Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen met kinderen

Bereid je voor met deze tips voor jonge en oudere kinderen!

Featured image

Tegen verhuizen met kinderen kijken veel mensen op. Het is een ingrijpende verandering voor hen, zowel praktisch als emotioneel. Maar als je hen goed voorbereid met deze tips, zal het gemakkelijker zijn.

In dit artikel maken we een tweedeling tussen kleine kinderen en wat oudere kinderen. Kleine kinderen hebben voornamelijk rust en regelmaat nodig. Oudere kinderen kunnen erg verdrietig worden. Ze moeten afscheid nemen van hun beste vriendjes en vriendinnetjes, van de sportclub, van muziekles, van school: hun hele leven verandert. En het is nog maar afwachten of de nieuwe omgeving net zo leuk is.

8 tips voor verhuizen met kinderen in de leeftijd van 0-7

Kleine kinderen zijn nog goed beïnvloedbaar. Met onderstaande tips loods je hen soepel door de verhuizing heen.

Tip 1: Plan de verhuizing in een rustige periode

Een verhuizing kost veel tijd. Plan de verhuisdag daarom in een rustige periode, bijvoorbeeld de zomervakantie. Dat voorkomt een hoop stress, zowel voor jou als ouder als voor je kinderen.

verhuizen met kinderen

Tip 2: Maak er een leuk avontuur van

Probeer positief tegenover de verhuizing te staan en maak er een leuk avontuur van. Je kinderen nemen je enthousiasme over en zullen naar de verhuizing uitkijken. Jullie gaan samen iets spannends doen!

Tip 3: Bekijk boekjes of filmpjes over verhuizen

Er zijn veel video’s en boekjes voor kinderen over verhuizen op de markt en op internet. Hierin wordt eenvoudig uitgelegd wat verhuizen inhoudt, zodat je kinderen weten wat hen te wachten staat. Bekijk bijvoorbeeld deze leuke videoclip van Ernst & Bobbie en de rest:

Tip 4: Laat je kinderen hun eigen verhuisdoos inpakken.

Hoe leuk is het als kinderen hetzelfde mogen doen als papa en mama? Dat ze niet worden buitengesloten maar mee mogen helpen met de verhuizing? Laat ze ook inpakken! Ook al zijn ze nog zo klein, ze kunnen best wat speelgoed in verhuisdozen stoppen. Er zijn zelfs speciale verhuisdozen voor kinderen op de markt, bijvoorbeeld van Piet Piraat. Zo maak je inpakken extra leuk voor ze!

Tip 5: Laat je kinderen meedenken met de kinderkamer

Voor kinderen is het heel gaaf als ze hun eigen kamer mogen inrichten. Geef hen inspraak in bijvoorbeeld de kleur op de muur, de gordijnen of de lampen. Je kinderen zullen zich enorm verheugen en trots zijn op hun zelf ingerichte nieuwe plekje!

Tip 6: Laat in ruimtes voor baby’s en peuters zoveel mogelijk hetzelfde

Baby’s en peuters zijn gehecht aan hun vertrouwde omgeving. Als de inrichting van het nieuwe huis vergelijkbaar is met de huidige inrichting, voorkomt dat stress. Zet de comodekast, het bedje en de knuffels allemaal op dezelfde plek.

Tip 7: Richt een tijdelijke rustruimte voor de kinderen in

Het is belangrijk dat er tijdens de verhuizing in ieder geval één rustige ruimte is waar je kinderen kunnen spelen, eten of slapen. Anders raken ze moe en overprikkeld. Verhuis deze kamer in een later stadium en richt in het nieuwe huis ook zo’n rustige kamer in.

Tip 8: Label dozen met favoriete speeltjes

Als je kinderen hun apie, koetje of beertje willen, moet je daar snel bij kunnen. Zet op de verhuisdozen waar hun favoriete speelgoed zit. Dan hoef je niet lang te zoeken terwijl ze huilen om hun speeltje.

7 tips voor verhuizen met kinderen in de leeftijd van 8-14

Op deze leeftijd kan het best lastig zijn voor kinderen om te verhuizen. Ze hebben een heel sociaal leven opgebouwd en moeten dat achter zich laten. Volg daarom onderstaande adviezen.

Tip 1: Betrek je kinderen op tijd bij je plannen

Vertel je kinderen over de verhuizing zodra je verhuisplannen definitief zijn. Hierdoor hebben ze tijd genoeg om aan het idee te wennen en wordt de overgang minder groot.

Tip 2: Neem alvast een kijkje in het nieuwe huis

Laat je kinderen zien waar ze gaan wonen en neem ze mee naar leuke plaatsen in de buurt. Denk aan het zwembad, een voetbalveld, het strand of een bos. Dan weten ze wat ze van hun nieuwe omgeving kunnen verwachten.

Tip 3: Laat je kinderen verdrietig zijn

Verdriet hoort bij afscheid nemen. Het is niet leuk om je vriendjes en vriendinnetjes achter te moeten laten. Als je kinderen af en toe mogen huilen of boos zijn kan dat helpen bij de verwerking van deze ingrijpende gebeurtenis.

Tip 4: Organiseer een afscheidsfeestje

Een afscheidsfeestje waarop al hun vriendjes en vriendinnetjes mogen komen. Wat een leuk vooruitzicht! Zo is verhuizen niet alleen vervelend, maar ook een feestelijke gelegenheid. Plan ook afscheidsmomenten op de opvang, op school en op de sportclub.

Tip 5: Laat je kinderen meehelpen op de verhuisdag

Betrek je kinderen zoveel mogelijk bij de verhuizing. Laat hen een gedeelte van de dag helpen bij het sjouwen van spullen en het inrichten van de kamers. Dit leidt af van hun zorgen over de nieuwe omgeving. Bovendien voelen ze zich nuttig.

verhuizen met kinderen

Tip 6: Betrek hen bij de keuze voor een nieuwe school

Kies twee of drie scholen uit die je goed lijken en laat je kinderen meebeslissen met de definitieve keuze. Bezoek beide scholen en vraag waar je kinderen zich het prettigst voelen. Als ze er al eens zijn geweest vinden ze de eerste schooldag op de nieuwe school niet zo eng.

Begin overigens op tijd met zoeken naar een nieuwe school of opvang. Vaak hebben deze instellingen 10 weken nodig voor de verwerking van de aanmelding.

Tip 7: Houd contact met de oude omgeving

Het afscheid valt minder zwaar als je af en toe terug gaat naar de oude omgeving. Of als je vriendjes en vriendinnetjes laat logeren in het nieuwe huis.