Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

De Spaanse cultuur

Wat moet je weten als je wilt emigreren

Featured image

Heb je besloten om naar Spanje te emigreren, dan is het handig als je van tevoren inleest over de Spaanse cultuur. Het land van de zon, siësta, paëlla, cerveza en sangría is ook een land van diepgewortelde gewoonten, tradities en veel bijgeloof. De Spaanse Marta van HolaBarcelona.nl laat ons kennismaken met een aantal culturele verschillen waarmee je geconfronteerd kunt worden als je naar Spanje verhuist. Een goede eerste stap om aan de cultuur, gewoontes en tradities van je nieuwe gastland te wennen.

Levensritmes

Spanjaarden leven dag en nacht en volgen meestal een routine. Met een normale kantoorbaan is dat ’s ochtends vroeg opstaan en naar het werk gaan, van 9:00 tot 14:00. Rond een uur of 10 neemt men een almuerzo (meestal een kopje koffie met wat zoets of belegd brood) en na 14:00 is het tijd voor de (warme) lunch. Omdat lunch in Spanje gezien wordt als de belangrijkste maaltijd van de dag neemt men hier ruim de tijd voor. Pas om 16:00 gaan ze weer werken tot 19:00 uur. Omdat ze pas later in de avond dineren, is het ook heel gewoon om ’s avonds een snack te eten. Café’s en bars zijn daarom ’s avonds altijd gezellig druk. Rond 21:00-22:00 begint men pas aan het avondeten.

Buitenleven

Mede door het aangename klimaat, speelt het leven van de Spanjaard vaak ook buiten het huis en beschouwen Spanjaarden de straat als een verlenging van hun huis. Zo houden ze er van om buiten met vrienden af te spreken en zie je de terrassen zelfs op winterdagen altijd propvol met mensen. Je vindt in Spanje niet voor niets het grootste aantal bars uit alle landen van de EU! Ook voor de gepensioneerden is het heerlijk om buiten te vertoeven: hun dagelijkse wandelingen worden gecombineerd met een potje jeu de boules of een praatje met de maatjes op de bank van een park. Dat Spanjaarden graag buiten zijn komt ook terug in de mate hoe Spanjaarden er altijd voor de buitenwereld verzorgd uit willen zien.

Openingstijden

In Spanje openen de meeste winkels van 10:00 tot 20:00 uur, maar sluiten vaak ’s middags vanwege de zogenaamde siësta. Je kunt ook vaak ’s avonds een afspraak bij de dokter plannen. Of lekker gaan stappen tot de vroege uurtjes. Zondag is wel een rustdag en dus zijn alle winkels gesloten.

Beleefdheid

Verre van de standaard clichés van hard pratende Spanjaarden en dat ze veel vloeken, zijn Spanjaarden eigenlijk heel vriendelijk en beleefd. Zo spreken ze ouderen en personen met een hoge positie aan met de beleefdheidsvorm ‘usted’ en zijn ze niet zo direct als Nederlanders. Praatjes maken met onbekenden, je beurt vragen bij de marktkraam of iemand helpen op straat zijn ook hele normale zaken in Spanje.

Relaties

Spanjaarden begroeten elkaar met twee kussen op de wang. Tussen mannen is dat meestal een handdruk. ‘Het was gezellig’ hoor je eigenlijk nooit te zeggen na een afspraak; een blik is meestal genoeg om te weten of je het met elkaar leuk hebt gehad. Spanjaarden zijn daarnaast hele sociale mensen die altijd graag vergezeld willen worden door een andere persoon. Zo kom je dus geen of nauwelijks mensen tegen die alleen in een café zitten.

Familieband

Spanjaarden hebben een sterke familieband met hun naasten. Feestdagen en speciale gelegenheden worden altijd met de familie gevierd en ze zien elkaar dan ook heel regelmatig. Ouderen worden zelden in een verpleeghuis ondergebracht en de moeder des huize zorgt voor alles in en om het huis. Deze hechte banden zie je ook terug in de familienaam, die uit vaders en moeders eerste achternaam gevormd wordt. Zo hebben alle Spanjaarden een dubbele achternaam: de eerste die van de vader en de tweede van de moeder. Zelfs als getrouwde vrouw verander je je dubbele achternaam niet in Spanje.

Spanjeblog

Gastvrijheid

Ben je te gast bij een Spaans familiediner, wees dan voorbereid op een warm ontvangst en een zeer uitgebreid diner waar moeite noch kosten gespaard worden. Door hun trotse aard zijn Spanjaarden heel erg blij als ze mensen in zijn huis mogen verwelkomen en ze proberen de gasten altijd zo goed mogelijk te verwennen met een heerlijke maaltijd.

Levensgenieters

Te laat komen op afspraken, het welbekende middagdutje, altijd aan het feestvieren zijn… Dat zijn allemaal stereotypen die niet erg bevorderlijk zijn voor het beeld dat men over Spanjaarden heeft. Toch is het wel zo dat Spanjaarden niet met de klok leven en dat er een relaxte sfeer heerst. Spanjaarden zijn wat dat betreft echte levensgenieters: het sociale, het familieleven en het lekkere eten en drinken staan altijd voorop hun behoeftes.

Spanjeblog

Bureaucratie

Iedereen in Spanje weet dat alles wat met de overheid te maken heeft een nachtmerrie is. Zelfs om het paspoort te vernieuwen dient men lang in een zitkamer te wachten. Wees dus voorbereid op lange wachtrijen, ingewikkelde formulieren en lange procedures om maar iets af te krijgen. Wil je een eigen zaak in Spanje beginnen, informeer je dan goed van tevoren naar alle regels, de nodige vergunningen en papieren, en hou rekening dat het lang kan duren tot dat je alles op de rit hebt.

Trots

Spanjaarden zijn een trots volk. Met name op hun land, regio en taal en de Spaanse cultuur. Ze kunnen daarnaast een leven zonder hun eten, gewoontes en tradities haast niet voorstellen. Zo zal bijvoorbeeld een Spanjaard waar hij dan ook in de wereld is altijd Oud en Nieuw vieren met 12 geluksdruiven. Spanjaarden houden overigens niet van negatieve uitspraken of meningen van buitenlanders over hun land, dus pas op met wat je zegt over Spanje en de Spanjaarden want je kunt zomaar een Spaanse vriend verliezen.