Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Auto verschepen: kosten en tips

Featured image

Wanneer je overzees gaat verhuizen, wil je het liefst alles meenemen om je nieuwe woning gelijk een thuisgevoel te geven. Daar hoort ook je auto bij. Een manier om dat te doen is door je auto te verschepen. Eén ding kunnen we je alvast zeggen: het is niet goedkoop. Hieronder leggen we je uit hoe je een auto kunt verschepen en wat de kosten zijn.

Manieren om een auto te verschepen

Er zijn verschillende manieren om een auto te vervoeren naar je nieuwe bestemming. Je kunt de auto via een container laten verschepen, de auto zelf verschepen of met de roll-on/roll-off methode.

Container

Je auto zal in een container ingeladen worden en op een veilige manier vastgemaakt en vervoerd worden. Een voordeel is dat je auto veilig is voor diefstal, een nadeel is wel dat dit de duurste variant van vervoeren is.

Roll-on/Roll-off

Bij deze methode zal de auto op het schip gereden worden die enkel bedoeld is voor het verschepen van voertuigen. Het is een goedkoper alternatief dan een container, maar een nadeel is dat het risicovol kan zijn door kans op diefstal en kans op schade aan je auto.

Auto zelf verschepen

Je kunt ervoor kiezen om het gehele proces zelf te doen. Het is zeker een avontuurlijk proces, maar helaas ook stressvol. Wij raden je daarom aan om advies te vragen aan professionele bedrijven of zelf goed op onderzoek uit te gaan. Een voordeel is dat het wellicht de goedkoopste manier is, maar een nadeel is dat het veel tijd en energie kan kosten als je dit nooit eerder hebt gedaan.

container verhuizen

Kosten om een auto te verschepen

De kosten om je auto te verschepen zijn erg verschillend. Dit is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Gewicht van de auto; een grote SUV is vanzelfsprekend duurder dan een lichte compacte auto.
  • Afstand; hoe groter de afstand, hoe duurder het transport.
  • Moment van verzending; ook in de zeevaart verschillen prijzen per seizoen. In de winter is het goedkoper dan in de zomer bijvoorbeeld.
  • Staat van het voertuig: kan de auto nog rijden of moet ‘ie rollend getransporteerd worden, of moeten er extra handelingen uitgevoerd worden?
  • Wijze van vervoeren; je kunt een auto per container vervoeren of met een roll-on / roll-off methode.

TIP: als je offertes vergelijkt, controleer welke diensten de verhuisbedrijven gebruiken voor de transport van je voertuig.

Noord-Amerika

Een auto naar Noord-Amerika verschepen kost tussen de €700,- en €1600,-. Dit is afhankelijk van je bestemming natuurlijk. Een auto verschepen naar New York is bijvoorbeeld voordeliger dan naar Los Angeles. Dit heeft met de afstand en tijdsduur te maken van het transport naar de westkust.

Zuid-Amerika

Een auto verschepen naar één van de landen in Zuid-Amerika kost gemiddeld tussen de €1200,- en €1800,-. Ook hier is het afhankelijk welk land je bestemming is. Er is gelukkig ook één voordeel: veel landen in Zuid-Amerika beschikken over een haven. Zo kan je auto gelijk naar het land van bestemming vervoerd kunnen worden.

LET OP: dit zijn slechts indicaties hoeveel het kost om een auto te verschepen. Daarnaast heb je ook te maken met extra kosten zoals douane, invoerrechten, verzekering, administratieve kosten et cetera. Vraag dit allemaal na bij het bedrijf dat de verscheping voor je regelt. Iedere bedrijf rekent op zijn eigen manier.

Op de website van Koopman kun je een offerte aanvragen voor zowel nationale als internationale transport voor je auto.

Tips voor het verschepen van een auto

Bij Sirelo zijn wij multifunctioneel: niet alleen voor verhuizingen geven wij tips, maar ook voor het verschepen van je auto 😉. Wij willen jou de beste ervaring geven en voorbereiden op het echte werk. Hieronder hebben wij aantal tips op rij gezet.

Meerdere offertes aanvragen

Vraag offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Bekijk welke diensten ze aanbieden op de offerte. Ook is het slim om de offertes naast elkaar te leggen en de prijzen te vergelijken. Ten slotte raden wij ook aan om de verhuisbedrijven als geheel te vergelijken. Lees reviews van de voorgaande klanten. Zo heb je een beeld hoe het bedrijf te werk gaat.

Zorg dat de documentatie op orde is

Niets is vervelender dan vertraging oplopen omdat er bepaalde documenten missen. Zorg dat je alle benodigde documentatie op orde hebt en gelijk kan tonen als het nodig is. Denk hierbij aan de kentekenpas, tenaamstellingscodes, kentekenplaten van de auto, verzekeringspapieren van de vervoerder en een geldig legitimatiebewijs.

Maak foto’s van de auto vóór transport

Het is slim om foto’s te maken van je auto voordat de auto op transport gaat. Zo kun je eventuele schade na transport verhalen op een partij. Daarnaast heb je ook iets om naar te kijken als je je geliefde auto mist.. 😉.

Bereid alvast voor op de aankomst van de auto

Zodra je auto op transport is naar zijn bestemming is het ook tijd om je alvast voor te bereiden op de invoering van de auto. Lees je alvast in wat er geregeld moet worden. Je hebt toch een paar weken de tijd! Als je al voorbereid bent, kun je direct beginnen met het regelen van een aantal zaken. Zo hoef je er straks niet meer over na te denken.

Alternatief voor het vervoeren van een auto

Naast het verschepen van een auto, is het ook mogelijk om op andere manieren je auto te vervoeren naar je nieuwe woning. Dat kan via transport over de weg of via luchtvracht. Beiden zijn zowel een goedkoper als duurder alternatief.

Transport over de weg

Het is mogelijk om je auto op een vrachtwagen te laden en over de weg te laten transporteren. Dit wordt alleen aangeraden als je binnen Europa gaat verhuizen. Mocht je buiten Europa willen verhuizen en alsnog kiezen voor transport over de weg, houd dan rekening met dat niet veel verhuisbedrijven die dit doen. Daarnaast is het ook duurder dan een transportopdracht binnen Europa.

Luchtvracht

Mocht je auto je dierbaar zijn en je ‘m zo snel mogelijk weer in gebruik wil nemen, is het mogelijk om de auto via luchtvracht te transporteren. Je auto wordt dan per vliegtuig gevlogen naar de bestemming. Een voordeel is dat je snel je auto hebt. Dit kost namelijk maar enkele dagen inclusief douane. Een nadeel is dat het niet bepaald goedkoop is. Het is maar net hoeveel je van je auto houdt.. 😉

Wat nu…?

We hopen dat je nu een beter beeld hebt van hoe je een auto kunt transporteren tijdens je verhuizing. Wij raden altijd aan om alles dubbel te checken en alles te bevestigen. Het is ook niet gek dat je het een spannend proces vimdt. Het is immers niet iets wat je dagelijks doet; een auto transporteren naar het buitenland. Mocht je nog meer artikelen willen lezen voor je verhuizing, zijn onderstaande wellicht interessant voor jou:

Checklist verhuizen naar het Buitenland: aan welke zaken moet je denken?
Handige verhuistips: een soepele verhuizing begint bij Sirelo!