Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

The Canadian life: Christians ervaringen

Featured image

Ben jij ook van plan om een tijdje te gaan wonen in Canada? Dan is het handig om te weten hoe alles te werk gaat daar. Christian Kole heeft een halfjaar in Canada gewoond en vertelt hier alles wat je moet weten over de prijzen, het eten en de cultuur in Canada.

Blog wonen in Canada

Na acht uur in het vliegtuig te hebben gezeten, kwam ik aan in Ontario, om vervolgens door te reizen naar London. In Londen (ja, dat ligt gewoon in Canada) zou ik het grootste gedeelte van mijn exchange verblijven. Verwar dit overigens niet met het Londen uit het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het London in Canada heel veel dezelfde straatnamen en wijken heeft als in Londen, zag het er absoluut anders uit! Grappig was wel dat er een riviertje door deze stad liep, dat ook de Thames heette.

Steden in Canada zijn echt heel anders, vooral voor ons als ‘Kaaskoppen’ die geen grote afstanden gewend zijn. Wij zijn ermee gezegend dat alles binnen handbereik is. In Canada is dit uiteraard niet het geval en dat zie je ook terug in de steden. Alle steden in Canada (ook Londen) zijn veel uitgestrekter. Alles is er recht en symmetrisch, maar het duurt lang voor je eindelijk ergens bent. Canadezen hebben de ruimte en bouwen dan ook minder de hoogte in. In Nederland kennen we compacte steden, zoals Utrecht en Amsterdam, waar alles heel snel te bereiken is.

Afstanden

Die lange afstanden waren het meeste wennen voor mij. We zijn niks gewend in ons kikkerlandje: reizen naar Groningen vanuit Zeeland is voor ons al haast een wereldreis te noemen. Zo niet voor de Canadezen: zij reizen vaak uren met de auto. Even een stedentripje doen naar Montréal of Toronto? Canadezen draaien er hun hand niet voor om, al zit je dan al snel tien uur in de auto. Het bezitten van een auto is overigens heel goedkoop. Voor $6000 tot $7000 heb je een goede pick-up truck en zestienjarigen zijn hier al allemaal in het bezit van een auto. Daarnaast hoef je ook amper belasting te betalen voor een auto. En dan de benzine, toen ik er zat was het nog geen $ 0,80 voor een liter. In Nederland is dat drie keer zo duur!

Blog wonen in Canada

Ik had helaas geen auto, gelukkig kon ik wel altijd meerijden met mensen. Een fiets had ik helaas ook niet en dat zou ik wel aanraden om gelijk aan te schaffen, wanneer je in een Canadese stad zit. Wanneer ik gezellig ’s avonds naar het centrum wilde met vrienden, moest ik altijd een taxi nemen. De bussen reden maar weinig en ook niet tot laat, dus dat was best een duur grapje om gezellig uit te gaan. Met het O.V gaan was trouwens geen pretje, het was behoorlijk duur en de bussen waren oud en altijd overvol. In Nederland is dit echt beter geregeld! En als het er sneeuwde lag alles plat, dan kon je haast niet weg van huis.

Winter in Canada

En ja, sneeuwen dat deed het er vaak. Ik was net in een periode dat het uitzonderlijk koud was, zelfs voor Canadese begrippen. In november was het al – 15℃ . Niet ver uit de buurt, net over de grens in de States, was de meeste sneeuw ooit gemeten, heb ik me laten vertellen. Toch is het een andere kou dan in Nederland, ik vond het zelf echt goed te doen. In Nederland is de gevoelstemperatuur veel lager door de luchtvochtigheidsgraad.

Wat het eten betreft zat ik er goed. Er wordt ontzettend veel en goed vlees gegeten in Canada, en voor een goede steak ben ik altijd wel te vinden! Ik heb toen ik net aankwam een echte goede Canadese barbecue meegemaakt. Voor de rest kun je er ook hetzelfde eten als in Nederland, gewoon van alles wat. Omdat Canada een immigrantenland is, zijn er specialiteiten uit heel de wereld, en met name Aziatisch eten is overal verkrijgbaar. Mensen die van zoete tussendoortjes houden, zouden in Canada ook goed op hun plek zitten. Er werden daar een heleboel ‘donuts’ verkocht, maar verwar dit niet met donuts die wij kennen. ‘Donuts’ is daar een verzamelnaam voor allerlei lekkernijen. Met name de Pumpkin Spice Muffin van Tim Horton’s is een aanrader. Tim Horton’s is overigens sowieso een aanrader, ik zou het de veel betere versie van Starbucks noemen.

Kosten

Het eten zelf is wel wat duurder. Alles is al snel anderhalf keer zo duur als in Nederland! En bier bijvoorbeeld is echt heel prijzig. Voor een kratje Heineken – in Canada het ‘premium’ bier – betaalde je zo veertig dollar. Sowieso is al het alcohol veel duurder in Canada, dan we in Nederland gewend zijn. Hieronder kun je een overzicht zien van de kosten per maand, die ikzelf heb opgesteld:

  • Verblijf: € 350
  • Eten: € 120
  • Studiematerialen: € 50
  • Reizen: € 100
  • Verzekering: € 50
  • Anders: € 50
  • Totaal: € 720,00

Wat ook wel opvallend was, was het verschil tussen Frans- en Engelstalig Canada. Ik merkte echt verschil tussen de mentaliteit van deze verschillende regio’s. Ik zal zeggen dat ik me liever bevond tussen de ‘Engelsen’ dan de Fransen. Het stereotype dat de gemiddelde Canadees erg vriendelijk is klopt, hoewel ze wat minder direct zijn dan wij Nederlanders gewend zijn. Ze spreken je altijd aan met ‘how are you?’ en verwacht dan niet dat ze een antwoord van je verwachten, het is meer een soort groet. De ‘French Canadians’ waren in mijn ervaring minder sympathiek en gastvrij.

Wonen in Canada

Al met al was het een ontzettend leuke ervaring om vier maanden in Canada te wonen! Ik heb het er ontzettend naar mijn zin gehad: de prachtige natuur, het gezellige studentenleven en de prachtige ervaringen die ik er heb opgedaan, tot aan een bezoek brengen aan de Amish toe… It was really worth it!