Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Portugal

Kosten, checklist en verhuisbedrijven

Featured image

Ga jij verhuizen naar Portugal? In deze gids leer je wat de verhuizing kost en vind je een handige verhuischecklist. We vertellen je over het leven in Portugal, de huisprijzen, het gemiddeld salaris en meer om je voor te bereiden op de emigratie.

Verhuizen naar Portugal kosten

Een verhuizing naar Portugal kost gemiddeld € 3600 tot € 5800. Dit zijn de gemiddelde kosten van het verhuizen van huisraad naar Portugal (2/3 kamer woning) met transport over het vasteland.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van het verhuizen van huisraad naar Portugal, zowel over het vasteland als via water:

Type woningGem. kosten via vastelandGem. kosten via water
2 kamer woning€3.600 – €4.500€3.700 – €4.600
3 kamer woning€4.300 – €5.800€5.500 – €7.400
5 kamer woning€7.100 – €9.600€8.500 – €11.400

 De prijzen zijn exclusief extra verhuisdiensten, zoals het (de)monteren van meubelen, inpakken van verhuisdozen en het afsluiten van een verhuisverzekering.

Ontdek de lijst met de 12 beste internationale verhuisbedrijven in Nederland.

Kosten 20 ft zeecontainer transport naar Portugal

De gemiddelde kosten liggen tussen de € 700 en € 1850 voor port-to-port transport. Een 20 ft zeecontainer naar Portugal is de standaard maat.

Bij door-to-door moet je rekenen op € 1000 tot € 3100 transportkosten naar Portugal. Met deze calculator bereken je welke grootte zeecontainer je nodig hebt om je huisraad naar Portugal te verhuizen.

Vergelijk offertes en boek verhuizen naar Portugal

Met het formulier hieronder ontvang je vrijblijvend tot 5 verhuisoffertes voor je verhuizing naar Portugal. Vergelijk prijzen en voorkom je dat je te veel betaalt.

Ga je verhuizen naar Portugal?
Selecteer je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing

💬 Sirelo’s TIP: Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken, weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt. Het gaat immers wel om je inboedel! Ben je benieuwd welke verhuisbedrijven gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Portugal? Lees dan verder

Verhuisbedrijf Portugal kiezen

Vraag je liever bij individuele verhuizers een offerte aan? Hieronder vind je de top drie best beoordeelde verhuisbedrijven voor je emigratie naar Portugal. Ze zijn allemaal goed beoordeeld en gespecialiseerd in de route. Bekijk ook onze andere expert verhuisbedrijven Portugal.

1. Kuiper De Internationale Verhuizer

2. Smilda & Zn Removals

3. Van der Ent Top Movers

Checklist: Verhuizen naar Portugal, wat regelen?

Hieronder hebben we een checklist emigreren naar Portugal voor je voorbereidt, zodat je alle kennis op zak hebt voor je het avontuur aangaat. Bekijk ook de checklist voor internationaal verhuizen.

Kan ik zomaar emigreren naar Portugal vanuit Nederland?

Ja! Je hebt geen visum nodig, omdat Portugal onder de Europese Unie valt. Je moet je alleen inschrijven bij de Portugese gemeente. Hiervoor heb je een uitschrijvingsbewijs uit Nederland nodig.

Na een periode van 5 jaar woonachtig te zijn in Portugal, krijg je automatisch een verblijfsvergunning. Meer informatie vind je op de pagina Portugese ambassade in Nederland of bij de Nederlandse ambassade in Portugal.

Inschrijven bij de gemeente in Portugal

Na een periode van drie maanden in Portugal, moet je je binnen 30 dagen inschrijven bij de gemeente waar je woont. Daar vul je de inschrijvingsverklaring in – ook wel ‘certificado de registo de cidadão europeu’. Dit neem je mee:

 • Een geldig ID of paspoort;
 • Een verklaring onder ede dat je óf werkt in dienstverband of zelfstandig bent, óf over genoeg inkomen bezit voor jezelf en familie plus verzekering ziektekosten;
 • Het uitschrijvingsbewijs uit Nederland.

Verhuizen er familieleden mee naar Portugal? Zorg dat ze een geldig ID of paspoort meenemen en een document waar de familierelatie is uitgelegd, bijvoorbeeld de geboorteakte.

Op de website van de Portugese vreemdelingendienst lees je meer over de benodigde documenten.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Je hebt in Portugal twee zorgverzekering opties:

 • Publieke zorgverzekering: met de Segurança Social betaal je een maandelijkse premie via je werkgever. Met je Número Utente krijg je een dokter toegewezen. Ben je werkloos, gepensioneerd of langdurig ziek, dan lever je geen financiële bijdrage.
 • Particuliere zorgverzekering: voor als je (nog) niet in aanmerking voor de sociale verzekering komt. Je ontvangt hiermee betere zorg en kortere wachttijden.

Belasting in Portugal

Wanneer je langer dan 185 dagen per jaar in Portugal bent (wat niet aansluitend hoeft te zijn) ben je verplicht om belasting te betalen. De belastingen in Portugal liggen lager dan het gemiddelde in Europa, maar stijgen wel ieder jaar.

Bekijk de pagina Belastingen in Portugal om meer te leren over de BTW, vennootschapsbelasting en hoe het emigreren naar Portugal fiscaal werkt.

Goed om te weten: de Non Habitual Resident regeling (NHR) waarmee je voorheen naar Portugal kon verhuizen met subsidie en een lager belastingtarief komt in 2024 te vervallen.

AOW, toeslagen en uitkeringen

Controleer bij het emigreren naar Portugal of je nog recht hebt op bijvoorbeeld AOW, pensioen, uitkeringen en toeslagen vanuit Nederland. Omdat Portugal onderdeel is van de EU kun je waarschijnlijk AOW en pensioen volledig blijven ontvangen, maar hierbij gelden uitzonderingen. Informeer hierover bij de Belastingdienst.

Na de emigratie ben je niet langer verzekerd voor AOW bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je bouwt niets verder op en met ieder onverzekerd jaar ontvang je later minder AOW. Op de website van de SVB vind je meer informatie over het (vrijwillig) verzekeren na een emigratie naar Portugal.

Nadelen en voordelen van emigreren naar Portugal

Voordelen wonen in Portugal

 Lagere kosten levensonderhoud
 Betaalbare woningen
 Gastvrijheid
 Meer officiële feestdagen

Voordelen wonen in Portugal

 Taal
 Lagere salarissen
 Op feestdagen is alles gesloten

Wonen en werken in Portugal als Nederlander

Hoe duur is Portugal om te wonen? Hieronder zie je hoeveel het gemiddeld kost om te leven in Portugal als expat en wat de kosten zijn van producten.

ProductGemiddelde kosten
Maaltijd in goedkoop restaurant€ 10
Cappuccino€ 1,76
Melk (1 liter)€ 0,93
Eieren (12)€ 2,76
OV (enkeltje)€ 2,00
OV (maand abonnement)€ 40,00
Levensonderhoud 1 persoon (zonder huur)€ 661,50

Ervaringen van Nederlands in Portugal

Lees de blog van Jan, die naar een kleine stad in het zuiden van Portugal emigreerde met zijn vrouw.

Wonen in Portugal kosten

Waar je het beste kunt wonen in Portugal is afhankelijk van je wensen. Lissabon is de duurste stad. Goedkoop wonen in Portugal doe je in plaatsen als Aveiro, Castelo Branco en Santarém. Hieronder zie je de gemiddelde huurprijs voor een 1 kamer woning in het centrum diverse Portugese steden.

StadGemiddelde huurprijs
Lissabon€ 1319
Albufeira€ 1667
Aveiro€ 728
Faro€ 942
Santarém€ 550
Algarve€ 1000
Castelo Branco€ 450

Wil je liever kopen en wonen in Portugal? De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In de Algarve kost een gemiddelde koopwoning rond de € 438,000. In Faro ligt dit bedrag op ongeveer € 621,500 en in Albufeira rond de € 691,000. Om goedkoop te wonen in Portugal overweeg je bijvoorbeeld Alcoutim, waar een woning gemiddeld € 191,500 kost.

Werken in Portugal

Je mag gewoon werken in Portugal als Nederlander – zowel bij een Portugees bedrijf als remote voor een Nederlandse of buitenlandse werkgever. Kies je voor een Portugees bedrijf, houd er dan rekening mee dat het gemiddelde salaris in Portugal veel lager ligt dan in Nederland. In Lissabon is het gemiddelde salaris bijvoorbeeld € 1130 per maand.

Rentenieren in Portugal

Wil je als gepensioneerde emigreren naar Portugal? Uitstekende keuze! Je kunt naar Portugal emigreren met je AOW. Als je na de AOW-gerechtigde leeftijd verhuist, blijf je recht houden op je Nederlandse AOW. Verhuis je daarvoor al, dan kan dit gevolgen hebben voor de uitkering. Let erop dat het gemiddelde maandelijkse pensioen slechts ongeveer € 400 bedraagt in Portugal.

Auto inschrijven in Portugal

Wil je je auto verhuizen naar Portugal? Zo kun je in 3 stappen je auto inschrijven in Portugal:

 1. Guia de Circulação: vraag een langetermijnvergunning aan bij de douane;
 2. Voertuigbelasting: dien bij de douane ook een verzoek in voor ontheffing of de bepaling van de voertuigenbelasting;
 3. Registratie: ga naar het IMTT voor het inschrijven van je auto in Portugal zodat de autopapieren kunnen worden opgestuurd.

De kosten voor het importeren van je auto in Portugal zijn minimaal € 400, plus € 100 voor het op naam zetten van de auto. Daarnaast moet je je auto zelf naar Portugal rijden of je auto laten verhuizen door een verhuisbedrijf.

Huisdier meeverhuizen naar Portugal

Bij een permanente verhuizing naar Portugal neem je natuurlijk graag je huisdier mee. Dit zijn de eisen, je huisdier moet:

 • Een EU-dierenpaspoort hebben;
 • Een microchip hebben;
 • Ingeënt zijn voor alle ziektes;
 • Behandeling hebben gehad tegen lintwormen;
 • Er moet een antistoffentest zijn uitgevoerd.

Voor honden gelden er aanvullende eisen bij het verhuizen. In Portugal moeten alle honden een halsband dragen, gemuilkorfd worden en kort aangelijnd worden. Je moet ook een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid. Als je een ras hebt dat als potentieel gevaarlijk wordt gezien, moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Hiervoor heb je een verklaring voor goed gedrag en een garantieverklaring nodig.

Veelgestelde vragen

Kan ik als Nederlander zomaar verhuizen naar Portugal?

Hoe kan ik naar Portugal emigreren?

Wat zijn de voordelen van emigreren naar Portugal?

Kan ik als Nederlander emigreren naar Madeira?

Hoe duur is Portugal om te wonen?