Staat er een verhuizing op de planning en heb je een aquarium dat mee verhuisd moet worden? Geen zorgen – met een goede voorbereiding is het verhuizen van een aquarium ook voor jou weggelegd. Op deze pagina vertellen we je precies welke stappen hierbij horen, geven we je handige tips en de mogelijkheid om een geschikt verhuisbedrijf te vinden!
Toen je een aquarium kocht, heb je er waarschijnlijk niet direct bij stilgestaan dat je deze bij een verhuizing weer van z’n plek zou moeten halen. Snappen we! Maar geen zorgen. Het verhuizen van een aquarium is een grote klus, maar niet onmogelijk. We leggen je hieronder uit hoe je het aanpakt.
Een ander thuis vinden voor je vissen heeft misschien niet je voorkeur, maar soms kan je er niet omheen: een aquarium is niet in iedere woning te plaatsen. Heb je je nieuwe woning al gevonden? Ga dan het volgende na, vóór je de verhuizing gaat plannen:
Je wil voorkomen dat je aquarium de hele dag in de zon staat. Bepaal dus de plek waar je je aquarium neer wil zetten en check vervolgens hoe de zon hier wel of niet op zou vallen.
Weet je zeker dat het aquarium op deze plek niet vol in de zon zal staan? Top! Dan kunnen we door naar de praktischere zaken: meet trapgaten, doorgangen, deuren en oppervlaktes goed op. Het aquarium moet immers deze plek wel kunnen bereiken.
Is dit gelukt? En past het aquarium hier? Dan kunnen we door naar stap 2. ⬇️
We staan er niet bij stil omdat water overal in Nederland eigenlijk hetzelfde smaakt, maar de waarden van het leidingwater kunnen overal anders zijn. Wanneer je je aquarium na de verhuizing weer vol laat lopen met water, kan het voor je vissen en planten schadelijk zijn als de waarden niet overeenkomen met de waarden die ze gewend waren.
💬 Sirelo’s TIP: Koop teststrips, bijvoorbeeld hier, om tijdig de waarden te kunnen testen. Liggen de waarden ver uit elkaar? Dan kun je niet zomaar je volledige aquarium weer laten vol laten lopen na de verhuizing. Je hebt dan twee opties:
Hou er rekening mee dat de tweede optie meer tijd kost in de voorbereiding. Je kunt dit dus niet een dag voor de verhuizing nog besluiten. Begin daarom tijdig met de voorbereiding. Psssst.. wil je hier niet zelf over hoeven nadenken? Vraag een verhuisbedrijf om hulp!
Afhankelijk van de grootte van het aquarium, kun je hier mogelijk een deel van het water in laten zitten. Is het aquarium relatief klein, bijvoorbeeld kleiner dan 1 meter lang? Dan is het mogelijk om een deel van het water in het aquarium te laten zitten. Een groot aquarium kun je beter helemaal leeg vervoeren. Er is een grote kans op lekken wanneer je zelfs maar een klein laagje water in een groot aquarium laat staan tijdens het transport – simpelweg door het grote gewicht ervan.
💬 Sirelo’s TIP: Geen tijd of zin om zelf het volledige proces te regelen? Ga dan op zoek naar een verhuisbedrijf om je te helpen. Je vindt een overzicht van alle verhuisbedrijven bij jou in de buurt hier!
Wanneer je de voorgaande stappen hebt doorlopen en voor jezelf concreet hebt bepaald of je het aquarium wil verhuizen en hoe, dan kun je je nu echt gaan voorbereiden op het verhuizen. Het verhuizen van een aquarium bestaat dan natuurlijk uit 1) het verhuizen van de vissen en 2) het verhuizen van het aquarium zelf.
Heb je kleine vissen? Vul dan plastic zakken met water uit het aquarium en stop de vissen hierbij. Vul de plastic zakken niet volledig met water, maar hou ongeveer de helft over voor lucht. Vervoer de vissen vervolgens op een donkere plek, bijvoorbeeld door de zakken in een donkere emmer te leggen.
Heb je grotere vissen? Kies dan voor een bak of een emmer die je kunt afsluiten, en vul deze met het water uit het aquarium.
Zorg tijdens het transport voor een stabiele temperatuur. Verwacht je schommelingen in de temperatuur, bijvoorbeeld omdat het enkele uren rijden is naar je nieuwe woning? Check dan regelmatig de temperatuur van het water. Wanneer er dan inderdaad schommelingen zijn, kun je besluiten koud of warm water toe te voegen.
💬 Sirelo’s TIP: Het verhuizen van een aquarium vergt aandacht, tijd en expertise. Het loont daarom om een verhuisbedrijf in te schakelen, want zij kunnen je perfect adviseren over de voorbereiding. Op de dag zelf nemen zij alles van je uit handen. Wel zo prettig!
We noemden het al eerder: een aquarium verhuizen dat nog volledig gevuld is met water, is niet aan te raden. Ook niet wanneer het een klein aquarium betreft, al kun je dan wel besluiten om een laag water te laten staan. Toch proberen een gevuld aquarium te verhuizen? De kans is groot dat het gaat lekken, en hij kan zelfs barsten.
Haal dus zoveel mogelijk water uit het aquarium. Doorloop deze stappen voor een soepele verhuizing:
Wanneer je bij de nieuwe woning bent aangekomen, plaats dan allereerst het aquarium op zijn plek. Zet vervolgens de vissen in de zakken of bakken waarin je ze vervoerd hebt, in het aquarium. Begin nu met het toevoegen van het oorspronkelijke water, maar doe dit niet in één keer. De vissen moeten de kans krijgen om te wennen aan het water en de temperatuur ervan. Voeg dus steeds een beetje toe. Reageren de vissen hier goed op? Laat ze dan vrij.
Overweeg je de verhuizing uit te besteden aan een verhuisbedrijf? Dat is niet gek – het verhuizen van een aquarium is een serieuze taak en professionele verhuizers weten precies hoe ze dit moeten aanpakken.
Wil je vrijblijvend meerdere verhuisbedrijven vergelijken om een match te vinden? Vul dan het onderstaande formulier in. Zo vergelijk je tot vijf verhuisbedrijven met elkaar, op zowel prijs als kwaliteit. Helemaal gratis!
Vergelijk gratis en snel tot vijf verhuisoffertes ⬇️
We hopen dat je met deze tips jouw vissen en aquarium veilig naar je nieuwe woning kunt verhuizen. Wil je meer verhuistips? Dan raden we je de onderstaande artikelen aan.