Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Nieuwe huisarts, tandarts en apotheek zoeken bij verhuizing?

Featured image

Ga je verhuizen en heb je een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek nodig? Regel dit een paar weken van tevoren. Als je tijdens de verhuizing of de dagen erna een huisarts of tandarts nodig hebt, is het fijn als deze in de buurt zitten. Maar hoe weet je nu welke zorgverlener bij je past? En wat moet je precies regelen?
Fijn dat je er bent, wij geven graag antwoord op jouw vragen 🙂 !

Dit is één van de zaken die je kunt vinden in onze handige verhuizen checklist: Het vinden van een andere huisarts, tandarts en apotheek. Wij helpen je graag ter voorbereiding van je verhuizing. Zodat jij geen stress ervaart, alle zaken op een rijtje krijgt, en verhuist met een glimlach! Daar gaan wij voor, doe je mee?

Ik ga verhuizen, hoe verander ik van huisarts?

Volg deze stappen om te veranderen van huisarts:

 1. Zoek een huisartsenpraktijk in de nieuwe buurt
  Door je postcode of plaatsnaam invullen, komt er een overzicht tevoorschijn met paktijken in jouw nieuwe woonplaats.
  Kom je ergens niet uit? Dan kan jouw huidige huisarts je helpen met beslissen.
 2. Kies een praktijk in de buurt
  De vuistregel voor een huisarts is, dat de reistijd voor je huisarts niet langer moet zijn dan 15 minuten. Zo kan de huisarts snel naar jou toe als je in nood bent!
 3. Neem contact op met de nieuwe prakijk
  Niet alle huisartsen hebben plek in hun praktijk. Het kan voorkomen dat om die reden, of omdat je bijvoorbeeld te ver weg woont, je niet aangenomen kan worden als nieuwe patiënt. Mocht je bepaalde zorgwensen hebben, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie, is het ook goed dat van tevoren te bespreken, want niet alle huisartsen hebben dezelfde overtuigingen.
 4. Informeer de oude praktijk
  Stel je oude huisarts telefonisch of via de post op de hoogte van je verhuizing, en vraag dan ook meteen of jouw dossier naar de nieuwe huisarts gestuurd wordt.

 

Het oké teken

Opzoek naar een nieuwe tandarts en apotheek na de verhuizing

Wist je dat je niet verplicht bent om ingeschreven te staan bij een huisarts, tandarts of apotheek? Wij raden het je wél aan, je wilt natuurlijk niet zonder arts of medicijnen zitten zodra je zorg nodig hebt. Ook tijdens het verhuizen kan er een ongelukje gebeuren en kun je een huisarts, tandarts of medicijnen nodig hebben!
Het fijne van een huisarts is dat je ook in de avond, nacht of in het weekend kun je gebruik kunt maken van de huisartsenpost, zonder dat het meteen jouw eigen risico kost. Ook houden jouw nieuwe huisarts en tandarts de ontwikkeling van je gezondheid bij in een medisch dossier of patiëntendossier! Allemaal voordelen dus.

Stap voor stap opzoek naar een nieuwe praktijk:

 1. Vergelijk tandartspraktijken en andere zorgaanbieders in jouw nieuwe omgeving.
 2. Vind een apotheek en tandarts in de buurt
  Veel huisartsen hebben namelijk afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Zo wordt een recept bijvoorbeeld automatisch verstuurd, en kan je die gemakkelijk en snel ophalen. En ook voor je tandarts afspraak geldt: hoe minder reistijd, hoe sneller je er weer vanaf bent, toch? 😀
 3. Onderzoek de apotheek en tandarts
  Als je een nieuwe huisarts, tandarts of apotheker op het oog hebt, raden we je aan deze op te zoeken in het BIG-register. Hier zie je of de zorgverlener vakbekwaam is en of deze aan de minimale kwaliteitseisen voldoet die de overheid heeft gesteld. – Fijn om goed geïnformeerd te zijn!
 4. ”Je moet nooit je oude schoenen weggooien, voordat je nieuwe hebt”
  Ten slotte adviseren wij jou voordat je een nieuwe huisarts, tandarts of apotheek kiest, je oude arts niet op te zeggen. Mocht je om wat voor reden niet worden toegelaten bij de nieuwe arts, heb je altijd nog jouw voormalige arts achter de hand als dat nodig is.

Zijn toevallig de praktijken in de buurt van jouw nieuwe woonplaats vol, of kun je om een andere reden geen nieuwe arts vinden? Dan kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar; die zal je helpen met zoeken naar een nieuwe tandarts of huisarts.

Medicijnen

Ik ga verhuizen, wat betekent dat voor mijn zorgverzekering?

Je hoeft dus niet ingeschreven te staan bij een huisarts, maar wat uiteraard wél verplicht is in Nederland is het hebben van een zorgverzekering! Voor je verhuizing is het ook goed om meteen te checken of de verzekering die je hebt, nog wel voldoet aan je wensen of dat je wellicht ergens anders beter of voordeliger uit bent.

Zo kies je een nieuwe zorgverzekeraar:

 1. Kies de juiste tijd
  Veranderen van zorgverzekering kan slechts 1 keer per jaar, tussen half november en eind december. Als je je zorgpolis voor 31 december opzegt, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar uit te kiezen.
 2. Controleer welke zorg er vergoed wordt vanuit je basisverzekering.
  Heb je bijvoorbeeld ADHD-medicatie of reisvaccinaties nodig, en hoe zit het met de zorg rondom een zwangerschap? Lees meer informatie over vergoedingen van specifieke zorg, en weet waar jij voor verzekerd bent.
 3. Check de zorgverlener
  Controleer ook ruim voor de verhuizing, of de zorgverlener in jouw nieuwe regio een contract heeft lopen bij jouw zorgverzekeraar. Als dat niet het geval is dan betaal je de zorg vaak grotendeels uit eigen zak. Per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschilt het enorm welk percentage van de kosten wordt vergoed.
  Zo, nu weet je of bij jouw situatie een basiszorgverzekering voldoet, of dat je baat hebt bij een aanvullende zorgverzekering, en hoe je kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar
 4. Vergelijk zorgverzekeraars
  Erachter dat je een andere zorgverzekeraar neemt? Wij raden aan om klantenbeoordelingen en diensten van zorgverzekeraars te vergelijken, voordat je de overstap maakt.
  Handig om te weten: De oude zorgverzekering wordt automatisch beëindigd als je tussen 12 november en 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit!
 5. Lees de kleine lettertjes
  Ook als je restitutiepolis hebt, waarbij alle zorg wordt vergoed, is het van belang op de kleine lettertjes te letten.

Handen in medische handschoenen

Verhuizen naar het buitenland

Iedereen is uniek en elke persoonlijke situatie is anders 🙂 ! Lees hier wat je kan regelen omtrent jouw zorgverzekering in het buitenland. Voor het juiste advies over in Nederland verzekerd blijven of niet, en hoe je in dat geval je Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen, kun je ook altijd contact opnemen met je zorgverzekering.

Sirelo helpt jou! Om je goed voor te bereiden op jouw verhuizing naar het buitenland, vertellen wij jou graag welke zaken je niet over het hoofd mag zien!

Steek de handen maar uit de mouwen want het zoeken van een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek is slechts één van de zaken die je moet regelen als je gaat verhuizen. Zeker wanneer je gaat verhuizen naar een andere gemeente of zelfs naar een ander land. Hieronder vind je een aantal andere handige artikelen om te lezen. Wil jij ook niets liever dan een soepele verhuizing? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Wij helpen je met verhuizen van begin tot eind.