Gezondheidszorg in Ierland

De gezondheidszorg in Ierland wordt gezien als modern, veilig en een van de beste in de hele wereld. Wel kent de Ierse gezondheidszorg weinig luxe en dat ze je bijvoorbeeld terug in de ziekenhuizen met 30 bedden per slaapzaal. Ook kent Ierland lange wachtrijen voor medische ingrepen. Je kunt dit probleem verhelpen door naast publiek verzekerd te zijn, je zelf ook particulier te verzekeren. Lees op deze pagina meer over de gezondheidszorg in Ierland en de zorgverzekeringen.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Gezondheidszorg in Ierland verplicht?

De gezondheidszorg wordt deels door de overheid geregeld en is deels in particuliere handen. Sinds 2005 is een nieuwe regeling van kracht gegaan en de gezondheidszorg is sindsdien toegankelijk voor elke burger in Ierland. Een zorgverzekering in Ierland is niet per definitie verplicht. Je hebt hoe dan ook recht op publieke gezondheidszorg, omdat je via belastingen meebetaalt aan de publieke gezondheidszorg. De HSE (Health Service Executive) is het overheidsorgaan wat verantwoordelijk is voor de publieke gezondheidszorg in Ierland.

Wanneer je bent verhuisd naar Ierland en een Ierse staatsburger bent geworden, heb je recht op de Ierse gezondheidszorg. De HSE vraagt het volgende van je om toegang te krijgen tot de publieke gezondheidszorg in Ierland:

  • Een verblijfsvergunning of een visum
  • Bewijs van je adres in Ierland
  • Bewijs van bankafschriften
  • De ondertekening van een formulier van de HSE

Private gezondheidszorg

Je kunt als aanvulling op de publieke gezondheidszorg ook kiezen voor private gezondheidszorg. Zo’n 46 procent van de Ierse bevolking maakt hier gebruik van. Private verzekeraars zijn VHI Healthcare, Laya Healthcare, Irish Life Health en HSF Health Plan. Een gemiddelde particuliere ziektekostenverzekering kost zo’n €1.000 euro voor volwassenen en zo’n €500 voor kinderen.

De gezondheidszorg in Ierland is toch nog op een flink wat lager niveau dan Nederland. Het niveau van artsen en het verplegend personeel is prima, maar de voorzieningen laten nog wel eens wat te wensen over. Denk bij een Iers ziekenhuis absoluut niet aan luxe. Het is heel normaal om met nog 30 andere patiënten op een zaal te liggen. De privéklinieken daarentegen, bieden betere service en hebben een hoger verzorgingsniveau.

Verzekeringen in Ierland

Zoals je hebt kunnen lezen ben je automatisch verzekerd, wanneer je een inwoner bent van Ierland. Ben je verhuisd naar Ierland ? Dan moet je je aansluiten bij een plaatselijke dienst voor de sociale zekerheid  (Social Welfare Local Office). Daarnaast moet je een PPS-nummer (Personal Public Service Number – Burgerservicenummer) aanvragen. Dit nummer wordt gebruikt voor alle diensten van de sociale zekerheid, zoals het verkrijgen van een uitkering of de aanvraag van inkomstenbelastingen.

Nadat je het persoonsnummer hebt ontvangen, moet je contact op nemen met het plaatselijke belastingkantoor en de gegevens moeten worden doorgegeven aan de werknemer. Aan de hand van dit PPS-nummer heb je ook  recht op het krijgen van gratis publieke zorg. Er zijn twee manieren waarop je kunt gebruik maken van de publieke gezondheidszorg in Ierland. Deze worden onderverdeeld in twee categorieën:

  • Categorie 1: door middel van de Medical Card kun je gebruik maken van alle publieke gezondheidsdiensten zonder er voor te hoeven betalen (voor deze categorie komen maar weinig mensen in aanmerking, zoals langdurig zieken of mensen met een laag inkomen)
  • Categorie 2: je hebt beperkte toegang tot gratis gezondheidszorg in Ierland (het grootste percentage van de Ierse bevolking komt voor deze categorie in aanmerking).

Wanneer je onder categorie 2 valt, kun je zelf je huisarts kiezen. Doorverwijzing van een gespecialiseerde behandeling verloopt dan via de huisarts. Je krijgt een Doctor Visit Card toegewezen, zodat je gratis gebruik kunt maken van het doktersconsult bij de huisarts. Je moet een financiële bijdrage leveren voor het gebruik van de gezondheidszorg in Ierland. Een verblijf in het ziekenhuis kost bijvoorbeeld €75 per dag en kan tot maximaal €750 per jaar oplopen.

Private verzekeringen

De private verzekering wordt in Ierland op grote schaal gebruikt. Het voordeel van particulier verzekerd zijn in Ierland, is dat je op deze manier de lang wachtlijsten kunt omzeilen. Je kunt voor een particuliere verzekering terecht bij de Voluntary Health Insurance Board (VHI), dit is de grootste aanbieder van een particuliere zorgverzekering in Ierland.

Een arts bezoeken in Ierland

Wanneer je de Medical Card hebt of je behoort tot categorie 2, kun je bij elke arts registreren. In Ierland wordt de huisarts family doctor genoemd. In de Gouden Gids kun je dokters in je eigen regio in Ierland vinden. Daarnaast kun je natuurlijk ook je vrienden, kennissen en familie raadplegen voor een goede arts. In Ierland is het een normale zaak om de huisarts eerst te ontmoeten, voordat je daadwerkelijk ‘met hem in zee gaat’. Veranderen van een huisarts in Ierland is geen probleem. Wel wordt er gekeken naar de reden van je verandering. Zorg dus voor een geldig reden.

Gezondheidszorg in Ierland

Bezoektijden en bereikbaarheid

De bezoektijden van een arts in Ierland zijn van 08:30 tot 18:00 van maandag tot vrijdag. Wanneer er sprake is van een noodgeval, kun je ook in het weekend bij de huisarts terecht. Zorg er wel voor dat je een afspraak van te voren maakt. Je kunt niet zomaar zonder afspraak aankomen, maar dat is in principe niet anders dan we in Nederland gewend zijn. In Ierland is de bereikbaarheid van artsen groot. Ongeveer 2.400 huisartsenposten zijn verspreid door het land en meer dan 40 procent werkt alleen in een huisartsenpraktijk. Daarnaast werkt 30 procent samen in een praktijk met een andere huisarts en de laatste 30 procent werkt in een groepspraktijk met andere dokters en meerdere medische services.

Medicijnen in Ierland

Apotheken vind je overal in Ierland. De openingstijden van apotheken zij meestal van 09:00 tot 20:00. Met je Medical Card krijg je gratis de voorgeschreven medicijnen. Ben je niet in het bezit van een medische kaart, dan betaal je per medicijn €2.50.

Als je meer wilt weten over verhuizen naar Ierland, blijft dan vooal op Sirelo!