Verhuizen naar het buitenland: Aan welke zaken moet ik denken?

We begrijpen dat het een spannende stap voor je is om naar het buitenland te verhuizen en het mooie Nederland te verlaten. Geen zorgen, daarom hebben wij een checklist voor je verhuizing naar het buitenland gemaakt. Hiermee weet je zeker dat je goed voorbereid bent om het avontuur aan te gaan! 😊.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Administratieve zaken regelen voor je vertrek

  • De belastingdienst: je ontkomt er nog niet aan. Ook in het buitenland zal je daarmee nog te maken hebben. Als je binnen een jaar terug naar Nederland verhuist, ziet de belastingdienst dit niet als emigratie. Je zal dus belast worden alsof je gewoon in Nederland bent gebleven.
    Als je langer dan een jaar weg bent, is het afhankelijk van de omstandigheden of er in fiscale zin iets gaat veranderen. Dit heeft te maken met je nieuwe woonplaats, of iedereen binnen je gezin meeverhuisd is, of je nog inkomsten uit Nederland ontvangt en in hoeverre je woning in Nederland aanhoudt als je die nog hebt.
  • Gemeente: Zodra je voor een periode van langer dan 8 maanden vertrekt naar het buitenland, moet je dit melden bij je gemeente. Dit gebeurt vanaf 5 dagen vóór je vertrekt en niet eerder. Je geeft dan door naar welk land je vertrekt en op welk adres je bereikbaar bent in het land.
  • Bankrekening: Zodra je in je nieuwe land bent, is het handig om een nieuwe rekening te openen. Je krijgt misschien zelfs te maken met een valuta verandering (buiten de EU). Ben je van plan om ooit terug te verhuizen naar Nederland? Dan is er wellicht geen reden om je Nederlandse rekening stop te zetten. Weeg dan wel de voordelen af tegen de nadelen als je voor een hele lange tijd vertrekt.

Geldigheid van officiële documenten

  • Paspoort: Ondanks dat je naar het buitenland gaat, blijf je toch gelukkig Nederlander 😉. Dit houdt dus ook in dat je nog steeds iedere tien jaar je paspoort dient te vernieuwen. Als je kinderen hebt onder de 18 jaar, dien je dat zelfs om de vijf jaar te doen. Dit geldt alleen voor documenten die uitgegeven zijn sinds 9 maart 2014.

TIP: Als je in het buitenland woont kun je een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal. Gelukkig hoef je dus niet helemaal terug naar Nederland te vliegen. Duurzaam bezig!

  • Rijbewijs: Wanneer je in landen buiten de EU auto wil blijven rijden, heb je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig. Je kan voor de zekerheid met de verantwoordelijke instantie in dat land contact opnemen om te vragen of je Nederlandse rijbewijs geldig is. In alle landen binnen de EU blijft je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig.
  • Diploma’s: Tot slot mogen diploma’s en certificaten niet vergeten worden natuurlijk. Niet in iedere land kunnen je diploma’s erkend worden. Sirelo raadt je aan om je diploma’s te laten watermerken door DUO en het te laten vertalen naar het Engels. Zo begrijpt iedereen wat je diploma inhoudt waar je hard voor gewerkt hebt 😉.
Benieuwd hoeveel je verhuizing zal kosten?
Selecteer de grootte van je inboedel die je wil verhuizen en ontvang 5 gratis offertes voor je verhuizing!

Belastingplichtig na verhuizing naar het buitenland

Als je in het buitenland woont (bijvoorbeeld België of Duitsland) maar wel een Nederlands inkomen ontvangt omdat je in Nederland werkt, ben je buitenlands belastingplichtig. In de meeste gevallen dien je dan ook in Nederland belastingaangifte te doen. Wil je meer informatie over de aangifte van (internationaal) inkomstenbelasting? Check dan de aangifte inkomstenbelasting pagina van de Belastingdienst.

AOW-uitkering en pensioen

Wanneer je naar het buitenland verhuist, kun je niet altijd je AOW-uitkering of je pensioen meenemen. Dat kan dus betekenen dat je in sommige landen geen AOW-uitkering zal ontvangen, terwijl je dat wel in Nederland ontvangt. Wil je weten of je de volledige AOW-uitkering kan behouden? Dan kun je dat op de website van de sociale verzekeringsbank het land invoeren waar je naartoe verhuist.

Zorgverzekering in het buitenland, hoe zit dat?

Ben je naar het buitenland verhuisd maar werk je nog steeds in Nederland? Dan dien je een Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Je hoeft dan niets te veranderen. Als je gezinsleden hebt die ook meeverhuisd zijn maar niet werken in Nederland, is het voor hen niet mogelijk om een Nederlandse zorgverzekering te regelen. Maar gelukkig komt het CAK om de hoek kijken en is dit nu wel mogelijk 😉.

Woon je in het buitenland en ontvang je een pensioen of uitkering vanuit Nederland? Dan stopt wellicht je zorgverzekering in bepaalde landen. Een (verplichte) zorgverzekering is afhankelijk van het land waar je in woont. Als je in een verdragsland woont, heeft Nederland afspraken met dit land over de vergoeding van medische zorg. Hiervoor moet je registreren bij het CAK. Dan betaal je een bijdrage om verzekerd te zijn in je nieuwe woonland. Maar is je nieuwe woonland geen verdragsland? Dan dien je een nieuwe zorgverzekering af te sluiten in het land waar je woont.

verhuistips

Wat te doen met je inboedel en woning?

Je kunt ervoor kiezen om je inboedel mee te verhuizen naar het buitenland. Dit kan per container (als het een overzeese verhuizing is) of via transport op de weg. Dit gaat meestal gepaard met relatief hoge kosten, afhankelijk waar je naartoe gaat verhuizen. Een alternatief is om je inboedel zelf te verhuizen als je naar onze buurlanden gaat verhuizen. Wie weet zal het een grote, stressvolle maar bovendien een avontuurlijke uitdaging zijn. Als je safe wilt spelen kun je ook offertes aanvragen bij verhuisbedrijven. Ze regelen dan de hele verhuizing van A tot en met Z voor je.

Je kunt verschillende dingen doen met je woning: je kan het verkopen, verhuren of gewoon behouden. Als je permanent naar het buitenland gaat, kun je afvragen waarom je nog een woning in Nederland zou willen hebben. De belastingdienst zal dit niet als een hoofdverblijf zien, maar als een tweede woning. Je woning zal dus in box 3 belast worden en niet langer in box 1. Dat betekent dat je vermogensrendementsheffing moet betalen en je hypotheek ook niet langer aftrekbaar is. Kies je ervoor om je woning te verhuren, dan betaal je over deze inkomsten geen belasting. Het is dan verstandiger en voordeliger om je woning te behouden en te verhuren. Kassa elke maand!

Auto

Net zoals je inboedel kun je ervoor kiezen om je auto ook mee te verhuizen. Ook dit zal hoge kosten met zich meebrengen. Een alternatief is om je auto in Nederland te verkopen en een nieuwe te kopen na je verhuizing. Auto’s in het buitenland zijn vaak goedkoper omdat er alleen in Nederland BPM betaald wordt op een auto, terwijl andere landen geen vergelijkbare belasting kennen. Want zeg nou zelf, jij betaalt toch ook met alle liefde extra belasting voor je uitstoot boven op de belasting die je betaalt voor de auto? 😉.

Goed voorbereid voor op de startblokken?

Wellicht open je een nieuw hoofdstuk in je leven door je verhuizing naar het buitenland. Of dat nu voor je werk is, voor een studie of voor je geliefde; het blijft altijd een spannend avontuur. We hopen dat je een inzicht hebt gekregen in de belangrijke zaken waar je aan moet denken die geregeld moeten zijn. Ben je nog nieuwsgierig naar meer informatie over (internationaal) verhuizen? Bekijk dan de artikelen hieronder.