Wonen in Nieuw-Zeeland

Het mag duidelijk zijn dat  het land van de lange witte wolk, Aotearoa, Midden- Aarde of hoe je Nieuw-Zeeland ook wilt noemen, een ontzettend populaire bestemming is om naartoe te verhuizen. Het land heeft schatten aan natuur en kent daarnaast ook prachtige bruisende steden. Aantrekkelijk genoeg om tot het besluit van een verhuizing te komen en definitief te gaan wonen in Nieuw-Zeeland.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Wonen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kan met recht een ‘multiculturele samenleving’ genoemd worden. De cultuur wordt grotendeels beïnvloed door Engeland. Maar evengoed ook door de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, die voor 15 procent van de populatie deel uitmaken. Om het kort samen te vatten: de cultuur in Nieuw-Zeeland bestaat uit Europese, Aziatische en Oceanische invloeden, waarvan de Britse cultuur het voornaamste is.

Cultuur in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelanders, ook wel bekend als kiwis, zijn echte vrijbuiters. Daarnaast worden ze omschreven als vriendelijk en open. De Nieuw-Zeelandse bevolking houdt enorm van sportieve activiteiten: zo zeilt het grootste gedeelte van de Nieuw-Zeelanders of ze spelen in een rugbyteam. Ze houden van het buitenleven en bezoeken graag een bar. Het zijn over het algemeen informele mensen, iets wat het prettig maakt om te wonen in Nieuw-Zeeland.

Waar je misschien aan zult moeten wennen, is het feit dat mensen hier bijna altijd op blote voeten lopen. Je kunt dus voortaan je schoenen in de kast laten. Wanneer je bijvoorbeeld uit eten gaat in Nieuw-Zeeland, moet je niet blijven wachten wanneer de ober met de rekening komt. Je moet zelf naar de kassa gaan om te betalen. Bij elke aankoop wordt de pinpas gebruikt, niemand gebruikt cash. Zelfs niet als je enkel kauwgom koopt.

Klimaat

Het klimaat in Nieuw-Zeeland is een Cf- klimaat. Dit betekent vrij warme zomers en milde winters. Toch kent het klimaat in Nieuw-Zeeland een aantal verschillen. Het noorden neigt meer naar een subtropisch klimaat, terwijl het Zuidereiland meer weg heeft van een land klimaat. Vanwege de .. bergketen, kent Nieuw-Zeeland ook een bergklimaat. Over het algemeen is Nieuw-Zeeland een heel zonnig land, het is één van de meest zonnige plekken ter wereld. De natuur is er werkelijk adembenemend met zijn prachtige gevarieerde flora en fauna. Helaas moet je ook oppassen voor aardbevingen. Die komen geregeld voor in Nieuw-Zeeland.

De keuken in Nieuw-Zeeland kan het beste getypeerd worden als ‘de Britse keuken met een Kiwi- touch’. ‘Fish en chips’ en hartige taarten staan vaak op het menu. Voor de lunch eet men in Nieuw-Zeeland sandwiches. Ben je gek op het Engelse ontbijt? Ook hier eten ze vaak het ‘English breakfast’. Omdat Nieuw-Zeeland een echt landbouwland is, worden er veel seizoensproducten gegeten. Wat betreft vlees: er wordt ontzettend veel lamsvlees gegeten. Wanneer je trouwens wordt uitgenodigd ‘to tea’, verwar dit dan niet met thee drinken. Het betekent dat je dan bent uitgenodigd voor avondeten.

Huizen in Nieuw-Zeeland

De huizenprijzen verschillen heel erg in Nieuw-Zeeland per regio. Daarnaast schommelen de huizenprijzen zelfs per jaar. De gemiddelde huizenprijs in Nieuw-Zeeland was in mei 2016 omgerekend €325.850. Oakland steekt echter wel met kop en schouders boven alle huizenprijzen uit. De gemiddelde prijs hier is €515.10. Daarnaast is Queensland ook prijzig; hier betaal je rond de €453.03 per huis. Dit lijkt misschien vrij goedkoop, maar bedenk wel dat Nieuw-Zeelanders een groot gedeelte van hun loon afdragen aan wonen in Nieuw-Zeeland.

Wonen in Nieuw- Zeeland

Wanneer je wilt gaan wonen in Nieuw-Zeeland, bedenk dan dat de prijzen van de huizen onder andere beïnvloed worden door de buurt, uitzicht (zeezicht is duur), ligging ten opzichte van scholen en winkels. Voor nog een duidelijk overzicht, kun je de prijzen van huurhuizen per week (omgerekend in euro’s) van een aantal plaatsen in Nieuw zeeland zien:

  • Wellington: €287
  • Auckland: €320
  • Dunedin: €96
  • Rotura: €128

De huizen in Nieuw-Zeeland zien er gezellig uit. Bijna alle huizen hebben een veranda en een tuin. Zelfs als je in de stad woont, kun je een tuin verwachten. De meeste huizen zijn gemaakt van hout, de duurdere huizen zijn van steen. Maar aangezien er vaak aardbevingen voorkomen in Nieuw-Zeeland, worden de meeste huizen uit hout gebouwd, omdat dit veiliger is. Ook hebben de huizen meestal een aluminium dak, een gezellig geluid wanneer het ‘s nachts regent overigens.

Huis kopen in Nieuw-Zeeland

Er komt aardig wat bij kijken, wanneer je wilt gaan wonen in Nieuw-Zeeland. Je kunt het makkelijkste aan een huis komen via advertenties op websites of in kranten. Wanneer je wilt gaan wonen in Nieuw-Zeeland, zal je voor de koop van je huis de hulp van een makelaar in kunnen schakelen. Maar let wel op dat je gebruik maakt van een geregistreerde makelaar. De makelaar werkt altijd voor de verkoper en daarom is het belangrijk niet te goedgelovig te zijn. Je wordt soms onder druk gezet om snel te beslissen. Over de prijs wordt altijd onderhandeld. Meestal is dit zo’n 3 tot 8 procent boven de normale verkoopprijs.

De hypotheekrente is momenteel 6 procent in Nieuw-Zeeland. Het is misschien hoog voor Nederland, waar we 3 tot 4 procent gewend zijn. In Nieuw-Zeeland is dit echter historisch laag. Verwacht wordt dat de hypotheekrenteprijs binnenkort wel wat zal stijgen. Daarnaast kun je de hypotheekrente in Nieuw-Zeeland niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. In Nederland kan dit wel. Maar in Nieuw-Zeeland hoef je geen GST (BTW) te betalen bovenop de koopsom. Daarnaast hoef je ook geen huurwaardeforfait te betalen.

Huis huren in Nieuw-Zeeland

Natuurlijk kun je er voor kiezen om bij je emigratie naar Nieuw-Zeeland eerst een huis te huren. Vanuit daar kun je dan een koophuis zoeken. In Nieuw-Zeeland is het veel makkelijker om een huis te huren dan in Nieuw-Zeeland. Wel moet je bedenken dat je niks mag veranderen aan huurhuizen. Dat betekent geen muren verven of spijkers in de muur slaan. De huurprijzen lopen erg uiteen en verschillen per gebied. De gemiddelde huurprijs in Nieuw-Zeeland is 225 euro per week. Ja per week, want je huurt je huis per week in Nieuw-Zeeland.

De dagelijkse kosten als je gaat wonen in Nieuw-Zeeland?

De dagelijkse kosten wanneer je gaat wonen in Nieuw-Zeeland zijn 9.3 procent duurder dan in Nederland. Een brood kost omgerekend gemiddeld €1,50. Een liter melk is €1,66. Nieuw-Zeeland is een echt landbouwland en groenten en fruit kunnen goedkoop aangeboden worden. Het is daarom slim om seizoen groenten te kopen, dat scheelt in de prijs. Ook zijn aanbiedingen hier in Nieuw-Zeeland echt aanbiedingen: je betaalt dan vaak maar de helft van de prijs.

Uit eten gaan in Nieuw-Zeeland hoeft niet heel veel te kosten. Een gemiddeld 3-gangen menu kost in Nieuw-Zeeland ongeveer €27,20 euro per persoon. Benzine kost €1,20 per liter en voor een maandpas voor het O.V. betaal je €89,60 per maand. Bedenk ook dat de kosten in levensonderhoud per plaats kunnen verschillen. Het leven in Nieuw-Zeeland is het duurst in Hamilton en het goedkoopst in Wellington.

Waar moet je rekening mee houden wanneer je wilt gaan wonen in Nieuw-Zeeland?

De cultuur in Nieuw-Zeeland is te vergelijken met de westerse cultuur, dus wanneer je gaat wonen in Nieuw-Zeeland hoef je geen grote cultuurshock te verwachten. De bevolking in Nieuw-Zeeland kun je vergelijken met de Britse bevolking. Ze zijn net zo beleefd, wachten op hun beurt en bedanken iedereen. Daarnaast rijden ze in Nieuw-Zeeland ook links, houd hier rekening mee wanneer je gaat verhuizen naar Nieuw-Zeeland.