Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Spanje vanuit Nederland

Kosten, checklist en verhuisbedrijven

Featured image

Emigreren naar Spanje is een grote onderneming waar veel bij komt kijken. Wat kost een verhuizing naar Spanje? Welk verhuisbedrijf is het best? En wat moet ik allemaal regelen? Tranquillo! In deze handige verhuisgids nemen we alles stap voor stap met je door.

Wat kost inboedel verhuizen naar Spanje?

Gemiddeld kost inboedel transport naar Spanje tussen de € 4.400 en € 7.200.

De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het inboedel volume, de afstand van A naar B en het verhuisbedrijf. Leer meer over de kosten en soorten transport in dit artikel over container transport naar Spanje.

Gemiddelde kosten inboedel transport naar Spanje

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het verhuizen van containers van Nederland naar Spanje. De grootte van jouw inboedel transport naar Spanje wordt door verhuisbedrijven in kubieke meters berekend. Of bereken het zelf met de verhuis volume calculator.

Inboedel volumeGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€ 3.400 tot € 4.100
2 slaapkamer woning€ 3.900 tot € 4.400
3 slaapkamer woning€ 4.300 tot € 6.500

Wat gaat emigreren naar Spanje voor jou kosten?

Wil je precies weten wat jouw verhuizing naar Spanje zal kosten? Vraag gratis en vrijblijvend verhuisoffertes op en vergelijk verschillende internationale verhuisbedrijven om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Verhuizen naar Spanje? Ontdek wat jouw verhuizing gaat kosten!
Klik op de grootte van jouw inboedel en vergelijk gratis 5 offertes

De beste verhuisbedrijven van Nederland naar Spanje

De beste verhuisbedrijven hebben hebben goede reviews en specialiseren zich in verhuizingen van Nederland naar Spanje. Door hun expertise in de route Nederland-Spanje kunnen ze een betere prijs garanderen en weten ze precies waar ze rekening mee moeten houden.

Voor een overzicht van alle internationale verhuisbedrijven bekijk je de pagina verhuisbedrijf Spanje.

Vergelijk verhuisbedrijven en neem de beste beslissing.

Emigratie vereisten voor Spanje

Ondanks dat je geen visum nodig hebt om naar Spanje te emigreren, moet je wel een aantal zaken regelen. Bij een verblijf langer dan 183 dagen per kalenderjaar moet je je inschrijven in de gemeente Spanje en een NIE-nummer aanvragen.

Wat is een NIE-nummer?

Het NIE-nummer, kort voor Número de Identidad de Extranjero, is een identificatienummer voor buitenlanders waarmee je bijvoorbeeld een woning of auto kunt kopen, een bankrekening kunt openen en belastingaangifte kunt doen.

Wat zijn de NIE-nummer kosten?

De aanvraag kost tussen de 9 en 12 euro. Dit bedrag kan periodiek veranderen en is afhankelijk van in welke gemeente in Spanje je je inschrijft. Het te betalen bedrag staat vermeld op belastingsformulier 790.

Hoe kan ik een NIE-nummer aanvragen in Spanje?

 1. Plan je afspraak – Ga naar de Oficina de Extranjeros of Comisaria de Policia in jouw provincie en maak een afspraak. Of plan een afspraak online. Selecteer “Policía – Certificados y Asignación de NIE”.
 2. Vul een formulier in – Vul formulier EX-15 in. Let op dat dit in het Spaans moet. Als hulp kun je dit Engelse formulier gebruiken (dit is geen officieel formulier, enkel een hulpmiddel).
 3. Ga naar de afspraak – Neem mee: Ingevuld EX-15 formulier, Bewijsdocument (bijv. notariële brief) waarom je een NIE-nummer nodig hebt, Kopie van je (geldig) paspoort, Paspoort foto, Bankpasje om de kosten te betalen.
 4. Wacht op je NIE-nummer – Na de aanvraag duurt het doorgaans twee weken (maximaal vijf weken) voordat je je NIE-nummer per email krijgt doorgestuurd.

Emigreren naar Spanje: checklist

Wat staat er verder nog te gebeuren voordat je emigratie naar Spanje begint? Hier is een handige checklist:

1. DigID aanmaken

Mocht je deze nog niet hebben. Dit maakt zaken doen met Nederland in Spanje een stuk eenvoudiger.

2. Documenten aanvragen

Hoewel het NIE-nummer de belangrijkste aanvraag is, raden we aan om van tevoren bij de Spaanse ambassade te controleren welke documenten nog meer vereist zijn.

3. Legitimatie controleren

Zorg voor een geldig legitimatiebewijs. Bij het inschrijven gemeente Spanje moet deze doorgaans nog minimaal 6 maanden geldig zijn (bij voorkeur langer).

4. Uitkering en toeslagen controleren

Ga na wat de emigratie naar Spanje voor je eventuele inkomen, pensioen, uitkeringen en toeslagen betekent. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld een AOW-uitkering en/of toeslagen behouden. Informeer hier tijdig naar. Lees meer in de checklist verhuizen naar het buitenland.

5. Huisvesting zoeken

Aangezien de huizenmarkt niet hetzelfde is als in Nederland, adviseren wij om een lokale makelaar in te schakelen.

6. Woning onderhuren

Zoek een geschikte onderhuurder wanneer je je woning niet opzegt. Houd er rekening mee dat je mogelijk in beide landen belastingaangifte dient te doen.

7. Verhuisbedrijf inschakelen

Bekijk de beste internationale verhuisbedrijven en kies de meest geschikte partner voor jouw verhuizing naar Spanje.

8. Uit- en inschrijven

Schrijf je uit in Nederland en in bij de gemeente in Spanje.

De beste tips bij een emigratie naar Spanje

 • Leer Spaans: de meerderheid van de Spaanse bevolking spreekt namelijk geen Engels;
 • Zoek tijdig huisvesting: het woningaanbod kan schaars zijn dus ga ruim voor aankomst op zoek naar een woning;
 • Check reisdocumenten: controleer of al je reisdocumenten nog geldig zijn;
 • Omarm de cultuur: een afgesproken tijdstip kan best met een uurtje flexibel zijn. Lees je in over de Spaanse cultuur zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
 • Ga proefwonen: ga voor een langere periode in Spanje wonen zodat je weet wat je kunt verwachten;
 • Geef de verhuizing door: informeer tijdig de Belastingdienst dat je gaat verhuizen naar Spanje;
 • Controleer diploma’s: zorg ervoor dat je diploma’s geldig zijn in het buitenland;
 • Regel nieuwe verzekeringen: regel een overbruggingsverzekering zodat je alle tijd hebt om ter plaatse verzekeringen af te sluiten;
 • Heb een goedgevulde portemonnee: zorg dat je in Spanje kunt aantonen dat je over genoeg financiële middelen beschikt.

Emigreren naar Spanje: voor- en nadelen

De verhuizing naar Spanje kent veel voordelen, maar ook nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen emigreren naar Spanje

 Geen werkvisum
 Goedkope kosten van levensonderhoud
 Heerlijk klimaat
 Hogere levenskwaliteit
 Uitstekende gezondheidszorg
 Prachtige natuur
 Rijke cultuur
 Expat community

Nadelen wonen in Spanje

 Lastig te integreren zonder Spaans
 Bureaucratie
 Mentale omschakeling
 Gezondheidszorg beperkt in enkele gebieden
 Lagere werkgelegenheid

Werk en belasting in Spanje

Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren naar Spanje?

Als je in Nederland rondkomt kun je in Spanje ook prima leven. Hieronder zie je hoeveel inkomen per maand nodig is om in levensonderhoud te voorzien in verschillende Spaanse steden. Dit is gebaseerd op één person en exclusief huur. Ter vergelijking, de gemiddelde kosten in Amsterdam zijn € 974.

 • Palma de Mallorca: € 809
 • Barcelona: € 770
 • Alicante: € 740
 • Madrid: € 726
 • Sevilla: € 678
 • Valencia: € 641

Hoeveel belasting betaal je in Spanje?

Wanneer je resident wordt in Spanje moet je hier belasting gaan betalen. Net zoals in Nederland zijn de belastingtarieven afhankelijk van de hoogte van je inkomen, het type inkomen en je persoonlijke omstandigheden.

De inkomstenbelasting kent een progressieve schaal. De hoogste schaal van 47% geldt voor personen die meer dan € 300.000 belastbaar inkomen per jaar verdienen. Inkomen tot € 60.000 per jaar wordt met 37% belast. De 17 autonome gemeenschappen in Spanje mogen ieder hun eigen tarief hanteren.

Meer weten over het emigreren naar Spanje en de belasting? Bekijk ons artikel over belastingen in Spanje.

Ga je emigreren naar Spanje zonder werk?

 • Verhuis je na je pensioen? Zolang je kunt aantonen dat je over voldoende middelen beschikt om in je levensonderhoud te voorzien, mag je prima rentenieren in Spanje. Houd er wel rekening mee dat per jaar dat je in Spanje woont, 2% wordt gekort op je AOW.
 • Wil je een bedrijf oprichten? Als ondernemer kun je in Spanje diverse bedrijfsvormen starten, waaronder een BV en NV. Het startkapitaal verschilt per ondernemingsvorm.
 • Emigreer je naar Spanje zonder werk? Ook dan moet je kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt voordat je resident in Spanje kunt worden. De ambassade kan vertellen wat het precieze bedrag is.

Contacteer officiële instanties zoals de Spaanse ambassade, het consulaat of de Spaanse immigratiedienst voor de meest recente informatie omtrent visums en de financiële onafhankelijkheidsregels.

Wonen in Spanje

Voor veel Nederlanders zijn de aantrekkelijke woningprijzen en het klimaat de aantrekkelijkste redenen om te emigreren naar Spanje. Maar hoe is het nu om echt in Spanje te wonen? Dit is wat je kunt verwachten.

Cultuur

Tussen 2 en 5 uur gaat iedereen warm lunchen of siësta houden. De meeste winkels zijn dicht, alleen in de grotere steden blijven de grote winkelketens open. De Spanjaarden eten ’s avonds lichtere maaltijden en gaan pas rond acht uur aan tafel. Vaak wordt er tapas of een simpele sandwich gegeten.

Gastvrijheid

De meeste Spanjaarden zijn erg gastvrij. In het openbaar wordt je vaak aangesproken door vreemden en nummers uitwisselen na het eerste contact is niet vreemd. Dit zie je ook op het werk terug: op je eerste dag word je vaak al kussend begroet. Voor veel Nederlanders natuurlijk even wennen. Het nadeel aan de relaxte levensstijl is dat alles tranquillo verloopt. Dingen regelen kan lang duren en bij zakelijke deals moet je eerst een vertrouwde relatie opbouwen voordat er zaken kunnen worden gedaan.

Verhuizen naar Spanje ervaringen

Veel mensen gingen je al voor en verhuisden permanent van Nederland naar Spanje. Dit zijn hun ervaringen.

Huizen kopen of huren in Spanje

Wie is niet gecharmeerd van de Mediterrane stijl van de Spaanse huizen? Maar wat kun je verwachten van het huren of kopen van een huis in Spanje?

Wat kost een huis kopen of huren in Spanje?

In de landelijk gelegen gebieden zijn de prijzen lager en koop je voor ongeveer € 200.000 een leuk stulpje.

 • In Sevilla ligt de gemiddelde prijs rond de € 490.000.
 • In MadridValencia en Barcelona een woning rond de € 200.000 terwijl je in het centrum de hoofdprijs betaald (rond de miljoen).
 • Palma de Mallorca beginnen rond de € 250.000, maar lopen makkelijk op tot de één of twee miljoen in gewilde wijken als Portixol en Son Vida.

Kies je ervoor om een woning in Spanje te huren? Om een indicatie te geven: een gemeubileerd appartement in Sevilla ongeveer € 600 per maand buiten het centrum en € 1100 in de stad, aldus Numbeo. De huur is ongeveer 54.6% lager dan in Amsterdam.

De voor- en nadelen van een huis kopen in Spanje

Voordelen:

 • In het ‘European Investor Intentions 2023’’ rapport van CBRE staat Spanje op de vierde plek als aantrekkelijkste land in Europa om te investeren in vastgoed. In 2022 stond Spanje nog op plek zeven.
 • De huizenwaarde stijgen ieder jaar in heel Spanje. Een huis kopen in Spanje is een goede investering.

Nadelen:

 • Door de toenemende populariteit en het huizentekort moet je er razendsnel bij zijn. Sommige woningen zijn binnen enkele dagen al van de markt. Het is dus belangrijk om snel een bod te doen.
 • Verwacht niet teveel prijsonderhandelingen. Doordat de vastgoedprijzen in Spanje blijven stijgen is er weinig mogelijkheid om te onderhandelen.

Dagelijkse kosten wanneer je gaat wonen in Spanje

Jouw persoonlijke kosten zijn sterk afhankelijk van de regio en levensstijl. Benieuwd wat goedkoper is in Spanje? Hier zie je een overzicht van enkele van de kosten levensonderhoud in Spanje.

ItemGemiddelde prijs
Melk (1 liter)€ 1,03
Kipfilet (500 gram)€ 3,86
Lunch met drankje (1 persoon)€ 17,00
Biertje in lokale pub (500 ml)€ 4,54
OV (maandabonnement)€ 29,00
Bioscoopkaartje€ 8,00
Gasprijs Spanje per liter€ 1,56

Klaar voor je emigratie naar Spanje?

Schakel tijdig een verhuisbedrijf in om je inboedel naar Spanje te laten verhuizen. Vraag vrijblijvend tot 5 verhuisoffertes aan en vergelijk.

Ontvang vrijblijvend 5 verhuisoffertes

Veelgestelde vragen

Is Spanje goedkoper dan Nederland?

Kun je zomaar in Spanje gaan wonen?

Hoe kan ik mijn huisraad vervoeren naar Spanje?

Hoeveel mensen wonen er in Spanje?

Is Spanje een goede bestemming om te wonen?