Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Canada

Featured image

Ga je naar Canada verhuizen? Met je visum op zak en deze gids met alle informatie over de emigratie naar Canada wordt de verhuizing eenvoudig gemaakt! Leer hoeveel het kost om naar Canada te verhuizen, welke internationale verhuisbedrijven het beste zijn en hoe het is om in Canada te wonen en werken.

Hoeveel kost naar Canada verhuizen?

Naar Canada verhuizen kost gemiddeld tussen de € 6000 en € 10.000. De verhuiskosten kunnen sterk verschillen, omdat ze bepaald worden door het inboedelvolume, de afstand en eventuele extra verhuisdiensten.

Gemiddelde kosten naar Canada verhuizen

Hieronder vind je de gemiddelde kosten van internationaal verhuizen naar Canada.

Soort woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€ 4.600 – € 4.900
2 slaapkamer woning€ 4.800 – € 7.000
3 slaapkamer woning€ 6.900 – € 10.000

Let op: deze tarieven kunnen slechts gezien worden als indicatie.

Opbouw kosten verhuizen naar Canada

De kostenopbouw van een verhuizing naar Canada wordt bepaald door:

 • Omvang inboedel. Bereken het inboedelvolume in kubieke meters (m³) met de verhuiscalculator van Sirelo voor een snelle prijsindicatie.
 • De afstand tussen de woning in Nederland en Canada. Hoe minder lang de inboedel onderweg is, hoe goedkoper de internationale verhuizing naar Canada.
 • Extra diensten zoals het inpakken van verhuisdozen, een verhuislift of het (de)monteren van meubels.

Je bespaart op de verhuiskosten wanneer je minder inboedel verhuist en gebruik maakt van een kleinere of gedeelde verhuiscontainer. Zie dit artikel over containers naar het buitenland verhuizen voor meer informatie over de kosten van het verhuizen naar Canada met behulp van containers.

Hond meeverhuizen naar Canada

De kosten voor het meeverhuizen van je hond naar Canada liggen tussen de € 50 en € 400. De exacte prijs is afhankelijk van de vliegmaatschappij en route.

Vanuit Nederland mogen honden mee naar Canada verhuizen als ze vergezeld worden door een gezondheidscertificaat (in het Engels of Frans) van een erkende dierenarts. De hond moet duidelijk te identificeren zijn en ingeënt zijn tegen hondsdolheid.

Kosten kat naar Canada verhuizen

Hoeveel het kost om een kat naar Canada te verhuizen is afhankelijk van de vliegmaatschappij en de route van je vliegreis naar Canada. De toeslag kost tussen de € 50 en € 400.

Katten mogen in een gesloten reistas of kennel meereizen, wanneer ze onder de stoel voor je passen en maximaal 8 kilogram wegen. De kat mag niet op schoot meereizen naar Canada. Te grote katten kunnen in het ruim meevliegen.

Wat kost mijn verhuizing naar Canada?

Vul het onderstaande formulier in en vergelijk tot 5 verhuisoffertes, gratis en vrijblijvend.

Verhuizen naar Canada? Vergelijk verhuisbedrijven
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang verhuisoffertes!

Beste internationale verhuisbedrijven naar Canada

Hieronder hebben we drie internationale bedrijven uitgekozen die ervaring hebben met het verhuizen naar Canada vanuit Nederland. Bekijk hun profiel, lees door de onafhankelijke reviews en vraag gratis verhuisoffertes aan. Zie ook onze lijst met de top 12 internationale verhuisbedrijven van Nederland.

1. UniMove

2. Windmill Forwarding

3. Atlas International Movers

Emigratie naar Canada: Visum en kosten

Voordat je de emigratie naar Canada in gang zet, is het raadzaam om je eerst goed te verdiepen in het vereiste visum: de Permanent Resident Card (PRC). Het immigratiebeleid in Canada kan complex zijn, begin er daarom vroegtijdig mee!

Soorten visums om naar Canada te emigreren

Aan het emigreren naar Canada zitten voorwaarden vast, afhankelijk van onder andere je beroep of familieleden. Je kunt naar Canada emigreren met verschillende visums:

 • Skilled Worker Program: Voor hoogopgeleiden. Dit visum werkt met een puntensysteem op basis van je beroep en andere criteria waarmee berekend wordt wat je voor de Canadese economie kunt betekenen.
 • Business Immigrant Program: Een visum voor zelfstandigen, ondernemers en investeerders.
 • Canadian Experience Class: Voor mensen die al minimaal 1 jaar in Canada werken in de afgelopen 3 jaar en een “skilled” beroep uitoefenen.
 • Federal Skilled Trades Program: Voor mensen met minimaal 2 jaar werkervaring in de laatste 5 jaar binnen een vaktechnisch beroep.
 • Family Sponsorship: Voor wanneer je familieleden in Canada hebt.
 • Provincial Nominee Program (PNP): Dit zijn programma’s bij de Canadese provincies.
 • International Experience Canada (IEC): Dit zijn working-holiday visums voor Nederlandse jongeren tussen de 18 en 31 jaar, waarbij er dit jaar 750 werkvisums beschikbaar zijn. Je mag hiermee 12 maanden in Canada reizen en voor meerdere werknemers werken, of tot 6 maanden in Canada studeren.

Canada immigratiebeleid: Procedure Canada visum

Emigreren naar Canada is niet moeilijk, maar er zijn wel enkele documenten die je moet voorbereiden. Om een visum aan te vragen neem je contact op met de Canadese ambassade in Den Haag. Voor de emigratie naar Canada heb je de volgende documenten nodig:

 • Een medische akte en (indien aanwezig) inzicht in strafblad.
 • Een volledig ingevuld aanvraagformulier.
 • Een betaalde application fee.
 • Het bijwonen van interviews met immigratie vertegenwoordigers.
 • Eventuele extra verplichtingen, afhankelijk van de aanvraag.

Emigreren naar Canada puntensysteem

Het puntensysteem voor het emigreren naar Canada kent maximaal 100 punten, waarbij je vanaf 67 punten in aanmerking komt voor een Canadees visum. De puntenberekening is als volgt:

 • Kennis van de Engelse/Franse taal: 28 punten
 • Opleiding: 25 punten
 • Werkervaring: 15 punten
 • Leeftijd: 12 punten
 • Baanaanbod: 10 punten
 • De mogelijkheid tot aanpassen: 10 punten

Emigreren naar Canada kosten

Je kunt op verschillende manieren naar Canada emigreren en ieder visum heeft zijn eigen prijskaartje. De bovengenoemde IEC-visum voor mensen tot 31 jaar kost bijvoorbeeld ongeveer € 116, terwijl de kosten voor een business immigrant program visum kunnen oplopen tot € 1611 totaal. Bekijk alle prijzen voor Canadese visums.

Met een gezin emigreren naar Canada

Ben je van plan om naar Canada te emigreren met je gezin, dan moet je rekenen op extra kosten. Bij bijvoorbeeld een Business Immigration visum ligt de prijs per partner tussen de € 640 en € 1030, afhankelijk van of permanent verblijfsrecht inbegrepen is. Ieder kind kost ongeveer € 175.

Werken in Canada voor een Nederlands bedrijf

Werk je voor een Nederlands bedrijf dat ook in Canada gevestigd is? Helaas kunnen Canadese werkgevers je niet “sponsoren” zoals in andere landen het geval is. Wel kunnen bedrijven helpen bij het binnenhalen van buitenlandse werknemers door een Labour Market Impact Assessment (LMIA) af te sluiten of een elektronisch vacatureaanbod in te dienen.

Nadelen emigreren Canada

Emigreren naar Canada doe je niet zomaar, het project zelf kan namelijk al zo’n 1 tot 2 jaar in beslag nemen. Hoewel de verhuizing naar Canada veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele nadelen aan emigreren naar Canada:

 • Voor veel banen moet je zowel Engels als Frans spreken.
 • De vliegreis duurt minstens 7 uur, je bent dus niet zomaar terug in Nederland.
 • Het verhuizen van je inboedel naar Canada kan een hele onderneming zijn, maar gelukkig zijn er daarvoor speciale verhuisbedrijven.
 • Steden als Toronto en Vancouver zijn relatief duur en de salarissen liggen doorgaans lager dan in Nederland.
 • Net als ieder land brengt ook de emigratie naar Canada uitdagingen met zich mee, zoals de integratie en het opbouwen van een nieuwe sociale kring.

Checklist emigreren naar Canada: wat moet je regelen?

Voelt de emigratie naar Canada overweldigend? In de checklist hieronder staan alle stappen voor het emigreren naar Canada, zodat je stressvrij kunt verhuizen. Bekijk ook Sirelo’s volledige checklist voor internationaal verhuizen.

1. Woning in Canada zoeken

Werk met een Canadese aankoopmakelaar: Een expert kent de huizenmarkt en kan je informeren over goede buurten en investeringen.

2. Inboedel naar Canada verhuizen

 • Maak een inpaklijst Canada: Gebruik de inboedelvolume calculator om te berekenen welke spullen je wil verhuizen en hoeveel het totale volume zal zijn.
 • Boek vliegtickets: Vroeg boeken of het aanzetten van een prijsalarm zorgt ervoor dat je zo goedkoop mogelijk naar Canada vliegt.
 • Vind een internationaal verhuisbedrijf: Ook hier loont het om zo vroeg mogelijk te beginnen. Door meerdere internationale verhuisoffertes aan te vragen kun je prijzen vergelijken en de beste partner voor het lucht- of zeevervoer vinden.

3. Relocatiebedrijf Canada overwegen

Werk met een relocatiebedrijf: Hoe kies je een goede huisarts, energieleverancier, kinderdagverblijf, etc. Een relocatie bedrijf helpt bij het regelen van al dit soort zaken, wat een hoop stress wegneemt!

4. Administratieve zaken regelen

 • Update de Belastingdienst: Bij de Belastingdienst geef je de emigratie naar Canada door. Je kunt hier ook terecht voor vragen over je toekomstige belastingaangifte, toeslagen, pensioen en uitkeringen. Je WW- en Wajong-uitkering kunnen meestal niet worden meegenomen, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Informeer hierover bij de Rijksoverheid.
 • Wissel van euro naar CAD: Dit bespaart veel kosten op lange termijn. Gebruik bijvoorbeeld TorFX om makkelijk tegen concurrerende wisselkoersen geld te wisselen.
 • Schrijf uit in Nederland: Dit doe je uiterlijk 5 dagen vóór de emigratie naar Canada. Vraag ook een bewijs van uitschrijving aan — deze kun je in Canada nodig hebben.
 • Vraag een SIN-card aan: Een Social Insurance Number (SIN) heb je nodig voor onder andere werk en verzekeringen. Je kunt de SIN-card al voor de emigratie naar Canada aanvragen. Stuur een kopie van je paspoort, visum en geboorteakte op en krijg vervolgens de SIN-card naar huis gestuurd.

5. Wonen in Canada

 • Schrijf je in op je nieuwe adres: Bij je nieuwe gemeente in Canada.
 • Open een bankrekening: Dit kun je doen na de verhuizing bij een Canadese bank.

6. Gezondheidszorg in Canada zoeken

Zoek een (particuliere) zorgverzekering: De Canadese overheid vindt dat iedereen recht heeft op zorg. Ze staan garant voor gezondheidszorg en medisch noodzakelijke ingrepen worden altijd vergoed. Je kunt ook een extra particuliere zorgverzekering afsluiten, zoals ongeveer 75% van de Canadezen doet.

Wat mag je emigreren naar Canada? Importregels

Wanneer je naar Canada emigreert gelden er strenge importregels bij het invoeren van goederen. Een internationaal verhuisbedrijf kan je hier alles over vertellen, maar hieronder vind je een verkorte lijst van het immigratiebeleid in Canada.

Voordelen

 Beschermde diersoorten
 Etenswaren (groenten
 vlees en zuivelproducten)
 Meer dan 10.000 Canadese dollars aan contant geld of cheques of andere waardepapieren

Wel meenemen, maar even opletten…

 Tabaksproducten en alcoholische dranken
 Vuurwapens
 Radio- en zendapparatuur

Wonen in Canada

De levensstandaard in Canada is vergelijkbaar met die van Nederland, hoewel de bevolkingsdichtheid niet te vergelijken is. Waar wij in Nederland gemiddeld met meer dan 420 mensen op 1 km² wonen, leven er in Canada maar 2,8 inwoners per km²! Hieronder lees je hoe het is om in Canada te wonen na je emigratie.

Kosten levensonderhoud Canada

De kosten van levensonderhoud zijn in Canada zeer vergelijkbaar met Nederland. Volgens Numbeo zijn de gemiddelde kosten per maand voor één persoon in Canada € 976, terwijl dit in Nederland op € 956 uitkomt.

In Nederland wonen is gemiddeld 3.5% goedkoper dan in Canada. De prijzen voor restaurants en huur zijn ongeveer hetzelfde, maar opmerkelijk is dat de boodschappen in Canada 18% duurder zijn.

Goedkoop wonen in Canada

Je kunt uiteraard goedkoop wonen in Canada, maar dat is geheel afhankelijk van waar je gaat wonen. Victoria is de duurste stad, gevolgd door Vancouver en Ottawa. Echter zijn de kosten van levensonderhoud in Toronto al 1.6% goedkoper dan in bijvoorbeeld Amsterdam (exclusief huur). Ga je in de goedkoopste stad Edmonton wonen, dan zijn de kosten zo’n 10.2% lager dan in Amsterdam.

Geëmigreerde Nederlanders in Canada

Benieuwd naar de ervaringen van andere mensen die naar Canada verhuisden? Sirelo helpt tal van mensen die emigreren naar Canada bij de verhuizing, en enkele daarvan hebben hun verhaal met ons gedeeld.

Lees deze ervaring om meer te leren over cultuur, eten en werken in Canada.
Lees al haar ervaringen, tips en verhalen die ze voor ons heeft opgeschreven.

Voor- en nadelen van wonen in Canada

We bespraken eerder al de nadelen van emigreren naar Canada. Hieronder gaan we dieper in op de voor- en nadelen van wonen in Canada.

Voordelen

 Multicultureel land
 Gastvrije mensen
 Prachtige natuur
 Engelse taal
 Grotere huizen
 Lagere inkomstenbelasting

Nadelen

 Koude winters
 Franse taal op de werkvloer
 Duur en lang visumproces

Huis kopen in Canada

Nadat je geëmigreerd bent naar Canada heb je de mogelijkheid om een huis te kopen. Er geldt sinds 1 januari 2023 een verbod op het bezitten van een woning als buitenlander, maar degene hieronder mogen wel een huis kopen in Canada:

 • Canadese burgers en permanente inwoners.
 • Niet-ingezetenen getrouwd met een Canadese burger.
 • Internationale organisatieleden en diplomaten die in Canada wonen.
 • Internationale studenten die de afgelopen 5 jaar het grootste deel van hun tijd in Canada woonden.

De beste manier voor het huren of kopen van een huis in Canada is via internet. Na het vinden van je droomhuis doe je schriftelijk een bod. Zorg voor documenten zoals recente bankafschriften en belastingaangiften. Vooral als niet-Canadees is dit een vereiste. Ook moet je als buitenlandse koper een aanbetaling van 10% van de voorgestelde prijs bij je aanbod doen.

Woning in Canada onderhandelen

Het is gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs bij het kopen of huren van een huis in Canada.

 • De overeengekomen prijs wordt officieel vastgesteld in de Offer of Purchase and Sale.
 • Dit document wordt getekend door beide partijen en doorgestuurd naar de advocaat.
 • De advocaat rondt de koop verder af.
 • Bij het kopen van een huis in Canada moet je overdrachtsbelasting betalen, variërend van 0,5% tot 2% van de waarde van het huis.

Veelgestelde vragen

Is Canada duur?

Is Canada duurder dan Nederland?

Wat kost emigreren naar Canada?

Hoe groot is Canada vergeleken met Nederland?

Waarom naar Canada verhuizen?

Hoe verhuis je naar Canada?