Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Geld lenen voor een verbouwing

Wat zijn de mogelijkheden?

Featured image

Je hebt een prachtige woning gekocht maar het is wel een echt klushuis. Of je huidige woning is aan een opknapbeurt toe. Dan gaan de handen uit de mouwen om te verbouwen. Of je neemt iemand in de arm om dit te doen. Maar: verbouwen kost geld. En de hypotheek biedt niet altijd ruimte om dit te bekostigen. Dan moet je op zoek naar een alternatief. Bijvoorbeeld sparen. Of je sluit een persoonlijke lening af.

Verbouwen en de hypotheek

Binnen de hypotheek is niet altijd ruimte om een verbouwing te financieren. De bank mag je namelijk maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Vaak kun je daarom alleen de koopsom bekostigen. Dan ben je naast een verbouwing sowieso kosten kwijt aan administratieve zaken zoals de notaris en de makelaar. Kies je voor een duurzame verbouwing, dan is er meer ruimte, want dan mag de hypotheek maximaal 106 procent van de woningwaarde bedragen. Wanneer je een bestaande woning verbouwt, dan is er mogelijk ruimte om de hypotheek te verhogen. De woning wordt immers meer waard. Een taxateur kan dit voor je vaststellen, hoewel dit wel kosten met zich meebrengt. Overweeg je om een tweede hypotheek af te sluiten voor een verbouwing, houd er dan rekening mee dat de bank de rente kan verhogen. Bovendien betaal je opnieuw administratieve kosten om de nieuwe hypotheek af te wikkelen. Een alternatief kan zijn om de bestaande hypotheek over te sluiten omdat elders een lagere rente wordt gerekend.

Verbouwen: spaargeld gebruiken

Als je aardig hebt gespaard, dan is het mogelijk een slimme investering om een deel hiervan te gebruiken voor de verbouwing van het huis. Op geld dat op de bank staat, ontvang je momenteel nauwelijks rente. Ondertussen betaal je over spaargeld van 25.000 euro of meer als alleenstaande en 50.000 euro of meer als partners wel vermogensheffing. Dus het is helemaal niet zo gek om een deel van je spaargeld te gebruiken voor het verbeteren van de woning, omdat deze daardoor ook meer waard wordt.

Verbouwen: een persoonlijke lening

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit voor een verbouwing, dan spreek je met de kredietverstrekker de voorwaarden af. De lening los je vervolgens in vaste termijn en tegen een vaste rente af binnen een vooraf afgesproken termijn. Wat je hebt afbetaald, kun je niet opnieuw opnemen. En het kan zijn dat je een boete krijgt wanneer je de lening vervroegd wil aflossen.

Belastingvoordeel

Voor een persoonlijke lening geldt dat wanneer je deze gebruikt voor een verbouwing, je de rente mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Wel zal de Belastingdienst vragen om bewijs, dus het is slim om facturen en bonnen van de verbouwingskosten te bewaren.

Doorlopend krediet

Wil je slechts enkele aanpassingen doen in huis en vind je het daarnaast ook prettig om wat extra financiële ruimte te hebben? Een doorlopend krediet is dan een alternatief voor een persoonlijke lening. Wel is het zo dat je hier geen belastingvoordeel hebt. De rente, die variabel is, mag je niet aftrekken van de belasting. Anders dan bij een persoonlijke lening, wordt er alleen rente gerekend over het gedeelte van het doorlopend krediet dat je opneemt. En het gedeelte dat je hebt terugbetaald, mag je opnieuw opnemen.

Geld lenen?

Wanneer je overweegt om geld te lenen voor een verbouwing, dan is het slim om eerst een vergelijking te maken. Dit doe je door op een vergelijkingssite gegevens in te vullen over jouw persoonlijke situatie en het doel van de lening. Vervolgens krijg je direct een compleet overzicht van alle beschikbare leningen en zie je ook wat je per maand kwijt bent aan aflossing.

Verhuizen naar een nieuwe woning

Ben jij van plan om te verhuizen naar jouw droomwoning (die wellicht nog verbouwd moet worden)? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en bespaar zo op de verhuiskosten.