Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Amerika

Handige informatie wanneer je emigreert

Featured image

Heb je plannen om naar Amerika te verhuizen? Dan is het raadzaam, en wellicht zelfs noodzakelijk, om je tijdig te verdiepen in het Amerikaanse zorgsysteem. Op deze pagina leggen we je meer uit over de gezondheidszorg in Amerika en ontdek je hoe je een geschikte zorgverzekering vindt.

Het Amerikaanse zorgsysteem

Het Amerikaanse zorgsysteem kenmerkt zich door een welbekende reputatie. Kort samengevat biedt dit systeem geen universele gezondheidszorg. Dit betekent dat er geen nationaal systeem is dat automatisch alle inwoners voorziet van zorg. Amerika kent dan ook een groot aantal onverzekerde en onderverzekerde inwoners.

Positief aan de zorg in Amerika is de kwaliteit. Amerika heeft geavanceerde medische faciliteiten en specialisten, en de kwaliteit van de gezondheidszorg is over het algemeen hoog. Echter staat hier tegenover dat deze kwaliteitszorg door de hoge kosten niet voor iedereen toegankelijk is. De kosten van de zorg in Amerika behoren tot één van de hoogste ter wereld.

Patient Protection and Affordable Care Act

De Patient Protection and Affordable Care Act, beter bekend als ObamaCare, is de meest besproken zorgwet in Amerika. De wet zorgt er voor dat mensen met een lager inkomen, met een handicap en/of met kinderen zich door middel van Medicaid goedkoop en gemakkelijk kunnen verzekeren. Medicaid wordt voor het overgrote deel gefinancieerd door de overheid en private zorgverzekeraars.

Verplicht verzekeren vs onverzekerden

In Nederland is iedere inwoner verplicht om zichzelf te verzekeren voor eventuele zorgkosten. Hierdoor is slechts minder dan 1% van de bevolking onverzekerd. In Amerika is dit niet volgens de wet geregeld. Dit heeft als resultaat dat ongeveer 10% van de bevolking onverzekerd is.

Gemiddelde kosten van de zorg in Amerika

Er is geen land ter wereld wat zoveel geld uitgeeft aan zorg als Amerika. Per hoofd van de bevolking spendeert de overheid €7.869,-. Ter vergelijking: in Nederland is dat, op het moment van schrijven, €4.602,-. Desalniettemin is de levensverwachting in de VS lager en kunnen veel Europese landen betere zorg bieden.

Operaties en medicijnen

De overheid in Amerika laat instanties vrij om zelf de prijzen voor zorgdiensten te bepalen. Daardoor zijn de kosten voor bijvoorbeeld operaties en medicijnen veel hoger dan hier in Nederland. Zo kostte een bypassoperatie er in 2013 gemiddeld bijna €70.000. In Nederland betaalden we hiervoor gemiddeld €13.700 in hetzelfde jaar.

Een ziekenhuisbezoek

In Amerika kan een bezoek aan een ziekenhuis je veel geld kosten. Per dag betaal je vaak meer dan $1500 en dit kan oplopen tot $3500 per dag. Ter vergelijking: in Nederland betaal je per dag rond de €500.

Het eigen risico en de eigen bijdrage in de VS

Het eigen risico in Nederland is voor veel mensen reden tot klagen. Maar, mogen we eigenlijk wel klagen? Niet als je ons eigen risico vergelijkt met die in Amerika. Daar is het eigen risico vaak ruim €4.300, meer dan 10x zoveel als in Nederland.

Naast de maandelijkse premie en het eigen risico, rekenen veel verzekeraars ook nog een eigen bijdrage. Hierop zit een limiet van €6.200. Zelfs mèt een zorgverzekering is de gezondheidszorg in Amerika dus relatief duur. Het afsluiten van een zorgverzekering kan de kosten echter wel enorm drukken, zeker wanneer je geopereerd moet worden of simpelweg medische hulp van een specialist nodig hebt.

Gezondheidszorg in Amerika

Zorgverzekering in Amerika 🩺

Het mag duidelijk zijn: wanneer je naar Amerika verhuist, is een zorgverzekering één van de eerste zaken die je dient te regelen. Door de hoge kosten in de gezondheidszorg wil je voorkomen dat je onderverzekerd bent na je emigratie. Het tijdig regelen van een zorgverzekering biedt gemoedsrust en, niet onbelangrijk, financiële stabiliteit.

Wat kost een zorgverzekering in Amerika?

De kosten van een zorgverzekering in Amerika kunnen sterk variëren. Waar we in Nederland vrij algemene tarieven kennen, is dit in Amerika niet zo. De factoren die de prijs bepalen zijn onder meer:

  • De staat waar je heen verhuist;
  • Je leeftijd en huidige gezondheidstoestand;
  • Het type zorgverzekering dat je kiest en het niveau van dekking.

Gemiddeld genomen kan de premie voor individuele zorgverzekeringen variëren van enkele honderden dollars tot meer dan duizend dollar per maand. Over het algemeen geldt: hoe jonger en gezonder je bent, hoe minder maandelijkse premie je betaalt.

Hoe vind ik een geschikte zorgverzekeraar?

Er zijn in Amerika verschillende manieren om een zorgverzekeraar te vinden.

1. Healthcare.gov

Veel Amerikanen beginnen hun zoektocht op Healthcare.gov, een online Health Insurance Marketplace dat wordt beheerd door de Amerikaanse overheid. Hier kun je particuliere zorgverzekeringen vergelijken en aanschaffen.

2. Werkgevers die de zorgpremie op zich nemen

Ongeveer de helft van alle Amerikanen krijgt zijn of haar zorgpremie vergoed door een werkgever. De werkgever neemt in deze gevallen gemiddeld 80% van de zorgkosten op zich. Een goed zorgplan zorgt ervoor dat veel Amerikanen loyaal zijn aan hun werkgever, ondanks dat ze hun baan niet (meer) leuk vinden. Veel expats hechten hier minder waarde aan en daarom zijn internationale zorgverzekeraars steeds meer in trek. Hierover lees je straks meer.

3. Medicare of Medicaid

Zoals eerder besproken is een deel van de Amerikanen (ongeveer 30%) verzekerd in de door overheid gerunde ziekenfondsen Medicare (voor 65-plussers) of Medicaid (mensen met lage inkomens).

Internationale zorgverzekeraars 🌐

Een geschikte zorgverzekering vinden voor je emigratie naar Amerika is een proces waar je de tijd voor wil nemen. Maak je een gehaaste beslissing? Dan betaal je al snel te veel. Naast de bovenstaande manieren, zijn er voor expats talloze internationale zorgverzekeraars die een verzekeringsplan op maat bieden. Zo weet je zeker dat je een passende zorgverzekering hebt en je na je emigratie niet onderverzekerd bent. We zetten 3 zorgverzekeraars voor je op een rijtje.

1. Cigna Global

Cigna Global is een internationale zorgverzekeraar met een wereldwijd netwerk van zorgverleners. Ze bieden flexibele en aanpasbare zorgverzekeringen aan voor alleenstaanden en gezinnen in Amerika, inclusief dekking voor medische kosten, specialistische behandelingen en noodgevallen. Met hun digitale diensten, uitmuntende klantenservice en topscore op Trustpilot kun je erop vertrouwen dat Cigna Global een betrouwbare zorgverzekeraar is voor iedere expat.

2. IMG Global

IMG Global, ook bekend als International Medical Group, is een internationale zorgverzekeraar die gespecialiseerd is in het leveren van gezondheidszorg- en reisverzekeringen voor mensen die in het buitenland wonen, werken, studeren of reizen. Zo ook voor Nederlanders in Amerika! IMG Global biedt 4 soorten dekkingen binnen hun internationale zorgverzekeringen: van ‘Bronze’ tot ‘Platinum’.

3. Aetna International

Aetna International is een internationale zorgverzekeraar die wereldwijd gezondheids- en medische verzekeringen aanbiedt aan individuen, gezinnen en bedrijven. Met hun zogeheten ‘Aetna Pioneer’ stel je zelf een zorgverzekering samen aan de hand van jouw behoeften en budget.

💬 Sirelo’s TIP: Bij het vinden van een geschikte zorgverzekeraar is het raadzaam om niet alleen je keuze te maken op basis van kosten, dekking en voorwaarden. Minstens zo belangrijk zijn reviews, waarin je de ervaringen van anderen kunt lezen. Onlangs heeft Forbes nog een review voor Aetna International geschreven. Deze vind je hier.

Emigreer je naar Amerika? Dan hopen we dat deze informatie over de gezondheidszorg en zorgverzekeringen jou antwoord heeft gegeven op je vragen. Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent op je verhuizing? Lees dan ook onderstaande artikelen!