Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Italië

Featured image

Overweeg je te verhuizen naar Italië? Bello! Wij helpen je graag om dit te verwezenlijken. Op deze pagina vind je onder andere wat de verhuizing zal gaan kosten, geven we je een handige checklist en leggen we je uit hoe je een verhuisbedrijf vindt. Lees snel verder! 🙂

Wat kost verhuizen naar Italië?

Een verhuizing naar Italië kost gemiddeld tussen de €3.400 en €5.700. Dit is slechts een gemiddelde, want de tarieven van internationaal verhuizen zijn vrij complex. De exacte kosten van jouw verhuizing zullen onder andere bepaald worden aan de hand van het volume van de inboedel, de afstand van deur tot deur en de diensten die je afneemt.

Een voorbeeld: Het verhuizen van een studioappartement van Amsterdam naar Milaan kost logischerwijs een stuk minder dan het verhuizen van een villa van Groningen naar Palermo. Om je een schatting te geven van de gemiddelde kosten, hebben we de onderstaande tabel voor je gecreëerd.

Grootte inboedelGemiddelde kosten
Klein€2.700 – €3.600
Gemiddeld€3.500 – €5.100
Groot€5.800 – €8.000

Let op: bovenstaande kosten zijn slechts een indicatie. De kosten van jouw verhuizing naar Italië kunnen dus afwijken. Wil je direct weten wat jouw verhuizing zal kosten? Vraag dan hier offertes aan.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Door het formulier hieronder in te vullen, kom je snel te weten wat de exacte kosten van jouw verhuizing zullen zijn. Je ontvangt tot vijf gratis verhuisoffertes van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhuizen naar Italië. Door deze verhuisoffertes te vergelijken, bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing! Het is gratis, vliegensvlug en je zit nergens aan vast.

Verhuizen naar Italië? Voorkom dat je te veel betaalt!
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis verhuisoffertes

💬 Sirelo’s TIP: Wil je liever zelf bij verhuisbedrijven een offerte aanvragen, nadat je meer over het verhuisbedrijf te weten bent gekomen? Lees dan verder!

Verhuisbedrijf Italië

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisbedrijven kunt vergelijken voor je verhuizing naar Italië, kun je hier ook zelf bij individuele verhuizers een offerte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Verhuisbedrijf Draagkracht

2. Van der Ent Top Movers

3. Mondial Kattenberg Verhuizingen

Deze verhuisbedrijven zijn stuk voor stuk uitstekend beoordeeld door voorgaande klanten. Daarnaast zijn ze allemaal gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Italië. Je weet bij deze verhuizers dus zeker dat je inboedel in veilige handen is!

Checklist emigreren naar Italië: zaken die je niet mag vergeten

Wanneer je gaat verhuizen naar Italië komt deze checklist waarschijnlijk goed van pas. Afvinken maar! ✔️

 • Lees jezelf goed in over de cultuur en leer de basis van de Italiaanse taal. Niet iedereen in Italië spreekt Engels;
 • Vind een accommodatie, die je bij voorkeur ook zelf bezoekt in Italië;
 • Zorg dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst. Italiaanse overheidsinstanties laten veelal alleen paspoorten toe die nog minstens 6 maanden geldig zijn;
 • Ga op zoek naar een verhuisbedrijf om je spullen naar Italië te verhuizen;
 • Zorg dat je in Nederland bent uitgeschreven. Dit kan al een week voor vertrek;
 • Neem contact op met de Belastingdienst voor wijzigingen in tarieven en belastingen;
 • Indien nodig, informeer naar een verblijfsvergunning bij de Italiaanse ambassade in Nederland;
 • Geef je adreswijziging door bij het postkantoor. Geef je nieuwe adres door zodat je post blijft ontvangen, bijvoorbeeld met de Post NL verhuisservice;
 • Vraag een ‘code fiscale’ aan bij de overheidsinstantie in de gemeente waar je gaat wonen;
 • Zet je zorgverzekering om zodra je in het bezit bent van je ‘code fiscale‘;
 • Laat Nederlandse diploma’s erkennen voor Italiaanse instanties, bijvoorbeeld via Nuffic.
 • Open een Italiaanse bankrekening. Dit is niet noodzakelijk, wel erg handig.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik dan deze checklist voor verhuizen naar het buitenland.

Inschrijven in Italië ✍🏻

Als je naar Italië wil emigreren, is een geldig Nederlands of Europees paspoort nodig. Let op: Als je naar Italië verhuist om te werken, een eigen onderneming te starten of om te studeren, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Dit is een gele stempel in je paspoort. De eisen hiervoor zijn vrij streng: Je hebt slechts 3 maanden na je verhuizing om deze verblijfsvergunning aan te vragen of 3 maanden om werk te vinden. Mocht dit niet lukken of heb je onvoldoende financiële middelen, dan wordt je aanvraag waarschijnlijk geweigerd.

Hoe schrijf ik me in in Italië?

Wanneer je je in Italië vestigt, hou er dan rekening mee dat er onderscheid wordt gemaakt tussen residenza en domicilio. Het verschil:

 • Residenza: je hoofdverblijf is in Italië, dit geldt dus wanneer je definitief naar Italië emigreert;
 • Domicilio: je hoofdverblijf is nog in Nederland en hier sta je ook nog geregistreerd.

Alleen bij een emigratie naar Italië dien je je in te schrijven als residenza. Dit doe je door met een geldig paspoort en een kopie van je zorgverzekering (die nog minstens een jaar geldig moet zijn) naar de gemeente te gaan. Daarnaast is het raadzaam om ook je akte van burgerlijke staat mee te nemen – het gebeurt niet altijd, maar het kan dat hierom gevraagd wordt. In Italië worden wetten en regels niet altijd opgevolgd zoals dat in Nederland gebeurt, dus het is maar net welke ambtenaar je treft! 😉 Ook een bewijs dat je beschikt over voldoende middelen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, wordt aangeraden om bij je te hebben.

💡 Leuk feit: In Italië sta je pas officieel ingeschreven wanneer de gemeentepolitie heeft gecheckt of je op het opgegeven adres woont. Deze controle gebeurt door simpelweg bij je thuis langs te komen. Kijk hier dus niet raar van op!

Verhuizen naar Italië

Wonen en werken in Italië

Mensen die een verhuizing naar Italië overwegen, zijn meestal al vaker in het land geweest. Dat neemt niet weg dat een vakantie een heel ander beeld geeft dan wanneer je emigreert. Het dagelijkse leven, inclusief werken, valt daarom voor sommigen tegen. Het wonen in Italië is immers heel anders dan je gewend bent in Nederland! Onze tips:

 • Hou er rekening mee dat een afspraak niet altijd een afspraak is. Heb je op 10 januari om 18.00 met iemand afgesproken? Kijk er dan niet gek van op als je diegene pas uren later aantreft, of zelfs pas een dag (of meerdere) later. Dit maakt het leven soms lastig, omdat je nooit echt weet waar je aan toe bent;
 • Ondanks dat steeds meer Italianen Engels spreken, blijft het voor de meesten een kunst om zich alleen al voor te stellen in het Engels. Het leren van de grondbeginselen van de Italiaanse taal is dus sterk aanbevolen;
 • Woningen in Italië zijn doorgaans een stuk goedkoper dan in Nederland, maar zijn ook niet altijd in even goede staat. Neem altijd een makelaar mee tijdens je zoektocht naar een huis in Italië;
 • Mensen in Italië zijn anders dan in Nederland. Punt. Het kan even wennen worden, maar hou rekening met de ‘macho cultuur‘ die er heerst. Status en titels betekenen in Italië meer dan in Nederland;
 • Naast status en titels, is ook hiërarchie op de werkvloer echt nog een ding. Waar we hier steeds meer met platte organisatiestructuren werken, is dit voor veel Italiaanse bedrijven nog ondenkbaar. Dit zorgt ervoor dat werken in Italië op veel vlakken niet vergelijkbaar zal zijn met je werk in Nederland.

Cultuur in Italië 🍕

Voor een Italiaan is het begrip familie een heel belangrijk begrip. La pizza di mamma hoor je wel eens op TV, en zo werkt het ook. Het is de normaalste zaak van de wereld dat mannen lang thuis blijven wonen.

Thuis worden tradities ook geregeld gevierd. Het leven in Italië draait om tradities als Kerst en Oud & Nieuw. Wist je dat Italianen elkaar op oudejaarsavond linzen geven? En wat te denken van Moederdag? Italianen maken dan liedjes en gedichten voor hun moeder.

Een woning vinden: kies voor een makelaar

We noemden het al kort, maar voor je zoektocht naar een woning in Italië is het noodzakelijk om een makelaar te vinden. Italiaanse makelaars zijn iets anders in hun doen en laten dan Nederlandse makelaars. Het beroep wordt door de wet omarmd en beschermd. Een Italiaanse burger mag zich pas makelaar noemen zodra de opleiding met succes is afgerond. Italiaanse organisaties als Fiaip, Fami en Anama werken met betrouwbare, erkende makelaars.

Zorg ervoor dat je tijdig op zoek gaat naar een makelaar die jou kan helpen om je droomwoning te vinden. Hoe eerder je een woning hebt, hoe eerder je kunt emigreren naar Italië! Onthoud dat je bij de koop van het huis een codice fiscale, een Italiaans belastingnummer, nodig hebt. Je kunt dit belastingnummer aanvragen bij de lokale belastingdienst. Houd er verder ook rekening mee dat er nog zo’n 15 procent aan extra kosten bovenop de aankoopprijs komt. Deze kosten gaan vooral naar het inhuren van een makelaar, notaris en belastingen.

💬 Sirelo’s TIP: In Italië werken veel Nederlanders als makelaar. Dit zijn geen ‘locals’ zoals de Italianen wel zijn, maar ze verstaan je wensen wellicht wel beter omdat er geen taalbarrière is.

Wat kost verhuizen naar Italië

Werken in Italië

Wanneer je wil gaan werken in Italië, moet je daar uiteraard ook belasting gaan betalen. Dat betekent dat er veel verandert ten opzichte van je huidige situatie. Waarom? Italië behoort tot de Europese landen met de hoogste belastingtarieven. Soms worden nieuwe belastingregels ingevoerd zonder dat oude belastingen uit werking treden.

Zorg dat je bij je entree in het land beschikt over je ‘codice fiscale‘. In Nederland is dit vergelijkbaar met je burgerservicenummer. Dit kun je bij openbare instanties aanvragen.

Ben je op zoek naar een baan in Italië? Kijk dan eens op MonsterExperteer, Espertidi of Job24. Dit zijn handige vacaturewebsites waar ook voor expats voldoende werk te vinden is.

Heb je een baan gevonden? ✔️

Gefeliciteerd! Voordat je begint met werken, moet jouw werkgever je aanmelden bij het INPS. Dit is het Nationaal Instituut voor Sociale Zekerheid. Je kunt dan in aanmerking komen voor het ziekenfonds. Hiervoor heb je enkele gegevens nodig:

 • Uiteraard is je verblijfsvergunning cruciaal;
 • Verklaringen van je werkgever en het INPS;
 • Zoals gebruikelijk is het paspoort nodig om je te kunnen legitimeren.

Wonen in Italië

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Italië

Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten iets lager. Ook als het gaat om uiteten gaan, ben je iets goedkoper uit in Italië. Wat je overigens goed moet bedenken is dat de locatie veel uitmaakt voor de prijzen van de menukaart. In het centrum kun je zomaar drie keer zoveel betalen dan een aantal straatjes verderop buiten het centrum.

Momenteel is de benzineprijs in Italië te vergelijken met de Nederlandse benzineprijs. Wel is diesel veel duurder in Italië. Bedenk ook dat je tol moet betalen op de Italiaanse wegen. Uiteraard kun je deze kosten vermijden, door een route buiten de snelwegen te kiezen. Het is echter de vraag of je dat wilt, want dit kost veel tijd. Een ander verschil in kosten voor levensonderhoud is de huur. In Italië ligt de huur vele malen hoger dan in Nederland.

Waar moet je verder rekening mee houden als je wilt gaan wonen in Italië?

Iets om rekening mee te houden als je in Italië gaat wonen, is toch wel de ‘macho cultuur’. Status is heel belangrijk in Italië en dat kan wennen zijn voor de nuchtere en soms wat karige Nederlander. ‘Doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg’ komt echt niet voor in het woordenboek bij Italianen. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat Italianen minder van de tijd zijn. Ze zijn niet zo puntuale als de Nederlander. Je moet hier rekening mee houden, zowel zakelijk als privé.

Emigreren naar Italië: ervaringen

Wil je de ervaringen van anderen lezen voor je gaat verhuizen naar Italië? Snappen we! De smaak van Italië is een populaire blog waar Nederlanders in Italië hun ervaringen delen. Daarnaast hebben wij zelf gesproken met Robert, die een tijdje in Italië heeft gewoond en gewerkt. Hij heeft voor ons een deze blog geschreven. Verder kun je Italiëforum.nl bezoeken als je op zoek bent naar een forum.

Nog op zoek naar een verhuisbedrijf?

Heb je voor jouw verhuizing nog geen geschikt verhuisbedrijf gevonden voor je verhuizing naar Italië? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. Met ons gratis offerteformulier vergelijk je makkelijk en snel professionele internationale verhuizers!

Ben je nog niet toe aan het aanvragen van offertes maar ben je wel benieuwd welke verhuisbedrijven jou zouden kunnen helpen? Dan verwijzen we je graag door naar ons overzicht van de Top 12 beste internationale verhuisbedrijven!

Psst.. zeker weten dat je goed voorbereid bent op de verhuizing? Lees dan ook de onderstaande artikelen.