Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Welk visum Egypte aanvragen voor een lang verblijf?

Featured image

Nederlanders gaan graag op vakantie naar een land dat ze mooi vinden, zoals Egypte. Soms bevalt dat zo goed, dat ze er voor langere tijd willen gaan wonen. Maar hoe zit dat nou met het visum?

Visum of paspoort?

Wat voor soort visum je voor Egypte nodig hebt hangt uiteraard af van je plannen. Wil je echt ‘voor altijd’ in Egypte wonen, dan kan het interessant zijn om niet te gaan voor een visum, maar officieel een staatsburger te worden van Egypte. Je krijgt dan ook een Egyptisch paspoort. De procedure om deze te krijgen is echter niet erg eenvoudig. Daarom beginnen de meeste mensen met het aanvragen van een visum voor Egypte. Dat is minder verstrekkend en geeft de mogelijkheid het land beter te leren kennen, met behoud van je Nederlandse nationaliteit.

Toeristenvisum Egypte

Het eenvoudigst aan te vragen visum voor Egypte is het toeristenvisum. Je kunt daarmee maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. De procedure om deze variant aan te vragen verloopt geheel online; je hoeft dus niet langs te gaan bij de ambassade. Het visum Egypte aanvragen duurt ongeveer een paar dagen. Het online aanvraagformulier is weliswaar zo ingevuld, maar toekenning duurt even; dit gebeurt ondanks de digitale procedure handmatig in Egypte. Je krijgt het visum na toekenning per e-mail. Je moet het uitprinten en bij je paspoort bewaren tijdens je reis.

Voorwaarden van dit visum

Houd er rekening mee dat je je voor dit type visum voor Egypte moet houden aan een aantal voorwaarden. Zo mag je niet in dienst treden bij een Egyptische werkgever. Ook moet je paspoort nog minimaal 8 maanden geldig zijn op het moment dat je aankomt in Egypte. Op het moment van aanvragen moet je al weten wanneer je het land in reist en weer verlaat. En ook wat je eerste overnachtingsplaats wordt. Als je daadwerkelijk start aan je reis moet je tevens een reisschema meenemen. Dat betekent dat je niet bij het aanvragen maar wel tijdens het reizen al alle overnachtingsplaatsen geboekt of geregeld moet hebben om problemen na aankomst in Egypte te voorkomen.

Andere visums voor Egypte

Er zijn verschillende andere visums voor Egypte aan te vragen, maar in tegenstelling tot het standaard toeristenvisum zoals hierboven beschreven kun je deze niet online aanvragen. Je moet daarvoor een afspraak makken bij de ambassade. Dat is wat meer werk, maar de enige manier om een visum aan te vragen dat langer dan 30 dagen geldig is. Behalve een langere geldigheidstermijn kunnen er bij de ambassade van Egypte ook visums worden aangevraagd voor meerdere inreizen. Het is dan eenmalig meer werk om het visum aan te vragen, maar daarna kan het voor verschillende reizen worden gebruikt, wat uiteindelijk toch weer werk bespaart.

Permanente naturalisatie: doen of niet doen?

Reizigers die besloten hebben permanent in Egypte te willen blijven kunnen eventueel kiezen voor naturalisatie. Dit betekent dat de Nederlandse nationaliteit wordt opgezegd, of dat een tweede nationaliteit wordt aangenomen. Voordat je overgaat tot het opgeven van de Nederlandse nationaliteit wordt geadviseerd alle opties goed te overwegen; dit is een keuze die niet eenvoudig terug te draaien is. Als je zoekt naar hulp en ondersteuning bij het maken van een geschikte keuze, dan kun je terecht bij de ambassade van Egypte in Nederland, maar wij raden ook sterk aan contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Egypte. Zij kennen de huidige omstandigheden in het land en kunnen advies uitbrengen in het geval iemand voor lange tijd in Egypte wil gaan wonen; het aanvragen van een paspoort of visum voor Egypte.