks in het buitenland, voor veel zaken nodig. Heb je nog geen DigID? Vraag deze dan hier Een tweede, belangrijke stap is het downloaden van de DigID app op je telefoon en het toevoegen van de ID-check. Dit zal je in het buitenland rompslomp besparen, want zo weet je zeker dat je al je zaken met de Nederlandse overheid, onderwijs, zorg of pensioenfonds direct kunt regelen.
  • Ga na of je rijbewijs wettelijk geldig is in het land van bestemming. Een Nederlands rijbewijs wordt niet overal erkend, dus dit betekent dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt óf opnieuw een rijexamen dient af te leggen. Check dit voor je verhuist zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Deze pagina kan jou verder helpen.
  • Controleer hoe lang je paspoort nog geldig is. Je wil deze natuurlijk niet hoeven vernieuwen direct na het verhuizen naar het buitenland. Daarnaast geldt voor veel landen bij het inreizen of het aanvragen van een visum en/of verblijfsvergunning ook een minimale geldigheidsduur.

Sirelo's checklist verhuizen naar het buitenland

✔️ Woning, belastingaangifte en documenten

  • Bepaal of je je huidige woning wil verkopen, verhuren of leeg wil behouden. Heb je op dit moment een koopwoning? Dan moet je de afweging maken wat je hiermee wil doen:
    • Als je de woning behoudt maar in het buitenland woont, dan ziet de belastingdienst deze niet langer als hoofdverblijf. Je woning zal dus in box 3 belast worden en niet meer in box 1. Dat betekent dat je vermogensrendementsheffing moet betalen en je hypotheek ook niet langer aftrekbaar is.
    • Kies je ervoor om je woning te verhuren, dan betaal je over deze inkomsten geen belasting. – Wellicht helpt dit bij het maken van een keuze!
  • Check of je na je verhuizing nog steeds belastingaangifte dient te doen in Nederland. Heb je bijvoorbeeld nog steeds inkomsten uit, of bezittingen in Nederland? Dan doe je nog steeds belastingaangifte in Nederland. Heb je ook inkomsten in het land van bestemming? Dan moet je wellicht twee keer aangifte doen. In dat geval betaal je niet twee keer belasting over dezelfde inkomsten, maar betaal je over de verschillende inkomsten de belasting in het betreffende land. 💰
  • Laat je Nederlandse documenten legaliseren. Door een document te laten legaliseren, kun je na het verhuizen naar het buitenland aantonen dat deze echt is. Bijvoorbeeld diploma’s, je geboorteakte, gezondheidsverklaring of huwelijksakte kunnen gelegaliseerd worden. Het document krijgt dan een bepaalde sticker of stempel.

💭 Sirelo’s TIP: Afhankelijk van het land waar je heen verhuist, dienen je documenten aan mogelijk verschillende voorwaarden te voldoen. Je kunt dit navragen bij de ambassade of het consulaat van het land. Doe dit vóór je verhuist.

✔️ Verhuizen naar het buitenland: je inboedel

  • Bepaal of je je inboedel wil meeverhuizen naar het buitenland. Het is handig om voor jezelf vroegtijdig vast te stellen wat je wel en niet mee wil nemen bij het verhuizen. Op die manier kun je een plan maken voor de verhuizing én kun je bepalen wat voor type accommodatie het beste bij je past. Besluit je bijvoorbeeld met slechts een koffer met belangrijke spullen te verhuizen, dan is een gemeubileerde woning een uitkomst.
  • Wat heb je voor de verhuizing over? Zet een budget vast. Nadat je hebt besloten wat je wel en niet mee wil nemen, kun je voor jezelf bepalen welk bedrag je ervoor over hebt om deze spullen mee te verhuizen. Bepaal dit voordat je verhuisoffertes aanvraagt.
  • Vergelijk minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar. Door meerdere internationale verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken, kun je besparen op de verhuiskosten. En dat niet alleen: door te vergelijken weet je ook zeker dat je het verhuisbedrijf kiest dat het beste bij jouw verhuizing past.

Heb je nog geen verhuisbedrijf gevonden?

Geen zorgen, je bent hier aan het juiste adres! Met het onderstaande formulier vergelijk je vrijblijvend tot 5 internationale verhuisbedrijven.

Verhuizen naar het buitenland?
Vergelijk tot vijf verhuisbedrijven en bespaar! Wat ga je verhuizen?

✔️ Nieuwe woning, werk en bankrekening

  • Ga tijdig op zoek naar een woning. Je bent waarschijnlijk niet bekend met de woningmarkt in het land waar je heen verhuist, dus het is niet zo’n gek idee om een makelaar in de arm te nemen tijdens je zoektocht.
  • Ga je werken na je verhuizing en heb je nog geen baan gevonden? Dan geldt ook hiervoor dat je niet te lang moet wachten met het starten van je zoektocht. Maar we vertrouwen erop dat we je dat niet verder hoeven uit te leggen. 😉
  • Zoek alvast uit hoe je een bankrekening opent. In de meeste gevallen kun je pas een bankrekening openen wanneer je officieel bent ingeschreven in het land. Zorg dat je dit van tevoren uitzoekt zodat je precies weet waar je aan toe bent.

💭 Sirelo’s TIP: Bij een verhuizing komt natuurlijk nog veel meer kijken. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van je verhuizing, het vinden van een nieuwe huisarts en tandarts, het afmelden van lopende abonnementen.. Maar ook je energie, gas, water, licht, en internet moeten afgesloten worden. Onze algemene checklist verhuizen zal jou helpen om niets van deze zaken te vergeten!

Ik ga naar het buitenland verhuizen, en ik neem mee…

Wanneer het verhuizen naar het buitenland dichterbij komt, maak dan een lijst van persoonlijke spullen en (gelegaliseerde) documenten die je mee moet nemen. Deze kun je enkele dagen voor je verhuist nog eens doornemen en afstrepen – zo weet je zeker dat je niets vergeet.

  • Een geldig paspoort.
  • Je visum of verblijfsvergunning indien je deze bij het inreizen dient te laten zien.
  • Documenten zoals geboorteakte, huwelijksakte, gezondheidsverklaring en diploma’s. Deze documenten moet je voor je vertrek naar het buitenland rechtsgeldig laten maken.
  • Je rijbewijs (en eventueel dus een internationaal rijbewijs zoals we eerder omschreven).
  • Voldoende spullen om de eerste dagen of zelfs weken door te komen: afhankelijk van waar je heen verhuist, kan het even duren voor je inboedel op de bestemming arriveert. Zeker wanneer het een verhuizing per container betreft. Zorg dus dat je alle hoognodige spullen zelf bij je draagt.

Wanneer de verhuizing nadert: uitschrijven, uitvoeraangifte en valuta wisselen

Het is bijna zover! Enkele dagen voor je vertrek naar het buitenland zijn er nog een paar zaken die niet vergeten mogen worden.

  • Schrijf je uit bij de gemeente wanneer de verhuizing nadert. Dit doe je uiterlijk 5 dagen voor vertrek. Vergeet bij het uitschrijven niet om een bewijs van uitschrijving te vragen: dit is een verklaring waarmee je kunt aantonen dat je officieel bent uitgeschreven. Hierop staan je persoonsgegevens en de datum van de uitschrijving. Dit bewijs wordt regelmatig gevraagd wanneer je zaken in het buitenland regelt, bewaar het dus goed.
  • Verhuis je naar een land buiten de EU? Doe dan bij de douane uitvoeraangifte voor je inboedel. Hierbij moet je een inventarislijst inleveren van de goederen die je meeneemt. Verhuis je naar een ander land binnen de EU? Dan kun je in het algemeen je inboedel meenemen zonder dat je daarvoor aangifte hoeft te doen. Let wel op de uitzonderingen van goederen die je niet in mag invoeren.
  • Gaat jouw verhuizing naar het buitenland naar een land waar niet met euro’s betaald wordt? Overweeg dan je valuta te wisselen.

We hopen dat deze checklist jou verder gaat helpen bij de verhuizing naar het buitenland. Internationaal verhuizen is een spannend avontuur en we maken het graag minder stressvol voor je. De artikelen hieronder helpen je hierbij!