Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Portugal

De economie van Portugal heeft een aantal jaar geleden door de crisis een flinke knauw gekregen. Inmiddels is de economie weer gedeeltelijk hersteld en blijft het groeien. Maar wat betekent dit voor iemand die wil werken in Portugal? En wat heb je eigenlijk allemaal nodig om daarmee te beginnen? Sirelo zoekt het voor je uit!

Permanent werken in Portugal

Het werkloosheidcijfer is redelijk hoog in Portugal. Je moet erg je best doen om aan een goede baan te komen. Maar met name in de toerisme- en horecasector, is relatief veel werk te vinden. Tevens heb je een grotere kans op een baan als je specialistische kennis of ervaring hebt. Tegenwoordig worden steeds meer banen weggegeven aan Portugezen. Alleen Engels spreken is vaak niet genoeg meer om te slagen. Portugees spreken is echt een pré. Wanneer je seizoenswerk gaat doen is het meestal wel genoeg om alleen Engels te spreken.

Wat moet ik regelen wanneer ik wil gaan werken in Portugal?

Portugal is al meer dan 30 jaar lid van de EU. Om te werken in Portugal heb je als Nederlander dan ook geen visum nodig. In principe kan je zo aan de slag in Portugal. Als je echter een Portugese bankrekening wilt openen moet je, naast ID en adresbewijs, een fiscaal nummer hebben. Zo’n nummer kan je krijgen bij het lokale belastingkantoor. Ook moet je ingeschreven zijn bij het arbeidsbureau IEFP, het Instituto do Emprego e Informação Profissional. Deze bureaus zitten verspreid over het hele land, op de website kunt u banen vinden.

Het leven is in Portugal een stuk goedkoper dan in Nederland. Houdt er echter rekening mee dat het gemiddelde loon ook veel lager ligt. Het gemiddelde maandloon is €985,00 in Portugal. Ter vergelijking: in Nederland is dat meer dan €2000,00. Als je gaat werken in Portugal zul je dus ondervinden dat je veel minder loon krijgt. Als je ook gaat wonen in Portugal is dat echter geen probleem.

Werkcultuur in Portugal

Wanneer je gaat werken in Portugal moet je rekening houden met het cultuurverschil. In Nederland zit je met je baas meer op hetzelfde niveau. Het is bijvoorbeeld niet heel vreemd als de baas koffie haalt voor iedereen. In Portugal zal dat niet zo snel gebeuren. Ook is het groepsgevoel in Portugal veel belangrijker dan in Nederland. Eten met de familie is een belangrijk gebeuren. Wij Nederlanders zijn meer op het individu gericht dan de Portugezen.

Portugezen hechten veel waarde aan traditie. Dit betekent ook dat ze het lastiger vinden om te veranderen. De gemiddelde Nederlander kijkt veel meer naar de toekomst. Meestal wordt een ander inzicht, uit een ander land, wel gewaardeerd door de manager.

Belangrijke sectoren in Portugal

Werken in PortugalDe toeristische sector is een van de belangrijkste in Portugal. 10 procent van de bevolking is actief in de toeristenindustrie! De prachtige stranden en de mooie, groene natuur zijn populair onder buitenlanders. Tussen de 10 en 20 miljoen mensen gaan jaarlijks op vakantie in Portugal. Dat is een aanzienlijk aantal in vergelijking met de bevolking van 10 miljoen.

Visserij en landbouw

De meeste handel gaat over zee. De belangrijkste havens zijn die van hoofdstad Lissabon en van Porto. Visserij is ook heel belangrijk voor Portugal. Er wordt veel gevist op sardines, tonijn en schaaldieren. Het grootste gedeelte wordt opgevist door kleine bootjes, maar er zijn ook een hoop grotere vissersschepen.

In het binnenland wordt veel aandacht besteedt aan landbouw. Daarbij moet je denken aan producten als graan, maïs, olijven en druiven. En aangezien een derde van Portugal bebost is, wordt er ook veel hout en kurk verhandelt. De helft van alle kurken is uit Portugal afkomstig!

Vacatures in Portugal

Klaar om te gaan werken in Portugal? Dan kan je beginnen met een baan te vinden! Naast de website van de IEFP heeft net-expregos ook een populaire site. De belangrijkste krant om banen te vinden is de Expresso Emprego. Het is heel gebruikelijk (en vaak succesvol) om in Portugal een open sollicitatie te sturen. Zorg ervoor zoveel mogelijk te weten over het bedrijf en de functie!

Een cv moet er ongeveer hetzelfde uitzien als in Nederland. Zorg ervoor dat je cv in het Portugees is! Noem je meest recente werkervaring en opleidingen als eerst. In Portugal hechten ze meer waarde aan werkervaring dan aan opleidingen. De sollicitatiebrief moet kort en helder zijn. Bij het sollicitatiegesprek moet je jezelf zo goed mogelijk verkopen. Het kan een voordeel zijn om uit Nederland te komen. Vertel veel over je werkervaring en neem een kopie mee van je cv.

Wil je gaan wonen en werken in Portugal? Kijk op de pagina verhuizen naar Portugal voor meer informatie of bekijk onze pagina ‘Verhuisbedrijf Portugal‘.