Expat Interview: Emigreren naar Engeland – Karins ervaringen

In 1992 vertrok Karin vanuit ons koude kikkerlandje naar het (niet minder koude) Verenigd Koninkrijk, waar zij dromen heeft weten waar te maken en twee kinderen heeft grootgebracht met haar Engelse man. In dit interview deelt Karin haar ervaringen en geeft ze tot slot nog tips wanneer jij een emigratie naar Engeland overweegt.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Hoe lang woon je al in Engeland en wat heeft jou er toe gebracht te verhuizen?

Op 4 augustus 1992 ben ik alleen naar Engeland vertrokken. Had het altijd al een mooi land gevonden, veel op vakantie geweest. Maar nu een enkele reis, met de bedoeling om hier te gaan wonen en werken. Ik had al een baan gevonden. Verpleegkundige in een verpleegtehuis in het stadje Grange-over-Sands in de Lake District. Ik was al bezig met het kopen van een klein huisje met uitzicht op Morecambe Bay, dit huisje had ik al gezien toen ik in Grange was voor een interview voor mijn baan, dit was 2 maanden eerder.

Hoe waren de eerste paar maanden?

De eerste maanden waren een mengeling van gevoelens. Grange is een klein stadje met voornamelijk een oudere bevolking die zich hier vestigen na hun pensioen. Het werk was anders dan dat ik had verwacht en het was moeilijk om een hypotheek te krijgen voor de aankoop van mijn huisje. Ik ben toen van baan veranderd en mijn nieuwe baas was zo aardig om garant te staan voor mij bij de bank. Grange is een prachtig stadje in mooie natuur. Lieve mensen die me graag wilden helpen. Het was een spannende tijd. De grootse cultuurshock was dat de pubs om 11 uur sloten, en zondag tussen 3 en 6 uur dichtgingen.

Cottage when Karin just moved to the UK

Wat is het grootste voordeel en het grootste nadeel van wonen in het buitenland, vergeleken met het leven in Nederland?

Het grootste voor- en nadeel, was dat ik zonder familie was. Je bent in het begin alleen en je moet zelf beslissingen nemen. Maar je leert snel, je moet wel. Je bent verantwoordelijk voor alles. Alleen uitzoeken van bijvoorbeeld tandarts, dokter etc.. Niet alles is hier zo goed geregeld als in Nederland. Nederland is een klein land met veel bewoners. Engeland is groter dan Nederland. Het voordeel is dat je meer vrijheid hebt. Een nieuw begin. Een avontuur.

Heeft de Brexit invloed op jouw recht om te mogen wonen en werken in Engeland?

Nee, omdat ik ben getrouwd met een Brit. Na Brexit moet ik £60 aan de Immigration Office betalen, zodat ik geregistreerd sta als een legal immigrant.

Overweeg je om terug te gaan naar Nederland? Waarom of waarom niet?

Nee, ik zou nooit meer in Nederland kunnen wonen. Nederland is mijn Home Country maar Great Britain is mijn Home Land. Ik ben hier getrouwd en heb mijn lieve kinderen opgebracht. Ik woon nu in een groot huis in de country en dat is altijd mijn droom geweest.

Als je drie dingen had om tegen jezelf te zeggen voordat je naar het VK verhuisde, wat zouden dat dan zijn?

  • Je blijft toch een buitenlander voor de mensen hier. Blijf een trotse Nederlander. Engelsen vinden ons Nederlanders, aardige vriendelijke mensen. Heb gezellige Nederlandse vrienden!
  • Er is een duidelijk klasse verschil. En een verschil in zuid UK en noord UK. London is geheel anders.
  • Je kunt goed eten in Engeland. Traditionele maaltijden en recepten. En Engelse kaas is ook heel lekker!

Heb je nog algemeen advies voor mensen die overwegen naar het buitenland te verhuizen?

Bestudeer het land eerst goed door het te bezoeken en lees boeken zoals “Culturshock …”. Praat met Nederlanders die er al wonen. Zorg dat je al een baan hebt voordat je vertrekt, en een huis. En genoeg geld op de bank om op terug te vallen.