Benieuwd naar de beste internationale zorgverzekeraars?
Je vindt ze in ons overzicht!
Ontdek ze hier

Zorgverzekering in het buitenland

Dít moet je weten over internationale zorgverzekeringen

Featured image

Staat emigreren bij jou op de planning en ben je je aan het verdiepen in een internationale zorgverzekering? Of nadert de verhuizing al en zoek je op de valreep nog naar de beste zorgverzekeraar voor jouw situatie? Je bent bij Sirelo aan het juiste adres. Je vindt hier informatie, een overzicht van aanbieders en meer. Lees snel verder!

Zorgverzekering in het buitenland

Wanneer je een internationale verhuizing overweegt, dan zijn er een aantal essentiële zaken om vroegtijdig bij stil te staan. Eén van deze zaken is je zorgverzekering. Afhankelijk van je bestemming en de duur van je verblijf, is het waarschijnlijk nodig om een lokale zorgverzekering af te sluiten. Naast de gebruikelijke zorgverzekering van ’t land waar je naartoe verhuist, is het in sommige gevallen raadzaam om aanvullend ook een internationale zorgverzekering af te sluiten.

Wat is een internationale zorgverzekering?

Een internationale zorgverzekering is een privéverzekering voor de zorg. Je sluit deze zelf af en is aanvullend op je lokale zorgverzekering. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je lokale zorgverzekering niet voldoende dekking biedt of wanneer er via de publieke zorgverzekering sprake is van hoge wachttijden in de zorg.

Een internationale zorgverzekering is dé manier om zeker te weten dat je goed verzekerd bent voor zorg in het land waar je gaat wonen. Bij Sirelo helpen we je graag om de juiste partij te vinden. Gebruik hiervoor deze gids. ✔️

Wat dekt een internationale zorgverzekering?

Vind via Sirelo een internationale zorgverzekeringDoorgaans dekt iedere internationale zorgverzekering de volgende medische kosten:

 • Ziekenhuisopnamen;
 • Consulten bij artsen;
 • Laboratoriumtests;
 • Medische behandelingen;
 • Medicijnen.

Net zoals bij je zorgverzekering in Nederland, heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Kies je voor een aanvullend pakket, dan wordt doorgaans ook tandheelkunde, preventieve zorg en geestelijke gezondheidszorg vergoedt. Bij iedere zorgverzekeraar is er sprake van verschillende dekkingen en premies.

Als individu of als gezin

Verhuis je naar het buitenland met je gezin? Dan is het ook mogelijk om een zorgverzekering in ’t buitenland voor je gezin af te sluiten. De meeste verzekeraars bieden pakketten aan voor één persoon, voor een gezin of voor een groep. Informeer bij de betreffende zorgverzekeraar wat in jouw situatie het gunstigste pakket zou zijn.

Top 10 beste zorgverzekeraars voor een internationale zorgverzekering

Ben je op zoek naar een zorgverzekering voor je verhuizing naar het buitenland en ben je nog op zoek naar een geschikte aanbieder? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres!

In de spotlights

*Gesponsord

ZORGVERZEKERING
Pacific Prime
ZORGVERZEKERING
International Medical Group, Inc.
ZORGVERZEKERING
Allianz Care

💬 Sirelo’s TIP: Het vinden van een geschikte verzekering kost tijd, wacht dus niet tot het laatste moment met het zoeken naar een zorgverzekeraar.

Kan ik mijn Nederlandse zorgverzekering aanhouden?

In de meeste gevallen kun je bij een emigratie naar het buitenland niet je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Dit betekent dat je in je nieuwe woonland een zorgverzekering zal moeten afsluiten, met mogelijk aanvullend een internationale zorgverzekering. Er gelden enkele uitzonderingen waarbij je wél in Nederland verzekerd kunt blijven:

1. Je verblijft en werkt korter dan 3 maanden in het buitenland

Ga je wonen en werken in het buitenland, maar is je verblijf korter dan 3 maanden? Dan heeft dit geen gevolgen voor je Nederlandse zorgverzekering. Deze blijft geldig.

Wel of geen internationale zorgverzekering?

Afhankelijk van de bestemming en de gezondheidszorg in het betreffende land, is het doorgaans niet nodig om voor deze periode een internationale zorgverzekering af te sluiten. Raadpleeg wel je Nederlandse zorgverzekering om zeker te weten wat wel en niet gedekt wordt. Zo ga je met gerust hart weg!

2. Je verhuist naar het buitenland maar blijft werken in Nederland

In dit geval ben je verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Woon je in een verdragsland? Dan dien je je aan te melden bij een verzekeraar in het betreffende land, waar je vervolgens met een S1-formulier aantoont dat je premie betaalt in Nederland. Dit formulier kun je aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar.

Wel of geen internationale zorgverzekering?

Voor je gezin geldt: zij kunnen alleen hun Nederlandse zorgverzekering behouden als zij ook in Nederland blijven werken. Is dit niet het geval? Dan is een internationale zorgverzekering met gezinsdekking wellicht een goede optie. Verhuis je alleen? Dan zou je Nederlandse zorgverzekering voldoende dekking moeten geven.

3. Je verhuist naar het buitenland en ontvangt pensioen uit Nederland

Wanneer je niet meer werkt en/of geen eigen bedrijf meer hebt maar wel een pensioen ontvangt uit Nederland, dan val je mogelijk onder de buitenlandregeling. Dit is een afspraak tussen Nederland en andere landen over medische zorg en de vergoeding daarvan. Deze regeling geldt slechts voor mensen die een pensioen of uitkering ontvangen uit Nederland en in het buitenland wonen. Woon je in een verdragsland? Dan val je onder deze regeling. In dit geval ben je verplicht je aan te melden bij het CAK. Het gevolg hiervan is dat je maandelijks een bijdrage betaalt. Door deze bijdrage ben je verzekerd voor basiszorg.

Wel of geen internationale zorgverzekering?

Een internationale zorgverzekering is een goede optie ter aanvulling van de buitenlandregeling. Met een privé zorgverzekering weet je zeker dat je toegang hebt tot goede zorginstellingen. Dat is wel zo prettig, zeker wanneer je op leeftijd bent en je je in het buitenland bevindt!

4. Je verhuist naar het buitenland en ontvangt een uitkering uit Nederland

Ook wanneer je een uitkering ontvangt vanuit Nederland, val je onder de buitenlandregeling. In punt #3 leggen we je uit wat dit betekent, want voor pensioen en een uitkering geldt in dit geval precies hetzelfde.

Wel of geen internationale zorgverzekering?

Als aanvulling op de basiszorg is een internationale zorgverzekering een goede optie.

5. Je verhuist naar het buitenland zonder te werken, pensioen of een uitkering

Verhuis je naar het buitenland en heb je geen bronnen van inkomen uit werk, een uitkering of een pensioen? Dan is het afhankelijk van de verblijfsduur in hoeverre je je Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden.

Verblijfsduur korter dan 1 jaar

Je kunt je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Afhankelijk van je nieuwe woonland en de status van de gezondheidszorg hier, kun je ervoor kiezen om aanvullend een internationale zorgverzekering af te sluiten.

Verblijfsduur langer dan 1 jaar

Je kunt je Nederlandse zorgverzekering aanhouden wanneer je in Nederland verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Weet je niet zeker of je hiervoor verzekerd bent? Controleer dit dan hier bij de SVB. Afhankelijk van deze uitkomst, dien je mogelijk een lokale zorgverzekering af te sluiten. Je kunt je Nederlandse zorgverzekering stopzetten en eventueel kiezen voor een aanvullende internationale verzekering.

Let op: bovengenoemde geldt alleen wanneer je géén werk hebt. Dus geen werk in Nederland, maar ook geen werk in je nieuwe woonland.

Zorgverzekering buitenland kosten

Wat kost een internationale zorgverzekering?

De kosten verschillen per persoon, omdat de premie van een internationale zorgverzekering bepaald wordt aan de hand van verschillende factoren. Dit in tegenstelling tot een Nederlandse zorgverzekering of een lokale zorgverzekering in je nieuwe woonland, waar doorgaans gewerkt wordt met vaste tarieven voor een basisverzekering.

De premie van een zorgverzekering voor ’t buitenland is afhankelijk van:

 1. Je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie is;
 2. Het woonland. Niet overal kost gezondheidszorg hetzelfde, dus het land waar je naartoe verhuist is van grote invloed op je premie. Zorg in Amerika kost aanzienlijk meer dan zorg in België, dus zorgverzekeraars baseren de premie hierop;
 3. Het soort verzekering en de dekking. Bij een internationale zorgverzekering kies je doorgaans tussen verschillende soorten verzekeringen, van budget tot all-in. Het verschil zit ‘m in de dekking: vergelijk het met een basisverzekering en een aanvullende verzekering;
 4. De looptijd. Voor welke tijdsduur sluit je de verzekering af?;
 5. Gezondheidsverklaring en medische acceptatie. Op basis van een gezondheidsverklaring zal de zorgverzekeraar bepalen of en tegen welke premie je een verzekering kunt afsluiten.

💬 Sirelo’s TIP: De kosten van een internationale zorgverzekering zijn dus voor iedereen anders. Om zorgverzekeraars op prijs te vergelijken, is ons advies om bij meerdere aanbieders een offerte aan te vragen. Op die manier heb je snel inzicht in de maandelijkse premie en weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Een zorgverzekering voor het buitenland: wat te checken? ✔️

Bij Sirelo houden we van vergelijken! We raden je daarom ook aan om meerdere zorgverzekeraars te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en je een verzekering kiest die naadloos aansluit op jouw situatie. Wat zou je verder nog kunnen checken?

 • Controleer voor het afsluiten van je zorgverzekering altijd welke landen gedekt zijn. Bij reizen naar een ander land of een eventuele volgende internationale verhuizing is het prettig om dezelfde zorgverzekering aan te kunnen houden. Maar bovenal: je wil er zeker van zijn dat deze verzekering geldig is in het land waar je nu heen verhuist;
 • Lees de voorwaarden en uitsluitingen van de zorgverzekering goed door voordat je tekent. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat je maar een bij een klein aantal medische instellingen terecht kunt, of dat je maar tot een bepaald bedrag verzekerd bent. Het lezen van de voorwaarden is dus echt essentieel;
 • Ga na of het eigen risico reëel is en wat de gevolgen zijn voor je premie wanneer je dit eigen risico omhoog of omlaag schroeft.

Vraag tot slot altijd na of alle zorg voor bestaande aandoeningen gedekt wordt. Je wil natuurlijk goed verzekerd zijn voor mogelijk nieuwe zorg, maar juist ook de zorg waar je in Nederland al gebruik van maakt, wil je na je verhuizing nog zonder zorgen kunnen gebruiken.

Nog op zoek naar een zorgverzekeraar?

Past een internationale zorgverzekering bij jouw situatie? Klik dan hieronder om naar Sirelo’s overzicht van internationale zorgverzekeraars te gaan en neem vrijblijvend contact op met één of meer van deze aanbieders voor een offerte.

Optimaal voorbereid zijn op je internationale verhuizing? Dan zijn onderstaande artikelen onze aanbevelingen!