Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Milaan

Featured image

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten als je wilt gaan verhuizen naar Milaan. Wij hebben onderzoek gedaan naar de verhuiskosten, de kosten van levensonderhoud, verschillende wijken in de stad en meer relevante zaken. Daarnaast kun je 5 gratis offertes aanvragen voor je verhuizing naar Milaan om vliegensvlug een geschikt verhuisbedrijf te vinden!

Verhuizen naar Milaan

Het regelen van een verhuizing naar Milaan vergt wat tijd en moeite. Gelukkig ligt Italië net als Nederland binnen de Europese Unie. Dat maakt het verhuisproces in vergelijking met landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika een stuk eenvoudiger. Milaan is financieel en economisch sterk en trekt veel buitenlanders. Ongeveer 400.000 inwoners van de stad is van buitenlandse afkomst!

Vergunningen en documenten

Het kan in Italië wel even duren voordat je je verblijfsvergunning daadwerkelijk hebt ontvangen. Zorg dus dat dit één van de eerste dingen is die je regelt zodra je het land binnenkomt. Dit geldt ook voor je codice fiscale, vergelijkbaar met het burgerservicenummer dat we in Nederland kennen. Je dient in Italië premies af te dragen aan het sociale verzekeringsstelsel. Hiervoor is dit codice fiscale hard nodig. Dit geldt ook voor algemene documenten zoals je paspoort, je verblijfsvergunning en een verklaring van je werkgever. Zodra je gaat verhuizen naar Italië, merk je dat dit proces wat rommelig kan zijn. Je merkt echter snel dat het proces makkelijk en snel verloopt.

Redenen om te verhuizen naar Milaan

  • Het werkeloosheidspercentage is een stuk lager dan in de rest van het land;
  • Milaan heeft een sterke economie;
  • Woningen zijn makkelijker te vinden in Milaan dan in de rest van Italië;
  • Er wonen veel expats in Milaan;
  • Gemiddeld zijn de dagelijkse kosten in Milaan lager dan hier in Nederland;
  • De stad heeft een rijke en historische cultuur.

Verhuiskosten Milaan

Wanneer je gaat verhuizen, liggen de gemiddelde kosten al gauw tussen de €3.750 en €6.250. Milaan ligt in het noorden van Italië, wat de gemiddelde verhuiskosten laat zakken. Voor een verhuizing naar Milaan kun je rekenen op ongeveer €3.000 en €4.500. Een belangrijk deel van deze kosten bestaat uit de grootte van het inboedel. Benieuwd wat de geschatte verhuiskosten zijn per grootte van het inboedel? Kijk dan in de tabel hieronder:

Inboedel vanGemiddelde Kosten
Studio€3.250
1 slaapkamer appartement€3.900
3 slaapkamer woning€4.250
Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Milaan

Wanneer je gaat verhuizen naar Milaan, moet je ook op zoek gaan naar een goede wijk om te gaan wonen. We hebben hier een paar populaire wijken onder expats uitgezocht en beschreven om je op weg te helpen:

Wagner Buenarrotti
Deze wijk is ideaal voor gezinnen die niet te veel willen uitgeven maar wel in een mooie groene omgeving in het westen van de stad willen wonen. Het is er rustig maar je vindt er alles wat je nodig hebt: scholen, parken en een hoop winkels voor je dagelijkse boodschappen. De wijk is goed verbonden met het centrum met het openbaar vervoer, waardoor het makkelijk bereikbaar is.

Porta Venezia
Wanneer je nog jong bent of nog studeert, is de wijk Porta Venezia iets voor jou! Deze levendige wijk is populair onder de studenten, de gunstige huur en de groene leefomgeving is erg aantrekkelijk. Verder vind je er musea en een hoop winkels. Wanneer je je auto mee wilt nemen, kom je hier wel lichtelijk in de problemen: het verkeer is er lastig en je kunt beter met de scooter of het openbaar vervoer gaan. Ook in de wijk Cittá Studi vind je veel jonge mensen en studenten.

Fiera
Fiera is een wijk die de ideale combinatie van rust en levendigheid biedt. Het is een commercieel gebied en het ligt vlakbij het centrum, maar je vindt er ook veel rust.

Isola
In de wijk Isola vind je veel mensen die werken in het zakelijke Puerto Nuova. Je vind hier ook jonge gezinnen en creatieve types. Het is een erg gezellige wijk, waar veel dingen georganiseerd worden. Het is er makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen en het openbaar vervoer is goed toegankelijk. Nadelig is het verkeer dat er erg chaotisch is.

Milaan is een relatief veilige stad, er zijn geen specifieke wijken waar je nooit moet gaan wonen. Let echter op oplichters en zakkenrollers, die je vindt in elke grote stad. Op zoek naar een woning? Kijk dan op de volgende websites:

Verhuizen naar Milaan

Kosten van levensonderhoud

Milaan heeft een gedeelde plaats met Rome als het gaat om de de duurste steden binnen Italië. In Milaan en Rome betaal je het meest als het gaat om huurprijzen, boodschappen en gas, water en elektra. Gelukkig is Milaan nog niet zo duur als Parijs, Londen, Sydney of Dubai. Wat kun je verwachten bij een verhuizing naar Milaan als het gaat om huurprijzen? Wanneer je een appartement in het centrum huurt, betaal je toch al snel rond de 2.100 euro. Ga je iets verder vanaf het centrum van Milaan wonen, dan liggen de kosten rond 1.300 euro. Wat kosten betreft,hebben we een vergelijking gemaakt met Amsterdam. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de kosten die je kan verwachten als je gaat verhuizen naar Milaan:

ProductAmsterdamMilaan
Maaltijd restaurant€15,00€15,00
Melk 1 l€0,96€1,20
Brood 500 g€1,52€1,77
Kip 1 kg€8,20€7,67
Appels 1 kg€2,47€1,85
Tomaten 1 kg€2,54€2,08
Kaartje OV€2,90€1,50

Wil je een huis gaan huren in Milaan? Wij hebben ook een vergelijking gemaakt met de gemiddelde huurprijzen per maand in Milaan en Amsterdam:

WoningAmsterdamMilaan
Appartement 1 slaapkamer centrum€1.359,17€1.025,40
Appartement 1 slaapkamer buiten centrum€1.037,96€683,40
Appartement 3 slaapkamers centrum€2.291,86€2.072,73
Appartement 3 slaapkamers buiten centrum€1.540,95€1.203,18

Wil je Milaan met Rome vergelijken? Dit kun je doen aan de hand van de tabel hieronder:

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Milaan575263575668
Rome515054515369

Werken in Milaan

Milaan wordt ook wel omschreven als het economisch hart van Italië. De Italiaanse beurs, de Borsa Italiana, zit bijvoorbeeld in Milaan. Dat maakt de stad een stuk aantrekkelijk om te werken dan steden als Bologna of Rome, waar je in het centrum minder aantrekkelijke posities voor buitenlanders hebt.

Wanneer je gaat verhuizen naar Milaan en je werkt in de mode-industrie, dan ben je zeker aan het juiste adres. De Italiaanse en zelfs de mondiale mode-industrie is gevestigd in deze Noord-Italiaanse stad. Fieramilano, een beurs- en congrescentrum dat jaarlijks veel zakenlui op beurzen die het hele jaar doorgaan. In het hart van Milaan kom je continu zakenlui in pak tegen en dat geeft de stad een fantastisch aanzicht. Daarnaast zijn veel restaurants in Milaan bestemd voor zakelijke ontmoetingen. Er zijn enorm veel mogelijkheden om het werken in Milaan makkelijk te maken. Meer weten over het werken in Italië in het algemeen? Kijk dan even op onze pagina over werken in Italië!

Baan vinden in Milaan

Omdat Italië net als Nederland in de Europese Unie ligt, hoef je geen werkvergunning aan te vragen om te werken in Italië. Er is tussen vrijwel alle landen uit de Europese Unie een flexibele doorstroom van werkenden. In het hele land geldt een werkloosheidsratio van 11 procent. Het is echter algemeen bekend dat het tekort aan banen voornamelijk in het zuiden van het land is. In het noorden, in en rondom Milaan, is het veel eenvoudiger om werk te vinden. Noordelijke regio’s als Trentino, Veneto en Emilia-Romagna bieden immigranten de meeste kans op een baan.

Je verhuizing naar Milaan is eenvoudiger als je al mensen kent. Zo kom je makkelijker aan een been wanneer je al persoonlijke contacten hebt opgedaan. Daarnaast is het spreken van de Italiaanse taal een absoluut voordeel op je sollicitatiegesprek. Ook als je talen als Engels, Frans of Duits spreekt, heb je een goed voordeel ten opzichte van andere kandidaten.

Handige websites om een baan te vinden:

Verhuizen naar Milaan

Vervoer in Milaan

In Milaan kun je je op verschillende manieren van A naar B verplaatsen. Een makkelijke en goedkope oplossing is de metro. Je betaalt één euro voor een ticket en je kunt bij een halte naar keuze uitstappen. Wanneer je eenmaal bent uitgestapt, moet je opnieuw betalen voor een kaartje. Voor lange ritten is de metro dus een goedkope oplossing.

Je kunt in Milaan daarnaast reizen met trams, bussen en taxi’s. Wat betreft de taxi’s hoef je je niet in New York te wanen. Ga naar de dichtstbijzijnde taxistandplaats en je vindt snel een taxi. De betaling van een taxirit gaat via een automatische meter.

Offertes verhuizen naar Milaan

Benieuwd naar een precieze prijsindicatie voor je verhuizing naar Milaan? Vraag dan gratis 5 offertes aan om verhuisbedrijven te vergelijking die ervaring hebben in verhuizen naar Milaan. Wil je meer weten over Italië? Kijk dan verder op Sirelo over verhuizen naar Italië! Daarnaast hebben we ook nog een checklist beschikbaar voor een verhuizing naar Italië.