Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Canada

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn veel Nederlanders naar Canada verhuisd. Dit komt onder andere doordat je goed kunt werken in Canada. Veel Canadezen werken vlakbij de grens met de Verenigde Staten. In vergelijking is er in Canada meer ruimte voor immigranten. Maar is de Canadian Dream iets voor jou?

Permanent werken in Canada

Je krijgt niet zomaar een werkvergunning in Canada. Uiteraard moet je aangenomen zijn door een Canadese werkgever. Daarnaast moet het Human Resources and Skills Development Canada bepalen of het werkaanbod legitiem is en het werk bijdraagt aan de Canadese arbeidsmarkt. In enkele uitzonderlijke gevallen is bevestiging van het HRSDC niet nodig.

Social Insurance Number

Naast de werkvergunning moet je een Social Insurance Number krijgen. Je kunt een SIN-kaart aanvragen bij het HRSDC op vertoon van je paspoort en werkvergunning. SIN is vergelijkbaar met het BSN in Nederland.

Verblijfsvergunning in Canada

Dan is er nog de verblijfsvergunning dat je nodig hebt als je gaat verhuizen naar Canada. Als je die eenmaal ontvangt, heb je vrijwel dezelfde rechten als iemand met de Canadese nationaliteit (behalve stemrecht). Om de procedure te starten, moet je contact opnemen met het Canadese consulaat, de hoge raad of de ambassade. Dan moet je de volgende dingen doen:

 • Medische akte en (eventueel) strafblad aanleveren
 • Compleet ingevuld aanvraagformulier voor de verblijfsvergunning aanleveren
 • Aanvraagsom betalen
 • Interviews met immigratievertegenwoordigers bijwonen
 • Eventueel vormen van documentatie aanleveren of toetsen maken

De aanvraag van de verblijfsvergunning kan per werksituatie en provincie verschillen.

Werkcultuur in Canada

De werkcultuur in Canada verschilt heel weinig van die in Nederland. Het valt wel op dat Canadezen iets minder direct zijn dan Nederlanders. Soms kan daardoor iets langer blijven liggen dan dat je gewend bent. Dit zou je echter ook als prettig kunnen ervaren. Verder zijn Canadezen iets meer competitief. Ze willen graag de beste zijn in sport of op het werk.

Canadezen zijn, net als Amerikanen, meer gericht op de korte termijn dan op de lange termijn. In Canada wil men snel resultaat zien. Daarom is de kans groot dat er bonussen uitgedeeld worden. Dit wakkert het gevoel om de beste te zijn ook enigszins aan.

Belangrijke sectoren in Canada

De diensten sector is de meest belangrijke sector in Canada. Ongeveer driekwart van de mensen die wonen in Canada is in deze sector werkzaam. Verder is de bevolking vooral actief in de industrie sector en een klein gedeelte in de landbouw sector.

Er zijn in Canada enkele banen waar vrijwel altijd vacatures voor openstaan. Op het gebied van financiën en administratie zijn veel mensen nodig, maar ook (vrachtwagen)chauffeurs zijn gewild. Ook verple(e)g(st)ers en kappers kunnen snel aan de slag in Canada.

Werk vinden in Canada

Het is aan te raden om eerst eens het land te bezoeken voordat je echt gaat werken in Canada. Een sterk professioneel netwerk is natuurlijk altijd een pluspunt. Ook zijn je kansen een stuk beter als je relevante professionele ervaring hebt. Talenkennis is ook belangrijk; houd er rekening mee dat men in sommige gedeeltes van Canada vooral Frans spreekt.

Vacatures in Canada

Vacatures in Canada zijn op verschillende manieren te vinden. Internet lijkt de makkelijkste optie, zeker als je nog niet in Canada woont. Zoek een vacaturesite en kijk wat er aangeboden wordt. Je kan ook een open sollicitatie sturen via internet. Let wel goed op de eisen die de vacature stelt! Je kunt niet iedere keer hetzelfde mailtje sturen. Sommige bedrijven vragen bijvoorbeeld om een motivatiebrief of het beantwoorden van een paar vragen.

Als je gaat werken in Canada kan je ook bij een van de uitzendbureaus langsgaan. Vaak richten die uitzendbureaus zich op een bepaalde branch. Zeker voor een tijdelijk contract is het zeer aan te raden om er eens langs te gaan. Ook zijn er career centres waar je kunt beginnen met je zoektocht.

Werken in Canada

Solliciteren in Canada

Het cv is in Canada anders dan in de meeste landen. Het is belangrijk dat je laat zien dat je anders (lees: beter) bent dan andere kandidaten. Simpelweg je vorige functies opsommen zal waarschijnlijk niet goed genoeg werken. Focus op dingen waar je het bedrijf waar je solliciteert mee kan helpen. Je cv moet dus niet, zoals vaak in Nederland het geval is, alleen om jezelf en je eigen prestaties draaien.

Cv in Canada

Zorg ervoor dat je cv er professioneel uitziet. Het moet in ieder geval de volgende punten bevatten in deze volgorde:

 • Contact informatie
 • Samenvatting van je carrière
 • Werkervaring
 • Opleiding

Je cv is bedoeld om een interview te krijgen. Zorg er daarom voor dat het kort is; meestal bekijkt de lezer het document maximaal een minuut. Twee paginas is eigenlijk het maximale! Ook moet je geen eerste persoon gebruiken, gebruik in plaats van I worked at X een zin als worked at X. Als je hobby’s wil noemen, moet je ervoor zorgen dat ze relevant zijn. Het is beter om te vertellen dat je goed met Excel om kan gaan, dan dat je heel erg van voetbal houdt. Tenzij dit relevant is voor je toekomstige baan natuurlijk.

Als laatste zijn er nog een paar dingen die je niet moet doen. Ook dit is belangrijk om rekening mee te houden, wat het is een aardig verschil met Nederland. Je moet niet:

 • Een datum op je cv zetten
 • Bovenaan het document CV of resume zetten
 • Het document tekenen
 • Referenties noemen; er wordt verwacht dat je die klaar hebt
 • Geboortedatum, geslacht of burgerlijke staat noemen

Ga je met deze tips aan de slag, zul je merken dat je een grotere kans op slagen hebt, dan wanneer je een cv in Nederlandse stijl aanlevert. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent als je wil gaan werken in Canada! Navigeer op de website als je meer te weten wilt komen over belastingen in Canada en over verhuizen naar Canada.

Heb je besloten te verhuizen naar Canada? Dan raden wij je aan om onze artikelen kosten internationaal verhuizen & de top 12 international verhuisbedrijven te lezen: een goed begin is het halve werk! 🙂