Henks verhuizing naar Spanje

Pensioen in een droomhuis

Henk van Duuren is samen met zijn vrouw van Hilvarenbeek naar Pedralba vertrokken (in de provincie Valencia in Spanje, op 25 kilometer afstand van de stad Valencia). Hij was op het idee van verhuizen naar Spanje gekomen omdat hij 5 weken lang op het huis van zijn dochter heeft gepast in Catalonië. Hij heeft zijn ervaringen voor ons opgeschreven. Lees zijn mooie verhaal hier!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Onze verhuizing naar Spanje

Verhuizen naar ValenciaWij zijn verhuisd van Hilvarenbeek, Nederland, naar Pedralba (provincie Valencia, Spanje, ongeveer 25 kilometer landinwaarts van de stad Valencia). Vier jaar geleden vroeg mijn oudste dochter mij om 5 weken lang op haar huis te passen in Cataluña. Zij wilde graag naar Nederland, omdat ze wilde werken op de parade, een rondreizend theaterfestival in Nederland. Omdat ik herstellende was van een lichte beroerte twee jaar daarvoor en besloten had mijn bedrijf op te doeken en met mijn 60e met pensioen te gaan, had ik tijd genoeg. Dus zei ik: Doen we. Omdat zij in de bergen woonde (beetje ruig landschap), was dat voor mij een goed excuus om mijn auto in te ruilen voor een 4×4 en om daar naar toe te rijden. Na ruim een week kwam mijn partner ook per vliegtuig. We hebben een geweldige tijd gehad daar boven op die berg. Alleen was er geen gas, water en licht. We hadden een paar zonnepanelen en een windmolen. Elke dag reden we naar het dorp, wat 800 meter lager lag, om water te halen. Wat weer een goed excuus was om een dagmenu te eten in een van de plaatselijke restaurants. 3 gangen keuzemenu voor nog geen € 10,00 inclusief drankjes en koffie. Daar ga je dus niet voor koken. De Spaanse mentaliteit sprak ons heel erg aan en zo ook het klimaat. Alleen elke morgen kijken of er genoeg power in de accu’s zat om misschien te kunnen stofzuigen of om misschien een wasje te draaien was wat minder. Zeker na een bewolkte dag, maar die komen hier niet zoveel voor. Om een voorbeeld te geven: Op een dag draaide mijn partner een wasje, terwijl ik dat niet wist. Ik was dus de hottub aan het leegzuigen met een onderwaterpomp op precies hetzelfde moment. Resultaat: accu’s leeggezogen en kapot. Weer wat geleerd, maar 12 accu’s kosten veel centjes.

Pensioen in SpanjeNa terugkomst in Nederland zaten we op een avond te mijmeren over ons verblijf in Spanje. Fijne mentaliteit, fijn klimaat en alles zo goedkoop! We waren op dat moment al 2 jaar op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland, waar wij en onze kinderen ons lekker konden terugtrekken. We hadden nog steeds niets gevonden wat ons beviel. Ik zei toen: dat vakantiehuisje hoeft toch niet in Zeeland te staan? Kan toch ook in Spanje? Is maar 2 uurtjes vliegen. Friesland is 2,5 uur rijden. Ze vloog op, kreeg rooie wangetjes en heeft 3 maanden op internet gezeten. Haar keuze viel op de regio Valencia, vanwege het feit dat we hier de meeste zonuren van Spanje hebben, de huizenprijzen laag zijn en dicht bij de stad en vliegveld zitten. We hebben samen een selectie gemaakt, een vlucht geboekt naar Valencia en de stad en omgeving verkend. Vervolgens met makelaars rondes gemaakt langs door ons geselecteerde huizen. Wij dachten dat het wel 1 tot 2 jaar zou duren voordat we ons vakantiehuis gevonden zouden hebben. Na een evaluatie met een makelaar na de 2e dag hebben we ons verlanglijstje op tafel gelegd: het huis hoeft niet te groot te zijn (je leeft immers het grootste deel van het jaar buiten). Moet wel een logeerkamer hebben met eigen badkamer. Voorts een zwembad, een niet te groot perceel, graag met citrusbomen en het liefst een gastenhuis. Zijn secretaresse hoorde dit en zei: dat huis zit in onze portefeuille. De volgende morgen hebben we het huis bezocht, aan het eind van de middag weer. 2 dagen later waren we kopers. Voor een prijs van een kippenhok op een Nederlandse camping!

Het was voor toen een vakantiehuis. We gingen er wel regelmatig naar toe, ook onze kinderen. Dat was een openbaring. In Nederland waren onze ontmoetingen maar kort. Met oud en nieuw, kerst, pasen, of tussendoor. Altijd haast, we moeten nog even dit of dat. Als ze hier komen, met of zonder onze kleinkinderen, is het altijd voor minimaal 5 dagen, maar meestal langer. En dat is quality time. Alle aandacht voor elkaar, relaxen, geen andere afspraken. En als ze iets leuks willen doen, zijn wij oppas oma en opa.

Sinds augustus 2015, dus 2,5 jaar na de koop, wonen wij permanent in Spanje. Het bevalt ons heel goed, met name de mensen en het klimaat. De verhuizing naar Spanje hebben we uiteindelijk laten regelen door Smilda. Dat is allemaal perfect verlopen.