Verhuizen naar Portugal voor je pensioen: Harold zijn verhaal

Harold woont nog in België. Hij heeft bouwplannen in Portugal, want twee jaar geleden heeft hij daar een stuk grond gekocht voor zijn nieuwe huis. Daarvoor heeft hij zijn oude woning verkocht en woont hij op dit moment in een tijdelijke woning in België. Regelmatig reist Harold heen en weer om het een en ander te regelen en binnenkort gaat de bouw van start. Zijn inboedel ligt op dit moment in een opslag in Portugal tot de bouw af is. Daarna kan hij permanent verhuizen naar Portugal!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Hoe is de liefde voor Portugal ontstaan om België te verlaten?

“In 2004 ben ik op vakantie geweest in Portugal. De oceaan sprak mij erg aan in verband met zonen die graag surfen. Daarnaast zijn de mensen heel vriendelijk in Portugal. De natuur is ook erg mooi en er is nog zoveel te ontdekken in Portugal. Daarnaast is het voor de Belgen fiscaal ook aantrekkelijk om je spaargeld te investeren in Portugal. Voor je pensioen is het ook leuk, toch? Wil je oud worden in België of in Nederland of wil je lekker genieten van het leven en in Portugal oud worden?”

Hoelang van tevoren ben je begonnen met het plannen van je verhuizing?

“Eigenlijk ben ik twee jaar geleden al begonnen omdat ik een stuk grond had gekocht via via rechtstreeks bij de eigenaar. Ik wilde dus al voorbereiden op de verhuizing naar Portugal door meerdere offerteaanvragen te doen. Helaas ging het proces niet zo snel, waardoor er jaren overheen is gegaan. De architect checkte bij de gemeente of alles in orde was en vroeg offertes bij meerdere aannemers, waardoor we kozen voor correcte prijs/kwaliteit en niet voor snelheid en goedkoop. Ik had toen ook studerende kinderen die bij mij thuis woonden. Die zijn ondertussen al het huis uit dus nu kan ik verhuizen naar Portugal. Recentelijk ben ik al naar Portugal afgereisd, omdat mijn spullen in mijn woning in België zijn ingeladen en vervoerd.”

Verhuizers van Actimovers

Harold en de verhuizers van Actimovers bij de woning in België.

Hoe heb je Actimovers gevonden?

“Twee jaar geleden ben ik begonnen met het oriënteren naar verhuisbedrijven in verband met de aankoop van de grond voor mijn huis en eventuele opstart van de bouw. Ik ben toen op Google gaan zoeken voor verhuizen naar Portugal. Daarna ben ik op de website van Sirelo beland en heb ik mijn gegevens ingevuld in het offerteformulier. Eén van de kandidaten was Actimovers, maar ik had daarna niets meer met de offerte gedaan. Grappig genoeg kreeg ik na een hele lange tijd een foto van de vrachtwagen van Actimovers doorgestuurd van kennissen uit Portugal. Ik heb hun toen weer opnieuw gecontacteerd. Het bleek inderdaad dat ik aantal jaren geleden dus een offerte van hen had ontvangen in mijn mailbox.”

Hoe was de verhuizing vanaf moment 1?

“Perfect! Ik kan niks bedenken hoe het beter had gekund! Als ik contact opnam met Actimovers kreeg ik zelfs binnen één uur al een telefoontje van hen. De salesmanager was ook een enthousiaste, klantvriendelijke man en heeft mij de vraag gesteld hoe ik het voor me zag en op welke manier de verhuizing uitgevoerd moest worden. Tijdens de verhuizing heb ik nog verhuisdozen gekocht van de Action, maar dat was achteraf niet nodig geweest. Ze hebben zelfs in het weekend verschillende verhuisdozen en materialen aangeleverd bij mijn huis zonder extra kosten! Dit was allemaal al inbegrepen in de prijs. Ik vond dat echt topservice van Actimovers.

Maandagochtend 23 november stond al 4 man voor mijn deur en hebben alles professioneel ingeladen en zelfs de stoelen et cetera goed ingewikkeld zodat het niet beschadigd zou raken. Ik vond dat echt mooi om te zien hoe ze te werk gingen.
Voor het transport naar Portugal hadden we dus afgesproken om door middel van groupage transport de inboedel te vervoeren wat ongeveer 3 weken zou duren. En wat denk je? Een week later stonden ze al in Portugal. Binnen drie kwartier hebben ze alles uitgeladen. Dat was erg fijn om mijn spullen zo snel mogelijk te ontvangen.”

Lossen van de inboedel in Bombarral, Portugal.

Lossen van de inboedel in Bombarral, Portugal.

Heb je tot slot nog tips voor mensen die plannen hebben om te verhuizen naar Portugal?

  • “Bereid je goed voor op je verhuizing en zorg dat je alles gelijk in Portugal neer kan zetten. Mocht dat niet lukken, probeer dan een tijdelijke opslag te regelen in de buurt of via het verhuisbedrijf. Ik had het geluk dat ik bij de mensen waar ik vaak was voor mijn bed & breakfast daar mijn spullen kon opslaan in een loods. Dat was erg goed beveiligd en er was ook geen risico dat mijn spullen beschadigd zouden raken door vocht bijvoorbeeld.
  • Zorg dat je contact hebt met de juiste mensen. Soms heb je helaas mensen die gebruik willen maken van je situatie. Zij zien dat je geen ervaring hebt. Ga met lokale makelaars praten als je wil investeren in vastgoed, want zij kennen de omgeving immers goed.
  • Tenslotte: kom af en toe met het laagseizoen naar Portugal om van alles te ontdekken of bepaalde zaken te regelen. Tegenwoordig kun je voor paar tientjes al hen en weer vliegen. Huur een auto (wat overigens goedkoop is in Portugal) en neem de tijd om Portugal te ontdekken. Zoek een plek uit om te wonen waar je ook goede verbinding hebt voor internet bijvoorbeeld en ook goede voorzieningen in de buurt.”
Loods in Portugal

Loods in Portugal waar Harold zijn inboedel heeft opgeslagen.

En heb je ondertussen een favoriet gerecht of drankje? 😉

“Alle Portugese wijn! Ze hier hebben zoveel goede wijn. In België kocht ik ook vaak Portugese wijn omdat het zo lekker was. Je hebt hier in Portugal zoveel betaalbare wijn om te kopen. Je hebt hier al vanaf 7 á 8 euro Magnum flessen van 1,5 liter. Ook in de supermarkten heb je zelfs honderden lekkere Portugese wijn. Ik heb ze allemaal ingekocht en ik ga ze zeker ook uitproberen… 😉.”