Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Inpakken verhuizen: zo houd je het eenvoudig

Featured image

Inpakken verhuizen. Waar moet je beginnen? Wat is een goede volgorde? En hoe kun je slim dozen inpakken? Na het lezen van deze inpaktips zal verhuizen een stuk gemakkelijker verlopen dan je nu denkt.

Verhuizen en inpakken, waar beginnen? Met ontspullen!

Als je binnenkort gaat verhuizen is het nu de ideale tijd voor de grote schoonmaak. Welke spullen gebruik je niet meer? Welke dingen zijn oud, kapot en kunnen weg? Hoe meer je weg doet, hoe minder tijd inpakken bij verhuizen kost.

Checklist verhuizen downloaden

Pak vervolgens spullen in die je niet dagelijks nodig hebt. Bijvoorbeeld de spullen die op zolder liggen of in de kelder. Voorwerpen die je iedere dag gebruikt pak je als laatste in en bewaar je op een plek waar je gemakkelijk bij kunt. Denk hierbij aan toiletpapier, toiletspullen, pyjama, verlichting, schoonmaakmiddelen, wat kleding en levensmiddelen. Download de gratis checklist verhuizen voor een goede planning voor inpakken bij verhuizen.

De voorbereidingen: verhuisdozen en inpakmateriaal bestellen

Verhuisdozen bestellen hoort bij de voorbereidingen voor inpakken bij verhuizen. Er zijn verschillende soorten verhuisdozen: standaard verhuisdozen, verhuisdozen voor breekbare spullen en garderobedozen. Welke heb jij nodig? En hoeveel heb je er nodig? Dat hebben we voor je uiteengezet in ons artikel over verhuisdozen bestellen.

Wat betreft inpakmateriaal kun je dit lijstje aanhouden:

 • Inpakpapier en noppenfolie: hiermee kun je breekbare en kwetsbare spullen inpakken.
 • Wikkel- of sealfolie: hier kun je kwetsbare spullen mee inwikkelen en voorkomen dat bijvoorbeeld kastdeurtjes opengaan tijdens het rijden. Sluit ook flesjes met vloeibare middelen af met folie en doe vervolgens de dop erop. Zo kan er geen vloeistof uitlopen.
 • Golfkarton: dit materiaal is ideaal voor het inpakken van spiegels.
 • Tape: plak hiermee verhuisdozen dicht en inpakpapier of folie vast.
 • Meubelhoezen: meubels passen meestal niet in verhuisdozen. Je kunt ze beschermen met speciale hoezen voor kasten, tafels en banken. Zo heb je minder kans op beschadigingen tijdens sjouwen en vervoeren. Meer weten over meubels? Raadpleeg ons artikel over meubels verhuizen.
 • Matrashoezen: matrassen passen ook niet in verhuisdozen en hiermee blijven ze toch schoon.
 • Verhuisdekens: deze beschermen je meubels als ze worden vervoerd of in de opslag staan.
 • Spanbanden: gebruik deze voor zware apparatuur, zoals: de vaatwasser of de wasmachine. Vanwege hun gewicht zijn ze lastig om te verhuizen. Dankzij spanbanden kun je ze gemakkelijker en ergonomisch verantwoord optillen.
 • Beschermhoeken: ideaal voor de bescherming van schilderijen of spiegels. Zo blijven alle hoeken intact.

Geld besparen op inpakmateriaal?

Wikkel handdoeken om borden en stop glazen in sokken. Deze beschermen breekbare spullen net zo goed. Bovendien hoef je je handdoeken en sokken niet apart in te pakken. Een win-winsituatie!

inpakken verhuizen

Pak kamer voor kamer in

Een goede volgorde voor inpakken bij je verhuizing is kamer voor kamer inpakken. Begin bijvoorbeeld met de zolder en eindig met de keuken. Plak vervolgens etiketten op de verhuisdozen en schrijf daar de naam van de kamer op en wat er allemaal in de doos zit. Zo kun je niets kwijtraken. Noteer ook in welke ruimte de doos hoort in het nieuwe huis.

Verhuisdozen inpakken op juiste wijze

Als je verhuisdozen niet goed inpakt, worden ze te zwaar of gaan er spullen kapot. Verhuisdozen kunnen gemiddeld 15 kilogram aan. Als je er meer in doet heb je kans dat de bodem doorzakt. Bovendien is het niet goed voor je rug. Om te voorkomen dat spullen beschadigen is het van belang lichte spullen op zware spullen te leggen. Het artikel over verhuisdozen inpakken zal je verder helpen met 9 onmisbare tips.

Maak setjes

Sommige spullen wil je het liefst bij elkaar houden. Schroeven bijvoorbeeld. Doe deze in kleine zakjes en plak deze zakjes op de meubelstukken waarbij ze horen. Sieraden hou je ook bij elkaar in zakjes, of doosjes. Oorbellen kun je prikken in karton en vastplakken met tape. Verder is het verstandig om kabels te bundelen. Zo raken ze niet in de knoop. Is dat niet slim inpakken voor verhuizen?

Extra tip: maak foto’s waarop te zien is welke kabel bij welk apparaat hoort. Dan hoef je achteraf niet te zoeken.

Laad de verhuiswagen op logische wijze in

De verhuiswagen inladen is een onvermijdelijk onderdeel bij inpakken voor verhuizen. Het is cruciaal dat dit goed gaat. Je hebt hiervoor de volgende zaken nodig:

 • Een opstapje of trap om gemakkelijk de verhuiswagen in te klimmen.
 • Een steekwagen om verhuisdozen, meubels en zware apparaten te verplaatsen.
 • Een stuk zeil of karton om op de bodem van de verhuiswagen te leggen. Zo kun je spullen beschermen tegen zand of steentjes en krassen voorkomen.
 • Spanbanden zodat de lading niet gaat schuiven tijdens het rijden.
 • Werkhandschoenen en stevige schoenen (met stalen neuzen) om jezelf te beschermen.

inpakken verhuizen

En dan het inladen zelf. Volg hierbij de volgende stappen:

 • Zet zware huishoudelijke apparaten voorin de wagen. Probeer ze zo strak mogelijk tegen de wand te plaatsen. Zet daarbovenop tot aan het plafond verhuisdozen en plaats waar het kan matrassen. Bijvoorbeeld ervoor of ertussen. Maak vervolgens alles vast met een spanband.
 • Plaats daarachter meubels (kasten, tafels) en vul open plekken op met zacht opvulmateriaal en verhuisdozen. Je kunt ook verhuisdozen in kasten plaatsen. Hierdoor staan kasten stabieler.
 • Zet de bank verticaal neer en maak hem vast aan de zijwand met een spanband. De kussens van de bank kun je gebruiken als vulmateriaal. Vul open plekken verder op met verhuisdozen of losse spullen.
 • Sommige spullen zijn niet geschikt voor de verhuiswagen. Denk aan kostbare spullen, breekbare spullen en belangrijke papieren. Neem deze mee in je eigen auto of in de cabine van de verhuiswagen.

Inpakken verhuizen uitbesteden

Lijkt inpakken voor verhuizen je toch een hele klus en heb je daar eigenlijk geen tijd voor? Of overzie je het niet? Denk er dan over om dit uit te besteden aan een professionele partij. Bijna alle verhuisbedrijven bieden inpakken voor verhuizen aan. Wil je weten hoeveel dit kost? Vraag dan gratis 5 verhuisoffertes aan bij verhuisbedrijven in de buurt.

Tenslotte.. meer tips nodig?

Wil je je verhuizing zo goed mogelijk regelen? Lees dan de onderstaande artikelen!