Verhuizen met weinig geld, hoe doe je dat?

Een verhuizing is altijd een stressvolle situatie. Er komt veel bij kijken en het is natuurlijk ook niet goedkoop. Het is al helemaal een lastige situatie als de verhuizing ongepland is. Denk hierbij aan een scheiding of een ontslag. Je moet dan opeens het huis verlaten, zonder dat je hier echt plannen voor hebt kunnen maken. Een nare bijkomstigheid kan dan zijn dat er weinig geld is voor deze verhuizing. Is het eigenlijk wel mogelijk om te verhuizen met weinig geld? Het is lastig, maar we hebben hier wat tips op een rijtje gezet waardoor de verhuizing een stuk goedkoper wordt.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Je eigen netwerk

Het makkelijkste is misschien wel om je netwerk te gebruiken. Hierdoor kan je kosten besparen op het inpakken van de dozen en het sjouwen van de spullen. Ook kunnen je vrienden en familie helpen met het vervoeren van je spullen of het sjouwen naar de verhuiswagen. Hiermee bespaar je een hoop geld.

Ook kan je je sociale netwerk inzetten om goedkoop of gratis spullen op de kop te tikken. Er zijn veel websites waar je dingen gratis af kan halen voor in je nieuwe huis. In Nederland zijn er ook een groot aantal weggeefwinkels waar mensen hun spullen afgeven die ze niet meer gebruiken. Deze kan je dan gratis ophalen. Een simpel berichtje op Facebook kan ervoor zorgen dat vrienden en familie je wat leuke spullen meegeven voor je nieuwe huis. Probeer het eens, nee heb je en ja kan je krijgen.

Recht op een vergoeding?

Er is in sommige gevallen een vergoeding beschikbaar voor mensen die geen geld hebben om te verhuizen. Dit heet de Bijzonder Bijstand voor verhuizen. Deze bijstand is van toepassing als je gedwongen moet verhuizen. Dit kan komen door financiële, sociale of medische redenen. Dit zijn best brede begrippen, het beste is daarom om even na te vragen bij je gemeente of je hier recht op hebt of niet. Ook kun je online bij het Nibud berekenen of je recht hebt op een Bijzondere Bijstand voor verhuizen.

Een andere reden voor een ongeplande verhuizing is als je (huur)huis gesloopt of gerenoveerd wordt. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk ook recht op een verhuiskostenvergoeding. Hierbij wordt een deel of het gehele bedrag van de verhuizing vergoed. Er is een minimumvergoeding van toepassing die door de verhuurder moet worden uitgekeerd als het gaat om een verhuizing als deze. Ook kan de verhuurder een aanbod doen om de verhuizing zelf te betalen en bijvoorbeeld het nieuwe huis te laten stofferen en verven. Bij een weigering van dit aanbod is automatisch de minimumvergoeding van toepassing.

Creativiteit scheelt je een hoop geld

Een verhuizing kost een hoop geld, maar met de nodige creativiteit kunnen de kosten toch redelijk gedrukt worden. Denk hierbij aan de inrichting voor het nieuwe huis. Je zou hiervoor naar de dichtstbijzijnde meubelboer kunnen gaan. Een andere mogelijkheid is om je meubels bij een tweedehandswinkel te halen of door ze zelf in elkaar te zetten! Zo kunnen er bijvoorbeeld banken gemaakt worden van pallets. Je kunt ook lampen maken van allerlei alledaagse voorwerpen als lege glazen flessen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je maar out of the box denkt.

Een goedkope verhuizing is dus wel degelijk mogelijk. Het belangrijkste is dat je niet al te veel in problemen denkt, maar meer in oplossingen. Er zijn genoeg plaatsen waar je goedkoop of zelfs gratis dingen af kan halen en ook je vrienden en familie zijn vaak bereid om je te helpen! Tot slot biedt het internet natuurlijk uitkomst als het gaat om het bereiken van mensen en websites voor goedkope spullen. Veel succes met je verhuizing!