Heb je plannen om te verhuizen naar Spanje?
Lees dan snel verder!
Klik hier voor meer info

Belastingen in Spanje

Hoe werkt het met de belastingen in Spanje? Wanneer je woont en werkt in Spanje, maak je deel uit van het Spaanse belastingstelsel. Er zijn verschillende soorten belastingen in Spanje, waarmee je te maken kunt krijgen. Zo betaal je geld over je inkomen en vermogen, maar je kunt ook te maken krijgen met bouwbelasting en overdrachtsbelasting. Hier lees je alles over de belastingen in Spanje. Welke komen het meest voor? En hoe doe je de belastingaangifte in Spanje?

Belastingen in Spanje

Voor de inkomstenbelastingen in Spanje, ook wel de Renta genoemd, gelden progressieve schijventarieven. Dit is dus niet anders dan de inkomstenbelastingen in Nederland. Wel anders zijn de tarieven voor de inkomstenbelastingen in Spanje. Hieronder vind je ze op een rijtje:

 VanTotBelastingtarief
 € 0 € 12.45019%
 € 12.450 € 20.20024%
 € 20.200 € 35.20030%
€ 35.200 € 60.00037%
€ 60.000 of meer –45%

Vermogensbelasting

Van alle belastingen in Spanje is ook de vermogensbelasting, de Patrimonio, erg belangrijk. Deze belastingen gelden voor zowel inwoners als niet-inwoners van Spanje. Deze belasting heeft een tijdje niet bestaan tussen 2008 en 2011. Door de economische crisis werd deze wet weer in het leven geroepen. De vermogensbelasting in Spanje geldt alleen, wanneer je een totaal vermogen hebt van boven de €700.000,00. De vermogensbelasting wordt dan geheven over het netto vermogen.

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een (tweede) huis in Spanje, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Tenminste, als dit huis van een particulier wordt overgekocht. Doorgaans wordt er tien procent belasting geheven over het totale aankoopbedrag wat in de Escritura (akte) te vinden is. Dit tarief is niet in elke provincie hetzelfde, maar het is in ieder geval nooit lager of hoger dan 11 procent.

Bouwbelasting

Een andere belasting in Spanje, waar je waarschijnlijk mee te maken krijgt, is de bouwbelasting. Met de start van de bouw van een pand, draag je ook gelijk belasting af. Deze belasting wordt berekend door de gemeente waarin je gaat wonen. Doorgaans ligt dit tarief rond twee procent. Daarnaast wordt er een tarief gehanteerd van maximaal één procent over de uiteindelijke waarde van je woning.

Andere belangrijke belastingen in Spanje zijn:

  • Omzetbelasting BTW: voor de meeste goederen en diensten betaal je het hoge tarief van 21 procent. Vermogenswinstbelasting;
  • Vennootschapsbelasting: ga je een bedrijfje opstarten in Spanje? Dan betaal je 25 procent belasting, sinds 2016;
  • Erfbelasting

Hoe moet ik belastingaangifte doen in Spanje?

De verschillende Spaanse belastingen ken je ondertussen. Maar hoe kun je nu precies berekenen hoeveel belasting je moet afdragen over je inkomen en vermogen? De Spaanse autoriteiten verwachten dat je je inkomsten bijhoudt, zodat je later via een formulier controleert of je aangifte moet doen. In totaal zijn er drie verschillende formulieren die je hierbij hulp kunnen bieden:

  1. Formulier 103 (declaración abreviada): dit is een verkort formulier waarin pensioeninkomsten en investeringen vermeld moeten worden.
  2. Formulier 101 (declaración simplificada): dit formulier gebruik je bij inkomsten uit huur, landbouw en kapitaal.
  3. Formulier 100 (declaración ordinaria): dit formulier gebruik je voor alle overige inkomsten, inclusief bedrijfsactiviteiten en-winsten.

Belastingen in Spanje

In Spanje loopt het belasting jaar gewoon van 1 januari tot 31 december. Als je in Spanje werkt doe je aangifte tussen 1 mei en 20 juni over je inkomen van het voorgaande kalenderjaar. Verwacht je dat je geld terug zult krijgen van de fiscus? Dan heb je tot 30 juni de tijd om deze aangifte te doen. En volgens de Spaanse wetten moet je tot 20 procent extra betalen wanneer je te laat bent met betalen.

Werkgevers in Spanje zijn verantwoordelijk voor het inhouden van een belastingbijdrage, waardoor veel werk voor je uit handen genomen wordt. Overigens moet je de aangifte wel zelf invullen. Zelfstandige arbeiders zijn in Spanje verplicht om iedere vier maanden belastingaangifte te doen (Formulier 037). Het is overigens aan te raden om alle aangiftes van vijf jaar geleden en recenter te bewaren, mocht de fiscus iets tegenkomen waar zij meer duidelijkheid over wil.

Was deze informatie over belastingen in Spanje nuttig voor je? Wellicht vind je het dan ook interessant om meer te lezen over wonen in Spanje.

Ga je verhuizen naar Spanje?

Vergeet dan niet om tijdig een geschikt verhuisbedrijf te vinden. Wanneer je bij meerdere verhuisbedrijven internationale verhuisbedrijven een offerte aanvraagt, zul je zien dat het verschil in prijs al snel oploopt tot in de duizenden euro’s. Vergelijken is dus besparen! Laat ons het werk doen, dan hoef jij alleen nog maar te vergelijken en te kiezen! ⬇️

Een passend verhuisbedrijf vinden voor jouw verhuizing naar Spanje?
Vergelijk tot vijf verhuisbedrijven en bespaar! Wat ga je verhuizen?

💬 Sirelo’s TIP: Wil je nog geen verhuisoffertes ontvangen maar ben je wel benieuwd welke verhuisbedrijven jou kunnen helpen? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Spanje.