Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Spanje

Het publieke zorgstelsel en particuliere zorgverzekeringen

Featured image

De kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg doet over het algemeen niet onder voor de Nederlandse en dit maakt emigreren naar Spanje aantrekkelijk. Het Systeem van de Nationale Gezondheidszorg (INSALUD) in Spanje is momenteel één van de beste en modernste van Europa. Op deze pagina vind je informatie over de gezondheidszorg in Spanje: van het publieke zorgstelsel tot het vinden van een particuliere zorgverzekering.

Gezondheidszorg in Spanje

Wanneer je woont en werkt in Spanje, heb je ten allen tijde toegang tot de publieke gezondheidszorg in Spanje. Het publieke zorgstelsel (ook Seguridad Social genoemd) wordt gefinancierd uit sociale premies en als werknemer betaal je automatisch via je salaris mee aan deze premies. Voor ondernemers geldt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het betalen van hun eigen gezondheidspremie. De gezondheidszorg is hierdoor gratis toegankelijk voor iedereen die in Spanje woont.

Na je emigratie mag je hier als Nederlander ook een beroep op doen. Dit betekent dat je geen particuliere zorgverzekering hoeft af te sluiten, maar die optie heb je uiteraard wel. Hierover lees je verderop deze pagina meer.

Geen inkomsten in Spanje?

Heb je geen inkomsten in Spanje, maar ontvang je een uitkering of AOW vanuit Nederland? Dan betaal je geen premies en is het afhankelijk van jouw situatie in hoeverre je een beroep kunt doen op het publieke zorgstelsel. Informeer bij het CAK wat in jouw situatie geldt.

Vergoeding binnen het publieke zorgstelsel

Binnen het publieke zorgstelsel worden bezoeken aan huisartsen en medisch specialisten vergoed. Ook operaties en een eventueel verblijf in het ziekenhuis wordt vergoed.

Bezoeken aan een tandarts of oogarts worden echter niet vergoed. Hiervoor dien je een particuliere zorgverzekering af te sluiten of de behandelingen zelf te betalen.

Kwaliteit van de gezondheidszorg

Ondanks dat de gezondheidszorg in Spanje op veel gebieden vooruitstrevend is en de kwaliteit in veel gebieden hoog is, wisselt de kwaliteit van de publieke zorg enorm per locatie. In drukbevolkte gebieden is er door bezuinigingen en onderbezetting doorgaans een lange wachttijd bij medisch specialisten. Ook de hygiëne in de zorg laat weleens te wensen over.

Wanneer je de gezondheidszorg in Nederland gewend bent, dan kan de publieke zorg in Spanje je dus mogelijk tegenvallen. Hier tegenover staat dat de particuliere zorg in Spanje juist uitstekend beoordeeld wordt en relatief betaalbaar is in vergelijking met Nederland.

Gezondheidszorg in Spanje

Zorgverzekering in Spanje 🩺

Omdat de gezondheidszorg in Spanje gratis is, ben je niet verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Echter heb je de keuze om een particuliere zorgverzekering af te sluiten als aanvulling op het publieke zorgstelsel. Hiermee heb je toegang tot meer zorginstellingen en voorkom je dat je te maken krijgt met lange wachttijden.

Naar schatting heeft ruim 20% van de Spaanse bevolking een particuliere zorgverzekering. Een deel hiervan is expat, maar ook onder Spanjaarden neemt de populariteit van de particuliere zorg toe. De voornaamste reden hiervoor zijn de kortere wachttijden.

Voordelen van een particuliere zorgverzekering

Het afsluiten van een particuliere zorgverzekering biedt verschillende voordelen. Enkele van deze voordelen zijn:

1. Kortere wachttijden

Particuliere verzekeringen bieden doorgaans een ruimere keuze aan (particuliere) zorgaanbieders en ziekenhuizen. Dit geeft je meer controle over waar, wanneer en door welke arts je behandeld wordt.

2. Een bredere, aanvullende dekking

Naast de basisgezondheidszorg kunnen particuliere verzekeringen ook aanvullende dekking bieden, zoals tandheelkundige zorg, fysiotherapie, alternatieve geneeskunde en medicijnen die niet gedekt worden binnen het publieke zorgstelsel. Bij een zorgverzekering kies je zelf, op basis van jouw situatie en behoeften, waar je verzekerd voor wilt zijn.

3. Meer comfort en privacy

Met een particuliere zorgverzekering heb je niet alleen kortere wachttijden in de zorg, ook heb je toegang tot meer comfortabelere keuzes wanneer je zorg nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eenpersoonskamers in het ziekenhuis.

4. Engels (en soms zelfs Nederlands) sprekende artsen

Veel particuliere zorgaanbieders hebben personeel dat Engels spreekt, wat handig kan zijn als je de Spaanse taal nog niet volledig beheerst. Zelfs Nederlandse artsen kun je treffen via de particuliere zorg!

5. De kwaliteit van de zorg is hoger

We noemden het al kort: bij publieke zorginstellingen laat de kwaliteit en de hygiëne soms te wensen over, waar de particuliere zorg juist als uitstekend wordt beoordeeld. Particuliere ziekenhuizen zijn voorzien van moderne apparatuur. Je wordt dus niet alleen sneller, maar ook beter geholpen.

Een zorgverzekering in Spanje afsluiten biedt dus de nodige voordelen. Het is echter belangrijk om te overwegen dat een particuliere zorgverzekering kosten met zich meebrengt en dat niet altijd alle behandelingen gedekt worden. Het is daarom raadzaam om de voorwaarden en dekking van verzekeraars te vergelijken, voordat je een beslissing neemt.

Wat kost een zorgverzekering in Spanje?

De kosten van een particuliere zorgverzekering lopen per zorgverzekeraar enorm uiteen. De prijzen kunnen per aanbieder zelfs tot 50% verschillen. Gemiddeld kost een basisverzekering in Spanje €40 tot €70 per maand wanneer je alleenstaand bent.

Verhuis je met je gezin naar Spanje? Reken dan op minimaal €120 tot €170 per maand voor een gezin dat bestaat uit twee kinderen en twee volwassenen. Wil je een uitgebreide zorgverzekering afsluiten? Dan kunnen de kosten per maand voor een gezin oplopen tot €350.

Internationale zorgverzekeraars 🌐

Overweeg je een zorgverzekering in Spanje af te sluiten? Begin dan bij het aanvragen van offertes. Zo weet je per zorgverzekeraar welke dekking je mag verwachten tegen welke kosten, en onder welke voorwaarden. Wij zetten 3 zorgverzekeraars voor je op een rijtje.

1. IMG Global

IMG Global, ook bekend als International Medical Group, is een internationale zorgverzekeraar die gespecialiseerd is in het leveren van gezondheidszorg- en reisverzekeringen voor mensen die in het buitenland wonen, werken, studeren of reizen. Wanneer je emigreert naar Spanje, biedt IMG Global vier dekkingen: van ‘Bronze’ tot ‘Platinum’.

💬 Sirelo’s TIP: Op Trustpilot wordt IMG Global beoordeeld met een 4.6 / 5.00. Op basis van ruim 8000 reviews is dit een uitmuntende score.

2. AXA Global Healthcare

AXA Global Healthcare is gespecialiseerd in het aanbieden van internationale zorgverzekeringen voor expats, reizigers en bedrijven met internationale werknemers. Voor een zorgverzekering in Spanje bieden zij 5 verschillende dekkingen: van ‘Foundation’ tot ‘Prestige Plus’. Op basis van jouw situatie en behoeften, stel je samen met AXA een zorgverzekering samen die het beste bij jou past.

3. Sanitas

Sanitas is één van de bekendste particuliere zorgverzekeraars in Spanje. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis en biedt een breed scala aan zorgverzekeringen aan particulieren, gezinnen en bedrijven. Van hun ‘Sanitas Accede’, een optie wanneer je in goede gezondheid bent en een goedkope basisverzekering zoekt, tot Sanitas Mundi 1 Million’: de meest uitgebreide dekking die je kunt kiezen.

Emigreer je naar Spanje? Dan hopen we dat deze informatie en tools jou een stap in de goede richting hebben gebracht. Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent op je verhuizing? Raadpleeg dan ook onderstaande artikelen!