Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Belastingen in Portugal

Hoewel de belastingen in Portugal de laatste jaren erg zijn gestegen, liggen de tarieven nog steeds onder het Europees gemiddelde. In vergelijking met het Nederlandse belastingsysteem zijn de belastingen in Portugal relatief laag. De belastingen in Portugal worden ook wel vergeleken met de Duitse belastingen. Op deze pagina kun je alles lezen over de soorten belastingen in Portugal, de tarieven en ook vind je hier stapsgewijs een beschrijving hoe je belastingaangifte in Portugal doet.

Belastingstelsel in Portugal

Ook in Portugal wordt onderscheid gemaakt voor resident en non-resident. Je bent een resident wanneer je meer dan 185 dagen per jaar (dit hoeft niet perse aaneengesloten te zijn) in Portugal verblijft. Dat betekent automatisch dat je dan belastingen in Portugal moet betalen. Gelukkig is er een verdrag tussen Portugal en Nederland gesloten, zodat je geen dubbele belastingen hoeft te betalen.

Inkomstenbelastingen in Portugal

De inkomstenbelasting in Portugal is vrij voordelig, omdat er veel vrijstellingen zijn. Het belastingtarief varieert er van 11 tot 45 procent en voor bepaalde groepen zijn speciale regelingen. In Portugal werkt men met het Pay-As-You-Eearn System, wat betekent dat de belastingen automatisch van je loon ingehouden worden. Zo merk je in principe weinig van de inkomstenbelasting! Ben je geen inwoner van Portugal, maar werk je er alleen? Dan betaal je ten alleen tijde een vast tarief van 25 procent. Hieronder vindt je de belastingtarieven in Portugal:

VanTotBelastingtarief
€ 0€ 7.00014,5%
€ 7.000€ 20.00028,5%
€ 20.000€ 40.00037%
€ 40.000€ 80.00045%
€ 80.00048%

Vennootschapsbelastingen in Portugal

Voor de vennootschapsbelasting zijn twee tarieven in Portugal:

  • 25%: de winst is hoger dan 12.500
  • 5%: de winst is lager dan 12.500

BTW

In Portugal zijn er drie verschillende tarieven voor de BTW, namelijk;

  • 23%: wordt geheven over de meeste goederen en diensten;
  • 13%: wordt geheven over wijn
  • 6%: wordt geheven over bepaalde producten als granen, vlees, vis, fruit en groenten en daarnaast over boeken en kranten

Andere belastingen in Portugal, waar je mee te maken krijgt, zijn:

  • Accijnzen:dit is een standaardtarief van 20 procent
  • Omzetsbelasting: 20 procent
  • belasting over verkoopwinst van woningen of vakantiewoningen

Belastingaangifte doen in Portugal

De inkomstenbelasting wordt dus ingehouden op je loon maar wel moet je elk jaar belastingaangifte doen. Wanneer je belastingaangifte wilt doen in Portugal,moet je je eerst registreren als een belastingbetaler in Portugal. Het registratieformulier form (ficha de inscrição) kun je inleveren bij de plaatselijke gemeente. Het registratieformulier kun je gewoon downloaden van deze website.

Belastingen in Portugal

Ook het belastingformulier kun je downloaden, je kunt dit inleveren bij de Tax Authorities. Je kunt het belastingformulier inleveren van 1 februari tot 15 maart, wanneer je werkende bent. Wanneer je andere vormen van inkomsten hebt ontvangen, kun je belastingaangifte doen van 16 maart tot 30 april. Naast belastingaangifte doen online, kun je dit ook op papier doen.

In Portugal moet je als familie belastingaangifte doen. Er zijn verschillende categorieën die worden gezien:

  • Alle kinderen jonger dan 18 jaar;
  • Kinderen van 18-24 jaar die onder het minimum inkomen verdienen.

Doordat er in het verleden veel gesjoemeld is met de belastingen in Portugal, is er nu strenge controle met sancties. Wanneer je belastingaangifte niet klopt met de werkelijke belastingen, zal je een fixe boete moeten betalen.

Mocht je van plan zijn om te verhuizen naar Portugal, dan kun je hier ook gratis offertes aanvragen of het overzicht van verhuisbedrijven Portugal raadplegen!