Benieuwd naar aanbieders van valuta wisseling?
Je vindt ze in ons overzicht!
Vind ze hier

Valuta wisselen bij internationaal verhuizen

Featured image

Wanneer je verhuist naar een land waar men betaalt in een andere valuta, kun je overwegen om je euro’s om te wisselen. Zeker bij een permanente emigratie loont het doorgaans om je valuta te wisselen omdat het je de koersopslag per transactie bespaart. Maar verhuis je naar ’t buitenland voor een kortere periode, dan is het wisselen van valuta wellicht een minder goed plan. Op deze pagina lees je meer over de ins & outs van valuta wisselen bij een internationale verhuizing.

Geld wisselen bij een emigratie

Verhuis je naar het buitenland en betaalt men in je nieuwe woonland met een andere valuta dan de euro? Dan kan het lonen om je euro’s om te wisselen naar deze vreemde valuta. Bij ’t wisselen van valuta zijn er een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden.

1. De timing van de valuta wisseling

Om er zeker van te zijn dat je je euro’s op het juiste moment wisselt naar de andere valuta, is het raadzaam om de wisselkoers in de gaten te houden. De wisselkoers is de waarde van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta. Verhuis je bijvoorbeeld naar Amerika, dan is de wisselkoers van de euro vs. de Amerikaanse dollar van belang. Deze wisselkoers kan dagelijks fluctueren en wordt onder meer beïnvloed door factoren als politieke gebeurtenissen, vraag en aanbod en economische ontwikkelingen.

Wissel je je valuta op het moment dat de koersen gunstig zijn, dan kan dit je meer geld opleveren.

💬 Sirelo’s TIP: Door de tijd te nemen om verschillende banken en aanbieders te vergelijken én de wisselkoers in te gaten te houden, kun je ervoor zorgen dat je een betere deal scoort bij ’t wisselen van je geld.

2. De kosten van geld wisselen

Het wisselen van je valuta kun je bij verschillende aanbieders laten verzorgen, bijvoorbeeld bij je Nederlandse bank. Naast banken zijn er talloze financiële instellingen waar het wisselen van geld ook mogelijk is. Iedere aanbieder hanteert hiervoor andere kosten. Veel valuta wisselkantoren pretenderen goedkoper te zijn dan banken en de uiteindelijke kosten die je betaalt zijn doorgaans afhankelijk van:

  • De huidige valuta;
  • De vreemde valuta die je wil ontvangen;
  • Het totaalbedrag dat je wil laten wisselen.

Aanbieders hebben deze gegevens nodig om een aanbod voor jouw persoonlijke situatie te maken. Vervolgens communiceren zij terug wat het percentage is voor hun diensten, en hoeveel van de vreemde valuta je zult ontvangen voor het bedrag dat je wil wisselen. De kosten zijn dus niet erg transparant, omdat een aanbod altijd op maat wordt gemaakt. Echter is een offerte vrijwel altijd vrijblijvend, dus doe hier je voordeel mee!

Vergelijk aanbieders

We noemden het al kort: het vergelijken van verschillende aanbieders kan ervoor zorgen dat je onderaan de streep minder betaalt en meer van de vreemde valuta overhoudt. Je bent hiervoor bij Sirelo aan ’t juiste adres, want met ons overzicht van aanbieders vraag je binnen no-time meerdere vrijblijvende offertes aan.

In de spotlights

*Gesponsord

VALUTA WISSELEN
Wise
VALUTA WISSELEN
Revolut
VALUTA WISSELEN
World Remit
💬 Sirelo’s TIP: Wacht niet te lang met ’t zoeken naar een geschikte aanbieder. Door de fluctuerende wisselkoers weet je graag op voorhand wat de kosten per aanbieder zijn, zodat je bij een gunstige koers snel kunt schakelen.

Wat gebeurt er als je je euro’s niet omzet naar de valuta van je nieuwe woonland?

In principe geldt dat je met je creditcard vooralsnog al je betalingen kunt doen. Binnen Europa kun je dat zelfs met de betaalpas van je Nederlandse bank. Je betaalt echter wel per transactie, en hierbij dien je rekening te houden met ’t volgende:

  • Bij een betaling of een opname van contant geld in een vreemde valuta, wordt er door de bank gebruik gemaakt van een referentiewisselkoers. Staat de koers van de euro laag ten opzichte van de valuta in je nieuwe woonland? Dan ben je voor deze betaling dus meer kwijt dan wanneer je je geld al eerder omgezet zou hebben naar deze valuta. Andersom geldt natuurlijk ook dat je goedkoper uit bent als de koers van de euro er juist positief voorstaat.
  • Je betaalt per betaling of opname van contant geld een koersopslag. Bij Rabobank is dit bijvoorbeeld 1,2% over het betaalde bedrag, en bij ING is dit 1,4% (maart 2023). Bij creditcard betalingen loopt de koersopslag al snel op naar 2,00%.

Na je internationale verhuizing zul je bij alle transacties, waaronder je vaste lasten, te maken krijgen met een koersopslag en onzekerheid over de koers van de euro ten opzichte van de valuta in je nieuwe woonland. Het wisselen van je valuta vóór je emigratie geeft dus meer zekerheid.

Geld wisselen aanbieders op Sirelo

Is valuta wisselen voor vertrek een voordelige optie?

Het hangt af van jouw situatie in hoeverre het wisselen van valuta gunstig is. Vertrek je voor een korte periode naar het buitenland, dan is het wellicht beter om je geld in euro’s te laten staan. Je krijgt anders twee keer te maken met de kosten van de valuta wisseling: voor je vetrek naar ’t buitenland, en wanneer je weer terug bent in Nederland en je het overschot terug wil wisselen naar euro’s.

Bij een definitieve internationale verhuizing is het bijna altijd gunstig om je geld voor vertrek om te wisselen. Wil je hier zeker van zijn? Probeer dan het volgende:

  • Bekijk de trend van de wisselkoers van de afgelopen jaren. Hoe sterk is de euro ten opzichte van de vreemde valuta van jouw nieuwe woonland? Dit geeft mogelijk de doorslag in hoeverre je graag euro’s behoudt, of toch liever de vreemde valuta in bezit hebt;
  • Maak een schatting van de kosten die je na je emigratie zult gaan hebben. Verwacht je bijvoorbeeld € 3500 per maand aan transacties te hebben en deze te betalen met je creditcard, dan kost dit je € 70 per maand aan koersopslag. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de referentiewisselkoers die mogelijk ongelukkig uitpakt;
  • Onderzoek tegen welk tarief je je valuta kunt laten omwisselen. Is dit op de lange termijn een aantrekkelijker tarief dan de maandelijkse kosten die je zou hebben als je je valuta niet wisselt? Dan heb je je antwoord!

💬 Sirelo’s TIP: Ben je al naar het buitenland verhuisd en heb je je valuta nog niet omgewisseld? Je krijgt dan bij de geldautomaat meestal de keuze tussen betalen in euro’s of de lokale munteenheid. Kies in dit geval altijd voor de lokale munteenheid. Wanneer je kiest voor euro’s, betaal je in de meeste gevallen meer. Dit is het gevolg van een hogere wisselkoers die de buitenlandse bank aanhoudt.

Ben je nog op zoek naar een geschikte aanbieder?

Het vinden van een betrouwbare aanbieder kan een uitdaging zijn. Als geen ander snappen we dat dit een gevoelige kwestie is, het gaat immers wel om geld. Wij maken dit makkelijker voor je door verschillende soorten aanbieders in één overzicht te presenteren. Je kunt vrijblijvend een aanbod ontvangen van ieder van deze aanbieders, en zo vind je makkelijk en snel een partij die aansluit op jouw wensen.

Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent op je internationale verhuizing? Dan komen de onderstaande artikelen goed van pas.