Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Ierland

Kosten, checklist en verhuisbedrijven

Featured image

In deze complete gids over verhuizen naar Ierland vind je alles van de gemiddelde verhuiskosten tot informatie over hoe je kunt emigreren naar Ierland en hoe het is om daar te leven.

Wat kost inboedel verhuizen naar Ierland?

Een verhuizing naar Ierland kost gemiddeld € 3500 tot € 4200.

De prijs van een internationale verhuizing is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de grootte van je inboedel. Dit zijn de gemiddelde kosten per woninggrootte voor het verhuizen naar Ierland.

Grootte woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€2.200 – €3.100
2 slaapkamers€2.600 – €3.500
3 slaapkamers€3.500 – €5.300
4 slaapkamers€4.900 – €6.800
5 slaapkamers€6.800 – €9.200

Let op: de kosten van jouw verhuizing naar Ierland kunnen afwijken van de gemiddelde kosten omdat dit slechts een indicatieve prijs is.

Ik wil verhuizen naar Ierland. Wat zijn de exacte kosten?

Hoeveel het voor jou kost om inboedel te verhuizen naar Ierland met een verhuisbedrijf, kom je te weten met een offerte. Met het formulier hieronder vraag je gratis vijf offertes van internationale verhuisbedrijven naar (Noord-)Ierland aan. Vergelijk en bespaar!

Goedkoop verhuizen naar Ierland?
Kies de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing naar (Noord-)Ierland!

Het beste verhuisbedrijf Ierland kiezen

Vraag je liever individuele offertes van verhuisbedrijven naar Ierland aan? De onderstaande verhuisbedrijven hebben goede beoordelingen en zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in verhuizen vanuit Nederland naar Ierland. Deze verhuisbedrijven garanderen een soepele verhuizing met een eigen container of groupage vervoer naar (Noord-)Ierland.

1. Verhuisbedrijf Henneken

2. Atlas International Movers

2. Schmidt Global Relocations

Deze internationale verhuizers hebben niet alleen een goede score op basis van hun reviews, ze zijn ook stuk voor stuk gespecialiseerd in verhuizen vanuit Nederland naar Ierland. Je weet bij deze verhuizers dus zeker dat je inboedel in goede handen is!

Emigreren naar Ierland: verblijfsvergunning

Ierland is niet aangesloten bij de regeling voor houders van de EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen. Deze wordt door veel studenten en werkenden binnen de grenzen van de Europese Unie gebruikt. Hoe kun je dan emigreren naar Ierland? En welk paspoort heb je nodig voor Ierland?

Paspoort nodig voor Ierland?

Alle inwoners van de EU hebben een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig bij binnenkomst in de Republiek Ierland. Nationale identiteitskaarten zijn niet erkend.

Emigreren naar Ierland: visum

Een verblijfsvergunning aanvraag in Ierland wordt getest op verschillende voorwaarden. Zo moet je een inburgeringsexamen afleggen en geen gevaar vormen voor de openbare orde. Ook moet je een basisinkomen hebben dat voldoende is voor de verblijfsvergunning. Meer informatie vind je op de pagina visum in Ierland.

Emigreren naar Ierland: fiscaal

Je hebt in Ierland een sociaal-fiscaal nummer nodig wanneer je emigreert. Dit heet een PPS-nummer (Personal Public Service). Je krijgt met dit nummer toegang tot sociale uitkeringen, openbare diensten en informatie in Ierland. Bezoek als je bent verhuisd een Social Welfare Office bij je in de buurt. Je kunt ook het PPS-nummer online aanvragen.

Checklist emigreren naar Ierland

Dit zijn de belangrijkste zaken die je niet moet vergeten als je gaat verhuizen naar Ierland:

 • Zorg voor geldige identiteitspapieren.
 • Laat je diploma’s erkennen bij DUO.
 • Raadpleeg de Belastingdienst over je verhuizing naar Ierland.
 • Koop je vliegtickets. Je kunt bijvoorbeeld met Ryanair goedkoop naar Ierland reizen.
 • Vraag alvast je PPS-nummer aan.
Vind alles wat je moet weten om te regelen bij een verhuizing naar Ierland.

Voor- en nadelen emigreren naar Ierland

Voordat je definitief de keuze maakt om je inboedel te pakken, vraag je je wellicht af: wat is de duistere zijde van emigreren naar Ierland? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen Ierland

 Prachtige landschappen
 Gastvrije en vriendelijke mensen
 Rijke cultuur en geschiedenis
 Aantrekkelijk belastingstelsel voor bedrijven

Nadelen Ierland

 Veel regen
 Dure woningen
 Infrastructuur niet even goed ontwikkeld
 Ver weg van familie en vrienden

Gaan wonen in Ierland: kosten, cultuur en werk

Kosten van wonen in Ierland

De meeste mensen die verhuizen naar Ierland gaan in Dublin wonen. Dublin county telt ruim anderhalf miljoen inwoners en de hoofdstad is populair om te werken in Ierland. Maar is wonen in Ierland duur? Hieronder vergelijken we de prijzen van wonen in Ierland met Amsterdam.

ProductAmsterdamDublin
Maaltijd in restaurant€18.45€15,00
1 liter melk€1,15€1,70
Doos eieren 10 stuks€2,01€3,00
Pakje sigaretten€6,30€9,10
Kaartje OV€2,80€1,80
Huur studio / 1 kamer apparement€950€800

Is Ierland duur?

Volgens de Immigration Advice Service Ierland is het op een na duurste land om te wonen in West-Europa. De gemiddelde kosten voor één persoon zijn € 2728 per maand en voor een vierpersoons gezin € 4809 per maand. De kosten van levensonderhoud verschillen per stad, zo is Dublin 33% duurder dan Cork en 47% duurder dan Belfast. Hoe wonen in Dublin verschilt van Amsterdam lees je hieronder:

 • De horeca in Dublin is een stukje goedkoper dan in Amsterdam, namelijk 1,32%.
 • Wonen in Ierland is duurder, maar een woning kopen in het centrum van Dublin is 6,1% goedkoper dan in Amsterdam.
 • De boodschappen in Dublin zijn 27,64% duurder.
 • De koopkracht in Dublin is 7,91% hoger dan in Amsterdam.
 • De gemiddelde salarissen liggen dicht bij elkaar: € 3224 in Dublin en € 3653 in Amsterdam.

Huis kopen in Ierland

Als je een huis gaat kopen in Ierland, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Huizen in Ierland zijn relatief duur.
 • De prijzen stijgen constant door het lage woonaanbod in Ierland en de grote vraag.
 • Het is lastig om te huren, aangezien er te weinig huurwoningen zijn in Ierland.
 • Buiten de stad zijn de huurprijzen en verkoopprijzen lager.

Woning kopen in Ierland

Als je een huis gaat kopen in Ierland moet je rekening houden met hypotheeklasten, juridische kosten en registratie van akten. In Ierland kun je een huis via onderhandse verkoop of een huizenveiling kopen. Bij onderhandse verkoop helpt een makelaar je met de onderhandeling van de prijs. Websites om een woning in Ierland te vinden zijn MyHome, Property.ie en Rent.

Auto meeverhuizen naar Ierland

Het is aantrekkelijk om je auto mee te nemen bij je verhuizing naar Ierland. Hier zitten voor- en nadelen aan:

Voordelen

 Je hoeft geen nieuwe auto te kopen
 Je kunt extra bagage in je auto zelf meenemen

Nadelen

 Veel geregel met papierwerk
 Rijdt het verkeer links i.p.v. rechts
 Je kunt je Nederlandse auto moeilijk verkopen

Wil je je auto mee naar Ierland verhuizen, dan reis je het goedkoopst via Engeland met de veerboot. Met Stena Line boek je eenvoudig een reis en reis je via drie verbindingen naar Ierland. Lees meer over het importeren van je Nederlandse auto. Je geldige Nederlandse rijbewijs geldt gewoon in Ierland, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.

Cultuur en samenleving

Ben je een echte socializer, dan is verhuizen naar Ierland echt wat voor jou! Ieren zijn inspirerende mensen. Doorgaans zijn ze gastvrij, vriendelijk en hebben ze interesse. Ook zijn ze vaak muzikaal en echte storytellers. Ze reizen graag en hebben oog voor natuur, kunst en cultuur.

Ieren houden er ook van om samen een Guinness in een pub te drinken. Op de werkvloer vinden ze naast zaken doen ook een sociale band opbouwen belangrijk. Bij afspraken zijn ze niet zo stipt als in Nederland.

Openbaar vervoer Ierland

Het openbaar vervoer is over het algemeen goed geregeld in Ierland. Er is een beperkt spoornetwerk waarmee de grote regio’s en steden met elkaar verbonden zijn. Het busnetwerk is uitgebreider. Met de Leap Card (de Ierse OV chipkaart) betaal je in de bus tot 20% voordeliger dan wanneer je een los ticket koopt.

Klimaat in Ierland

Ierland heeft een gematigd zeeklimaat. Echt koud zal het nooit worden door de invloed van de warme Golfstroom. Vriezen en sneeuwen doet het er zelden. Het kan wel gedurende het hele jaar regenen, daarom is het Ierse landschap zo groen en levendig. Ook de zomer is gematigd met gemiddelde temperaturen tussen de 16-20 ℃.

Economie Ierland

Met Engels als voertaal, een goed universitair systeem en ondersteuning van de overheid voor ondernemers bij het starten van een bedrijf gaat het goed met de economie in Ierland. Vooral de tech industrie is booming. In 2022 groeide deze sector met ruim 10%. De werkloosheid ligt slechts op 4,3 procent in 2023.

Iers eten

De Ierse keuken klinkt je misschien wat onbekend in de oren. Ze zijn gek op vlees, denk bijvoorbeeld aan de populaire “Irish Stew” stoofpot of “boxty” – een gevulde pannenkoek. Bacon en kool vind je ook vaak terug in Ierse gerechten. Ook bier en whisky zijn populair in Ierland.

Verhuizen naar Ierland: ervaringen van Nederlanders

Benieuwd naar hoe andere Nederlanders het verhuizen naar Ierland ervaren? In de blog van Roxane vertelt zij over haar ervaringen om te gaan wonen in Ierland.

Verhuisbedrijven naar Ierland

Ga je vanuit Nederland naar Ierland verhuizen? Bekijk alle verhuisbedrijven in Nederland die je inboedel naar Ierland verhuizen en lees door de reviews. Op de pagina ‘Top 12 internationale verhuisbedrijven‘ vind je de beste verhuisbedrijven die je helpen met de verhuizing naar Ierland.

Veelgestelde vragen

Hoe zijn de inwoners in Ierland?

Welke taal spreken ze in Ierland?

Heb je een paspoort nodig voor Ierland?