Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Canada

Featured image

Ga je verhuizen naar Canada? Wauw! Wanneer het je lukt om een visum te bemachtigen, mag je jezelf een gezegend mens noemen. Om de verhuizing soepel te laten verlopen, hebben wij hier handige info voor je verzameld over de kosten, het visum en meer. Lees snel verder!

Hoeveel kost het om te verhuizen naar Canada?

Een verhuizing naar Canada kost gemiddeld tussen de €6.000 en €10.000. Overweeg je te emigreren naar Canada? Hou er dan rekening mee dat de kosten per verhuizing sterk kunnen verschillen. De verhuiskosten worden namelijk bepaald aan de hand van factoren als: het volume van de inboedel, de afstand in kilometers en de diensten waarvan je gebruik wenst te maken.

Gemiddelde kosten van een verhuizing naar Canada

Soort woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€ 4.600 – € 4.900
2 slaapkamer woning€ 4.800 – € 7.000
3 slaapkamer woning€ 6.900 – € 10.000

Let op: deze tarieven kunnen slechts gezien worden als indicatie omdat de kosten van internationaal verhuizen afhankelijk zijn van een groot aantal factoren. Dit zorgt ervoor dat iedere verhuizing een ander tarief kent.

Hoe worden deze kosten opgebouwd?

De kostenopbouw van een verhuizing naar Canada is vrij complex. In de basis zijn er een aantal hoofdzaken die echter voor een groot deel bepalen wat de verhuizing kost. Dit zijn:

 • Omvang van de verhuizing in kubieke meters (m³). Dit volume bereken je makkelijk en snel hier.
 • De afstand tussen de woning in Nederland en jouw nieuwe woning in Canada.
 • Diensten waarvan je gebruik wil maken, zoals het laten inpakken van verhuisdozen, het gebruik van een verhuislift en het laten demonteren van meubels.

Eigenlijk is het simpel: verhuis je naar een havenstad? Dan is je inboedel minder lang onderweg dan wanneer je naar het midden van Canada verhuist. Hoe korter je inboedel onderweg is (in kilometers én tijdsduur), hoe minder de verhuizing doorgaans kost.

Hetzelfde geldt voor de omvang van de inboedel: verhuis je slechts een deel van je inboedel? Dan is er een kleinere container of zelfs maar een deel van een container nodig – ook dat scheelt aanzienlijk t.o.v. een volledige container lading.

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal kosten? 

Wil je erachter komen wat jouw verhuizing naar Canada precies zal kosten? Vul dan het onderstaande formulier in en vergelijk vrijblijvend tot 5 offertes van verschillende verhuisbedrijven. Zo weet je precies wat de verhuizing zal gaan kosten en voorkom je dat je onverhoopt te veel betaalt.

Verhuizen naar Canada? Vergelijk verhuisbedrijven
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang verhuisoffertes!

💬 Sirelo’s TIP: Ga je liever eerst op onderzoek uit en vraag je zelf verhuisoffertes aan bij individuele verhuisbedrijven? Ook dat kan via Sirelo! Lees verder.

Internationale verhuisbedrijven

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai tot vijf verhuisoffertes kunt ontvangen voor jouw emigratie naar Canada, kun je hier ook zelf bij internationale verhuisbedrijven een vrijblijvende offerte aanvragen. We zetten drie goed beoordeelde verhuisbedrijven voor je op een rijtje.

1. UniMove

2. Windmill Forwarding

3. Atlas International Movers

Deze internationale verhuizers zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Canada. Je weet bij deze partijen dus zeker dat je terecht kunt met al je vragen! Wil je meer verhuisbedrijven bekijken voor je offertes aanvraagt? Bekijk dan de Top 12 internationale verhuisbedrijven van Nederland.

Emigreren naar Canada: Eerst een visum 🇨🇦

Voordat je de emigratie naar Canada in gang kunt zetten, is het raadzaam om je eerst goed te verdiepen in het vereiste visum: de Permanent Resident Card (PRC) Het visumproces lijkt op het eerste oog wellicht ontmoedigend, maar wist je dat ruim een miljoen mensen in Canada Nederlandse voorouders hebben of zelf geëmigreerde Nederlanders zijn? – Een miljoen! 

Het bemachtigen van een visum is dus zeker niet onmogelijk en ook jij komt hiervoor in aanmerking. Velen gingen je voor en al deze mensen hebben het visumproces moeten doorlopen voordat zij naar Canada konden emigreren. Het verkrijgen van een visum kan een complexe zaak zijn en het is daarom belangrijk dat je hier vroegtijdig mee begint. We vertellen je allereerst wat belangrijk is om te weten.

Wanneer je naar Canada wil verhuizen om hier te werken, dan heb je naast een verblijfsvergunning ook een SIN-card nodig. Ook ‘Social Insurance Number’ genoemd.

Verschillende soorten visa

Canada kent verschillende soorten visa. Ben je een ambitieuze immigrant-ondernemer met een start-up, dan heb je een ander visum nodig dan iemand die een vaktechnisch beroep uitoefent. Canada kent deze soorten visa:

 • Skilled Worker Program: Voor hoogopgeleiden, dit werkt met een puntensysteem;
 • Business Immigrant Program: Een visum voor zelfstandigen, ondernemers en investeerders;
 • Canadian Experience Class: Voor mensen die al minimaal een jaar in Canada werken;
 • Sponsoring Your Family: Wanneer je familieleden in Canada hebt;
 • Provincial Nominee: Dit zijn programma’s bij de Canadese provincies.

Afhankelijk van jouw situatie kan het visum dus verschillend. Kies je voor het Skilled Worker Program? Aan de hand van je beroep en andere criteria worden er punten toegewezen. Vervolgens wordt aan de hand van het aantal punten bekeken wat je zou kunnen betekenen voor de Canadese economie en op basis daarvan wordt het visum wel of niet toegewezen.

Procedure voor visum Canada starten

Om de procedure voor een visum te kunnen starten, dien je contact op te nemen met het Canadese consulaat, Hoge Raad of de ambassade. Om vervolgens jouw visumaanvraag officieel te starten, heb je het volgende nodig:

✔️ Een medische akte en (indien aanwezig) inzicht in strafblad;

✔️ Een volledig ingevuld aanvraagformulier;

✔️ Een betaalde application fee – dit is de aanvraagsom;

✔️ Het bijwonen van interviews met immigratievertegenwoordigers.

Afhankelijk van de aard en de categorie van je aanvraag, kan het zijn dat er extra verplichtingen komen kijken bij de aanvraag.

Verhuizen naar Canada

Checklist emigreren naar Canada: wat moet je regelen?

Naast het aanvragen van een visum en het verhuizen van je inboedel naar Canada, zijn er nog een aantal zaken waar je bij stil dient te staan.

Woning in Canada

 • Schakel een aankoopmakelaar in in Canada. Je hebt waarschijnlijk geen idee van de huizenmarkt in Canada en het is daarom verstandig een expert in te schakelen. Dit is een investering, maar loont vrijwel altijd. Of je nu koopt of huurt, een makelaar kan op basis van jouw wensen de perfecte woning voor je vinden.

De inboedel verhuizen

 • Boek je vliegtickets. Zeker wanneer je met je gezin naar Canada verhuist, kan dit al snel meerdere duizenden euro’s zijn. Boek je tickets daarom op tijd en hou de prijzen een tijdje in de gaten. Zo kun je besparen op de kosten.
 • Vind een internationaal verhuisbedrijf. Ook dit wil je tijdig geregeld hebben, want dit bedrijf wordt immers verantwoordelijk voor het inpakken en verschepen van je persoonlijke spullen. Je wil voorkomen dat je last minute nog een verhuisbedrijf moet kiezen! Vergelijk hier offertes voor jouw verhuizing >>

Van Nederland naar Canada verhuizen kosten

Relocation

 • Overweeg een relocation bedrijf. Emigreren doe je niet dagelijks en er komt ontzettend veel bij kijken. Het vinden van een woning en baan in Canada is één, maar heb je ook stilgestaan bij het vinden van een school voor je kinderen, een kinderdagverblijf, een huisarts, het regelen van je gas, water, licht, verzekeringen..? Dit is slechts een greep uit de lijst van zaken die je moet regelen bij een emigratie naar Canada. Een relocation bedrijf kan dit soort zaken van je uit handen nemen!

Administratieve zaken

 • Geef je emigratie naar Canada door bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kan je tevens helpen wanneer je nog vragen hebt over wat de emigratie betekent voor je belastingaangifte, toeslagen, pensioen en uitkeringen betekent.

💬 Sirelo’s TIP: Een verhuizing naar Canada betekent een emigratie naar een land buiten de EU. Over het algemeen geldt dat je uitkeringen (zoals een WW-uitkering, een Wajong-uitkering en bijstand) niet mee kunt nemen. In enkele gevallen zijn hier uitzonderingen op mogelijk, dus ons advies is om hier tijdig naar de informeren bij de Rijksoverheid.

 • Wissel je valuta naar CAD. Het omzetten van je Euro’s naar Canadese dollars bespaart je veel kosten op de langere termijn. Ben je nog op zoek naar een bedrijf dat je hierbij kan helpen? Vraag dan hieronder een vrijblijvende offerte aan.
 • Schrijf je uit in Nederland. Uiterlijk 5 dagen vóór de emigratie dien je dit gedaan te hebben. Vraag hierbij ook een bewijs va uitschrijving aan, want dit kun je in Canada nodig hebben.
 • Vraag een SIN-Card aan in Canada. Deze heb je nodig om te kunnen werken en om bijvoorbeeld verzekeringen af te kunnen sluiten. Je kunt deze al aanvragen voor de emigratie, je hoeft hiervoor dus niet fysiek aanwezig te zijn in Canada. Je stuurt een kopie van je paspoort, visum en geboorteakte op en vervolgens krijg je je Social Insurance Number (SIN) thuisgestuurd.

In Canada

 • Schrijf je in in je nieuwe woonplaats. Informeer hoe dit werkt vóór je vertrekt.
 • Open een bankrekening. Dit kun je doen na de verhuizing. Ga je werken in Canada? Of een onderneming starten? Dan is een Canadese bankrekening wel zo handig.

Gezondheidszorg

 • Ga op zoek naar een geschikte zorgverzekering. De overheid in Canada staat garant voor de gezondheidszorg en medisch noodzakelijke ingrepen worden altijd vergoed. De overheid streeft ernaar dat iedereen gelijk is en dus recht heeft op zorg. Naast deze garantie kun je ook een eigen particuliere zorgverzekering afsluiten, net zoals ongeveer 75% van de Canadezen doet. Hiermee weet je zeker dat je altijd goed verzekerd bent, ook wanneer iets geen medische noodzaak is.

Aan het einde van de checklist gekomen? Dan heb je nu een beeld van de zaken die je moet regelen voor de emigratie naar Canada. De bovenstaande punten zijn slechts een greep uit hetgeen dat er komt kijken bij een verhuizing naar Canada, maar wil je zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik dan onze uitgebreide checklist voor internationaal verhuizen. ✔️

Verhuizen naar Canada: dít mag je niet invoeren

Wanneer het verhuizen naar Canada serieuze vormen begint aan te nemen, dan is het handig om je te verdiepen in wat je wel en niet mee kan verhuizen. Er gelden strenge importregels bij het invoeren van goederen in Canada, je mag dus niet alles zomaar meenemen. Het verhuisbedrijf kan je hier alles over vertellen, maar laten we beginnen met een lijstje dat je zelf kunt doornemen.

Dit mag je niet meenemen

 • Beschermde diersoorten. Niet alleen de dieren zelf mag je niet meenemen, maar ook de dierlijke producten ervan niet. Denk hierbij aan bont, veren, beenderen en leer.
 • Etenswaren zoals groenten, vlees en zuivelproducten. Je doet er goed aan om gewoon geen enkel etenswaar mee te nemen, dan loop je ook geen risico;
 • Meer dan 10.000 Canadese dollars aan contant geld, cheques of andere waardepapieren. Is het minder dan dat? Dan kun je het zonder zorg meenemen.

Wel meenemen, maar even opletten..

 • Tabaksproducten en alcoholische dranken. Meld dit wel van tevoren! – Er zijn bepaalde hoeveelheden die worden geaccepteerd, maar ook wanneer je binnen deze hoeveelheid valt, dien je het te melden.
 • Vuurwapens, zowel voor sport- als voor jachtdoeleinden, zijn toegestaan wanneer het voor tijdelijke duur is. Hiervoor moet wel toestemming worden verkregen – informeer hierover dus op tijd bij de Canadese ambassade.
 • Ook het invoeren van radio-zendapparatuur is niet verboden, maar ook hiervoor dien je vooraf toestemming aan te vragen. Hetzelfde geldt voor planten en niet-beschermde diersoorten.

Emigratie naar Canada checklist

Wonen in Canada 🍁

Over het algemeen wordt de quality of life in Canada vergeleken met die in Nederland. In grote Engelstalige steden zoals Toronto, Ottawa en Vancouver is het drukker en is de kans groter dat je andere Nederlanders tegen het lijf loopt. Verder is de bevolkingsdichtheid in Canada niét te vergelijken met die van Nederland. Waar wij gemiddeld met meer dan 420 mensen op 1 km² wonen, leven er in Canada maar 2,8 inwoners per km² – Dat betekent ongestoord wegdromen van de ongerepte natuur!

Is het duur om in Canada te leven?

De kosten van het dagelijkse leven zijn in de meeste steden in Canada iets goedkoper dan in Nederland, maar dit is afhankelijk van de stad waar je naartoe verhuist. Door de grootte van het land kunnen de prijzen hier en daar verschillen, daarom zijn je uitgaven afhankelijk van de plek in Canada. Volgens de website Numbeo zijn de gemiddelde kosten in levensonderhoud zo’n 9 procent goedkoper dan in Nederland. Uiteten gaan is vergelijkbaar met Nederland. Wat echt een grote kostenpost is in Canada is het vervoer. Omdat Canada zo uitgestrekt is, moeten er elke dag flinke afstanden gereden worden. Wil je dit voorkomen? Zoek dan een baan dichtbij je woning of andersom: een woning dichtbij je werk!

Naar welke stad wil je verhuizen?

In de onderstaande tabel vind je hoe een aantal grote steden in Canada scoren op verschillende vlakken en wat je betaalt voor alledaagse zaken zoals een appartement. Dit kan je helpen om te beslissen naar welke stad je wil verhuizen. Hou er echter wel rekening mee dat tarieven jaarlijks kunnen toenemen, en dat de tabel mogelijk verouderd is. Raadpleeg dus altijd meerdere bronnen wanneer je een emigratie overweegt.

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Montreal706874705034
Toronto727476725246
Vancouver776075775425

Voor- en nadelen van wonen in Canada

Een emigratie brengt altijd voor- en nadelen met zich mee, zo ook wanneer je naar Canada vertrekt. Je bevindt je plots duizenden kilometers verderop en dient je aan te passen aan gebruiken die je niet kent en een omgeving waar je onbekend bent.

Maar waarom verhuizen mensen dan naar Canada? Dagelijks spreken wij mensen die verhuisd zijn naar Canada of op het punt staan om te emigreren, en dít is wat wij vaak te horen krijgen!

Voordelen van wonen in Canada

 • Het land is multicultureel. Dit biedt ruimte voor creativiteit. Je vindt in Canada eindeloos veel artiesten, schrijvers en muzikanten. Daarnaast loop je mensen tegen het lijf uit alle hoeken van de wereld. Dit geeft jou als expat al snel het gevoel thuis te zijn.
 • Canadezen zijn super vriendelijk. Op straat staan mensen je vriendelijk te woord, men is open en is altijd bereid om te helpen. De cultuur kenmerkt zich door gelijkheid en dat merk je aan de mensen!
 • De natuur. Canada is het tweede grootste land ter wereld met zijn 9.984.670 km² oppervlakte. De natuur is op veel plekken ongerept en dit zorgt voor fenomenale uitzichten, glooiende heuvels en hoge bergtoppen. Wil je echt tot rust komen en hou je van hiken? Dan is een emigratie naar Canada absoluut voor jou weggelegd.
 • De Engelse taal. Het overgrote deel van Canada is Engelstalig, dus de kans is groot dat je met Engels prima uit de voeten kunt. Wel zo prettig bij een emigratie, want het vergt al zoveel aanpassingsvermogen.
 • Huizen in Canada zijn goedkoper én groter dan in Nederland. Logischerwijs zijn huizen en appartementen in de steden duurder dan hierbuiten, dus in dat opzicht kun je het vergelijken met Nederland. Maar verhuis je buiten de stad, dan heb je voor 200.000 euro al een vrijstaande woning met tuin en/of veranda – niet denkbaar in Nederland!
 • De inkomstenbelasting is lager. Net als in Nederland draag je belasting af over je inkomen, en net als hier betaal je meer naarmate je meer verdient. Het belangrijkste (en leukste) verschil is echter het hoogste tarief van 33%. Dit betekent dat je in Canada een stuk minder belasting betaalt dan in Nederland.

Naar Canada verhuizen met Sirelo

De nadelen

 • Het kan in Canada koud worden. Heel koud. Canada is een land van extreme klimaten. Het kan er plots enorm sneeuwen met 30 centimeter sneeuw, om de volgende dag weer 10 graden boven nul te hebben. -20 is in de winter niet ongebruikelijk, afhankelijk van je locatie. De mildste temperaturen vind je in de kunstgebieden en hier is het dan ook het dichtstbevolkt.
 • De Franse taal op de werkvloer. Voor veel banen is het een vereiste dat je ook Frans spreekt. Voor veel banen ook niet, maar dit is wel handig om bij stil te staan voordat je besluit te emigreren.
 • Het visumproces kan een uitdaging zijn en de emigratie kost relatief veel geld. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, want het is ’t zeker waard. Maar voor velen is dit een reden om wel extra goed na te denken over deze stap.

Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om te emigreren naar Canada, maar het blijft een feit dat Canada een ongelofelijk mooi land is dat qua cultuur vergelijkbaar is met Nederland. Dit maakt Canada een populair land onder Nederlanders en je zult je er dus zo thuis voelen.

Cultuur in Canada

Canada is vergelijkbaar met Amerika: beide landen zijn immigratielanden en kennen daarom een mix van allerlei culturen. Wel overheerst de Engelse en Franse invloed in Canada. Daarnaast is er ook invloed van de Indiaanse en Inuit bevolking. Het bijzondere aan Canada is dat het één van de weinige tweetalige landen is: er wordt zowel Frans als Engels gesproken. Wel overheerst Engels er: voor 63 procent van de Canadese bevolking is Engels de moedertaal en voor de resterende 37 procent is dat Frans.

Doordat Canada zo multicultureel is, is er ook veel ruimte voor creativiteit. Dat merk je terug in het grote aantal artiesten, schrijvers en musicians die hier vandaan komen. Canadezen zijn niet alleen creatief, ze zijn ook super vriendelijk! De Canadese en Nederlandse cultuur lijkt vrij veel op elkaar. Beide landen kennen een cultuur waar het individu centraal staat. Ook wordt de Canadese cultuur, net als de Nederlandse cultuur, gekenmerkt door gelijkheid. Iedereen krijgt gelijke kansen, dat zie je ook terug in het zorgstelsel.

Een groot verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse cultuur is het verschil in ‘mannelijkheid’. Dit zal je merken als je al langer woont of werkt in Canada. In Canada bestaat nog de wat meer traditionele samenleving, waarbij de man werkt en de vrouw zorgt voor het gezin. Uiteraard verandert dit de laatste tijd wel steeds meer.

De Canadese keuken

In tegenstelling tot hun buurland Amerika, heeft Canada wel echt een traditionele keuken. Als vegetariër zul je waarschijnlijk niet zo van de Canadese keuken houden. Kenmerkend voor deze keuken is het vele vlees. Zo kent de Canadese keuken veel gerechten als vleespastei, zalmpastei, stoofpotten en gehaktballen in saus. Verder zal de maple syrup, je ook niet onbekend in de oren klinken. Deze is afkomstig uit Canada, van de Canadese Esdoorn.

Wonen in Canada

Huizen in Canada

Canadese huizen hebben veel weg van de Amerikaanse huizen. Een groot gedeelte van de Canadese huizen wordt gebouwd uit hout en ze hebben bijna allemaal een veranda. De huizen zijn er over het algemeen allemaal een slagje groter dan in Nederland. Simpelweg omdat er in Canada ook meer plaats voor is.

Een huis kopen in Canada is bijna een fluitje van een cent te noemen. Het proces ervan is eenvoudig en duidelijk, maar bedenk wel dat je alles op papier moet zetten. De beste manier om een huis te vinden in Canada, ongeacht of je het wilt kopen of huren, is via internet. Heb je je droomhuis gevonden, dan dien je schriftelijk een bod in. Belangrijk is dat je zorgt dat je alle persoonlijke documenten bij je hebt. Denk dan aan recente bankafschriften en belastingaangiften. Vooral als niet- Canadees is dit echt een vereiste. Een ander belangrijk punt, als niet- Canadese koper, is dat je een aanbetaling van 10 procent van de voorgestelde prijs bij je aanbod moet doen.

Onderhandelen

Ook in Canada is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Wanneer je er eenmaal over eens bent gekomen, wordt dit officieel vastgesteld in de Offer of Purchase and Sale. Dit document wordt vervolgens getekend door beide partijen en doorgestuurd naar de advocaat. De advocaat rondt de koop verder af. Bedenk wel dat je bij de koop van het huis een overdrachtsbelasting moet betalen. Deze belasting varieert tussen de 0,5 en 2 procent van de waarde van het huis.

De huizenprijzen van koopwoningen in Canada zijn over het algemeen vrij hoog, wel liggen ze nog onder de huizenprijzen in Australië. Daarnaast zijn de rentepercentages historisch laag tegenwoordig. Dat zorgt dan automatisch ook weer dat veel huurders overstappen naar een koopwoning. Je kunt er ook voor kiezen om een woning te huren. Het aanbod van huurwoningen is nu erg groot in Canada. Verhuurders proberen de verhuur van hun woningen aantrekkelijker te maken door allerlei extra’s aan te bieden. Denk dan aan een verhuurder die een gratis parkeerplaats aanbiedt of een verhuurder die meubilair levert.

Je dagelijkse kosten als je gaat emigreren naar Canada

De kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Canada vallen goedkoper uit in vergelijking met Nederland. Volgens de website Numbeo zijn de gemiddelde kosten in levensonderhoud zo’n 9 procent goedkoper. Uit eten gaan is vergelijkbaar met Nederland. Wat echt een grote kostenpost is in Canada is het vervoer. Omdat Canada zo uitgestrekt, moeten er elke dag flinke afstanden gereden worden, waardoor er veel geld aan vervoer wordt betaald per persoon.

Klaar voor de volgende stap?

We hopen dat je met de informatie op deze pagina weer een stapje dichterbij het verhuizen naar Canada bent. Sirelo is er om jou te helpen te verhuizen met een glimlach, en we denken dat de onderstaande artikelen daarbij kunnen helpen!