Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Portugal

Featured image

Ga jij verhuizen naar Portugal? Dan ben je bij hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je wat de verhuizing kost, handige informatie over wat je tijdens de emigratie moet regelen en tot slot vind je hier vliegensvlug een verhuisbedrijf dat bij jouw verhuizing past. Lees snel verder.

Wat kost verhuizen naar Portugal?

Een verhuizing naar Portugal kost gemiddeld € 3.600 tot € 5.800. Dit zijn de gemiddelde kosten van ’t verhuizen van de inboedel van een 2/3 kamer woning, waarbij het transport naar Portugal via het vasteland plaatsvindt. Aan iedere internationale verhuizing hangt een ander prijskaartje, omdat de kosten tot stand komen aan de hand van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volume van de inboedel en de afstand van A naar B.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van verhuizen naar Portugal. In deze tabel vind je de kosten voor verschillende typen woningen en het transport via zowel het vasteland als het water.

Type woningGem. kosten via vastelandGem. kosten via water
2 kamer woning€3.600 – €4.500€3.700 – €4.600
3 kamer woning€4.300 – €5.800€5.500 – €7.400
5 kamer woning€7.100 – €9.600€8.500 – €11.400

Let op: bij deze gemiddelde kosten van een verhuizing van Nederland naar Portugal is er nog geen rekening gehouden met extra diensten tijdens de verhuizing. Denk hierbij aan het (de)monteren van meubelen, inpakken van verhuisdozen en het afsluiten van een verhuisverzekering.

Container transport naar Portugal

Ben je van plan een groot deel van het verhuisproces zelf uit te voeren en wil je enkel de container door een verhuis- of transportbedrijf laten verschepen? Veel bedrijven bieden deze optie. Je hebt in dit geval de keuze uit een Port-to-Port transport of een Door-to-Door transport naar Portugal.

Port-to-Port en Door-to-Door

Bij een Port-to-Port transport wordt enkel de verscheping van haven tot haven door het verhuis- of transportbedrijf verzorgd. Bij een Door-to-Door transport haalt dit bedrijf de container bij je huidige woning op en vervoert deze tot aan je nieuwe woning. Het verschil met een verzorgde verhuizing is dat je zelf de container bij je woning laat plaatsen en deze zelf in- en uitlaadt. Je boekt bij deze twee vormen van transport dus slechts het transport, geen verhuizing.

Kosten van een container transport

Vorm van transportContainer formaatGemiddelde kosten
Port-to-Port20 ft container€700 – €1.850
Port-to-Port40 ft container€950 – €2.200
Door-to-Door20 ft container€1.000 – €3.100
Door-to-Door40 ft container€1.350 – €4.000

💬 Sirelo’s TIP: Heb je nog niet berekend of je een 20 ft of 40 ft container nodig hebt? Gebruik dan deze calculator!

Verzorgde verhuizing vs. Container transport naar Portugal

In de bovenstaande tabellen komt duidelijk het verschil naar voren tussen een verhuizing, waarbij vrijwel alles je uit handen wordt genomen, en een container transport. Bij een emigratie naar Portugal kiezen de meeste mensen voor een full-service verhuizing omdat er tijdens het emigratieproces al genoeg op je afkomt.

Het voordeel van een full-service verhuizing is dat je zelf geen papierwerk of container hoeft te regelen. Het verhuisbedrijf regelt alles omtrent de verhuizing, dus ook de douane formaliteiten. Wel zo prettig!

Benieuwd wat jouw verhuizing naar Portugal precies zal kosten?

Wil je weten wat de exacte kosten van jouw verhuizing zullen zijn? Met ons formulier ontvang je vrijblijvend en snel tot 5 verhuisoffertes voor je verhuizing naar Portugal. Door deze offertes te vergelijken, bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing!

Verhuizen naar Portugal en voorkomen dat je te veel betaalt?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

💬 Sirelo’s TIP: Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken, weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt. Het gaat immers wel om je inboedel! Ben je benieuwd welke verhuisbedrijven gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Portugal? Lees dan verder

Verhuisbedrijf Portugal 🚚

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisbedrijven kunt vergelijken voor je verhuizing naar Portugal, kun je hier ook zelf bij individuele verhuizers een offerte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Kuiper De Internationale Verhuizer

2. Smilda & Zn Removals

3. Van der Ent Top Movers

Deze verhuisbedrijven zijn stuk voor stuk goed beoordeeld door hun klanten. Daarnaast zijn ze allemaal gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Portugal. Je weet bij deze verhuizers dus zeker dat je inboedel in veilige handen is! Meer verhuizers bekijken met de expertise Portugal? Bekijk dan de pagina Verhuisbedrijven Portugal.

Hoelang is je inboedel onderweg?

 • Vasteland: Met een verhuiswagen over het vasteland duurt het gemiddeld 3 tot 5 dagen voordat de truck in Portugal aankomt. Hou er rekening mee dat dit alleen mogelijk is wanneer je naar het vasteland van Portugal verhuist.
 • Containerschip: Een containerverscheping duurt maar liefst 25 tot 31 dagen. Verhuis je naar een eiland? Dan is een container verhuizen de enige mogelijkheid. Informeer bij het verhuisbedrijf hoelang je inboedel precies onderweg zal zijn.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je weten wat de beste manier voor jouw verhuizing zal zijn en direct de verhuiskosten achterhalen? Gebruik dan ons gratis offerteformulier! ✔️

Emigreren naar Portugal: wat te regelen?

Portugal is onder Nederlanders een populaire bestemming. De meest uiteenlopende redenen kunnen de doorslag geven om te verhuizen naar Portugal. Maar, de meest voorkomende reden is verrassend genoeg toch wel het klimaat. Waar het ’s zomers tot wel boven de 35 graden wordt, is het in de winter erg aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 16 graden. Daar houden we van! 🔆 Maar behalve het fijne vooruitzicht van goede temperaturen komt er bij een emigratie naar Portugal nog meer kijken. We vertellen je hier meer over.

Kan ik zomaar in Portugal gaan wonen?

Als Nederlander kun je relatief makkelijk emigreren naar Portugal. Je hebt geen visum nodig, omdat Portugal onder de Europese Unie valt. Het enige wat je hoeft te doen om in Portugal te mogen wonen en werken, is het inschrijven bij de Portugese gemeente. Hierbij heb je een uitschrijvingsbewijs uit Nederland nodig, bewaar deze dus goed.

Na een periode van 5 jaar woonachtig te zijn in Portugal, krijg je automatisch een verblijfsvergunning. Dit betekent dat je je permanent kunt vestigen in Portugal. Meer informatie kun je vinden bij de Portugese ambassade in Nederland of bij de Nederlandse ambassade in Portugal.

De emigratie: inschrijven in Portugal

Na een periode van drie maanden in Portugal, moet je je binnen 30 dagen inschrijven bij de gemeente waar je woont. Daar vul je de verklaring van inschrijving in, ook wel ‘certificado de registo de cidadão europeu’ genoemd. Dit neem je mee:

 • Een geldig ID of paspoort;
 • Een verklaring onder ede dat je óf werkt in dienstverband of zelfstandig bent, óf over genoeg inkomen bezit voor jezelf en familie plus verzekering ziektekosten;
 • Het uitschrijvingsbewijs, hiermee toon je aan dat je niet meer in Nederland woont.

Verhuizen er familieleden mee naar Portugal? Dan moeten zij de volgende documenten meebrengen bij het inschrijven:

 • Een geldig ID of paspoort;
 • Een document waar de familierelatie is uitgelegd, bijvoorbeeld geboorteakte.

Als je meer wilt weten over registratie en documenten die nodig zijn, bezoek dan de website van de Nederlandse overheid of de website van de Portugese vreemdelingendienst.

AOW, toeslagen en uitkeringen

Controleer tijden in hoeverre je na de emigratie nog recht hebt op bijvoorbeeld AOW, pensioen, uitkeringen en toeslagen vanuit Nederland. Omdat Portugal onderdeel is van de EU kun je waarschijnlijk AOW en pensioen volledig blijven ontvangen, maar hierbij gelden uitzonderingen. Zorg dus dat je je hier tijdig in verdiept en informeer bij de Belastingdienst.

Hou er rekening mee dat je na de emigratie niet langer verzekerd bent voor AOW. Ontvang je op het moment van emigreren nog geen AOW vanuit Nederland? Dan bouw je deze ook niet meer verder op, omdat je bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer verzekerd bent. Ieder jaar onverzekerd jaar zorgt ervoor dat je later minder AOW zult ontvangen. Raadpleeg de website van de SVB over het (vrijwillig) verzekeren na een emigratie.

Zorgverzekering

In Portugal wordt de gezondheidszorg steeds beter. Helaas loopt het land wel iets achter op Nederland, maar de gezondheidszorg wordt steeds beter en dit maakt emigreren net iets aantrekkelijker. Heb je al stilgestaan bij een zorgverzekering na je emigratie? Je hebt in Portugal twee opties:

 • De Seguranca Social, de sociale zekerheid, biedt gezondheidszorg wanneer je via je werkgever hiervoor in aanmerking komt. Maandelijks betaal je via je werkgever een premie. Je moet hierbij een Número Utente aanvragen en daarnaast krijg je een dokter toegewezen. Wanneer je geen werk hebt, met pensioen bent of langdurig ziek bent, hoef je geen financiële bijdrage te leveren voor deze vorm van publieke gezondheidszorg in Portugal.
 • Een particuliere zorgverzekering. Kom je (nog) niet in aanmerking voor de Seguranca Social? Dan kun je zelf een particuliere verzekering afsluiten. Je ontvangt hiermee betere zorg en je weet zeker dat je lange wachttijden in de zorg vermijdt. Ben je op zoek naar een geschikte zorgverzekering? Klik hieronder voor een vrijblijvende offerte!

Tip: voor je emigreert..

De meeste Nederlanders worden verliefd op Portugal tijdens een vakantie. Maar heb je Portugal ook al eens in de winter bezocht? Met lege terrassen, weinig toeristen en minder zon is het land plots heel anders. Dit kan het beeld dat je van Portugal hebt mogelijk veranderen, maar geeft wel een realistisch beeld van het leven in Portugal in de winter.

Voordat je besluiten definitief naar Portugal te verhuizen, is het dus raadzaam om Portugal allereerst tijdens de winter te bezoeken. Bij voorkeur voor een langere periode, zodat je écht weet wat je kunt verwachten. Emigreren is niet hetzelfde als een lange vakantie, helaas! 

Belasting in Portugal

Ook in Portugal ontkom je er niet aan: belasting. Wanneer je langer dan 185 dagen in Portugal bent, wat niet aansluitend hoeft te zijn, ben je verplicht om belasting te betalen. De belastingen in Portugal liggen nog steeds lager dan het gemiddelde in Europa, maar stijgt wel ieder jaar. Om meer te weten te komen over de BTW, vennootschapsbelasting en hoe je belastingaangifte moet doen in Portugal, lees dan hier verder.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je zeker weten dat je bij het emigratieproces niets vergeet? Gebruik dan onze handige checklist voor internationaal verhuizen.

Verhuizen naar Portugal kosten

Voor- en nadelen van wonen in Portugal

Al bijna 20 jaar helpen wij mensen met hun verhuizing naar Portugal. We horen dus regelmatig verhalen van mensen die je voorgingen. De voor- en nadelen die wij het meest hebben gehoord, zetten we voor je op een rijtje.

Voordelen

 • Het klimaat. Portugal kent warme, droge zomers en wilde winters. In de winter regent het meer dan in de zomer, maar de temperatuur daalt gemiddeld maar tot ca. 16 graden. Vergeleken met Nederland is dat dus erg aangenaam, en écht koud wordt het er niet.
 • Kosten van basisbehoeften liggen lager. Niet inleveren op kwaliteit maar wel minder betalen? Dan zit je in Portugal goed. Eten en drinken is goedkoper dan in Nederland, maar ook woonlasten zijn lager.
 • Zowel ’t kopen als huren van een woning is goedkoper, en makkelijker. De uitdagingen waar je in Nederland mee te maken krijgt wanneer je een woning wil huren of kopen, zul je in Portugal niet treffen. Het kopen of huren van een woning in Portugal is relatief simpel en kost een stuk minder dan je vanuit hier gewend bent.
 • Portugezen doen altijd hun best om je te begrijpen en je te helpen. Zelfs wanneer je de taal niet goed spreekt zal een Portugees je waarschijnlijk proberen te helpen. Met handgebaren en langzaam praten kom je er dan al snel uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Fransen kenmerkt het Portugese volk zich door deze behulpzaamheid. Erg prettig wanneer je emigreert!
 • Meer officiële feestdagen. In Nederland kennen we relatief veel officiële feestdagen en dus hebben we ook weinig (extra) vrije dagen. In Portugal is dat wel anders! Het land kent een stuk meer feestdagen en dit betekent dat je regelmatig vrij bent van werk, zonder dat dit je een vrije dag kost.

Emigreren naar Portugal met Sirelo: wat te regelen

Nadelen van wonen in Portugal

 • De taal. Helaas is Portugees niet de makkelijkste taal om als Nederlander te leren, maar eigenlijk ontkom je er niet aan. Op veel plaatsen in Portugal spreekt men nauwelijks Engels, dus basiskennis Portugees is een vereiste wanneer je verhuist. Heb je nog een aantal maanden te gaan voor de verhuizing plaatsvindt? Overweeg dan alvast te starten met een taalcursus.
 • Op feestdagen is alles gesloten. Portugal kent niet alleen méér feestdagen, maar ook de inrichting van deze dagen is net even anders. Portugezen brengen de feestdag door met familie en vrienden want vrijwel iedereen is vrij. Dus niet alleen kantoren en instanties sluiten de deuren, ook winkels en horeca doen dit. Dit betekent dus ook dat alles dicht is.
 • Salarissen zijn lager. Hier tegenover staat natuurlijk het feit dat je ook aanzienlijk minder betaalt, dus in verhouding ga je er qua salaris en kosten waarschijnlijk niet op achteruit. Echter zal het wel even wennen zijn om drastisch minder te gaan verdienen. Stel jezelf hier op in voordat je naar Portugal emigreert.

Wat zijn jouw redenen om te verhuizen naar Portugal? Grote kans dat je iets tussen de voordelen hebt gespot wat ook jou naar Portugal trekt en je bent dus zeker niet de enige! Is je verhuizing al definitief? Vergeet dan niet om tijdig verhuisoffertes aan te vragen. Zo voorkom je dat je op het laatste moment nog op zoek moet naar een verhuisbedrijf.

Of bekijk hier de verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen van Nederland naar Portugal.

Meer over wonen in Portugal

Lage criminaliteitscijfers zorgen er voor dat je je in Portugal sneller veilig voelt. En wat dacht je van tientallen kilometers aan strand? Voeg daar een zonnetje aan toe, en de uitkomst kan niets anders zijn dan een geweldige ervaring om in Portugal te wonen. Daar komt ook nog eens bij dat je in het algemeen veel minder geld kwijt bent aan kosten van het dagelijks leven!

Cultuur

Portugal dankt haar schitterende leefomstandigheden aan de rijke geschiedenis die het land door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Kijk maar eens naar de Toren van Belém (Torre de Belém), een laatgotisch werelderfgoed dat in de 16e eeuw is opgericht. De toren geldt als een herdenking voor alle ontdekkingsreizen die Vasco da Gama maakte. Daarnaast maakte het deel uit van een klooster. Tot de dag van vandaag trekt het veel publiek, en dat is niet zonder reden. Portugal heeft absoluut een eigen stijl als het gaat om de architectuur. De laatgotische stijl is niet alleen kenmerkend voor de Toren van Belém, maar ook voor andere oude bouwwerken in de grote steden en de kleine dorpjes. Het is een absolute trekpleister voor toeristen, maar ook voor immigranten!

De keuken

Ook het lekkere eten is voor velen een belangrijke reden om te gaan wonen in Portugal. We hebben te maken met een land waarin eten belangrijk is. Portugal ligt aan de Atlantische Oceaan en het zal je dan ook niet verbazen dat visrecepten altijd hoog op de menukaarten staan. Kabeljauw (bacalhau) kan in honderden vormen opgediend worden. Daarnaast grillen de Portugese koks ook veel sardines.

Huizen in Portugal

Het is al vaker gezegd, maar belangrijk om nog maar eens te herhalen: Portugal is heel aantrekkelijk om naartoe te emigreren. Als je gaat wonen in Portugal, kijk jen natuurlijk naar de huizenprijzen. Veel oude huizen zijn nog in de laatgotische stijl gebouwd, maar deze zijn doorgaans slecht onderhouden en daardoor kunnen huizenprijzen dalen, zeker in afgelegen gebieden. Je moet er bij deze huizen rekening mee houden dat er veel tijd en moeite moet gaan in het opknappen van deze woningen. Gelukkig is het verkrijgen van een bouwvergunning de laatste jaren een stuk makkelijker geworden in Portugal.

Kaarsrecht tegenover deze authentieke woningen in Portugal staat de gemoderniseerde huizenbouw. Deze woningen kennen huizenprijzen die juist aan het stijgen zijn. Dit heeft te maken met de inflatie, maar ook met aangepaste normen voor energieverbruik en toenemende kosten voor grondstoffen of klusbedrijven. Desondanks kun je een ruime gezinswoning aan de kust toch voor zo’n 200.000 euro kopen. De huizenprijzen in Portugal vallen in vergelijking met Nederland dus zeker mee. Let op: wanneer je met een Portugese makelaar in zee gaat, moet je controleren of deze gecertificeerd zijn. In Portugal is het immers verplicht om een diploma te hebben.

Kosten auto invoeren in Portugal

Veel Nederlanders overwegen hun auto mee te verhuizen naar Portugal. Ben jij dit ook van plan? Dan zijn er 3 stappen die je moet doorlopen:

 1. Guia de Circulação  
  Een lange-termijnvergunning aanvragen bij de douane.
 2. Voertuigbelasting
  Bij hetzelfde douanekantoor kun je een verzoek indienen voor ontheffing of de bepaling van de voertuigenbelasting.
 3. Registratie
  Tenslotte moet het voertuig geregistreerd worden bij het IMTT. Daarna wordt het document único, de autopapieren, opgestuurd.

Voor het importproces is het Certificaat van Overeenstemming nodig. De kosten voor het importeren van je auto in Portugal zijn minimaal €400, plus €100 voor het op naam zetten van de auto. Daarnaast moet je je auto er zelf heen rijden of de auto laten verhuizen door een verhuisbedrijf. Hou er dus rekening mee dat een auto verhuizen naar Portugal al snel meer kost dan je in eerste instantie verwacht, want voornamelijk het transport kost relatief veel geld.

Huisdieren verhuizen naar Portugal

Huisdier meeverhuizen

Bij een permanente verhuizing naar Portugal neem je natuurlijk graag je huisdier mee. Er zijn hierbij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het huisdier moet een EU-dierenpaspoort hebben;
 • Het huisdier moet een microchip hebben;
 • Ook moet het huisdier ingeënt zijn voor alle ziektes;
 • Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd;
 • Het huisdier moet een behandeling hebben gehad tegen lintwormen.

Is je huisdier een hond? Dan gelden er aanvullende eisen. Hou er rekening mee dat..

 • Een hond in Portugal moet een halsband dragen, gemuilkorfd worden en kort aangelijnd worden;
 • De eigenaar moet een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid.

En tot slot: als je een ras hebt dat als potentieel gevaarlijk wordt gezien, moet je een vergunning aanvragen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente, als je een verklaring voor goed gedrag hebt samen met een garantverklaring.

Klaar voor de verhuizing? 🚚

We hopen dat dit artikel je een stap verder heeft gebracht! Om optimaal voorbereid te zijn op je verhuizing naar Portugal, hebben wij de onderstaande artikelen voor je geselecteerd. Namens het Sirelo team wensen we je veel succes tijdens dit avontuur!