Studeren in Canada: Melissa’s ervaringen in Waterloo

Melissa Leemberg besloot in 2015 om te gaan studeren in Canada aan de Universiteit van Waterloo. Spannend, dat zeker, maar het werd een prachtige ervaring. Zij vertelt over haar ervaringen in Canada, want er waren veel uitdagingen die op haar afkwamen tijdens haar verblijf in Noord-Amerika!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Hoe kwam ik op het idee om te gaan studeren in Canada?

Al in het eerste jaar van mijn Bachelor Psychologie aan Tilburg University had ik het plan om in het derde jaar op uitwisseling te gaan. Mijn eerste keuze ging al snel uit naar Canada vanwege het grote aanbod van vakken waarin ik geïnteresseerd was. De Universiteit van Waterloo gaf mij de mogelijkheid om mij meer te verdiepen in het veld van de klinische neuropsychologie.

Studeren in CanadaIk had vier diepgaande vakken waarvan ik van te voren niet erg goed wist wat ik er van kon verwachten. Het was voornamelijk afwachten wat het niveau van kennis zou zijn, en of ik de hoeveelheid leerstof aan kon. Dit viel gelukkig alles mee, de stof die we behandelden in de les had overlap met de stof die ik op de universiteit in Nederland al gehad had, waardoor ik alles goed kon volgen. Het eerste wat mij opviel was dat de studenten in Canada veel meer gemotiveerd waren om te presteren dan in Nederland. De opkomst voor een college was over het algemeen altijd groot en eigenlijk geen enkele student zat tijdens het college met zijn of haar mobiel. De docenten waren gedreven om je de stof te leren en om het goed te begrijpen en ook vooral toe te passen.

Door het studeren in Canada heb ik alleen maar meer motivatie gekregen om verder te studeren en mijzelf academisch te ontwikkelen. Mede door deze motivatie heb ik mijn semester aan de Universiteit van Waterloo te Canada succesvol afgerond. Het heeft mij niet alleen geleerd om efficiënter te leren en colleges te volgen, maar ook om meer oplossingsgericht te denken en sterk in mijn schoenen te staan. Het was uitdagend om voor het eerst presentaties in het Engels te houden, en het gaf me alleen maar meer voldoening dat ik goede cijfers terug kreeg.

Wat heb ik aan mijn ervaringen over gehouden?

Naast het academische aspect, was er ook een grote sociale uitdaging die komt kijken bij het studeren in het buitenland. Omdat ik graag het Canadese studentenleven wilde ervaren, koos ik voor een kamer op de campus. Ik had een eigen kamer op een verdieping met zo’n 14 andere meiden van over heel de wereld. Dit zorgde voor heel wat late nachten, slaapfeestjes, gezamenlijke studeer momenten en alle dagen samen eten in de kantine. Samen met andere uitwisselingsstudenten hebben we dan ook verschillende uitstapjes gedaan naar natuurparken, steden als Toronto en naar de Niagara Watervallen. Het studeren in het buitenland kan je zo sociaal maken als je zelf wilt, en het zorgt er zeker voor dat je de avonturen kan delen met andere mensen.

Saamhorigheid is iets wat sterk naar voren komt op universiteiten hier in Canada. Het is opvallend hoe iedereen in kleding loopt met de universiteitsnaam erop. Dit is ook terug te zien in de sportteams van de universiteit. Er is veel support en bewondering voor de individuen die én op niveau sporten en studeren. Omdat ik graag het optimale Canadese studentenleven wilde meemaken heb ik mij één seizoen bij de cheerleaders gevoegd. Dit hield in dat ik enthousiast meedeed bij het aanmoedigen van de basketballers en drie keer per week trainde. En dat was het allemaal waard, want juist omdat wij dit in Nederland niet hebben, voelde het alsof ik in een film zat.

Studeren in Canada

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben ontzettend blij dat ik de stap genomen heb om te gaan studeren in Canada. Het heeft me niet alleen academisch sterker gemaakt, ik ben ook veel avonturen en vrienden rijker. Het is een onderneming die je als persoon sterker en bewuster maakt, en daar ben ik trots op!

Vind je Canada ook zo mooi en wil je meer informatie? Op onze pagina over verhuizen naar Canada vind je veel handige informatie!