Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Porto

Featured image

Ben jij verliefd geworden op Porto met zijn aangename mediterrane klimaat en de hartelijke mensen? Dan is verhuizen naar Porto de volgende stap die je moet overwegen. Porto is een prachtige havenstad, vol met contrasten. De stad is de ultieme combinatie van een traditionele en moderne stad. Op deze pagina kun je meer informatie lezen over de stad zelf, het baanaanbod, de huizenprijzen, het klimaat en de beste wijken in Porto.

Over Porto

Hoewel Porto niet de hoofdstad is van Portugal, wordt ze wel degelijk gezien als de culturele hoofdstad van het land. Porto is de tweede grootste stad van Portugal, met een van de grootste stedelijke gebieden in Europa. De stad is namelijk 41 km2 en heeft zo’n 220.000 inwoners, met vele verschillende nationaliteiten. Verder is de stad natuurlijk een van de meest bekende toeristische attracties van Portugal. Het is de herkomststad van de overbekende Porto wijn. Porto heeft een prachtige ligging tussen de groene heuvels in de Douro rivier vallei.

Veel Nederlanders verhuizen naar Porto vanwege het gunstige klimaat. In de zomers kun je temperaturen verwachten van 16°C tot 27°C graden, maar er zijn wel eens uitschieters naar boven tot 40°C. In de winter komen de temperaturen nooit onder de 5°C. Een aantrekkelijke gedachte, wanneer je niet zo van de Nederlandse winters houdt. Je kunt in de winter veel regen verwachten in Porto. Waarschijnlijk had je dit niet verwacht, maar het is één van de natste steden van Europa.

Verhuizen naar Porto

Wanneer je gaat verhuizen naar Porto, betekent het ook dat je de Portugese taal onder de knie moet krijgen. Gelukkig spreken wel veel inwoners van Porto goed Engels, zodat je je hiermee ook aardig kunt redden. Bij een verhuizing naar Porto hoef je zeker niet bang te zijn dat je je eenzaam zult voelen als expat. Zoals je al hebt kunnen lezen, is Porto een mix van allerlei culturen. De stad heeft grote expat gemeenschap, waaronder ook Britse, Franse en Italiaanse gemeenschappen.

Verhuizen naar Porto valt vrij makkelijk te regelen, aangezien het land binnen de Europese Unie ligt. Een visum aanvragen in Portugal is overbodig. Wanneer je langer dan vijf jaar in het land woont, krijg je automatisch een verblijfsvergunning in Portugal. Wanneer deze afloopt, kun je hem probleemloos verlengen. Een verdere controle van Portugese autoriteiten is niet eens nodig.

Wonen in Porto

Zie jij het al voor je: wonen in Porto? Je woont te midden van een bruisende stad, maar ook de zee en het strand zijn binnen handbereik. In de weekenden kun je sporten langs de rivier, shoppen aan een van de winkelstraten in Porto en lunchen aan de Ribeira. Kortom: never a dull moment in Porto.

De beste en grootste universiteit van alle universiteiten in Portugal staat in Porto: de Universiteit van Porto. Deze universiteit is nummer 1 als het gaat om research. Ook is er een andere universiteit gevestigd in Porto, het Polytechnische Instituut van Porto. Dit is tevens een populaire bestemming om te gaan studeren, met name technische studies staan hoog aangeschreven bij deze universiteit.

Verhuizen naar Porto heeft vele voordelen: zo is Porto een goedkope stad om in te wonen. Het is een van de goedkopere plaatsen in Europa. Je kunt bijvoorbeeld al uit eten gaan voor 6 euro. Een cappuccino kost gemiddeld 0,99 cent en een ticket voor de bus is gemiddeld 1,50 euro.

Huizen in Porto

Een appartement in Porto is spotgoedkoop, of je het nu huurt of koopt! Wanneer je een appartement huurt in het centrum (1-slaapkamer), betaal je slechts gemiddeld 410,38 euro per maand. Voor hetzelfde appartement buiten het centrum, betaal je ongeveer 300 euro. Voor een 3-slaapkamerappartement in het centrum is dit maandelijks 791,30 euro en voor buiten het centrum is dit 552,08 euro.

Verhuizing naar Porto

Een huis kopen in Portugal is evengoed niet duur. Je betaalt in het centrum 1752,36 euro per vierkante meter. Wil je liever buiten het centrum van Portugal wonen? Dan betaal je zo’n 1162,12 euro per vierkante meter.

Wat zijn de beste woonwijken in Porto?

Wanneer je gaat verhuizen naar Porto, moet je natuurlijk ook kijken in welke plaats je in Porto wilt gaan wonen. Hieronder vind je een overzicht van de beste wijken in Porto:

  • Wanneer je met je gezinnetje gaat verhuizen naar Porto, is Campanha een hele interessante wijk. De wijk ligt net buiten het centrum en geeft je de indruk dat je in een dorp woont, met veel groen en parken. Ondanks dat, zit je wel snel in het centrum van Porto en alle gemakken van de stad zijn binnen handbereik.
  • Foz do Douro is een prachtige wijk aan het strand langs de Atlantische Oceaan. Dit is een prettige woonplaats voor de rijkere expat. Het is dan ook een vrij dure wijk.
  • Een hele hippe wijk om in te wonen in het stadcentrum Je woont dan te midden van het UNESCO werelderfgoed, omgeven door barretjes, clubs, geplaveide straten en oude huisjes.
  • Ramalde is een wijk die steeds populairder wordt. Van een agrarisch gebied is dit veranderd in een bloeiende stedelijke omgeving.

Werken in Porto

De stad Porto is van grote economische betekenis voor het noordwesten van Portugal. Er zijn veel Portugese en internationale bedrijven in Porto gevestigd, zoals Porto Editora, Grupo RAR en Unicer. Daarnaast staat de grootste exporteur van benzineraffinaderij in Porto, genaamd Petrogal. Zoals je al hebt kunnen lezen, is Porto de herkomstplaats van de Port en daarnaast van vele andere wijnen. De stad is een groot exporteur van wijnen en daardoor zijn er ook  veel banen binnen de wijnsector.Verder zijn er ook mogelijkheden binnen Research&Development en het onderwijs, omdat de stad een echte universiteitsstad is.

Andere sectoren, waar kansen liggen voor expats, zijn:

  • Fabricage
  • Toerisme
  • Inblikken en verpakken
  • Katoenproductie
  • IT-sector
  • Finance en accounting

Ben  jij er van overtuigd dat je wilt verhuizen naar Porto? Dan kun je ook nog een kijkje nemen op de pagina verhuizen naar Portugal, voor algemene informatie over Portugal, het onderwijs in Portugal, verhuistips voor Portugal en de banenmarkt in Portugal.