Verhuizen naar het buitenland: Aan welke zaken moet ik denken?

Een jaar naar het buitenland met je gezin? Verhuizen naar het buitenland uit naam der liefde, of omdat je niet uitgekeken raakt op het land? Het kan allemaal!
Wij helpen je graag met het voorbereiden van jouw internationale verhuizing. Daarom hebben wij alle verhuiszaken op een rij gezet, zodat jij goed voorbereid bent om het avontuur aan te gaan! 😊

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Internationaal verhuizen: Een vliegende start

Zoveel vragen over jouw verhuizing naar het buitenland, wij begrijpen als geen ander dat het overweldigend kan voelen! Wij nemen je graag stap voor stap mee. Laten we beginnen 🙂 .

 • Beslis wat wordt er gedaan met je inboedel.
  Je kunt ervoor kiezen om je inboedel mee te verhuizen naar het buitenland. Dan is het gebruikelijk om te kiezen voor een verhuisbedrijf, dat de verhuizing van A tot Z voor je kan regelen.
 • Bereken de kosten voor internationaal verhuizen. Zo weet je goed waar je aan toe bent!
 • Kies het type verhuistransport dat bij je past.
  Is het een overzeese verhuizing? Verhuis dan per container, of via transport op de weg.
  Verhuis je naar één van onze buurlanden? Dan is er natuurlijk ook het alternatief om je inboedel zelf te verhuizen. Als je deze avontuurlijke uitdaging niet helemaal ziet zitten, is het handig om tijdig offertes aan te vragen bij verhuisbedrijven. Zij regelen dan de hele verhuizing van A tot en met Z.
Benieuwd hoeveel je verhuizing zal kosten?
Selecteer de grootte van je inboedel die je wil verhuizen en ontvang 5 gratis offertes voor je verhuizing!

Ik ga naar het buitenland verhuizen, en ik neem mee…

 • Een geldig paspoort: Ondanks dat je naar het buitenland gaat, dien je nog steeds iedere tien jaar je paspoort te vernieuwen. Als je kinderen hebt onder de 18 jaar, moet je dat zelfs om de vijf jaar te doen. Dit geldt alleen voor documenten die uitgegeven zijn sinds 9 maart 2014.
 • Diploma’s: Niet in ieder land worden certificaten en diploma’s erkend worden. Sirelo raadt daarom aan om diploma’s te laten watermerken door DUO en alles te laten vertalen naar het Engels. – Zo begrijpt iedereen wat je diploma inhoudt en waar je hard voor gewerkt hebt 😉.
 • Documenten zoals de huwelijksacte of medische verklaring, vergeet deze documenten ook niet te vertalen naar de taal van het land waar je naartoe verhuist!
 • Rijbewijs: Wanneer je in landen buiten de EU auto wilt blijven rijden, heb je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig. Je kan voor de zekerheid met de verantwoordelijke instantie in dat land contact opnemen, om te vragen of jouw Nederlandse rijbewijs geldig is. In alle landen binnen de EU blijft je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig.
 • Als je overweegt je auto te verschepen, zal dit extra kosten met zich meebrengen. Een alternatief is om je auto in Nederland te verkopen en een nieuwe te kopen na je verhuizing!

Richtingen bord

Je kunt bijna vertrekken!

Er valt een hoop te regelen, maar geen zorgen: Wij geven jou een kijkje in de verhuiskeuken.

 • De belangrijkste tip: Download gemakkelijk onze checklist verhuizen – Dan kun je beginnen met taken verdelen en kun je afvinken welke zaken jullie al hebben geregeld voor de verhuizing!
 • Verkopen, verhuren of gewoon behouden van je woning? – Als je permanent naar het buitenland gaat, zijn er meerdere mogelijkheden. Als je je woning in Nederland behoudt, maar in het buitenland woont, zal de belastingdienst dit niet als een hoofdverblijf zien, maar als een tweede woning. Je woning zal dus in box 3 belast worden en niet langer in box 1. Dat betekent dat je vermogensrendementsheffing moet betalen en je hypotheek ook niet langer aftrekbaar is. Kies je ervoor om je woning te verhuren, dan betaal je over deze inkomsten geen belasting. – De keuze is aan jou!
 • Verhuis je naar een niet-EU-land? Dan moet je voor jouw inboedel een uitvoeraangifte doen bij de Douane. Daarbij moet je een inventarislijst inleveren van de goederen die je meeneemt.
 • Verhuis je naar een ander land binnen Europa? Dan kun je in het algemeen je inboedel meenemen zonder dat je daarvoor aangifte hoeft te doen. Let wel op de uitzonderingen van goederen die je niet in mag invoeren. – Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 😊
 • Zorg dat jouw DigiD inloggegevens kloppen en je die bij de hand houdt.
 • Als je gaat emigreren kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet je voor je vertrek naar het buitenland rechtsgeldig laten maken.

Enkele dagen voor je vertrek

 • Ga langs bij je huidige gemeente: Aangezien je verhuist naar het buitenland voor een periode van langer dan 8 maanden, geef je dat 5 dagen vóór jouw vertrek door bij de gemeente. Je geeft dan door naar welk land je vertrekt en op welk adres je bereikbaar bent in dat land!
 • Woon je niet in Nederland? Dan zijn er twee andere manieren om je adres door te geven.
  1. Woon je momenteel in het buitenland en ga je verhuizen naar een ander adres in het buitenland? Geef dan hier je adreswijziging door.
  2. Kom je vanuit het buitenland in Nederland wonen? Neem dan persoonlijk contact op met de gemeente waar je gaat wonen.

Kosten van een verhuizingberekenen

Geldzaken in het buitenland

Op jongere of latere leeftijd naar het buitenland vertrekken; voor sommigen blijft het een droom, maar anderen maken er werk van! Er is ontzettend veel te lezen ter voorbereiding van jouw verhuizing naar het buitenland. In veel landen gaat het er net even anders aan toe dan in Nederland, denk bijvoorbeeld aan het belastingsysteem, fiscale regelingen en toeslagen.

Vertrek je als gepensioneerde naar het buitenland?
Wat heerlijk, hier heb je hard voor gewerkt: jouw pensioen!
Hoe zit het met het uitkeren van AOW in het buitenland?
De Belastingdienst geeft heel veel informatie over AOW in het buitenland, en andere zaken omtrent wonen en werken in het buitenland.We maken het jou leuker én makkelijker! 😉

Wat betekent verhuizen naar het buitenland voor mijn bankrekening?
Zodra je in ’t nieuwe land bent, is het handig om een nieuwe rekening te openen. Je krijgt misschien zelfs te maken met een valuta verandering (buiten de EU). Ben je van plan om ooit terug te verhuizen naar Nederland? Dan is er wellicht geen reden om je Nederlandse rekening stop te zetten. Weeg dan wel de voordelen af tegen de nadelen als je voor een hele lange tijd vertrekt.

Hoe regel ik mijn zorgverzekering als ik ga verhuizen naar het buitenland?
Als je nog in Nederland werkt maar in het buitenland woont, of als je emigreert naar het buitenland als gepensioneerde, bereid je dan goed voor! Verschillende dingen zijn er belangrijk bij het regelen van een zorgverzekering, denk bijvoorbeeld aan verdragslanden, ziektekosten en medische zorg in het buitenland.

Hoe doe ik belastingaangifte vanuit het buitenland?
–   Heb je inkomsten uit, of bezittingen in Nederland? Dan moet je belastingaangifte doen bij de Nederlandse belastingdienst.
–   Heb je inkomsten uit zowel het buitenland en Nederland, moet je wellicht twee keer aangifte doen. Uiteraard betaal je niet twee keer belasting over dezelfde inkomsten.

Mocht je antwoord willen op andere vragen over belastingen als je in het buitenland woont, bel dan gerust de Belasting Telefoon voor het Buitenland, op nummer +31 555 385 385.

Wij geven graag antwoord op jouw vragen zodat jij met een gerust hart kan verhuizen en kan beginnen aan jouw nieuwe toekomst! Lees daarom nog meer informatie hieronder, en hopelijk tot snel in binnen- of buitenland 😀 !