Reviews op Sirelo: onze visie en ons beleid

Sirelo.nl is het grootste, onafhankelijke verhuisplatform van Nederland. Wij streven ernaar om de verhuizende consument zo goed mogelijk te helpen. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat je weet met wie je zaken doet. Daarom steven we ernaar dat alle verhuisbedrijven in Nederland een profiel op Sirelo hebben. Klanten van deze verhuisbedrijven kunnen een review schrijven na de verhuizing. Zo creëren we transparantie: iemand die binnenkort gaat verhuizen en een verhuisbedrijf zoekt, kan de reviews op Sirelo raadplegen om de juiste keuze te kunnen maken. Lees hieronder verder over onze visie op reviews en ons beleid.

Sirelo’s visie op reviews

Wanneer je je waardevolle inboedel laat verhuizen door een verhuisbedrijf, dan wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Het gebeurt immers niet iedere dag dat je je spullen overhandigt aan een derde partij – het kiezen van een verhuisbedrijf is dus voor velen best een lastige opdracht. Net als wanneer je bijvoorbeeld een hotel boekt, is het prettig om eerst reviews te kunnen raadplegen. Zo kun je een beeld schetsen van de kwaliteit die je van het verhuisbedrijf mag verwachten.

Tot 2016 hadden veel verhuisbedrijven geen online reviews. Dit maakte het voor verhuizende consumenten lastig om te bepalen of een verhuisbedrijf goed werk zou leveren. Dit kun je eigenlijk alleen zelf bepalen ná je verhuizing of door het lezen van de ervaringen van anderen: reviews dus! Wanneer een verhuizer dan geen onafhankelijke reviews heeft, is het voor de consument dus simpelweg een gok. En juist wanneer het gaat om een gebeurtenis zo groot als een verhuizing, wil je eigenlijk geen gok hoeven wagen. Wij besloten dat het tijd was voor verandering.

Transparantie in de verhuisbranche

We besloten een platform op te richten waarop alle verhuisbedrijven een profiel kregen. Niet alleen de goede, de betalende of de verhuisbedrijven die bij een associatie aangesloten zijn – maar simpelweg allemaal. Dit was een eerste stap naar het creëren van transparantie.

De tweede stap: reviews. Mensen die al verhuisd zijn, kunnen op het profiel van het betreffende verhuisbedrijf een review schrijven. Dit creëert transparantie en geeft inzicht in welke verhuisbedrijven goed werk leveren.

Zowel de klant als de verhuizer kan zijn verhaal doen

Door het schrijven van een review kan de klant de ervaring met het verhuisbedrijf delen. Deze ervaring wordt dan dus gedeeld vanuit het eigen perspectief. Het verhuisbedrijf kan hier vervolgens een publieke reactie onder plaatsen, om ook het verhaal vanuit hun perspectief te delen.

Zo kunnen beide partijen hun verhaal doen. Het is vervolgens aan de lezer om te beoordelen welke aspecten van een review en de reactie waardevol zijn, en welke niet. Wij raden aan om te kijken naar het totaalbeeld dat een reviewprofiel geeft. We streven ernaar om een representatief beeld van een verhuisbedrijf te schetsen, dit zijn dus alle reviews en reacties op het profiel tezamen.

Zijn alle reviews op Sirelo gegarandeerd echt?

Als onafhankelijk reviewplatform kunnen wij niet garanderen dat iedere review echt is. We waren immers zelf niet aanwezig bij de verhuizing 😉 Wat we je echter wel kunnen garanderen, is dat alle reviews gecontroleerd worden voordat deze gepubliceerd worden. Wij geloven dat we enkel transparantie kunnen creëren in de verhuisbranche als we ons ook daadwerkelijk hard maken om zoveel mogelijk echte ervaringen te delen. Daarom wordt iedere review voorafgaand aan publicatie gecontroleerd. Hieronder lees je daarover meer.

Automatische controle op metadata

Om de reviews te controleren, wordt er allereerst gebruikt gemaakt van een automatische controle op metadata. Patronen worden herkend en zo onderscheiden we de de authentieke reviews van de fake reviews. Door deze eerste controle wordt ongeveer 20 tot 25% van alle reviews die binnenkomen bij Sirelo, afgewezen. Deze reviews worden dus niet gepubliceerd. Wanneer een review wel door deze eerste controle heen komt, dan checkt het team de inhoud van de review voor verdere beoordeling.

De inhoud van de review

Het team leest de inhoud van de review en bepaalt of de review aan de beleidseisen voldoet. Het is echter voor het team niet vast te stellen of de inhoud van een review waargebeurd is of niet, want een ervaring is altijd subjectief. Sirelo treedt hier dus niet op als rechter. Wel wordt de review gecontroleerd op o.a. scheldwoorden, discriminatie en persoon identificerende gegevens. Tot slot worden naam en e-mailadres van de klant gecheckt. Indien er enige twijfel is over de echtheid van de review of over bijvoorbeeld de ingevulde contactgegevens, dan kiest het team ervoor om een extra verificatie e-mail te sturen. Daarnaast:

 • Accepteren wij geen reviews waarvan we weten of vermoeden dat ze niet vanuit een eerlijke ervaring geschreven zijn. Verhuisbedrijven kunnen geen reviews voor zichzelf of voor elkaar publiceren.
 • Een review waaruit blijkt dat het door personeel of een leverancier van het verhuisbedrijf is geschreven, worden niet geaccepteerd.
 • We publiceren uitsluitend reviews waarvan het aannemelijk is dat deze in de eigen tijd en op het eigen apparaat en uit vrije wil door de consument geschreven zijn.

Extra verificatie

Bij het geval van twijfel, wordt er een e-mail naar de klant verzonden met daarin de vraag om de review (en hiermee dus de ervaring) te bevestigen. In deze e-mail vragen we om een ondersteunend document. Denk hierbij aan een offerte of een factuur. Dit doen we om fake reviews zoveel mogelijk tegen te gaan.

Wanneer er niet op deze e-mail wordt gereageerd en verificatie uitblijft, dan wordt de review afgewezen. De schrijver van de review wordt daar ook altijd over geïnformeerd.

Sirelo streeft naar het geven van een representatief beeld van ieder verhuisbedrijf

We kunnen niet stellen dat iedere review op Sirelo gegarandeerd echt is. We streven ernaar om van ieder verhuisbedrijf een representatief beeld te geven. Dit betekent dat je na het scannen van het (review)profiel van de verhuizer, een beeld moet hebben van het bedrijf. Het totaalplaatje zegt meer dan een individuele review. Om het je extra makkelijk te maken, tonen we ook de review score van het verhuisbedrijf die zij op andere reviewplatforms behaald hebben.

De totaalscore van alle reviews

De totaalscore die je bovenaan het profiel van een verhuisbedrijf vindt, is niet simpelweg een optelsom van alle reviews die het bedrijf ontvangen heeft. Om een representatief beeld te kunnen waarborgen, tellen reviews de eerste 2 jaar volledig mee. Daarna neemt dit langzaamaan af en na 5 jaar telt een review niet meer mee in de totaalscore. We doen dit omdat een bedrijf sterk kan veranderen. Door meer recente reviews zwaarder mee te wegen, geeft de totaalscore een goed beeld van de huidige kwaliteit van het verhuisbedrijf.

Tevens kent ons systeem iedere review een betrouwbaarheidsscore toe op basis van verschillende punten. Reviews met een hogere betrouwbaarheidsscore (bijvoorbeeld wanneer deze is geverifieerd door middel van een document) tellen zwaarder mee in het gemiddelde.

Een review schrijven op Sirelo: wat wij de schrijver vragen

Wanneer iemand een review voor een verhuisbedrijf op Sirelo schrijft, dan verzoeken we deze persoon om:

 • Altijd beleefd en respectvol te blijven. Ook wanneer de ervaring wellicht minder positief is geweest, dan kan de ervaring op een respectvolle manier gedeeld worden;
 • Privacy schendingen te vermijden. Wanneer er namen van medewerkers van het verhuisbedrijf genoemd worden, dan zijn wij genoodzaakt deze te verwijderen;
 • Uitspraken in context te plaatsen. Dit is wenselijk voor zowel de lezer als het verhuisbedrijf die de review ontvangt.

Een review op Sirelo: wat wij beloven

Wat wij lezers, schrijvers en verhuisbedrijven kunnen beloven:

 • We waarborgen privacy en anonimiteit. Dit gaat twee kanten op: wanneer er persoonsgegevens in een review genoemd worden van medewerkers van een verhuisbedrijf, dan verwijderen we deze. Ook geven we de schrijver van een review de mogelijkheid om de review anoniem te laten publiceren. Dit betekent dat wij de persoonsgegevens wel hebben ontvangen om de review te kunnen verifiëren, maar dat zijn/haar naam niet getoond wordt op ons platform. Ook worden persoonsgegevens nooit gedeeld met derden, tenzij hier toestemming van de schrijver voor verstrekt is.
 • We hanteren een eerlijk, onafhankelijk beleid. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven of reviews: alle reviews worden aan de hand van dezelfde criteria beoordeeld. Hierin onderscheiden wij niet de negatieve van de positieve reviews en verhuisbedrijven hebben zelf geen invloed op dit beleid.
 • We hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om discriminatie. Wanneer dit toch in een review voorkomt, besluiten wij de review niet te publiceren.
 • We streven ernaar om iedere review binnen 1 werkdag te publiceren. Dit geldt wanneer er tijdens de check geen extra verificatie nodig is. Dus tenzij we de schrijver verzoeken om te reageren op onze verificatie e-mail, streven we er altijd naar om de review binnen 1 werkdag op Sirelo te publiceren. We kunnen dit niet altijd garanderen door de hoge aantallen reviews.
 • Reviews worden enkel op verzoek van de schrijver verwijderd. Dit betekent dat alleen de schrijver van de review ons kan verzoeken de review te verwijderen – dit wordt nooit op het verzoek van het verhuisbedrijf gedaan. Sirelo opereert als onafhankelijk platform. Wil jij je review verwijderen? Stuur dan een e-mail met je verzoek naar [email protected].

Reviews rapporteren

Zie je op Sirelo een review die, naar jouw mening, niet voldoet aan onze bovenstaande beloftes? Rapporteer deze review dan door op het uitroepteken onderaan de betreffende review te klikken.