Verhuizen en je energiecontract: waar moet je op letten?

Wanneer je gaat verhuizen, kun je in de meeste gevallen je energiecontract meenemen. Wel zo makkelijk! Toch is het verstandig om alsnog verschillende energiecontracten met elkaar te vergelijken. De grootte van de woning, het energielabel of de verandering van gezinssamenstelling kunnen van invloed zijn op jouw energieverbruik. Kortom: er is een grote kans dat je flink op je energierekening kunt besparen als je overstapt.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Geef jouw verhuizing op tijd door aan de energieleverancier

Een verhuizing moet minimaal twee weken voor de verhuisdatum bekend zijn bij jouw energieleverancier. De leverancier heeft deze tijd namelijk nodig om de verhuizing in gang te zetten en de administratie af te handelen. Vaak kun je al drie maanden van tevoren de verhuizing doorgeven. Nadat je de verhuizing hebt doorgegeven, ontvang je binnen enkele dagen een bevestiging en een formulier om de meterstanden door te geven.

Denk aan de opzegtermijn en de opzegvergoeding

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd (vast contract) waarvan de looptijd nog niet is verstreken? Dan mag de energieleverancier je om een vergoeding vragen bij het opzeggen. Bij een contract voor onbepaalde tijd kun je wel kosteloos overstappen.

De partij die het transport van gas en/of elektriciteit verzorgt is regiogebonden en gaat via de netbeheerder. Je kunt dus een andere netbeheerder krijgen als je gaat verhuizen. Het is niet mogelijk om een andere netbeheerder te kiezen. Jouw energieleverancier zal de netbeheerder op de hoogte stellen van eventuele veranderingen. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen.

Je ontvangt binnen acht weken een eindafrekening

Als je verhuist naar een andere woning en/of overstapt naar een andere energieleverancier, dan krijg je binnen acht weken een eindafrekening van jouw huidige energieleverancier. Dit is een overzicht van de hoeveelheid elektriciteit en gas die je hebt gebruikt. Zo weet je of je nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Het is verstandig om te controleren of de meterstanden juist zijn overgenomen en of het aangegeven verbruik klopt. Zo betaal je niet te veel voor energie.

Meterstanden doorgeven aan de energieleverancier

Geef je meterstanden van je nieuwe woning altijd op tijd door aan de (nieuwe) energieleverancier. Wanneer en op welke manier je de meterstanden moet doorgeven bij een eventuele overstap, is per energieleverancier anders. De leverancier neemt contact met jou op om dit in orde te maken. Deze zorgt er ook voor dat deze gegevens bij de oude leverancier terechtkomen, zodat de eindafrekening gemaakt wordt. Je krijgt voor jouw nieuwe woning een nieuw voorschotbedrag. Dit kan dus een ander bedrag zijn dan je nu betaalt. Wanneer je de meterstanden niet of niet op tijd doorgeeft, dan zal de netbeheerder de meterstanden schatten.

Energie vergelijken bij verhuizing

Wil jij weten of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent? Ga dan online energie vergelijken. Als je jouw nieuwe postcode en huidige energieverbruik invult, dan krijg je direct een overzicht te zien met goedkope energie-aanbieders. Wat op je vorige adres voordelig was, kan op je nieuwe adres veel minder gunstig zijn. Goed om hier even naar te kijken, voordat je kiest voor het houden van de huidige leverancier.

Stappenplan bij verhuizen

Uiteraard zijn er naast het energiecontract nog andere, belangrijke zaken die geregeld moeten worden bij een verhuizing. Met deze tips en de checklist voor verhuizen, zorg je dat je niets vergeet.