Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Aquarium verhuizen

Tips, stappenplan & verhuisbedrijven

Featured image

Staat er een verhuizing op de planning en heb je een aquarium dat mee verhuisd moet worden? Geen zorgen – met een goede voorbereiding is het verhuizen van een aquarium ook voor jou weggelegd. Op deze pagina vertellen we je precies welke stappen hierbij horen, geven we je handige tips en de mogelijkheid om een geschikt verhuisbedrijf te vinden!

Aquarium verhuizen: waar te beginnen?

Toen je een aquarium kocht, heb je er waarschijnlijk niet direct bij stilgestaan dat je deze bij een verhuizing weer van z’n plek zou moeten halen. Snappen we! Maar geen zorgen. Het verhuizen van een aquarium is een grote klus, maar niet onmogelijk. We leggen je hieronder uit hoe je het aanpakt.

1. Bepaal of je je aquarium wel mee kan verhuizen

Een ander thuis vinden voor je vissen heeft misschien niet je voorkeur, maar soms kan je er niet omheen: een aquarium is niet in iedere woning te plaatsen. Heb je je nieuwe woning al gevonden? Ga dan het volgende na, vóór je de verhuizing gaat plannen:

✔️ Waar wil je het aquarium neerzetten en hoe is het lichtinval op die plek?

Je wil voorkomen dat je aquarium de hele dag in de zon staat. Bepaal dus de plek waar je je aquarium neer wil zetten en check vervolgens hoe de zon hier wel of niet op zou vallen.

✔️ Is deze plek bereikbaar voor het aquarium?

Weet je zeker dat het aquarium op deze plek niet vol in de zon zal staan? Top! Dan kunnen we door naar de praktischere zaken: meet trapgaten, doorgangen, deuren en oppervlaktes goed op. Het aquarium moet immers deze plek wel kunnen bereiken.

Is dit gelukt? En past het aquarium hier? Dan kunnen we door naar stap 2. ⬇️

2. Test de waterwaarden in je huidige en nieuwe woonplaats

We staan er niet bij stil omdat water overal in Nederland eigenlijk hetzelfde smaakt, maar de waarden van het leidingwater kunnen overal anders zijn. Wanneer je je aquarium na de verhuizing weer vol laat lopen met water, kan het voor je vissen en planten schadelijk zijn als de waarden niet overeenkomen met de waarden die ze gewend waren.

💬 Sirelo’s TIP: Koop teststrips, bijvoorbeeld hier, om tijdig de waarden te kunnen testen. Liggen de waarden ver uit elkaar? Dan kun je niet zomaar je volledige aquarium weer laten vol laten lopen na de verhuizing. Je hebt dan twee opties:

  • Het huidige water meenemen in een (water)tank, emmers of jerrycans;
  • De vissen langzaamaan laten acclimatiseren door wat van het huidige water te verwijderen, en water uit je nieuwe woning toe te voegen. Doe dit eerst met maximaal 20% van het water, en bouw dit zo op. Hou hierbij goed in de gaten hoe de vissen hierop reageren.

Hou er rekening mee dat de tweede optie meer tijd kost in de voorbereiding. Je kunt dit dus niet een dag voor de verhuizing nog besluiten. Begin daarom tijdig met de voorbereiding. Psssst.. wil je hier niet zelf over hoeven nadenken? Vraag een verhuisbedrijf om hulp!

Aquarium laten verhuizen door een verhuisbedrijf

3. Wil je het aquarium met of zonder water verhuizen?

Afhankelijk van de grootte van het aquarium, kun je hier mogelijk een deel van het water in laten zitten. Is het aquarium relatief klein, bijvoorbeeld kleiner dan 1 meter lang? Dan is het mogelijk om een deel van het water in het aquarium te laten zitten. Een groot aquarium kun je beter helemaal leeg vervoeren. Er is een grote kans op lekken wanneer je zelfs maar een klein laagje water in een groot aquarium laat staan tijdens het transport – simpelweg door het grote gewicht ervan.

💬 Sirelo’s TIP: Geen tijd of zin om zelf het volledige proces te regelen? Ga dan op zoek naar een verhuisbedrijf om je te helpen. Je vindt een overzicht van alle verhuisbedrijven bij jou in de buurt hier!

En nu? Het verhuizen

Wanneer je de voorgaande stappen hebt doorlopen en voor jezelf concreet hebt bepaald of je het aquarium wil verhuizen en hoe, dan kun je je nu echt gaan voorbereiden op het verhuizen. Het verhuizen van een aquarium bestaat dan natuurlijk uit 1) het verhuizen van de vissen en 2) het verhuizen van het aquarium zelf.

De vissen verhuizen

Heb je kleine vissen? Vul dan plastic zakken met water uit het aquarium en stop de vissen hierbij. Vul de plastic zakken niet volledig met water, maar hou ongeveer de helft over voor lucht. Vervoer de vissen vervolgens op een donkere plek, bijvoorbeeld door de zakken in een donkere emmer te leggen.

Heb je grotere vissen? Kies dan voor een bak of een emmer die je kunt afsluiten, en vul deze met het water uit het aquarium.

Zorg tijdens het transport voor een stabiele temperatuur. Verwacht je schommelingen in de temperatuur, bijvoorbeeld omdat het enkele uren rijden is naar je nieuwe woning? Check dan regelmatig de temperatuur van het water. Wanneer er dan inderdaad schommelingen zijn, kun je besluiten koud of warm water toe te voegen.

💬 Sirelo’s TIP: Het verhuizen van een aquarium vergt aandacht, tijd en expertise. Het loont daarom om een verhuisbedrijf in te schakelen, want zij kunnen je perfect adviseren over de voorbereiding. Op de dag zelf nemen zij alles van je uit handen. Wel zo prettig!

Het aquarium verhuizen

We noemden het al eerder: een aquarium verhuizen dat nog volledig gevuld is met water, is niet aan te raden. Ook niet wanneer het een klein aquarium betreft, al kun je dan wel besluiten om een laag water te laten staan. Toch proberen een gevuld aquarium te verhuizen? De kans is groot dat het gaat lekken, en hij kan zelfs barsten.

Haal dus zoveel mogelijk water uit het aquarium. Doorloop deze stappen voor een soepele verhuizing:

  1. Haal de vissen uit je aquarium en verplaats deze naar de plastic zakken of bakken;
  2. Koppel het apparatuur los;
  3. Laat het water in emmers, bakken of jerrycans lopen (indien je het water mee wil verhuizen);
  4. Schep bodembedekking en plantjes in een emmer, zakjes of een bak;
  5. Pak het aquarium veilig in met bubbleplastic of piepschuim;
  6. Vervoer het aquarium rechtop.

Aquarium verhuizen met Sirelo

Na de verhuizing

Wanneer je bij de nieuwe woning bent aangekomen, plaats dan allereerst het aquarium op zijn plek. Zet vervolgens de vissen in de zakken of bakken waarin je ze vervoerd hebt, in het aquarium. Begin nu met het toevoegen van het oorspronkelijke water, maar doe dit niet in één keer. De vissen moeten de kans krijgen om te wennen aan het water en de temperatuur ervan. Voeg dus steeds een beetje toe. Reageren de vissen hier goed op? Laat ze dan vrij.

Aquariumlaten verhuizen?

Overweeg je de verhuizing uit te besteden aan een verhuisbedrijf? Dat is niet gek – het verhuizen van een aquarium is een serieuze taak en professionele verhuizers weten precies hoe ze dit moeten aanpakken.

Wil je vrijblijvend meerdere verhuisbedrijven vergelijken om een match te vinden? Vul dan het onderstaande formulier in. Zo vergelijk je tot vijf verhuisbedrijven met elkaar, op zowel prijs als kwaliteit. Helemaal gratis!

Vergelijk gratis en snel tot vijf verhuisoffertes ⬇️

Vergelijk verhuisbedrijven om te voorkomen dat je te veel betaalt
Klik op de grootte van de verhuizing en ontvang vijf gratis offertes

We hopen dat je met deze tips jouw vissen en aquarium veilig naar je nieuwe woning kunt verhuizen. Wil je meer verhuistips? Dan raden we je de onderstaande artikelen aan.