Emigreren naar Singapore (1): Hoe ik als elf jarig kind werd voorbereid

Februari, 2008 – “We emigreren deze zomer naar Singapore!” Toen hij dit hoorde, gooide mijn broer (13 jaar) zijn laptop uit het raam. Onze eerste reactie op het nieuws was erg emotioneel. Bij mijn broer kwamen kwade gevoelens naar boven. Hij zei vervolgens tegen mij: “Jij wilt toch ook niet naar Singapore?” Waarop mijn antwoord natuurlijk ‘nee’ was, en ik dacht dat ik ook kwaad moest zijn. Maar ik was eigenlijk gewoon erg in de war en stelde mezelf vragen als; ‘waar is Singapore überhaupt?’ en ‘moet ik nu mijn vrienden gewoon achterlaten?’ De eerste reactie op groot nieuws zoals dit, kan heftig zijn. Wat hielp mij om juist naar het verhuizen uit te kijken?

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat was er gebeurd? Mijn ouders waren een week op ‘ontdekkingsreis’ naar Singapore gegaan om zich te kunnen oriënteren op het gebied van leefomstandigheden en onderwijs. Ik zat in het laatste jaar van de basisschool en had net mijn Cito toets resultaten binnen. Het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch was voor mij een optie en hetzelfde advies gold voor mijn beste vriend! Ik was er helemaal niet klaar voor om naar Singapore te emigreren. Mijn broer en ik dachten nog invloed te kunnen uit oefenen op de beslissing maar onze pogingen waren tevergeefs. De beslissing was al genomen. De impact ervan moest nog blijken, maar op dat moment was één ding zeker; onze wereld zou aan het eind van deze zomer helemaal op zijn kop staan.

Nieuwe stad

In de maanden die hier op volgden werden er allerlei dingen in gang gezet om de verhuizing naar Singapore wat soepeler te laten verlopen. De eerste dagen na het nieuws kon ik het nog steeds niet aan mijn beste vriend vertellen, en ik kropte mijn emoties op. Na wat pushen van mijn moeder, kwam het hoge woord eruit toen we met zijn vieren (mijn beste vriend, zijn moeder, mijn moeder en ik) rond de tafel zaten. Zijn eerste – nog komische – reactie was ‘kan ik niet mee in de koffer?’, maar als snel werd duidelijk dat dit onze vriendschap erg zou beïnvloeden en we pinkten allebei een traantje weg. Na even, zei hij: “Ik ga nu meteen beginnen met sparen voor een vliegticket!”, een belofte die hij na kwam door een jaar later in Singapore op visite te komen! Het delen van het nieuws was voor mij de grootste opluchting ooit.

Een andere maatregel die mijn moeder nam, was om naar mijn lerares op school te stappen. In Singapore praat men op straat voornamelijk Engels en de Hollandse School in Singapore gaf alleen les tot groep acht. Dit betekende dus dat ik naar een internationale school zou gaan, waar alles in het Engels werd gedaan. Dus na overleg, kwamen we tot de conclusie, dat Engels leren van de hoogste prioriteit was. Om mijn Engels te verbeteren deed ik daarom dus wekelijks wat opdrachten op de computer. Dit hielp vooral met het uitbreiden van mijn woordenschat. Uiteindelijk leer je natuurlijk het snelste Engels als je het de hele dag moet spreken.

Als laatste voorbereiding op de verhuizing mocht ik op school een presentatie over Singapore doen. Dit hielp met het uitleggen aan de klas waar ik naar toe zou verhuizen. Het was ook erg handig voor mijn oriëntatie van waar Singapore nou eigenlijk was en wat voor stad het was. Ik wist natuurlijk net zo weinig als al mijn mede leerlingen over deze stad in Verweggistan. De presentatie duurde uiteindelijk 30 (!) minuten en was erg informatief. Tegelijkertijd was het natuurlijk ook erg leuk om de presentatie te maken met mijn vrienden.

Inmiddels zit ik op de Universiteit in Rotterdam en is het ‘vertrek’ al weer 9 jaar geleden. Terugkijkend concludeer ik dat deze maatregelen erg goed waren voor mijn eigen voorbereiding op de reis. Mijn ouders hebben de begeleiding aangepast aan wat ik nodig had. Dit hielp enorm met het accepteren van de beslissing om te verhuizen. De moeite die zij er in staken om ook op school dingen voor mij te organiseren was uiteindelijk doorslaggevend voor het versoepelen van het gehele proces. Ik ben er dus van overtuigd dat dit ook geholpen heeft bij mijn integratie in Singapore!

Heb jij ook nog een goed verhaal van de eerste reactie op zulk groot nieuws? Of heb jij nog gouden tips voor het voorbereiden op een grote verhuizing die iemand anders moet weten? Laat dan een reactie achter onder deze post of email ons naar [email protected]!

Singapore Skyline