Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verlof bij verhuizen

Heb je recht op verlof bij een verhuizing in 2024?

Featured image

Verhuizen kost tijd. Véél tijd. We willen je niet afschrikken, maar heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel tijd er eigenlijk gaat zitten in het vinden van een nieuwe woning en het regelen van een verbouwing? Of het vinden van een nieuwe school voor de kinderen, het overzetten van contracten, verzekeringen… Dan verbleekt het werk op de verhuisdag(en) eigenlijk! 😉 Wil je weten in hoeverre je recht hebt op verlof bij verhuizen? Lees dan snel verder.

Verlof bij verhuizing 🗓️

Een paar vrije dagen voor je verhuizing zijn heel erg welkom, dat weten wij als geen ander! We krijgen vaak de vraag of verlof bij verhuizen verplicht is. De vragen die wij het meest gesteld krijgen, hebben we voor je op een rijtje gezet. Uiteraard met antwoord.

Om alvast kort Wanneer je gaat verhuizen, dan is de kans groot dat je recht hebt op verlofdagen. Doorgaans geldt dat een werknemer recht heeft op twee dagen bijzonder verlof. Maar let op: dit ligt aan het bedrijf, de cao en je arbeidsovereenkomst.

Dit is voor iedereen anders, want verlof bij een verhuizing is niet wettelijk geregeld. Voor veel bedrijven geldt dat dit is vastgelegd in de cao, maar niet ieder bedrijf valt onder een cao. In het laatste geval zal het bijzonder verlof vastgelegd moeten zijn in het bedrijfsreglement of de arbeidsovereenkomst. Het is daarom afhankelijk van jouw werkgever, de branche of de sector in hoeverre je recht hebt op verlof bij een verhuizing.

💬 Sirelo’s TIP: Ben je niet bekend met de cao of het bedrijfsreglement van het bedrijf waar je werkt? Vraag dan bij de personeelsafdeling na of er in jouw situatie bijzonder verlof geldt bij een verhuizing.

Hoeveel dagen verlof krijg je bij een verhuizing?

Doorgaans geldt dat een werknemer recht heeft op twee dagen bijzonder verlof. Je hoeft dan geen vakantiedagen in te leveren en kunt je bijzonder verlof opnemen op de verhuisdag(en). Maar let op: dit is dus niet altijd het geval. Wanneer het bedrijf niet onder een cao valt, hoeft het bijzonder verlof van twee dagen niet te gelden. Je vindt meer informatie over het bijzonder verlof op de website van de Rijksoverheid.

Wil je verhuizen met een verhuisbedrijf maar heb je nog geen verhuisbedrijf gevonden? Dan heb je deze zó gevonden via Sirelo. Klik op jouw woonplaats en vind verhuizers bij jou in de omgeving.

Hoeveel wettelijke verhuisdagen in?

We noemden het al kort: verlofdagen bij een verhuizing zijn niet wettelijk vastgelegd. Over het algemeen geldt dat bijzonder verlof bestaat uit twee werkdagen, en in veel gevallen zijn deze op te nemen voor de verhuizing. Een bedrijf is echter niet wettelijk verplicht om jou in 2024 te voorzien van vrije dagen voor de verhuizing. Het kan dus ook zo zijn dat je vakantiedagen moet inleveren voor de verhuisdag(en). Check dit tijdig met je werkgever of personeelsafdeling.

Geen verhuisverlof, wat nu?

Wanneer je via jouw werkgever geen vrije dagen krijgt voor de verhuizing, heb je een aantal opties:

  1. Je kiest ervoor om in het weekend te verhuizen. Zo kost het je geen vrije dagen. Hou er wel rekening mee dat de kosten van het verhuisbedrijf hoger zullen zijn, door de weekendtoeslag. Wil je de verhuizing zelf uitvoeren? Dan is verhuizen in het weekend misschien wel jouw beste optie;
  2. Je besteedt de verhuizing uit aan een verhuisbedrijf en gaat zelf werken die dag(en). Niet helemaal aan te raden, want het liefst wil je zelf bij de verhuizing zijn om zeker te weten dat alles naar wens verloopt. Het scheelt je echter wel vrije dagen;
  3. Je neemt vakantiedagen op voor de verhuizing.

Optie drie wordt het meest gekozen, het is immers prettig om zelf bij de verhuizing te kunnen zijn. Ook de weekendtoeslag die je zou betalen om te verhuizen in het weekend is het vaak niet waard, tenzij je vakantiedagen je ongelofelijk veel waard zijn natuurlijk.

Recht op verlof bij verhuizen

Vergelijk verhuisbedrijven voor jouw verhuizing

Ben je benieuwd wat jouw verhuizing zal gaan kosten, of ben je simpelweg nog op zoek naar een geschikt verhuisbedrijf voor de verhuizing? Sirelo is hier to the rescue! Met het onderstaande formulier vergelijk je gratis en snel vijf verhuisbedrijven bij jou in de buurt.

Vergelijk makkelijk en snel vijf verhuisbedrijven!
Klik op de grootte van de verhuizing en ontvang gratis verhuisoffertes

💬 Sirelo’s TIP: Door het vergelijken van verhuisoffertes bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing. Vergelijken loont dus zeker! Meer tips en info voor je verhuizing? Lees dan eens de artikelen hieronder.