Inboedel goed beschermen en schade vergoed krijgen

Je moet er toch niet aan denken dat je thuiskomt na je werk en ziet hoe water uit het plafond op je gloednieuwe bank druppelt. Of dat je even naar de supermarkt gaat voor een pak rijst en een brood, maar even weg bent en je bij terugkomst een openstaande voordeur aantreft.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Met loodzware benen loop je naar binnen en ja hoor: de laptop staat niet meer op de keukentafel en de smartphone niet meer in de lader. Je hoopt nooit te maken te krijgen met grote schade en diefstal in huis, maar helaas komt het regelmatig voor. Hoe kun je de ‘pijn’ dan wat verzachten?

Spullen beschermen met verzekeringen

Een laptop die te lang ligt op te laden, oude bedrading, een vergeten kaars: het zijn vaak kleine dingen die enorme gevolgen hebben. Zowel de emotionele als de materiële schade na een inbraak, brand of andere nare voorvallen kunnen heel groot zijn. Ondanks goedgekeurde sloten en een brandalarm op elke verdieping in huis kan het iedereen overkomen. Gelukkig is er een verzekering waarmee je in een keer al je spullen verzekert tegen schade door wateroverlast, brand, inbraak, diefstal en storm: de inboedelverzekering. Je krijgt je spullen er niet mee terug, maar je kunt in ieder geval nieuwe meubels, beddengoed of kleren kopen na een brand of waterschade. Of bijvoorbeeld een nieuwe televisie, laptop of sieraden als die gestolen zijn. Sluit een inboedelverzekering af en je hebt geen – of in elk geval minder – zorgen op het moment dat er schade ontstaat of diefstal plaatsvindt. Niet alleen dingen die in je woning staan zijn dan goed verzekerd, maar ook bijvoorbeeld fietsen, schuurmachines of tuinstoelen die in je schuur of garage staan. Ga je voor de uitgebreidere (allrisk-)verzekering? Dan is schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt ook gedekt.

Schade op eigen terrein

Let op: niet alles is verzekerd. Alleen spullen die je kunt verplaatsen of kunt meenemen (als je gaat verhuizen) vallen onder deze verzekering. Spullen waar op een andere plek iets mee gebeurt (zoals je mobiel of laptop), moeten op het moment dat deze niet in huis zijn met een andere verzekering verzekerd zijn om schade vergoed te krijgen. Buiten het eigen erf is het geen inboedel. Voor spullen die vastzitten en bij je woning horen zoals een keuken, heb je een opstalverzekering nodig.

Verhuizen

Verzekeraars hebben eigen voorwaarden en pakketten, dus de ene verzekering past beter bij jouw situatie dan de andere. Ook de prijzen kunnen verschillen, dus vergelijk van tevoren goed. Ben je op zoek naar een inboedelverzekering omdat je binnenkort gaat verhuizen? Bij Sirelo vind je een goede verhuizer bij jou in de buurt. Dankzij de beoordelingen die de verhuisbedrijven ontvangen, kun je met een gerust hart je verhuizing uit handen geven. Verhuis je jouw inboedel via een verhuisbedrijf? Zo’n bedrijf heeft hier vaak een speciale verzekering voor afgesloten.

Klein bedrag per maand

Anders dan sommige andere verzekeringen, is het niet verplicht om een verzekering voor je inboedel af te sluiten. Al is het zeker een slim idee om dit wel te doen. Sommige mensen denken dat ze genoeg spaargeld hebben om nieuwe spullen te kopen, maar het kost vaak meer dan je denkt. En de vergoeding die je krijgt, staat niet in verhouding met het kleine bedrag dat je per maand betaalt aan premie. Hierdoor heb je in ieder geval geen financiële zorgen als je gordijnen in brand vliegen of als het water in je vaatwasser de verkeerde kant op stroomt.