Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Spanje

Wonen en werken in Spanje is prettig. De levenskwaliteit is er hoog, mede door het eten en de vele zonuren die het land kent. Daarnaast heeft Spanje een interessante cultuur, zijn de mensen er vriendelijk en zijn er veel vrije dagen door de hoeveelheid feestdagen. Voor mensen die willen verhuizen naar Spanje, maar nog niet toe zijn aan hun pensioen, is werken in Spanje een goede optie. Hieronder is een overzicht te zien van de mogelijkheden op het gebied van arbeidsimmigratie naar Spanje en waar je het beste kunt gaan werken.

Spaanse banenmarkt verbetert

Werken in SpanjeDoor de economische crisis is het aantal werkelozen in Spanje sterk toegenomen. Het is echter niet zo dat dit betekend dat er nergens meer een baan te vinden is. Voornamelijk in de grote steden is het goed te doen om werk te zoeken. Denk hierbij aan steden als Barcelona voor het werk, of steden als Madrid, Málaga, Sevilla of Valencia. In de wat kleinere steden, dorpen en op het platteland is de werkeloosheid hoger. Vooral in de streken Andalusië en Extremadura is de werkeloosheid erg hoog.

Veel mensen die emigreren naar Spanje doen dit in overleg met hun huidige werk. Door de globalisering is het normaal om voor een bepaalde periode in een ander land te gaan werken. Het zoeken van een baan is dan uiteraard geen probleem. Voor de mensen die het land aantrekkelijk vinden en er echt een nieuw leven willen beginnen is het belangrijk om uit te zoeken of er wel werk is.

Omdat Spanje ook lid is van de EU en er een vrij verkeer van goederen en werk is ingesteld is het niet nodig om een werkvergunning aan te vragen. Gaan werken in Spanje is dus qua regelgeving vrij eenvoudig. De werkcultuur is er overigens wel echt anders. Doordat veel Spaanse bedrijven nog steeds vasthouden aan de befaamde siësta zijn de werktijden in Spanje anders dan die in Nederland. Vaak duurt de siësta van 14:00 tot 17:00 uur, waardoor de werkdagen erg lang zijn.

Werken in Spanje

Voor het vinden van een baan is het vaak goed om te beginnen bij uitzendbureaus. Een aantal grote, internationale uitzendbureaus, zoals Randstad, kunnen vanuit Nederland helpen om een baan te zoeken. Uiteraard zijn er in Spanje ook vacaturewebsites die laten zien waar er werk te vinden is. Een voorbeeld hiervan is Info Empleo. De beste manier om een baan te vinden blijft uiteraard een goed netwerk. Probeer via kennissen of vrienden in contact te komen met bedrijven in Spanje. Dit kan ook goed via LinkedIn. Wanneer dit niet werkt blijft uiteraard de mogelijkheid daar om open sollicitaties te sturen. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit doet in de lokale tong. Veel bedrijven waarderen het wanneer je goed Spaans spreekt. Mocht je dit niet kunnen, dan is Engels bij grote bedrijven vaak ook geen probleem.

Tip: stop niet al je energie in 1 van de opties, maar probeer ze gewoon te combineren. Het vinden van een baan kost gewoon even tijd en geef dus niet op als je er in de eerste maand geen vindt.

Wanneer je eenmaal een baan gevonden hebt is het belangrijk dat je voordat je gaat werken een NIE-nummer aanvraagt. Dit nummer wordt onder andere gebruikt door je werkgever om je aan te melden bij de sociale zekerheidsinstantie. Vraag dit voor de zekerheid altijd even na bij de werkgever waar je gaat werken. Het is namelijk verplicht, maar sommige werkgevers nemen het er niet zo nauw mee.

💬 Sirelo’s TIP: Ga je verhuizen naar Spanje? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Spanje om een geschikt verhuisbedrijf te vinden!