Verhuizen naar het buitenland: Aan welke zaken moet ik denken?

Deze pagina helpt je op weg op een aantal essentiële zaken waar je aan dient te denken wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland. Naast het regelen van je internationale verhuizing dien je goed na te denken over:

Je bezittingen: auto en woning

Je auto: bezit je een auto? Dan kun je deze natuurlijk mee verhuizen. Dit kan per container (voor een overzeese verhuizing) of via wegtransport. Dit gaat veelal gebaat met relatief hoge kosten, afhankelijk van het land van bestemming. Een alternatief is het verkopen van je auto in Nederland en een nieuwe kopen na de verhuizing. Hiervoor geldt dat het in het buitenland vaak goedkoper is om een auto te kopen omdat wij in Nederland BPM betalen, terwijl veel andere landen geen vergelijkbare belasting kennen.

Je woning: ook voor je woning geldt dat je deze kunt aanhouden of verkopen. Is je verhuizing naar het buitenland permanent? Vraag jezelf dan af waarom je een woning in Nederland zou willen aanhouden. De Belastingdienst ziet deze woning niet langer als je hoofdverblijf maar als je tweede woning. Je woning zal dus in box 3 belast worden en niet langer in box 1. Dit houdt in dat je vermogensrendementsheffing betaalt en je hypotheekrente niet langer aftrekbaar is. Besluit je je woning te verhuren, dan betaal je over deze inkomsten geen belasting. Het is soms dus voordeliger om je woning in Nederland te behouden en te verhuren.

Documenten: paspoort, rijbewijs en diploma’s

Je paspoort: ondanks dat je verhuist naar het buitenland, blijf je toch Nederlander. Dit houdt in dat je iedere tien jaar je paspoort dient te vernieuwen. Wanneer jouw paspoort is afgegeven vóór 10 maart 2014, geldt dat deze maar vijf jaar geldig is. Ook voor minderjarige kinderen geldt dat hun paspoort slechts vijf jaar geldig is. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal.

Rijbewijs: wanneer je na je verhuizing auto wilt blijven rijden, heb je in sommige gevallen een internationaal rijbewijs nodig. Verhuis je naar een land buiten de EU, neem dan tijdig contact op met de verantwoordelijke instantie in dat land om er achter te komen of je Nederlandse rijbewijs geldig is. In landen binnen de EU blijft je Nederlandse rijbewijs geldig. Wanneer je bent verhuisd en je rijbewijs verloopt, dan vraag je in dit land een nieuw rijbewijs aan.

Diploma’s: Tot slot mogen diploma’s en certificaten niet vergeten worden. Je diploma’s worden niet standaard in ieder land erkend. Het is daarom raadzaam om je diploma’s te laten waarmerken door het DUO en te laten vertalen naar het Engels.

Verhuizen naar het buitenland

Belastingdienst en geldzaken

De belastingdienst: ook in het buitenland zul je te maken hebben met de Belastingdienst. Verhuis je binnen een jaar terug naar Nederland? Dan houdt de belastingdienst deze emigratie buiten beschouwing. Je zult dus belast worden alsof je gewoon in Nederland bent gebleven. Wanneer je langer dan een jaar weg bent, is het afhankelijk van de omstandigheden of er in fiscale zin iets verandert. Dit heeft te maken met je nieuwe woonplaats, of je alle gezinsleden hebt meeverhuisd, of je nog inkomsten uit Nederland ontvangt en in hoeverre je je woning in Nederland aanhoudt.

Ben ik belastingplichtig na mijn verhuizing naar het buitenland?

Als je in het buitenland woont maar wel een Nederlands inkomen ontvangt, ben je buitenlands belastingplichtig. In de meeste gevallen dien je in Nederland belastingaangifte te doen.  Meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting (internationaal) vind je hier.

Je rekening: behalve de belastingdienst zijn er meer zaken waar je aan dient te denken omtrent je geld. Je zult een nieuwe rekening moeten openen in het land waar je heen verhuist en wellicht krijg je te maken met een valuta verandering. Het is dus belangrijk dat je op tijd een nieuwe rekening opent. Overweeg je je Nederlandse rekening aan te houden? Weeg dan de voordelen af tegen de nadelen. Ben je van plan ooit terug te verhuizen naar Nederland, dan is er wellicht geen reden om de rekening stop te zetten.

AOW-uitkering en pensioen

AOW-uitkering: wanneer je naar het buitenland verhuist, kun je niet altijd je AOW-uitkering meenemen. Voor sommige landen geldt dat je AOW-uitkering niet wordt (door)betaald. Wil je weten of je het volledige AOW kan behouden? Klik dan hier.

Je pensioen: heb je door te werken in Nederland, een pensioen opgebouwd? Het is vaak mogelijk om het pensioen voort te zetten in het buitenland, maar dit is afhankelijk van je pensioenuitvoerder. De regelingen voor het opnieuw opbouwen van een pensioen verschillen per land, dus zoek van tevoren goed uit in hoeverre je je huidige pensioen mee kan nemen.

Over je (AOW-)pensioen betaal je inkomstenbelasting, of je dit in Nederland of je nieuwe woonland dient te doen hangt af van de afspraken tussen Nederland en het betreffende land. Nederland heeft bijvoorbeeld een belastingverdrag met Spanje, België en Duitsland, deze bepalen dat u in uw nieuwe woonland belasting betaalt. Als je wil weten in hoeverre Nederland een verdrag heeft gesloten met jouw nieuwe standplaats, informeer dan bij het Informatiecentrum Belastingdienst Buitenland.

Zorgverzekering: kan ik na mijn verhuizing nog gebruik maken van de Nederlandse gezondheidszorg?

Dit hangt volledig af van jouw situatie. Woon je in het buitenland en ontvang je nog een pensioen of uitkering uit Nederland? Dan stopt wellicht je zorgverzekering. Hoe je je dan moet verzekeren, is afhankelijk van het land waar je woont. Is dit een verdragsland dan heeft Nederland afspraken met dit land over de vergoeding van medische zorg. Wanneer je je registreert bij het CAK, dan betaal je een bijdrage om verzekerd te zijn in je nieuwe woonland. Is je nieuwe woonland geen verdragsland? Dan dien je een nieuwe zorgverzekering af te sluiten in het land waar je woont.

Verhuis je naar het buitenland maar blijf je werken in Nederland? Dan dien je je Nederlandse verzekering aan te houden. Gezinsleden die zijn meeverhuisd maar zelf niet meer werken in Nederland, kunnen geen gebruik meer maken van de Nederlandse zorgverzekering. In sommige gevallen is het wel mogelijk om ze mee te verzekeren. Lees daarover hier meer. Ook hiervoor geldt dat het land een verdragsland moet zijn, voor een niet-verdragsland is het helaas niet mogelijk om gezinsleden mee te verzekeren.

Meer informatie over internationaal verhuizen?

Naast deze pagina bieden wij je nog veel meer informatie wanneer je internationaal verhuist. Ben je benieuwd naar de kosten van de verhuizing? Klik dan hier. Ook bieden wij je een checklist voor ieder soort verhuizing.