Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Canada

Het openbare Canadese zorgstelsel lijkt in niets op zijn buurland Amerika. De doelstelling van de Canadese gezondheidszorg is om iedereen als gelijke te behandelen. De overheid staat wel garant voor de gezondheidszorg, maar het zijn uiteindelijk de provincies die verantwoordelijk zijn voor het management Canadese gezondheidszorg. Gezondheidszorg in Canada is allesomvattend en gratis en valt te vergelijken met de West-Europese gezondheidszorg. Toch zijn er ook problemen met bijvoorbeeld de wachtlijsten voor medische behandelingen in Canada. Hieronder lees je alles over de gezondheidszorg in Canada en er wordt informatie gegeven over de verzekeringen in Canada.

Gezondheidszorg in Canada verplicht?

Het openbare zorgstelsel in Canada heeft een gezondheidswet waardoor iedereen als gelijke wordt behandeld. De nationale overheid zorgt voor financiële ondersteuning, maar het verschilt dus per provincie hoe de gezondheidszorg in Canada in elkaar steekt. Zo heeft bijvoorbeeld de provincie Ontario het Ontario Health Insurance Plan (OHP) opgezet wat opdraait voor de kosten van de gezondheidszorg van Ontario en een aantal andere provincies.

Toch is ‘gratis gezondheidszorg’ een groot woord: in feite worden alleen de ‘medisch noodzakelijke ingrepen’ vergoed. Wanneer de behandeling wordt gezien als ‘medisch niet noodzakelijk’, zal het publieke gezondheidsstelsel niet opdraaien voor de kosten. Daarom is het haast noodzakelijk te noemen om je ook nog particulier te verzekeren. Ook kan het zijn dat een werkgever je verzekert, zodat je toch niet voor de totale kosten op hoeft te draaien.

Particuliere zorgverzekering

Ongeveer 75 procent van de Canadezen is naast de publieke zorgverzekering, ook particulier verzekerd. Een groot gedeelte hiervan wordt door de werkgever aangeboden. Meestal geeft deze verzekering dekking voor de volgende kosten:

  • Tandheelkunde
  • Optometrist
  • Audiologie
  • Ambulancediensten
  • Medicijnen

Grote particuliere zorgaanbieders zijn Blue Cross, RSA en TIC. Voor een particuliere ziektekostenverzekering zijn de premies gebaseerd op verschillende factoren, zoals je leeftijd, gezondheidstoestand en daarnaast je levensstijl. Een voorbeeld daarvan is dat rokers of mensen met overgewicht, meer betalen voor de particuliere zorgverzekering.

In de spotlights

*Gesponsord

ZORGVERZEKERING
Pacific Prime
ZORGVERZEKERING
International Medical Group, Inc.
ZORGVERZEKERING
Allianz Care

Verzekering in Canada

Om in aanmerking te komen voor een verzekering in Canada, heb je een permanente verblijfsvergunning nodig. Let op: Pas drie maanden nadat je een verblijfsvergunning hebt gekregen, kom je in aanmerking voor openbare gezondheidszorg. Wel kun je ervoor kiezen om in deze periode een privé verzekering aan te schaffen.
Om een zorgpas aan te vragen heb je de volgende vier documenten nodig:

  • Canadian Immigration Identification Card: het Canadese immigratie identificatiebewijs
  • Confirmation of permanent residence (IMM 5292 Form): bevestiging van permanente inwoning
  • Permanent Resident Card: verblijfsvergunning
  • Record of Landing (IMM 1000 Form): bevestiging van aankomst

Een arts bezoeken in Canada

Wanneer je bent verhuisd naar Canada word je geadviseerd om onmiddellijk aan te melden voor de gezondheidskaart. Je kunt een formulier aanvragen bij ziekenhuizen of apotheken. Je kunt ook het formulier downloaden en invullen van de provinciale website. Na een succesvolle aanmelding ontvang je een gezondheidskaart met persoonlijke informatie, zoals je naam adres, geslacht en geboorte datum.

Bereikbaarheid

In de meeste provincies is het niet moeilijk om een arts te vinden en te bezoeken. Maar in het noorden van Canada, zoals in de provincie Labrador is de bereikbaarheid van artsen zeer laag. Het is hier moeilijk om medische hulp in de buurt te vinden. Een Canadees gaat met de meeste medische klachten gewoon naar de eerste hulp van een plaatselijk ziekenhuis. Zelfs met een griepaanval. Dit betekent dat het nogal druk kan zijn en er is kans op erg lange wachtlijsten. Wanneer je particulier verzekerd bent, zal je hier geen hinder van ondervinden.

Het valt aan te raden om van te voren een afspraak te maken, anders kan het zo zijn dat je lang moet wacht voor je eindelijk aan de beurt bent. Dit kan oplopen in dagen of zelfs weken. De bezoekuren voor een huisarts in Canada verschillen per plaats en provincie, maar eigenlijk kun je ’s ochtends altijd terecht!

Medicijnen in Canada

In grote Canadese steden, zoals Québec, Montréal en Toronto vind je veel apotheken. Vanzelfsprekend geldt dit niet voor de afgelegen gebieden in Canada. Ook kun je medicijnen halen bij drogisterijen en supermarkten en daarnaast ook bij huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Meestal worden de voorgeschreven medicijnen gewoon vergoed in Canada, omdat dit onder de publieke gezondheidszorg valt.

Ga je verhuizen naar Canada? Dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres! 🙂 We helpen je graag verder, lees onderstaande artikelen om goed voorbereid te zijn.