Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Portugal

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Portugal is over het algemeen goed en sinds de laatste jaren is de gezondheidszorg behoorlijk verbeterd. Toch is de Portugese gezondheidszorg nog niet van hetzelfde niveau als de meeste West-Europese landen. Verpleegkundige zorg is niet zoals in Nederland en aan preventieve medicijnen wordt maar weinig geld uitgegeven. Lees hier snel verder over de gezondheidszorg in Portugal: hoe is deze georganiseerd?

Gezondheidszorg in Portugal verplicht?

De gemiddelde kosten voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking zijn lager dan in een gemiddeld Europees land. Publieke en private zorg werken samen en een private gezondheidszorg in Portugal is aanvullend op de publieke gezondheidszorg.

Publieke gezondheidszorg in Portugal

Wanneer je deelneemt aan de sociale zekerheid, de Seguranca Social, krijg je gratis (of voor een groot deel gefinancierde) publieke gezondheidszorg. Wanneer je bijvoorbeeld 65 jaar bent, wordt ongeveer 40 tot 100 procent van de kosten voor medicijnen en andere medische kosten vergoed.

Particuliere gezondheidszorg in Portugal

Kom je niet in aanmerking voor de publieke gezondheidszorg in Portugal? Dan is het noodzakelijk om je particulier te verzekeren. Doe je dit niet, dan zullen de kosten hoog oplopen. Daarnaast valt een particuliere zorgverzekering sowieso aan te raden, omdat je op deze manier ook betere zorg krijgt. De kwaliteit van de publieke gezondheidszorg laat namelijk nog al eens te wensen over. Ook hoef je ook niet bang te zijn voor lange wachtlijsten met een particuliere verzekering.

Verzekeringen in Portugal

Werkgevers moeten jou registreren bij de Sociale zekerheid, wanneer je gaat werken en wonen in Portugal. Samen met je werkgever betaal je maandelijks een premie voor de publieke gezondheidszorg. Je moet een Número Utente aanvragen en daarnaast krijg je een dokter toegewezen. Wanneer je geen werk hebt, met pensioen bent of langdurig ziek bent, hoef je geen financiële bijdrage te leveren voor de publieke gezondheidszorg in Portugal.

Wanneer je eenmaal geregistreerd bent bij de Sociale Zekerheid, ben je automatisch ook geregistreerd voor dekking van de publieke gezondheidszorg. Je krijgt een gezondheidskaart, Cartão do Utente. Bij vertoon van deze kaart krijg je gratis publieke gezondheidszorg.

Particuliere verzekering

Het is gemakkelijk om jezelf aan te melden voor een particuliere verzekering in Portugal. Je hoeft enkel een paar vragen te beantwoorden en je premie te betalen. Voornamelijk doktersconsulten en voorgeschreven medicijnen worden gefinancierd uit je particuliere verzekering.

Bereikbaarheid

Woon je in een grote stad in Portugal, zoals Lissabon? Dan moet het absoluut niet moeilijk zijn een (Engelssprekende) arts te vinden. In dorpen kan het een ander verhaal zijn en kost het meer moeite om een arts in de buurt te vinden. In principe is het niet nodig om zelf een arts te zoeken, want je krijgt er een toegewezen via het Portugese gezondheidssysteem.

Normaal gesproken kun je terecht bij een huisarts vanaf 08:00 tot 20:00. Een huisarts zit meestal in een gezondheidscentrum. Je kunt terecht bij de huisarts voor kleine gezondheidsproblemen en anders zal de arts je doorverwijzen naar een specialist. Laat altijd je gezondheidskaart of je Numéro Utente zien, wanneer je een arts in Portugal bezoekt.

Medicijnen

Apotheken zijn geopend van 09:00 tot 13:00 en van 15:00 tot 19:00 van maandag tot vrijdag. In het weekend zijn apotheken ook open, maar dan van 09:00 tot 13:00. Voorgeschreven medicijnen worden nooit volledig vergoed. Dit varieert meestal van 15 tot 90 procent.

💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je een verhuizing naar Portugal? Raadpleeg dan onze pagina ‘Verhuisbedrijf Portugal‘ voor verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen van Nederland naar Portugal.