Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Montreal

Featured image

Dit jaar nog, werd Montreal genomineerd als een van de beste steden om in te wonen door de Economist. De tweede grootste stad van Canada is een belangrijk centrum voor handel, cultuur en industrie. Niet voor niks heeft Montreal daarom de bijnaam ‘Parijs van Noord-Amerika’ gekregen. Montreal is het culturele hart van het Franstalige deel van Canada. Veel mensen verhuizen naar Montreal, omdat de stad op zowel cultureel als economisch gebied veel te bieden heeft.

Over Montreal

Montreal, de grootste stad van de provincie Quebec, heeft een inwoneraantal van 1.649.519 in 2016. Een echte metropool dus! De stad ligt in de rivier de Saint Lawrence op een sikkelvormig eiland. Het eiland is ongeveer 50 kilometer lang en 17 kilometer breed. Wat betreft het klimaat, is de stad Montreal een geval apart. De stad ligt namelijk op een punt waar verschillende klimaatzones elkaar kruisen. Dit betekent dat het klimaat een heel veranderlijk karakter heeft. Er valt veel neerslag in de stad en ook veel sneeuw. Zelfs meer dan in de stad Moskou. In de zomer kan het zonnig zijn en de temperaturen lopen dan hoog op in dit seizoen. In de winter is het echter steenkoud, met een gemiddelde temperatuur van -15.1 graden.

Frans is de officiële taal van de provincie Quebec en dus ook van Montreal. Het is dus een echte must om Frans te kunnen spreken, wanneer je gaat verhuizen naar Montreal. Gelukkig kun je jezelf met Engels ook aardig goed redden in deze stad. Maar liefst 56 procent van de inwoners van Montreal spreekt, zowel Engels als Frans.

Wonen in Montreal

Montreal is een stad die historie ademt. De stad begon vroeger als klein dorpje en groeide uit tot een immense metropool door de bonthandel. De stad heeft zijn naam Montreal te danken aan ‘Mont Royal’, de berg die dicht bij Montreal ligt. De stad heeft een mooie mix van historische gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk en wolkenkrabbers in het centrum. De wolkenkrabbers mogen nooit hoger zijn dan 228 meter. Dit, omdat de Mont Royal zichtbaar moet blijven. Montreal is een groene stad, de natuur is er volop aanwezig. Ook vind je hier vijf grote stranden, de stad ligt immers aan de rivier.

Verhuizen naar Montreal

Bruisend Montreal

Verhuizen naar Montreal betekent dat er geen plaats is voor verveling. Je kunt hier terecht voor allerlei evenementen, zoals festivals, exposities en voorstellingen. Een heel bekend festival is het Just for Laughs Festival, ’s werelds grootste comedy festival. Naast dat Montreal het culturele hart is van Canada, is de stad ook bomvol met sportactiviteiten. Met name hockey is een populaire sport en Montreal is het walhalla voor de sportliefhebber. Het nachtleven in Montreal is outstanding met zijn vele bars, restaurants, pubs en discotheken.

Montreal is the place to be voor echte foodies. Het stikt hier van de hippe restaurantjes met internationale gerechten. Verder staat Montreal bekend om zijn smoke meat sandwiches en natuurlijk de poutine. Wanneer je dit gerecht eenmaal hebt geproefd, wil je dit zelfs als ontbijt eten. Iedereen in Canada is verzot op het goedje: een combinatie van friet, kaas en jus.

Banenmarkt in Montreal

Montreal is de tweede grootste stad van Canada en is na Toronto het grootste economische netwerk. In deze stad vind je veel grote bedrijven binnen de technologische, telecommunicatie, farmacie, transport en tabakssector. Ook zijn hier vele financiële instituties gevestigd. Vergeet ook de Port of Montreal niet: één van de belangrijkste havens in Canada. Door deze haven heeft Montreal het meest ontwikkelde treinnetwerk van heel Canada gekregen.daarom de bijnaam ‘Parijs van Noord-Amerika’ gekregen.

Daarnaast speelt de film- en televisie industrie ook een belangrijke rol in de economie van Montreal. De stad is het hoofdkwartier voor de Franse media en televisie. Je vindt hier stations als Radio-Canada, Télé Québec, TQS en TVA. De culturele sector is heel belangrijk voor de Montreal economie. Door de diversiteit van de economische bloei en het aanbod in verschillende sectoren als handel, industrie en cultuur, is Montreal een exciting place to live.

Wat zijn de huizenprijzen in Montreal?

Verrassend genoeg, zijn de huizen in Montreal helemaal niet perse duur. Er zijn voor zowel huurders als kopers genoeg betaalbare opties. Wel zijn de huizenprijzen de laatste tijd aan het stijgen, sinds 2014. Om een indruk te krijgen van de huizenprijzen in Montreal, is er een kleine opsomming gemaakt:

  • Koophuis (1-kamer appartement in het centrum): $283,750
  • Koophuis (meerkamer appartement in het centrum): $428,000
  • Huurhuis (1-kamer appartement in het centrum): $654
  • Huurhuis: (2-kamer appartement in het centrum): $742
  • Huurhuis: (3-kamer appartement in het centrum): $917

Verhuizen naar Montreal

Montreal heeft vele verschillende wijken en er is voor elk wat wils. Ga je met je familie verhuizen naar Montreal? Dan is de wijk Rosemont la Petite-Patrie een hele geschikte wijk. Deze wijk is tevens zeer goed betaalbaar. Wil je verhuizen naar een decadente wijk in Montreal? Dan is Westmount een echte aanrader. De wijk is erg duur, maar wel prachtig en er is veel groen. Voor de yuppen is Griffintown een populaire wijk. De wijk ondergaat momenteel een transformatie van industrieel naar family-friendly. Er worden nieuwe huizen en appartementen uit de grond gestampt en de historische gebouwen worden juist gerenoveerd. Voor de hipster is Le Plateau een aanrader. Het wordt als een van de coolste en hipste buurten in Noord-Amerika omschreven.

Onderwijs in Montreal

Het onderwijssysteem in Canada steekt vrij ingewikkeld in elkaar. Zo kent Canada geen uniform schoolsysteem, maar elke provinciale regering verantwoordelijk voor het onderwijs in zijn provincie. Het onderwijssysteem in de provincie Quebec verschilt veel van het onderwijs van alle andere Canadese provincies. Zo is de leerplichtige leeftijd bijvoorbeeld anders dan in alle andere provincies en ook kent de provincie Quebec een ander cijfersysteem.

Montreal heeft verschillende business scholen en universiteiten. Concordia University is wel de bekendste business schools en tevens ook een van de best beoordeelde business schools van de hele wereld. De Franse Université de Montréal is wel de beste universiteit van Canada. Het is een van de grootste universiteiten van Canada.

Verhuizing naar Montreal: De verhuiskosten

Verhuizen naar Montreal, durf jij de stap te zetten? Kijk hier snel verder voor algemene informatie over verhuizen naar Canada of ga direct op zoek naar een internationaal verhuisbedrijf via onze top 12! Wil je liever wat extra hulp? Dat kan! Je kunt via Sirelo gratis & snel tot vijf verhuisbedrijven met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en dat je met een glimlach kunt verhuizen 🙂

Verhuizen naar Montreal?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!