Gezondheidszorg in Italië

De gezondheidszorg in Italië wordt gekenmerkt door de hoge kwaliteit. Daarnaast is de Italiaanse gezondheidszorg toegankelijk voor elke Italiaanse burger. Wel zijn er regionale verschillen in het aanbod van de publieke gezondheidszorg: in het noorden is alles veel beter geregeld dan in het zuiden. Daarnaast zijn er ook lange wachtrijen om een dokter te kunnen bezoeken. In dit geval zou je bijvoorbeeld een particuliere zorgverzekering kunnen kopen, zodat je toegang hebt tot privéklinieken.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Gezondheidszorg in Italië verplicht?

De overheid biedt via de nationale gezondheidszorg Servizio Sanitario Nazionale (SSN) gratis gezondheidszorg aan voor elke inwoner van Italië. Je betaalt belastingen in Italië om deel te kunnen nemen aan de gezondheidszorg in Italië. Deze worden door je werkgevers afgedragen aan de overheid. Wanneer je bent verhuisd naar Italië, kom je automatisch in aanmerking voor de gratis publieke zorg.

In Italië kun je je familie meeverzekeren:

  • je echtgenoot;
  • kinderen die je onderhoudt en die jonger dan 16 jaar zijn;
  • kinderen die student zijn of niet kunnen werken en jonger dan 26 jaar zijn;
  • familieleden, zoals grootouders die bij jou thuis wonen.

Particuliere gezondheidszorg in Italië

Wanneer je geen recht hebt op openbare ziekenzorg in Italië, omdat je een staatspensioen ontvangt van een ander Europees land, kun je gebruik maken van private gezondheidszorg. Je moet dan een private zorgverzekering hebben en je moet dit als bewijs aanleveren bij de aanvraag van je verblijfsvergunning. Je hebt het formulier E121 om voorgoed in Italië te gaan wonen. Door formulier E106 in te vullen, kom je in aanmerking voor twee jaar gratis ziekteverzekering.

Wanneer je geregistreerd staat bij de SSN, heb je recht op:

  • 75 % korting op de kosten van poliklinische zorg;
  • Gratis of gesubsidieerde medicatie;
  • Gratis verblijf in het ziekenhuis;
  • Gesubsidieerde tandzorg.

Zorgverzekeringen in Italië

Let bij het zoeken van een particuliere zorgverzekering op dat je jezelf niet aanmeldt bij een verzekeraar waarbij het niet toegestaan is om te veranderen van zorgverzekeraar. Tegenwoordig hebben veel zorgverzekeraars een jaarcontract, zodat je ook weer gemakkelijk kunt veranderen van zorgverzekeraar wanneer het je niet bevalt of als de kosten te hoog uitvallen.

Particuliere zorgverzekeringen dekken over het algemeen geen medicijnen en ziekenhuisbezoeken. Een particuliere zorgverzekering kost zo’n 1300 tot 2000 euro per jaar per familie van vier personen. De grootste particuliere verzekeringen in Italië zijn Europa AssistanceFilo DirettoPronto Assistance en Sanicard.

Een arts bezoeken in Italië

De Italiaanse gezondheidszorg wordt gekenmerkt op het behandelen van de ziekte in plaats van het bevorderen van een goede gezondheid. Preventieve medicatie kennen ze nauwelijks in Italië en regelmatige gezondheidscontroles bestaan ook nagenoeg niet. Er is een gebrek aan personeel wat zorgt voor lange wachtlijsten. Dit zorgt voor veel klachten.

Openingstijden

De huisarts is open van 08:00 tot 10:00 en van 15:00 tot 17:00 op maandag tot vrijdag. In het weekend is de huisarts niet geopend. Van te voren moet je telefonisch contact opnemen met de huisarts om een afspraak te maken. Zorg dat je op tijd komt op je doktersafspraak. In Italië werken ze namelijk volgens het first-come-first-served systeem, waardoor je lang moet wachten wanneer je te laat bent. De huisarts schrijft je medicijnen voor of verwijst je door naar een specialist, indien noodzakelijk.

Gezondheidszorg in Italië

Geen overbodige luxe

Bij een verblijf in een publiek ziekenhuis in Italië kom je erachter dat luxe geen vanzelfsprekendheid is. Veel familieleden brengen eten, omdat het eten in het ziekenhuis slechte kwaliteit is. Ook kan het zijn dat het ziekenhuispersoneel je vergeet eten te brengen. Houd hier rekening mee bij een verblijf in publiek ziekenhuis. Daarnaast is de privacy niet zo groot als je mogelijk gewend bent. Het komt met grote regelmaat voor dat je met minstens vijf andere patiënten op een zaal ligt.

Privéziekenhuizen hebben meer luxe en ruimere bezoektijden dan publieke ziekenhuizen. Bedenk wel dat de kosten voor een privéziekenhuis vele malen hoger zijn dan die van een publiek ziekenhuis.

Medicijnen in Italië

De huisarts kan jou medicijnen voorschrijven en met dit recept kun je naar de apotheek gaan om je medicijnen op te halen. Wanneer je ingeschreven staat bij de publieke gezondheidszorg in Italië, kan je gebruik maken van de kortingen die worden geheven over medicijnen. Ben je alleen particulier geregistreerd? Dan moet je het hele bedrag betalen.