Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in Canada

Ga jij verhuizen naar Canada? Dan vindt je het wellicht interessant om te weten hoe het belastingstelsel in Canada werkt. Daarom is het belangrijk om je te laten informeren over belastingen in Canada. De Canadese bevolking drie soorten belastingen in Canada: landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Deze pagina geeft uitgebreide informatie over de belastingen in Canada. Je kunt hier onder andere lezen over de meest voorkomende belastingen en de manier waarop je belastingaangifte doet in Canada.

Belastingen in Canada

Ga jij in Canada wonen? Dan krijg je er ook mee te maken: belastingen. Er zijn verschillende soorten belastingen die je moet betalen, net als hier in Nederland. In Canada is het verplicht om een SIN-nummer te hebben, een fiscaal nummer waarmee je overheidszaken kan regelen.

Inkomstenbelasting

In Canada staat gelijkheid hoog in het vaandel en daarom is de inkomstenbelasting in Canada progressief. Toch is de belasting nog niet zo progressief als in Nederland, want met het hoogste inkomen betaal je nog steeds maar 33 procent landelijke belastingen, terwijl dit in Nederland oploopt tot 52 procent. In Canada komen er echter nog wel provinciale belastingen bij, waardoor het belastbare inkomen omhoog gaat. Dit varieert ongeveer van 5 tot 13 procent en variëert per provincie. Hieronder vind je de schijven van de landelijke inkomstenbelasting in Canada en de bijbehorende tarieven:

VanTotBelastingtarief
$ 0$ 45.28215%
$ 45.282$ 90.56320,5%
$ 90.563$ 140.38826%
$ 140.388$ 200.00029%
$ 200.00033%

Vennootschapsbelasting

In Canada is het veel voordeliger om een bedrijf te hebben. De belastingtarieven voor bedrijven liggen er namelijk 10 procent lager dan in Nederland. In Canada is de vennootschapsbelasting 15 procent en in Nederland is dit wel 25 procent. Het lage belastingpercentage is sinds 2012 verlaagd en was eerst 22,1 procent. Dit zorgt voor een perfect ondernemersklimaat in Canada.

Buitenlandse belastingen

In Canada betaal je belastingen, gebaseerd op je wereldwijde inkomen. Ben je dus in het bezit van een huis in een ander land, dan hoor je daar ook belasting over te betalen. Maar dit komt amper voor, omdat Canada met vele landen overeenstemmingen heeft gemaakt, waardoor dit niet hoeft. Het bedrag wordt dan van de Canadese belastingen afgetrokken.

Naast deze belastingen zijn er nog een aantal belangrijke belastingen in Canada:

  • Accijns, ook wel sin tax genoemd wordt geheven over producten als benzine, alcohol en rookwaren.
  • BTW, in Canada is dat de TGS (Tax on Goods and Services). De TGS bedraagt in Canada 13 procent en wordt geheven over de meeste goederen en diensten.
  • Onroerendgoed belasting: deze belasting is ongeveer 10 procent en je betaalt deze belasting over bezittingen, zoals land en huizen. Let op: deze belasting wordt niet in alle provincies van Canada toegepast.

belastingen in Canada

Belastingaangifte Canada

Je kunt belastingen in Canada op drie manieren terugvragen. De eerste manier is het makkelijkste: gewoon via internet. Je kunt het formulier General Income and Tax Benefit Package online invullen op de website www.canada.ca. Je kunt er ook voor kiezen om de geprinte versie te gebruiken en die vervolgens per post te versturen. De derde mogelijkheid je belastingteruggave per telefoon af te handelen.

Je kunt je belasting terugvragen tot en met 30 april. Wanneer je een eenmanszaak hebt, kan dit tot en met 15 juni.

Stappenplan belasting terugvragen Canada

Hieronder lees je kort welke stappen je moet nemen om je belastingen in Canada terug te vragen:

  1. Verzamel alle belangrijke informatie over de belastingteruggave;
  2. Ontdek voor welke belastingvoordelen jij in aanmerking komt (zoals kinderbijslag);
  3. Vul je formulier in en verzend het formulier;
  4. Ontvang je belastingteruggave: je kunt dit ongeveer vier tot zes weken, na het versturen van je belastingaangifte formulier, verwachten.

Op Sirelo vind je nog veel meer informatie over Canada & verhuizen in het algemeen. Ben je op zoek naar een internationaal verhuisbedrijf? Check dan onze pagina Internationaal verhuizen om de top 12 internationale verhuisbedrijven van Nederland te zien.